Pe Pripon alterneaza zapada tare cu zapada moale din acumularile datorate vantului. E de coltari si de canturi ascutite. Pe Cerb, poteca marcata are gheata, ceea ce face inaintarea sa fie ingreunata.
Daca o tii pe zapada veche, valea e lemn. Intra coltii si atat, si in general tin excelent, astfel incat cineva cu bocanci/coltari/gambe ca lumea o poate parcurge in marea majoritate odihnind toti coltii in afara de frontali.
Saritoarea Carnului are o ditamai autostrada prin stanga; n-am testat-o personal (noi am hotarat sa o luam prin dreapta pana la urma, si am ramas cu regretul...) dar arata tare bine.
Atentie la bombardamentul de bucati de gheata/pietre care vine din Valcelul Blidului.
Ninsoarea de ieri si de azi noapte nu pare sa fi avut mare forta; in partea de jos a vaii ce s-a pus este insignifiant, doar de la a doua saritoare in sus (mereu uit cum se numeste) incepe stratul superficial sa capete consistenta, piciorul intrand pe alocuri pana la glezna. Dar tot asa, alternand cu strat vechi lucios descoperit.
Pe platou zapada umezita, care face un bulgare imens si enervant sub coltari. Asta daca ti-e lene sa ti-i scoti (evident, nu-i cazul meu, am eu un prieten care... )
In data de 14.02.2016 pe valea Malinului zapada a plecat cu un grup de 3 persoane, undeva de la inaltimea de 2100 m. Ei au declansat avalansa. Toti au scapat teferi, dar conditiile de zapada sunt clar periculoase!
Cu o saptamana unainte (07.02.2016) am urcat pe Valea Bujorului si am coborat pe Valea Morarului. Chiar daca jos nu este zapada si in apropierea platoului zapada este tare ca piatra, in sectiunile de mijloc sunt mari depozite de zapada instabila. Cu ninsorile din zilele trecute nu recomand! Eu as zice maidegraba un risc de 4, chiar spre 5 in unele locuri.
Pe 14 Februarie in Bucegi, pe valea Coltilor si Malinului era pericol mare de avalansa. In zona de mijoc/sus a vailor era foarte multa zapada (in special transportata aici de vant), formand placi mari de care nu se putea trece fara ca zapada (multa) sa o ia la vale. Probabil si pe alte vai situatia era asemanatoare, mai ales ca, pe vai, chiar si in zonele ferite de vant era, sub crusta de deasupra, un strat de vreo 25 de cm de zapada foarte moale.
Am coborat astazi pe Alba. Zapada ok, se poate urca/cobora cu coltari fara probleme. Iesirea spre platou cu strat subtire, insa nu pune probleme.
Albisoara Gemenelor cu primele saritori acoperite partial insa abordabile cu doi pioleti. Saritoarea de deasupra Braului Hornurilor si hornurile finale descoperite, doar cu un strat infim de zapada pulver.
30.01.2016
Putina zapada pe Valea Malinului, mai ales in partea inferioara. Saritoarea de jos, cu cablu era in mare parte descoperita.
Zapada stabila si destul de tasata la suprafata.
Alterna suprafata inghetata in care intra doar coltii cu portiuni unde spargeam placa si ne afundam pana la jumatatea gambei (fara risc de avalansa intrucat sub placa era destul de inchegata zapada).
Vaile care se parcurg direct din Schiel au zapada putina (Comorile) sau deloc (Seaca dintre Clai) in portiunea inferioara.
Comorile Claii / de mijloc : prima saritoare dupa ramificatia cu Comorile Branei este abia pudrata iar diedrul prin care se urca vara este tapetat cu gheata si nu se poate ramona.
Comorile Branei : zapada are 15 cm jos si 40 cm in Braul lui Raducu, moale dar stabila. Saritoarea mare are peretii inghetati dar se poate ocoli prin stanga (urcare). Intre saritoarea mare si brau, inca doua saritori acoperite doar partial.
Braul lui Raducu : fetele nordice, nevazute de soare, au zapada moale si mare sau gheata pe langa copaci. Fetele sudice au mici zone de iarba alternand cu zapada de 5-10 cm ce aluneca pe iarba uscata de dedesubt.
Schiel : zapada nu prea mare, poteca fara gheata si cu urme bune pe traseul de vara.
24.01.2016
Starea zapezii in Caraiman si Costila - vedere de pe Coama Lunga:
https://picasaweb.google.com/106083248741016880756/Reset#6243426716370874546
Vanturisul s-a aratat frumos ca in orice iarna, dar putin mai geros. Zapada ce nu trecea de glezne decat in unele gropi si inspre iesirea din vale, iar in platou era inghetata si putina, neprezentand risc de avalansa. Putine saritori aveau gheata care se putea ocoli, in rest zapada se dadea jos de pe bolovani si rareori era de folos.
Am profitat de urmele unei echipe din Floare de Colt Bucuresti care a mers pe 23 ianuarie. Acum pana la urmatoarea ninsoare, va puteti bucure de o trecere mai usurica prin aceasta frumoasa vale.
Daca aveti nevoie de poze, va pot sta la dispozitie!
10.01.2015
Acelasi traseu ca in postarea anterioara, alte conditii. Pulverul s-a facut fleasca la suprafata datorita temperaturii ridicate si a ploii. Zapada se aduna repede sub coltari.
Cat despre angajamentul de pe portiunea din Braul lui Raducu dintre vaile respective a intrat si el la apa.
Vâlcelul Clăii Mici: în jumătatea inferioară săritorile sunt descoperite, parțial acoperite de gheață, parțial cu zăpadă pulver. Jumătatea superioară este acoperită complet, zăpada este pulver, cu unele petice de zăpadă tare.
Valea Seacă dintre Clăi: jumătatea superioară este acoperită complet, zăpada este mare, pulver; se coboară fără dificultăți. În jumătatea inferioară săritorile sunt descoperite, parțial cu gheață, dar în cea mai mare parte cu zăpadă pulver. Se coboară în rapel.
Brâul lui Răducu între văile sus menționate: zăpadă pulver, pe alocuri adâncă până la genunchi. Zăpada nu a pus probleme de stabilitate, dar zona este expusă și traversarea este de mare angajament. Atenție în această zonă!
N-am decat vesti de pe la baza vailor, nu stiu ce e mai sus.
Ne-am bagat initial pana pe Malin. Valcelul Poienitei s-a urcat la coltari (altminteri era extrem de alunecos si enervant), Hornul Pamantos inca isi justifica partial numele, avand doar foarte putina zapada si putand fi coborat doar la coltari (posibil si fara, pt cei competenti...?), in schimb surpriza a fost pe vale, unde era zapada putina si saritorile de jos descoperite. Ninsese proaspat in ziua precedenta si habar nu aveai pe ce calci - din loc in loc era crusta veche dedesubt, insa nu aveai de unde sti unde deoarece zapada noua masca tot. Si tine-te picioare scapate printre bolovani si coltari agatati prin crăci...pana sa ajungem la saritoarea cu bolovan deja ne-am enervat copios.
Drept care ne-am intors si am vizitat si Alba, care se prezenta in conditii semnificativ mai bune. E zapada continua de la Verdeata, chiar daca putina.Am mers inca vreo 10-15 minute in sus. Aici alternau portiunile de crusta veche, excelenta pt coltari, cu portiunile de zapada noua pe alocuri troienita. De nins nu ninsese asa mult, pe unde ne-am plimbat noi zapada noua venea in medie pana la glezna, insa pe Alba era "aranjata" diferit astfel incat gaseai destule locuri in care se te afunzi. Oricum insa, valea parea urcabila decent.
- Valea Galbinele: zapada continua si stabila pana la Hotel; stratul superior este compactat si inghetat (mai sus nu am fost)
- Hornul Coamei: are zapada putina; pe hornurile de intrare se inainteaza aproape exclusiv pe stanca; pe portiunea mediana are foarte multa gheata (tare si casanta); saritoarea cu fereastra se poate urca prin fereastra, in partea superioara este zapada suficienta pentru inaintare rapida
- Valea Alba: zapada continua si intarita ca betonul de sus pana jos; Carnul se poate ocoli pe amandoua partile
Valea Alba buna de coltari, dar cu ceva emotii la depasirea prin stanga a saritorii Carnului - e nevoie de piolet, sau de un combo tupeu-inconstienta care sa-i compenseze lipsa. In schimb prin dreapta au zis colegii ca a fost ok. Pe platou se poate umbla decent, nu se scufunda piciorul foarte mult. Coborarea pe Pripon a fost un deliciu, au alternat portiuni de zapada foarte tare, in care prindeau coltarii la fix, cu portiuni moi si placute pentru genunchi. In schimb un pic problematica iesirea - branuta care da spre stana a avut o portiune unde a fost nevoie de asigurare (iesirea directa de pe vale nu era o optiune, caci saritoarea mare de jos e descoperita, mai are iarna de muncit mult la ea...)
Peste tot zapada continua, desi pe alocuri destul de mica (in unele portiuni de zapada moale de pe Pripon simteam bolovanii pe dedesubt).
Mesaj modificat de autor!
13dec2015 - Valcelul Portitelor - zapada inghetata in cea mai mare parte, pe alocuri mai moale. Am gasit si o crevasa de mici dimensiuni. Zapada este continua, mici intreruperi in dreptul saritorilor. Saritoarea de sus de la amfiteatru e inghetata tun; eu prefer stanca curata, asa ca am lasat-o pentru la vara.
Luni, 14 decembrie 2015 - 22:56
the.ingrid
12-13 Decembrie
Valea Coltilor: in partea inferioara zapada era usor necompactata la suprafata. In partea superioara pe unele portiuni zapada nu are deloc rezistenta. Am depistat placi de vant. S-a si declasant o avalansa din patrimea superioara cu mult pulver, formand un puhoi de zapada. Am fost surprinsi de avalansa pe o portiune inclinata cu stanca descoperita. Partenerul de catarat a avut suficient timp de reactie pt a se feri. Consider ca portiunile supraincarcate s-au eliberat si in conditiile actuale zapada este prietenoasa.
Valea Malinului: Zapada destul de compacta, buna de coltari.
Valea Costilei: Sambata seara am vazut zapada adusa de avalansa, in dreptul refugiului.
De pe creasta Costila-Galbinele s-a auzit o huruitura din palnia superioara a vaii.
Am uitat sa specific, dar acum ca am vazut postarea lui rupi, hai sa scriu si eu. Si pe Valea Comorilor Branei fusese cursa zapada in portiunea superioara, venita din bazinul Comorilor de deasupra lui Raducu. Culoarul de avalansa ne-a insotit ultima treime a vaii. De pe versantii vaii nu era picata zapada, fiind in topire datorita temperaturilor pozitive din ultimile zile, dar nici nu reprezinta vreun pericol real, deoarece nu e multa zapada acumulata pe pereti
07.12.2015 Valea Alba (la deal si la vale).
Are zapada buna de coltari de ceva mai sus de La Verdeata pana aproape in platou.
Pe ici pe colo am mai intalnit in laterale crevase.
La Saritoarea Carnului se poate trece si pe stanga.
A curs zapada pe Albisoara Crucii, Albisoara Branei si Valcelul
Blidului Uriasilor.
In valcelul respectiv se poate intra direct si rapid, saritoarea
de la confluenta a fost acoperita (conul de avalansa are o crevasa). In schimb e un bombardament continuu cu bucatele de gheata.
Pe Pripon alterneaza zapada tare cu zapada moale din acumularile datorate vantului. E de coltari si de canturi ascutite. Pe Cerb, poteca marcata are gheata, ceea ce face inaintarea sa fie ingreunata.
Luni, 29 februarie 2016 - 13:31