26.06.2016
Valea Coltilor - fara zapada cat se vedea de la confluenta cu Malinul.
Valea Malinului - Prima limba de zapada apare mai sus de intrarea in Brana Caprelor, are vreo 25-30 m. Mai este multa zapada in zona superioara, intersectata de BMC. Coborarea din BMC in Malin ingreunata de urmarile caderilor de pietre din aceasta primavara: rulmenti cu pamant, lant rupt la mijloc la peretelul stancos.
Valea Seaca a Costilei - putina zapada sub saritoarea de deasupra Branei Caprelor. Mai sus doar unele saritori ude.
Valea Scorusilor - Mai este un pod de zapadai fix la trecerea peste talveg cum urci spre BMC. Se poate ocoli.
Ok, am inteles acum, multumesc pentru clarificare.
Daca-i pe asa, nici bucatoiul care atarna de cativa ani din a doua saritoare mai mare de pe Galbinele nu stiu cat mai tine...mi s-a parut ca s-a mai urnit fata de ce stiam. Dar na, mama natura le potriveste cum vrea ea si rar ne informeaza pe noi in avans...
Spuneam de vara ca acum putine vai mai au zapada care sa puna probleme, insa au aparut sau pot fi observate mai bine pietrele, bolovanii sau bucati din perete care au potential de desprindere destul de mare (chiar si in afara primaverii).
Poate ar trebui un topic care sa avertizeze de aceste pericole.
De ex: o sa fiu atent in zona hotelului Galbinele; pe Malin este o "camioneta" desprinsa (a lasat un diedru friabil in perete din dreapta cum urci) in canionul dinainte de Scorusilor (acum 5 ani nu era) si aceasta sta proptita pe alti bolovani si pe zapada (ce s-o intampla cand se duce zapada?); mai zicea cineva si de Alba acum ceva timp.
Sunt un pic derutat de intrebare (nu prea inteleg legatura cu vara; de obicei primavara e anotimpul ruperii de prize). Sa le luam pe rand:
- potential de pietre in cap exista oricum pe orice traseu alpin. Iar aici pe Galbinele avem chiar spatiu dedicat la intrarea pe vale, unde in stanga sus e un tapsan de pe care iti servesc caprele pietre cu daruire aproape de fiecare data. Sau daca ai o alta echipa in fata si au ajuns in zona aia friabila de dinainte de hotel.
- bolovani incomozi exista iarasi - unii se numesc saritori Bun, lasand gluma la o parte, erau tot felul de bolovani noi cazuti fata de anul trecut, iar unii chiar mari si ramasi in pozitie instabila. Nu i-am doborat de acolo pt ca nu stiam daca n-o fi vreo alta echipa in urma - ii faceam chisalita...Insa, desi am inceput sa am o traditie anul asta in a gasi pasaje degradate sau cu nivel de dificultate crescut, de data asta va trebui sa te dezamagesc: toate componentele principale erau la locul lor!
- n-am vazut nimic atarnand amenintator. Cat despre camionete, poate un pic mai jos de Piatra Arsa, la bariera...
Vesti bune confrati văiști! Valea Galbinele este o simfonie de stanca uscata si aderenta. Singura ramasita de zapada se gaseste la intrare, dar fara a incomoda.
Hornul dintre Fire este si el uscat, mai mare dragul sa-l cobori.
Valea Costilei pastreaza inca portiuni de zapada, nu numai langa refugiu ci si mai sus.
Spre marea mea surprindere, Valcelul Titeica a fost in buna parte uscat, in ciuda ploii cu perversiuni prestata de mama natura cu doua nopti inainte. Firul estic al Spumoasei e si el curat integral, fara pic de zapada, cu stanca in general uscata si foarte placuta. Cat se vedea in jos pe Valcelul Mortului nu avea zapada, insa nu e prea relevant fiindca nu se zarea partea de canion. Chiar as fi curios daca stie cineva care mai sunt conditiile pe acolo.
In atentia pasionatilor de senzatii tari: la coborarea pe Jepi, la izvor, m-am pomenit cu ursul care ma astepta calm la 10m in spate sa termin de baut apa. Venise in urma noastra - nu l-am auzit, nu a atras atentia prin nimic, nu l-au latrat cainii de vizavi de la refugiu. Nasol cu ursii astia care umbla sub radar...
Am si eu nevoie de informatii privind starea zapezii pe Seaca Caraimanului. A fost cineva recent pe acolo, caci de jos din Busteni s-ar vedea ca nu mai e pic de zapada?
Valcelul Titeica - S-a topit toata zapada de pe valcel, se poate face in conditii in vara, atata doar ca este umezeala destul de multa. Terenul e friabil mai ales in jumatatea superioara, recomand cu incredere casca.
In caz ca se mai indoia cineva la vremea asta, Braul lui Raducu este curat integral. Imi amintesc o singura traversare pe zapada la una din vaile de pe fata nordica, dar de cativa metri si fara probleme. In sfarsit a venit vara!
Pe de alta parte, am fost avertizati de la Salvamont ca unele vai sunt cam periculoase (au poduri de zapada inalte si fragile). Am retinut doar Alba din pacate.
28.05 Valea Bucsoiului - plina ochi cu zapada, aproape toate saritorile sunt acoperite (cu exceptia uneia de mai jos, dar care nu prezinta nici o problema). Urcarea pe vale nu implica folosirea coltarilor, zapada este moale, apoasa... Pioletul e bine sa fie, pt siguranta... Mai sus era o zona cu bulgari, probabil urmare a unei curgeri recente de zapada, vegetatie smulsa si mici culoare...
Urcand spre Omu am vazut la un moment dat o curgere mica, declansata spontan, care ameninta sa se intensifice dar i-a trecut repede...
Am auzit, dar nu am vazut, ca niste schiori au declansat o mica avalansa pe Valea Morarului, in partea superioara, dar din fericire nimeni nu a patit nimic.
Valea Malinului: portiunile de zapada se mentin ca in descrierile anterioare. Zapada este predominant moale si se poate urca cu bocanci semirigizi.
Valea Priponului: se poate cobori pe firul vaii pe zapada moale, cu mici devieri in zona peretilor de deasupra BMC. Am alternat portiunile de zapada cu coastele inierbate ca auzeam apa siroind sub zapada, desi firul vaii avea urme in urcare pe tot parcursul ei. Ceva mai jos de BMC am urmat poteca ce ocoleste ultima saritoare dinainte de stana care are acum cascada.
Mesaj modificat de autor!
Brâul Mare al Coștilei prezintă, în porțiunea centrală (amfiteatrul de obârșie a văii Coștila), limbi mari de zăpadă. Hornul lui Gelepeanu este curat, spre deosebire de vecinii săi dinspre nord, care sunt încărcați de zăpadă.
29.05 Pe Valea Morarului zapada acopera firul vaii, se merge bine la coltari. Doar in partea superioara, in apropiere si in ultimul circ glaciar era foarte moale, picioarele si pioletul afundandu-se si mai mult de 30 cm. Era o limba de la o avalansa recenta, tot in partea superioara dar nu fusese mare. Nu se auzea apa curgand pe sub zapada, doar putin pe laterale, de pe versanti. Era ok zapada, pare ca mai rezista cateva saptamani.
Mesaj modificat de autor!
22.05 - Valea Costilei - Valea Alba: Pe Valea Costilei zapada acopera, inca, saritorile mari. Cele de jos au inceput sa se descopere, o scurta portiune trebuie catarata. In canion, aproape de intrarea in Balcoane, zapada este intarita si exista urmele unei alunecari de teren. Atentie la pietrele si copacii care ce se afla in firul vaii, alunecarea a plecat din versantul drept. In palnie zapada este moale, apoasa, insa nu pare a prezenta risc de avalansa. Se iese si pe firul vaii, cantitatea de zapada permite asta, eu am preferat sa ies pe fete prin Gelepeanu. In rest, din cauza insolatiei apa siroieste pe fetele de stanca din palnie.
Pe Valea Alba, zapada acopera tot firul vaii. In portiunea superioara, la suprafata se afla un strat subtire si moale de zapda. Sub acesta exista zapada intarita, peste care stratul de la suprafata poate aluneca. Nu exista risc de avalansa, insa atentie la coborare fiindca coltarii se incarca cu zapada. Saritoarea Carnului poate fi coborata pe dreapta, cum cobori, iar sub aceasta zapada este intarita in tot stratul. Am observat o rupere in peretele din stanga vaii, dreapta pe urcare, chiar dupa saritoarea Carnului. Stancaria sta aninata si presupun ca se va desprinde in perioada urmatoare. Recomand purtarea unei casti atat pe Costila cat si pe Alba.
Valea Bucsoiului - Primele saritori sunt complet descoperite, zapada incepe dupa 10-15 minute. Zapada e umezita la suprafata dar a tinut bine la coltari in prima parte, apoi au inceput sa apara rimaye si bulgari de la avalanse recente. Chiar inainte de Turnul cu Jnepeni, pe o latime de 2-3 metri zapada era curatata perfect la suprafata, semn ca pe acolo cursese de curand.
Abia ne asezasem sub turn pentru o pauza de masa cand s-a declansat de pe Valcelul de sub Varf o avalansa. Initial a avut ceva forta, cu bulgari care sareau, iar apoi s-a transformat intr-o curgere. A durat cu totul cam 5 minute. Stiam ca de aici panta incepe sa creasca si valea se ingusteaza, asa ca am facut cale intoarsa (atat noi, cat si alta echipa de 4 care era putin in urma noastra).
Cam asa a aratat fenomenul: https://www.youtube.com/watch?v=Q41-Ta1gKnU
V Caldarilor: curata si uscata.
Cum zice si @rupi2003, in partea superioara a V Malinului e destul de multa zapada, cat vezi de pe platou in jos stratul e continuu si cam "betonat".
Luni, 27 iunie 2016 - 09:43