Sunt niste unii care au pus informatia cu A Gemenelor pe roclimbs de saptamana trecuta, dar daca nu se uita mai nimeni, degeaba se aduna informatie de pe FB, bloguri, carpati, G+ si ce se mai gaseste on-line.
De ce acolo si nu si aici? Acolo sunt foarte putini care fac saptamanal actualizarea bazei de date, aici sunt mai multi, dar e doar un sir de comentarii, de obicei fara link-uri.
@Scufitul: In poza ta apare intrarea comuna pentru Albisoara Crucii si Albisoara Gemenelor
@marko: Albisoara Branei a fost parcursa la sfarsit de ianuarie de catre Cristian Combei (cristiancombei) si un partener.
La data de 04.02: Pe Valea Costila zapada este stabilizata si nu prezinta risc de avalansa, intarita in cea mai mare parte. In palnie este mai moale, am intrat pana la genunchi in anumite locuri. O saritoare ramane descoperita pe aproximativ un metru. Tot in palnie, fetele din stanga firului principal se pot parcurge pe o limba continua de zapada intarita. O alta varianta ar fi mersul pe iarba care nu este inca acoperita. Atentie la aceste variante, inclinatia este relativ mare. Sunt urme pe vale.
Valea Alba, cum a mai fost mentionat, este bulevard. Se coboara fara probleme, daca pasesti chiar pe urme nu te afunzi deloc. Saritoarea Carnului se coboara pe partea dreapta, de sus in jos. Atentie la micul prag ce trebuie descatarat. Pana la Verdeata totul este acoperit.
@marko: ieri la Verdeata m-am intalnit cu o echipa de 3 care au cotit-o catre o Albisoara. Nu ma pricep la Albisoare, dar poate e una dintre cele care figureaza ca neumblate la tine in lista. Uite poza cu ei la intrare: https://postimg.org/image/4oo14vbmf/
04-05.02.2017 - Intru-cat am observat ca sunt multi doritori de Albisoare, am sa va dau o situatie generala de acolo din zona:
- in genera este zapada extrem de putina si pe versantul Albisoarelor deloc asezata
- noi in data de 04.02 am urcat pe Albisoara Turnurilor; am reusit sa intram direct pe hornul din stanga, dar ne-am chinuit ceva pentru ca limba de zapada era moale si ajungeai pana la stanca de desubt; nici in partea superioara situatia nu este mai fericita; pe fir ese multa zapada moale in care nu poti inainta, astfel ca se urca mai mult pe fetele de iarba
- pe Albisoara Crucii au urcat 2 echipe: zapada este foarte putina si pe unde este, nu este inca tasata; se inainteaza deci greu, cu multa catarare pe stanca
- pe A. Marelui V nu a fost nimeni si probabil ca zapada este asemanatpare cu Turnurilor; limba de zapada nu este continua - nu recomand
- A. Hornurilor - intru-cat la La Verdeata aproape ca nu este zapada deloc, in lipsa conului de avalansa este destul de greu chiar si sa ajungi sub hornul de intrare, trecerea pasajului necesita catarare serioasa cu coltari si pioleti; pe partea superioara este foarte putina zaada, o saritoare zdravana la mijloc este descoperita (observatii de pe Creasta Picaturii) - nu a fost nimeni in acest sezon
- A. Gemenelor: la fel, din lipsa de con de scurgere, se poate intra pe fir ocolind mult in amonte; privit de sus din Creasta Picaturii se vede ca are zapada foarte putina; saritoarea cheie din partea de sus si hornurile de iesire sunt complet fara zapada - nu pare sa fi fost parcursa in acest sezon
- A. Branei: intrare pe mixt si pe gheata, inca nu s-a format conul de avalansa care sa faca legatura directa cu Valea Alba; talvegul de sus are foarte putina zapada, fetele sunt acoperite cu gheata de topire; canionu din partea mediana din pacate nu se vede nici de sus nici de jos; nu pare sa fi fost parcursa in acest sezon
- in data de 05.02 am urcat si coborat pe Valea Alba - in timpul zilei, pana la lasarea serii a nins foarte putin, pana in acel moment nu exista pericol de avalnsa - stratul nou nu cred ca depasea 1-2 cm; intr-adevar pe Valea Alba este bulevard cu multiple linni de urme atat in urcare cat si in coborare
Seaca dintre Clai - Saritoarea de la intrare nu este acoperita, e un amesc de zapada si stanca. Primul piton nu este acoperit de zapada si se poate asigura in el. Restul vaii are zapada continua, tare si buna de coltari cu mici exceptii, sunt zone unde a curs zapada de pe versantii laterali.
Comorile Claii - Zahar la intrarea din Braul lui Raducu dupa care zapada destul de moale care se lipeste de coltari. Sunt zone in care te afunzi pana la genunchi. Nu toate saritorile sunt acoperite, a fost nevoie de trei rapeluri.
Valea Bucsoiului - pana sub prima saritoare zapada destul de mare si afanata (te afundai pana pe la genunchi, pe alocuri si peste); dupa saritoarea care se trece pe limba de zapada din stanga, zapada intarita si buna de coltari; saritoarea cu fereastra acoperita aproape in totalitate (necesita o catarare de cca. 1,5m pe stanga, unde era descoperita); la iesirea din vale zapada mai putina dar din nou afanata (nu pune probleme); versantii vaii cu foarte putina zapada, frecvent fara, deci fara pericol de avalansa (valabil pentru aceasta data).
Multumesc Mugurel! Ai facut un om foarte fericit. Vazand postarea ta mi-am schimbat planurile si am luat-o si eu pe urmele voastre ieri, in sens opus. Si ce splendoare a fost...
Zapada intr-adevar putina - pe Malin in canionul superior mai-mai ca se lasa cu descatarat la una dintre saritori daca mai lipsea niste zapada! Nici adoua saritoare de pe Alba nu-i acoperita - nu reusesc sa retin cum o cheama - dar noroc ca ocolirea e in forma excelenta.
De mentionat poate si faptul ca pe Alba m-a depasit o echipa care a suit la bocanc valea deci se poate, pentru cine se pricepe.
Valea Seaca a Caraimanului - In partea de jos zapada putina si uda, apoi a variat, cand zapada mare in care te afundai (predominant), cand intarita, in care nu intrau decat coltii frontali. Prima saritoare este acoperita pe stanga si se urca usor, Saritoarea lui Zangur este descoperita doar in partea de sus si nu pune mari probleme. La ultima saritoare inainte de ramificatia cu Valea lui Zangur prima fereastra este acoperita si se urca prin stanga iar la a doua fereastra se poate urca prin ea sau ocoli prin stanga (dificil, necesita asigurare). Intre intersectia cu Zangur si Brana Portitei cateva zone expuse si a inceput sa fie zapada mai zaharoasa.
Pe Brana Portitei, intre Hornurile Vaii Seci si Portita zapada destul de instabila, cu zahar si placa la suprafata.
Grohotisul Inflorit - Pe prima panta coborata din Saua Vanturilor zapada putina si moale, iar mai jos buna de coltari si strat din ce in ce mai mare pana catre padure.
Valea Malinului : zapada destul de moale si putina de la Hornul Pamantos pana la Lespezi, mergea fara coltari. De la Lespezi in sus zapada intarita, foarte buna de coltari. Mai sus de Braul Mare zapada e si mai tare si se urca doar cu coltii frontali, dar sunt si doua zone mici cu un strat de 5-6 cm de zapada moale sub care se afla un strat intarit bine.
Valea Alba : zapada buna de coltari, dar framantata si pe alocuri cu multe urme adanci de la numarul mare de turisti. Saritoarea Carnului se trece prin stanga (in urcare).
Pe ambele vai zapada e foarte bine fixata in talveg si fetele sunt dezgolite, azi nu era nici un risc de avalansa.
Valea Seaca dintre clai: Valea este acoperita complet, mai putin prima saritoare de pe vale. Zapada buna de coltari.
Valea Comorile Claii: Zapada buna pentru coltari, saritoarea de la confluenta cu comorile de mijloc este descoperita si se ocoleste pe partea stanga. Inainte de braul lui raducu este si o saritoare plina de gheata, care se catara usor si frumos cu doi pioleti in maini.
Valea Comorile Branei: Am intrat pe ea si comparativ cu sora ei, comorile claii, aici te poti afunda usor chiar pana la brau. Destul de aproape de confluenta este o saritoare surplombata descoperita complet. Mai sus nu am urcat deoarece ne-am intors spre Comorile Claii
Valea Seaca a Caraimanului: In partea inferioara a vaii este foarte mult pulver. Saritoarea de la intrare in vale se poate urca cu usurinta pe stanga, dupa care trebuie inotat in zapada foarte mare pentru inaintare. De la zangur am facut cale intoarsa, deoarece nu merita inaintarea. Poiana vaii seci se vedea fara zapada pe versanti
28.01.2017
Valea Malinului
Bolovanul de jos se trece pe stanca. Mai sus zapada cu placa de max 10cm la suprafata si zahar in continuare. Langa bolovani poti intra bine de tot. In canionul de jos intri pana la genunchi. Ceva mai jos de Poiana Lespezi se poate fenta zapada pe dreapta pe iarba si grohotis.
Pe Valea Scorusilor pana in dreptul Strungii Galbenelelor am intalnit o combinatie de stanca, iarba si zapada ceva mai buna ca pe Malinul inferior.
Pe Valea Galbenelelor in partea superioara combinatie de zapada cu stanca si grohotis. Mai jos este mai multa zapada tot pe sistemul placa (mai tare) si zahar la baza. Saritoarea mare are 1 m descoperit.
Conform paginii Hello, Bușteni! - https://www.facebook.com/Hello-Bu%C8%99teni-292067274262269/?fref=ts - este puțină zăpadă pe Valea Albă, cu Cârnul parțial acoperit, abordabil prin stânga.
Informații directe poți obține de la Mugur Gavrilă, mugurg pe carpati.org.
23.12.2017
Vâlcelul Clăii Mici: Este acoperita de zapada pulver care in unele portiuni ajunge si pana la brau. Au mai ramas 3 saritori descoperite, din care si ultima, cea cu capac
Braul lui Raducu: In zonele unde bate soarele, zapada ori este apoasa ori nu este prezenta. In zonele umbrite, zapada este destul de mica.
Comorile Claii: Este acoperita de zapada si este mai bine tasata decat pe Valcelul Claii Mici. A ramas descoperita saritoarea mare si saritoarea de la intersecti cu Comorile de MIjloc.
Comorile de Mijloc: partea inferioara este acoperita cu zapada buna. Toate saritorile sunt acoperite. Saritoarea cu trunchi poate fi descatarata pe zapada sau se poate da un rapel de 30 m.
Prima saritoare este descoperita, dar cele trei cuie care o impaneaza iti pot face inaintarea mai usoara.
A doua saritoare, abordata pe mana dreapta, se poate trece cu ajutorul unui piton in urechea caruia un samaritean a introdus o scarita din cordelina. Dupa aceasta saritoare, valea poate fi parcursa fara probleme.
Fereastra aflata ceva mai in amonte de braul care ne conduce spre Coltul Magarului este deschisa. Nu a fost inca astupata cu zapada.
Pentru ca era cat de cat zapada, noi am parcurs partea superioara direct pe talveg. Fetele de iarba si stanca, aflate de-a dreapta talvegului (in sensul urcarii), desi nu au zapada, pot fi si ele urcate.
Nu stiu ce varianta a ales Alexandru (anta), dar noi nu am avut sansa de a ne bucura de gheata.
Valea Malinului: In partea inferioara se vedeau toate saritorile descoperite (observatie facuta din Hornul Pamantos). Saritoarea mare se ocoleste pe partea dreapta.
Valea Coltilor: Are putina zapada Mare parte din saritori sunt descoperite. In partea superioara este gheata si roca este friabila.
Valea Galbinele: Este acoperita cu zapada, dar in mare parte este pulver si te poti scufunda in unele locuri si pana la sold. Toate saritorile sunt acoperite complet, mai putin ultima care mai are descoperita un metru. Urmele vechi au fost acoperite de viscolul de aseara.
Mai este prezenta o placa de vant in partea superioara care se poate ocoli usor.
De ce acolo si nu si aici? Acolo sunt foarte putini care fac saptamanal actualizarea bazei de date, aici sunt mai multi, dar e doar un sir de comentarii, de obicei fara link-uri.
Luni, 6 februarie 2017 - 22:28