Nu știu la care parte te referi, dar îți spun ce am văzut noi.
Brâul Mare al Morarului:
-spre Cerb e uscat ca în palme, un pic răvășit pământul în unele zone;
-spre Morar văile au zăpadă, în rest cam uscat.
Pe Brâna Acelor am văzut ceva petece albe pe nord. În jurnal sunt câteva poze din Brâul de Mijloc, de vrei să-ți faci o idee.
Mesaj modificat de autor!
Valea Bucsoiului - zapada continua si putin umeda la suprafata. Prima saritoare si saritoarea mare care se depaseste vara pe scocul pamantos din stanga sunt descoperite aproximativ 1.5 m, in rest saritorile sunt acoperite integral.
Valcelul Curmaturii Bucsoiului (firul din dreapta in coborare) - zapada continua si compacta, se coboara cu fata la panta.
Valea Morarului de la confluenta cu Valcelul Curmaturii Bucsoiului - zapada continua si multe avalanse curse. Canionul este acoperit si plin de noroi si pietre aduse de catre avalanse.
Valea Gălbinele (fir principal): din zona Hotelului, se poate parcurge integral pe zăpadă; sub Vâlcelul Florilor de Colț întreaga vale este plină de urmele prăbușirii unor blocuri considerabile de stâncă din Creasta Coștila-Gălbinele, din apropierea rupturii din 2008. Odată cu topirea zăpezii, este posibil ca zona inferioară a firului principal la VG să sufere reconfigurări;
Valea Albă: încă valabile observațiile lui Andras. Se parcurge integral pe zăpadă, din platou și până la Verdeață; imediat sub Săritoarea Cârnului, pe partea dreaptă în sensul de coborâre, este o ruptură în stratul de zăpadă, care probabil se va mări odată cu venirea verii.
21.05.2021 - Valea Malaiesti: lume multa Zapada compacta de la terasa superioara, Hornul Mare avea zapada tare, pe suprafata topita. Dat fiind ca erau urme adanci se putea si fara coltari, dar e mai bine cu. Lucru dovedit cand la coborare cineva in spatele nostru a luat la vale 20-30m, fara urmari grave, fiindca s-a oprit cumva inainte de peretele lateral. Hornul Mic are o cornisa uriasa, dar se pare ca e stabila. Un grup a urcat acolo si spuneau ca zapada e buna de coltari.
Din ce am vazut aici: Valea Caprelor e acoperit, Valea Pietrelor: sartitoarea din partea inferioara (la intrarea din terasa) e descoperita, firul din dreapta parea complet acoperita, firul din mijloc are multe portiuni cu stanca descoperita iar cel din stanga de sub peretele Bucsioului mi se pare ca are o saritoare descoperita.
Din sus se vedea numai partea superioara a V. Morarului, inca cu zapada.
Pe platou intre Malaiesti si Omu curg parauri, totul se topeste rapid.
21.05.2022
Valea Comorilor de Mijloc - zapada densa dar nu inghetata, acoperita de noroi si pietre, de la 100m deasupra intrarii. Saritoarea cu bustean si coarda descoperita si uda.
Aceeasi zapada si pe Seaca dintre Clai, in portiunea de mijloc (noi am traversat din Braul Subtire in Braul Inflorit pe ea).
Valcelul Claii Mici are o limba discontinua de zapada, fix cat sa nu mearga bine nici cu nici fara coltari. Limbi similare pe toate valcelele traversate de Braul lui Raducu pana in Jepii Mici.
V. Galbenele: văzută pe FB pe grupul Costilari. Zapada faina cu pietriș deasupra. Pe scurt: ATENTIE cad pietre!
Cornel Sain: "O noua prabusire in CCG.Am vazut joi urma noua iar astazi a confirmat si Iulian Bogatu(foto ii apartine lui Iulian).Resturile mari de langa ruptura veche au luat.o si ele la vale.Atentie in perioada urmatoare pe vale si in CCG.Urmeaza nenumarate pietre o vor la vale."
Sergiu Frusinoiu: "Nici acum nu s-a desprins tot, a ramas un tavan imens si sub blocul desprins e retea de fisuri zdravana. O bucata din blocul desprins a cazut si a lovit un bolovan imens de mai jos de traversarea spre v. Costilei, dislocandu-l. Totul a luat-o la vale pe valcelul florilor de colt. Cred ca a fost un mare spectacol."
21 mai 2022. Valea Bucșoiului pînă la confluența cu Portițelor: primele saritori sînt descoperite, urmează strat compact, apoi imediat după confluența zăpada dispare, probabil reapare mai sus.
Valcelul Portițelor: strat compact, toate săritorile acoperite. Zăpadă destul de tare, cu un strat superficial moale și umed, am mers bine pe colțari.
18.05.2022 Valea Costilei: zapada aproape continuu, fara saritori descoperite. E un pod de zapada gata sa prabuseasca la o ingustare a vaii (scuze ca nu stiu detalii, ultima data am fost acolo acum cca 15 ani, iar in conditii de vara si mai demult), deasupra lui e o ancora de rapel cu inel care arata nou-nout. Mai sus e o parte fara zapada unde se face o traversare pe stanga de cca. 20m pe iarba, iar si mai sus la o alta ingustare e o ruptura, probabil inca un pod fragil pe care l-am evitat pe iarba prin dreapta. Cornisa la iesirea din Gelepeanu nu e. Zapada era buna de coltari, inainte de iesire pe BMC era mai moale.
Platoul are zapada foarte proasta unde te afuzni cand nu te astepti. Plus ca noi am prins un viscol si ceata ca de iarna...am ajuns prea devreme.
Valea Alba se poate cobora integral pe zapada, dar au aparut rupturi si goluri, deci atentie. In scurt timp Saritoarea Mare (cea care e mai sus si se evita la urcare prin stanga pe praguri) va fi complet descoperit. Saritoarea Carnului inca se poate ocoli lejer prin dreapta (in coborare) pe zapada. Sub intersectia cu V. Blidului ca de obicei e o urma de avalansa mare de pamant si piatra.
Albisoarele arata ca fiind in conditii mixte, Albisoara Strungii fiind complet fara zapada.
După înțelegerea mea în urma plimbărilor în zonă, lucrurile stau așa (de jos în sus, în urcare): din poteca turistică se intră pe firul Comorilor (care aici e unul singur), puțin mai sus este prăpădul cel mai mare. La prima intersecție, la stânga e firul Comorilor Brânei care are un dig mare ce pare format de curgerea venită de pe Comorile (dreapta) care mai sus se împart în Mijloc și Clăi. Nu știu de unde a plecat (Mijloc sau Clăi), noi am coborât pe Brânei, care nu e nici ea curată, dar arată mult mai bine decât prăpadul care este pe porțiunea de sub acel dig.
@edy: te referi la Valea Comorilor Branei, sau la Valea Comorilor de Mijloc?
Pentru ca, de fapt, Valea Comorilor de Mijloc a fost ravasita de acea avalansa de profunzime, foarte mare si angrenand o forta uriasa, care a sapat un sant de peste 4 metri in zapada de la intersectia cu Comorile Branei, cu tot noroiul aferent, si asta inca inainte de Paste.
Pe care vale ati coborat voi, mai exact? Pe Comorile Branei si te referi la avalansa si noroiul de la intersectia cu Comorile de Mijloc incolo, sau intre timp s-a produs o noua avalansa si pe Comorile Branei?
Mesaj modificat de autor!
Pentru cei care intenționează să parcurgă Valea Cerbului si Valea Morarului, atenție mare la versanții stângi de unde nu a curs tot! Mai sunt rupturi în stratul de zăpadă și zilele următoare vor mai fi avalanșe!
Valea Alba firul inferior (Busteni-La Verdeata) - se urca in conditii de mixt, cu atentie sporita la stancile ude, ce nu se pot escalada la aderenta. Saritorile din zona canionului sunt descoperite.
Valea Alba firul superior (La Verdeata-platoul Bucegi) - toate saritorile sunt acoperite de zapada compactata. Atentie la zona Circurilor de unde ar mai putea sa curga zapada. In zona superioara a Vaii Albe se afla o cornisa in partea dreapta pe sensul de urcare.
Valea Caraiman (Jepii Mici) - am intercalat mersul direct pe firul vaii cu mersul pe poteca turistica. In ambele cazuri sunt necesari coltarii si pioletul. Firul vaii se prezinta bine, avalanse masive in zona sa inferioara, inclusiv pe Valcelul Lupului.
Vâlcelul Ascuns, Vâlcelul Poienii Mălinului, Mălin, Hornului și Colților: în general zăpadă bună, te mai poți înfunda dacă insiști, trebuie mers la colțari. Stratul nou depus unde este prezent nu e consolidat, dar cel vechi pare de nădejde.
Avalansa mentionata pe Valea Bujorilor a plecat mai jos de caldare. Caldarea e inca incarcata, am vazut scurgeri de mici dimensiuni pe fetele sudice.
Acele Morarului: o cornisa scurta da dubioasa la intrarea in Acul mare, alte portiuni aiurea in continuare, pe care le poate descrie baumwolle mai bine.
Rapa mare: zapada pana la genunchi, f aderenta si excelenta de coborat. Saritoarea cu hornul pe stanga cum cobori neingropata, dar ingropat bine pitonul de deasupra ei. Am batut noi unul pe dreapta cum cobori, cordelina rosie. Ultima saritoare dinainte de iesit in firul Morarului e perete de zapada destul de tzeapana, se poate descatara dar eu cel putin n-as trece pe acolo la liber
Comorile Branei - zapada inghetata in partea de jos, ca urmare a unei avalanse imense. Strat de zapada nou de 10-15 cm, saritoarea cea mare complet ingropata in zapada. Spre iesirea in platoul Bucegi zapada tare si inghetata.
Valea Urlatoarei - s-a coborat foarte bine la coltari si pioleti pe zapada inghetata. Saritorile sunt acoperite. Traseul Schiel (Jepii Mari) pe care l-am intersectat in partea sa inferioara prezinta de asemenea zapada si gheata, pentru parcurgerea lui fiind foarte utili coltarii.
Brâul Mare al Morarului:
-spre Cerb e uscat ca în palme, un pic răvășit pământul în unele zone;
-spre Morar văile au zăpadă, în rest cam uscat.
Pe Brâna Acelor am văzut ceva petece albe pe nord. În jurnal sunt câteva poze din Brâul de Mijloc, de vrei să-ți faci o idee.
Mesaj modificat de autor!
Duminică, 5 iunie 2022 - 11:20