Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Cindrel
Muntii Cindrel (cibin
#721  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... (37) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (721)
 
edy
edy
Coarda
 
5 martie

„Zapada pe Alba era perfecta. Am coborat excusiv pe calcaie, inclusiv Carnul pe directa. In tp zilei ar fi fost risc de avalansa pt ca o incalzise soarele. Dar seara a venit frigul + vantul si a intarit-o.”

„Pe Alba au fost curgeri de pe valcelele laterale, dar e normal. De la soare pleaca zapada, mai ales de pe fetele expuse sudic.”

„Alba era plina cu zapada pana aproape de Verdeata. Mai jos de intrarea spre A. Crucii si Gemene nu e asa multa zapada si nu e consolidata. Dar de acolo pana la brana v. Albe e plina si e bine consolidata. Acum sunt urme de la Verdeata pana la brana v. Albe, doritorii pot sa se avante, dar sa evite orele in care bate soarele pe vale. Si pe Albisoarele Crucii si Gemene e zapada ok in portiunea inferioara (am dedus din ce era pe Cantuniari). De fapt si pe Cantuniari a fost multa zapada, mai putin in zona verticala.”


Sursa: o prietenă de treabă, mulțumesc.


Joi, 6 martie 2025 - 08:48

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Multzam Andras, am preluat si de acolo Carpati.org


Luni, 3 februarie 2025 - 07:15

andras
andras
Caraba
 
02.02.2025
Albisoara Gemenelor - Valea Alba

Zapada tare pe portiunea inferioara. Urmele inghetate ale echipelor care au parcurs traseul in ultimele zile ne-au ajutat la conservarea energiei. Sunt 2-3 saritori descoperite. Deasupra Branei Hornurilor situatia se schimba. Saritoarea buclucasa e chiar buclucasa, noroc cu Laci, coechipierul experimentat. Stanca, putina gheata in diedru, iesire anevoioasa pana prinzi ceva cu pioletul. De la ultimul piton mai sunt cca 40m de zapada, restul e mixt, sau mai degraba catarare pe stanca si prarguri de iarba inghetate. Aici mergeam concomitent cu asigurari mobile intrepuse intre noi.
Creasta Picaturii tot mixt, in afara de unei parti a Pirspei Gemeneilor.
Iesire pe Vf. Caraiman fara cornisa, dar abrupt pe zapada tare.
Pe Valea Alba a disparut zapada mare, in unele locuri intra bocancul in zapada, dar s-a compactat mult, mai ales pe partea inferioara. Se poate inca merge pe calcaie, dar cu atentie. Sunt si ceva placi formate din zapada depusa. In general, arata diferit comparativ cu saptamana trecuta.

PS: Bolovanul acela patrat de sub Carn nu mai ameninta trecatorii.
PS2: Raportul e despra acelasi tura care a fost postat si pe climbromania de catre Ruxandra. Carpati.org


Duminică, 2 februarie 2025 - 22:39

andras
andras
Caraba
 
25.01.2025
Ultimele ninsori nu au depus un strat semnificativ in majoritatea locurilor. E gheata in padure incepand de la urcarea spre izvor. Costila cat am mers mi s-a parut stabil, cu un strat neconsolidat de cateva cm deasupra zapezii vechi. Trecerea spre Galbinele e mixt, la traversarea mai inclindata in zona crestei Costila-Galbinele zapada e mare. Stiu cel putin un caz cu avalansa petrecuta in zona respectiva...
De la lant pana in Galbinele e gheata, alternativa practicata de noi era un rapel ce cca. 10-12 metrii.
V. Galbinele are ceva acumulari de zapada proaspata, dar in general nu intrii mai mult de glezna. Saritorile sunt acoperite.
Hornul Coamei vazut de la hotel mi s-a parut cel putin 50% stanca. Calitatea zapezii nu-l stim.
Urcarea spre strunga are 3 praguri unde trebuie catarat pe mixt (zapada, uneori neconsolidata, stanca si iarba). Coborarea in Scorusi e fara probleme, dar traverseul pana la mijlocul firului are zapada mare si neconsolidata. Urcarea pe fir (cand pe fetele din mijloc, cand pe partea stanga la urcare, iar incepand de BMC pe partea dreapta) ne asteapta cu un mixt de zapada tare unde abia intra coltii si zapada unde te afunzi pana la genunchi, unul fiind la 20 cm de celalalt.
Iesirea pe partea dreapta nu are cornisa, insa in zona opusa sunt ceva cornise.
Valea Alba: zapada destul de mare adunata in unele locuri, mai ales in partea superioara. Acest lucru insa te ajuta la coborarea pe calcaie, dupa gust nefiind necesar coborarea cu fata spre munte deloc ori foarte putin (la ocolirea Saritorii Carnului).
Pe poteca de la Verdeata pana la Izvor alterneaza zonele fara zapada cu zone cu gheata tare, personal recomand coborarea pana la izvor cu coltari.


Sâmbătă, 25 ianuarie 2025 - 21:56

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
A venit iarna de ceva timp, sper ca n-a murit topicul ăsta.
30.12.2024.
Pe valea Coștilei până sa trecem spre Galbenele zapada incalzita de soare se lipea bine de coltari.
De pe valea Galbenelelor impresii de la coborâre: ca de obicei cu mai puțină zapada la un punct aproape de final. De sub acel punct am coborât pe calcaie sau canturi până la saritoarea din cotitura (un pic de gheață acolo), dar cu atenție. Sub saritoare zăpadă mai buna de coborât pe calcaie fara griji.
Hornul Coamei mi s-a părut cam hardcore. Zăpadă care in puține locuri ținea la tracțiune, gheață puțină si nu grozavă, saritori descoperite. Am găsit doar un piton in partea inferioara si spitul de sub Furci la aer. La fereastra un piton pe dreapta, nefolositor. La intrare in Furci nu este gheață. Unde e zăpadă daca e troian modelat de vant trebuie băgată coada bine, altfel nu treci. Unde nu era troian intrai vreo 20 cm cu bocancul. A tot curs zăpadă spulberată de vânt, pe alocuri era săpat sanț.
Traversarea de la Pietriș ok.
Pe Valea Scorușilor se mergea bine pe călcâie, la un moment dat am ținut pe stânga talvegului. La 50 m mai sus de traversarea spre Strunga Gălbenelelor la bolovan nu era continuă, s-ar fi putut descatara si acolo cu atenție, dar ne-a tentat un mic rapel.
Pentru Hornul Coamei util un set de frienduri până la nr. 1 si nuci medii, eventual offset-uri.


Luni, 30 decembrie 2024 - 22:04

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
29 iunie 2024
Pe Valea Albă se vede o limbă de zăpadă in zona confluenței cu Albisoara Brânei, ochiometric cel putin 30 m lungime si vreo 15 in porțiunea cea mai lată; o buna parte acoperita cu pietris/pământ. Am văzut 2 persoane care au mers pe acolo.
Mai este o bucată de zăpadă la intersecția Albisoara Gemenelor cu Albisoara Crucii, vreo 8-10 m lungime si 4-5 in zona de lățime maxima; părea ca se poate ocoli pe stânga. Vârful tocmai i-a cedat azi si s-a intors cu nasul spre cer.


Sâmbătă, 29 iunie 2024 - 19:21

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
11 mai 2024. Bucsoiu cu zapada perfecta, am urcat de la 1700m ca pe scari. In bazinul superior al Morarului multiple scurgeri. Coborarea edinspre Balaur e zen, in schimb. Scos coltarii deasupra canionului, se putea si ceva mai devreme


Sâmbătă, 11 mai 2024 - 18:48

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
4 mai.

Alba a avut o prabusire mare de la 1900. E plina valea de moloz, vad niste bolovani cat casa pe care nu ii tineam minte, si mai curg televizoare. Pare recent bine, acopera niste urme destul de proaspete. Mai deasupra, zapada excelenta si trepte batute. Incep sa se deschida rimayele


Sâmbătă, 4 mai 2024 - 18:26

andras
andras
Caraba
 
14 aprilie (cu plecare tarzie)
Valea Bucsoiului - zapada topita pe suprafata, mai tare dedesupt. Erau urme bune. Se poate si fara coltari, insa eu am mers cu ele. In unele zone mai aluneca si asa, iar zapada se tasa si mai mult din cand in cand. Pe primele 5-10 minute de la poteca zapada alterneaza cu stanci descoperite, dupa acela e continuu. Incep sa apara alat crapaturi orizontale in zapada, cea mai mare fiind deasupra Turnului cu Jnepeni. Totusi momentan e in conditii bune si e usor de urcat. Atentie la ursoaica cu pui deasupra turnului respectiv...

Valea Morarului - zapada mare si netasata pe alocuri, putin mai tare pe portiunile mai abrupte. Se poate cobori pe calcaie fara coltari cu o oarecare atentie in unele locuri. Sunt multe urme de schi. Atentie mare la ultima saritoare, la canionul de la ~1700m. Varianta directa are o ruptura de toate frumusetea cu un gol pe partea dreapta a carui fund nu-l vezi Curge si apa pe acolo. E locul unde poteca evita aceasta zona spre dreapta (in coborare), cred ca sunt si lanturi pe acolo sub zapada. Aici se termina si zapada, dupa acela e mai mult fara, cu exceptia catorva locuri care pot fi ocolite.

Marius... pacat ca nu ne-am sincronizat, azi nu am avut partener...


Duminică, 14 aprilie 2024 - 20:27

markbv
markbv
Busola
 
14 aprilie
Valea Comorilor din Morar - zăpada începe pe la 1600 de metri, puțină, moale și udă în prima suta de metri diferență de nivel. Continuă pana în șaua de obârșie, cu o mica întrerupere pe la 1700, deasupra unei săritori mari. De aici în sus zăpadă bună. La unele săritori au apărut poduri.
V Priponului (vazuta din Brâul de Jos al Morarului) - zăpada părea continuă, dar au ieșit mulți bolovani.
V Caprelor (idem) - Hornul de jos și o săritoare mare și verticala de mai sus, fără zăpadă. În rest, zăpadă continuă, dar puțină și cu mulți bolovani ieșiți la soare, fix ca pe Pripon.
Pe brâul de jos, am deranjat fără voie somnul unei vipere destul de bine crescute (s-a dat singura din drum, dar avea și vreo 40-45 de cm, estimare ochiometrica).


Duminică, 14 aprilie 2024 - 17:35

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
16 martie 2024 - Valea Morarului
Pe partea cu Bucșoiul, până in dreptul Vâlcelului Țancurilor, am regretat mult lipsa rachetelor, m-am afundat de câteva ori până la șold printre bolovani si de multe ori până la genunchi. RItm lent de inaintare.

Am virat stânga și am urcat până la confluența Râpa Zăpezii-Valea Adancă.
Ritm mai bun, in general a intrat tot bocancul, uneori ceva mai mult.
Pe Valea Adâncă nu a curs nimic recent.
Nici pe Râpa Zăpezii nu a curs pe talveg; deși se văd mulți bulgărasi, sub stratul lor este zăpadă ninsă, nu cursă.
Am văzut de mai multe ori cum a curs puțin de pe versant și apoi si-au marit volumul prin rostogolire.
Prima săritoare de pe RZ este acoperită pe stânga, mai sus e o lespede mare descoperita.
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 16 martie 2024 - 13:10

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Nici nu mă uitasem la buletinul nivo, de obicei verificam după unul nou dupăamiaza, azi văd că l-au scos încă de la ora 10.


Miercuri, 13 martie 2024 - 13:08

dorinv
dorinv

 
Da Adi. a venit și mai vine, de asta și riscul de avalanșă ridicat.


Miercuri, 13 martie 2024 - 11:17

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Ninsoarea aceea semnificativă la care mă refeream în mesajul anterior chiar a venit în Bucegi în această săptămână.

Vreo 35 cm nou depuși deja la vf. Omu (12 martie ora 14 - 73 cm; 13 martie ora 08 - 106 cm) și pe văi s-a adunat probabil mai mult, a fost vânt puternic zilele trecute.

Prognoza apărută azi da în continuare ninsoare în Meridionali (local precipitațiile vor fi moderate și se vor acumula 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp) până vineri dimineață.


Miercuri, 13 martie 2024 - 10:54

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Măzărichea aceea care arată a polistiren mărunțit va fi punctul slab al stratului de pe o vale dacă va mai ninge semnificativ de acum incolo.
Acolo nu cred că se va realiza prea curând coeziunea între zăpada tare veche și zapada nouă.
Va fi viciul ascuns al zăpezii pe acea vale, la suprasarcini.


Luni, 11 martie 2024 - 12:29

dorinv
dorinv

 
10 martie 2024

Valea Bucșoiului: Săritorile toate le-am găsit acoperite, foarte puțină zăpadă proaspătă (vreo 5 cm), sub el un strat relativ subțite (~ 7 cm, în unele locuri puțin mai gros) de zăpadă tip măzăriche care normal că mai mult încurcă, fără nicio stabilitate, iar dedesupt zăpadă întărită, bună de colțari.
Dar, per total, valea s-a parcurs foarte bine și destul de rapid, am fost mulțumiți că în condițiile în care zăpada a fost puțină anul ăsta, Valea Bucșoiului are destulă zăpadă. Carpati.org


Luni, 11 martie 2024 - 09:33

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Da, pasajul nu-i greu de parcurs (in hornu initial greu sa cazi, iar gheatza e de inclinatie mica) dar e un pic la pacanele fara asigurare, in functie de cum se formeaza gheata aia. Fiiind in panta mica pe care se depune zapada, mai face uneori pe alocuri niste straturi fara prea mare coeziune unul cu celalalt, si cand ti se desface unu d-ala cu o labutza de care ai nevoie infipta in el, se poate lua o cadere f urata daca nu-i un surub-doua macar la iesirea din horn, deci prefer sa nu Carpati.org E o zicala in catararea pe gheatza, always protect the top-out, pe terenul ala complet lipsit de dificultate se intampla disproportionat de multe cazaturi.

Back ontopic: 10 martie 2023, Albisoara Strungii in mare stil, saritori intrerupte fi cat sa fie fain, zapada mega consolidata cu trepte in ea de la parcurgerile precedente pe fleasca, un pic de zapada proaspata si batuta de vant sub strunga da nimic spectaculos. Strunga apropo aproape curata, a fost un pic emotionant traverseul spre Turnuri. Turnuri intrerupta cat sa nu fie deloc facil de catarat, da noi venind in rapel pe ea am mai facut o golanie si dat cate o mansa pe saritori mai intrerupte si ... nu e de netrecut, pt cine face M5-M6 free solo, ca n-am vazut cum le-ai proteja. Da in mansa merge.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 11 martie 2024 - 08:06

andras
andras
Caraba
 
@Ruxandra Noi nu am folosit suruburi, nici nu aveam la noi. Am trecut la liber, eu ca cap chiar daca nu ma consider un catarator foarte bun.

Vezi aici doua imagini:
Vazut din jos: https://photos.app.goo.gl/osVrs1RRtapF3jWg7
Vazut din sus cu portiunea de gheata: https://photos.app.goo.gl/Z3WuXe2Atg3NKpGo8

Personal am avut emotii mai mari in partea superioara pe pantele deschise, unde zapada nu tinea si era greu sa te urci pe praguri aparent simple.

Ca bonus o poza cu albisoarele inferioare: https://photos.app.goo.gl/AQ5Yvm3hf3ahM7Zi7
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 10 martie 2024 - 11:36

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Andras, cata gheata era la iesirea din saritoare, si doar pe panta de iesire sau si pe fir? Tinea suruburi, daca aveati?

9 martie 2024.

Seaca Caraimanului uscata de tot la prima saritoare, pe firu vaii venea asa un vant cald nu racoarea de zapada asa ca nu am mai continuat.

Am fost pana la Verdeata, zapada veche e superba si cu trepte de ma plimbam pe Gemene inferior in adidasi, mai sus de Carn cica aia noua incepe sa fie mai multa, si fara prea multa aderenta cu stratu' de sub.

De jos, Strungii arata intrerupta usor, Turnuri intrerupta bine, Hornuri are hornul la dry paremi-se, pe CruciGemene nu se vede f bine de jos dar o sursa la mana a 3a imi zice zapada buna pe prima treime, saritori usor descoperite in zona mediana, zapada mare si pufoasa mai sus


Duminică, 10 martie 2024 - 07:24

andras
andras
Caraba
 
02.03.2024

Albisoara Branei: zapada buna si foarte buna pana la iesirea din canion. E prima data cand am fost in vale, deci nu cunosc configuratia de vara, dar saritorile in general sunt acoperite. Am vazut doua puncte de asigurare/rapel in partea dreapta cum urci si un piton la o alta saritoare. Singura fara zapada e hornul stramt final (?) cu stanca si gheata. Iesirea e complet pe gheata.
Dupa acest horn unde valea se deschide noi am mai ocolit o saritoare prin stanga. De aici zapada e foarte proasta: destul de mare, umeda si nu tine. Chiar era mai greu sa urcam pe pragurile de aici. Nu era cornisa la iesire.
Recomand o tura in zilele urmatoare ca acum aveti urme. Carpati.org

Valea Alba: zapada lipicioasa in partea superioara, mai buna sub Saritoarea Mare. Saritorile sunt acoperite. Depinzand de experienta se poate cobora pe calcaie sau in unele locuri cu fata spre panta. Sunt ceva cornise inspre Blid.
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 2 martie 2024 - 19:10

Afisari: 99,923


#721  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... (37) Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0845 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org