La Ascutit deja zapada continua. Pe Valcelul cu Fereastra, cam vreo 30cm pulver direct pe stanca. Pe Valcelul cu Smardar, jnepenii is inca partial descoperiti, am inceput sa dam de placi de vant (mici, si nu prea plecau, dar erau) . Noi am continuat pe Muchia Timbalului Mare. Din creasta, se vedeau acumulari deja bunicele in valcelele mai largi.
25.09.2022 Pe Calinet era curat cel putin pana la Valcelul Secundar, dar la altitudni mari, inclusiv la iesire era zapada continua. Nu stiu cat de tare sau mare. Poza cu zona superioara: https://imgur.com/a/U6ksXpD
Pe Braul de Sus in jurul acului de la Anvon erau petici de zapada fara a pune probleme.
Mesaj modificat de autor!
Padina lui Calinet: zapada buna, densa, urme batute, am urcat ca pe scari rulante. In partea superioara zapada usor flescaita de soare, cu melcisori ocazionali.
Valea Podurilor (intre creasta si saua caprelor, daca nu gresesc toponimia): aceeasi zapada usor flescaita in partea de sus, mai jos destul de buna (cu ocazionale gauri). In zona seii, e o crapatura mare orizontala in zapada, de detasat dar nu plecat.
Valcelul Caprelor, mai jos de sa: zapada pana peste genunchi, cu ocazionale gauri pana la sold. Saritoarea de sub iesirea in Braul de Mijloc e descoperita.
Braul de Mijloc, pe scurta portiune dintre Capre si Padina lui Calinet, e aproape in intregime curat
In 14.04.2022 pe Valcelul Craitei,Anghelide,Braul de Mijloc (Ulcior) zapada avea consistenta buna dura la suprafata ce permitea folosirea corecta a pioletului/coltarilor.Mai multe culoare de zapada dure,pe care avalansele au curs,ajuta sa avansezi rapid.Intre timp a mai nins proaspat cam 20 cm.
Azi pe Valcelul Umerilor zapada mare si neconsolidata. Zapada zahar prin care pioletul trece pana la stanca cand ti-e lumea mai draga. Putine zone unde te puteai baza pe pioleti in zapada tare sau gheață. Cele mai proaste conditii pe care le-am prins iarna pe Umeri. Ne-am retras pe unde am urcat, inainte de hornul de sub Braul de mijloc.
19.12 Vâlcelul cu Fereastră: prima săritoare în condiții excelente de mixt; a doua și a treia în condiții proaste de mixt, cu zăpadă neconsolidată și mare, după care zăpada ajunge binișor până la piept. Pulver, în două straturi principale.
Sambata 11.12.2021 sus pe creasta nordica in portiunea Turnul-VfAscutit strat de zapada pulver, neaderenta,cu placi dupa 2000 M.Aproape la fiecare pas se intra în zapada mai mult de 30 cm.
12 iunie
Padina lui Călineț: zăpadă compactă în fir, căteva săritori ușor descoperite până la confluența cu Călinețul Secundar; continuă mai departe, cât s-a putut vedea de la distanță.
Vâlcelul Caprelor: zăpadă compactă în fir, toate săritorile acoperite
Valea Podurilor: limbă mare de zăpadă la confluența celor două fire, sub Țancul Ascuțit; Săritoarea cu Alveole uscată; poteca pe sub Colții Gemeni uscată.
Duminica, 17.01: Curmatura-Vf Turnu-Hornul Gainii - am gasit urme numai pana la baza urcarii spre Vf Turnu si pe Hornul Gainii. In rest, omat din belsug pe ultima suta de metri aferenta Vf Turnu si pe creasta Craiului (in unele parti pana la brau). Stratul gros de zapada proaspata si afanata (in special in zona de padure) necesita atentie si utilizarea traseelor de iarna.
3.01.2021 Padina Închisă: zăpadă puțină, umezită, de consistența zahărului. Săritoarea de sub Găvan nu are zăpadă nici gheață, parțial condiții dry (zona din stânga), parțial complet umedă (zona dreaptă).
Duminica, 03.01.21: Pestera-Grind-La Om - am parcurs traseul de vara tur-retur; acesta se afla in conditii optime la data parcurgerii. Zapada putina si stabila, inghetata pe ultimii 100 metri spre varf; parcurgerea in siguranta a necesitat utilizarea coltarilor si pioletilor. Risc minim de avalansa.
28.06.2020: Am urcat pe Padina lui Calinet, cu coborare pe Valea Podurilor. Saritorile aferente Padinei lui Calinet erau umede pe fondul ploilor din zilele precedente. O limba de zapada ce poate fi ocolita/parcursa fara coltari si piolet se afla amplasata inainte de ultima saritoare dificila. Valea Podurilor in schimb uscata si fara portiuni de zapada.
15.05.2020
Sus pe creasta zapada a dispărut,excepție mici petece ascunse,dar prin valcelele aflate pe partea vestica încă este zapada cu consistentă uda la exterior si întărită mai jos.
Partea vestica: zapada nu prea mare pana la intersecția drumului spre Laplaz - Maerele Grohotis. Mai departe spre Umeri zapada devine mai mare, moale (tip polistiren) care nu tine.
Pe locul unde am urcat e mixt, zapada mica pe culmi, unde se vede si iarba, gheata pe stanca, gheata in vilcel, zapada mare in vilcel (unde a fost adunat de vant), locuri unde zapada e mare si aproape gata sa rupa. Inclin sa cred ca pe La Lanturi e similar.
Creasta pana Piscul Baciului avea urme bune, langa urme e zapada mare. Coborarea pe Coltii Gainii e in mare parte in zapada moale de cel putin 30 cm, mai putin pe zonele mai inclinate. De la Grind I e poteca in zapada.
In general pe partea estica e mai multa zapada decat pe cea vestica.
Mesaj modificat de autor!
Nordica Pietrei Craiului - 14-15 decembrie 2019:
- Intre Turnu si Ascutit sunt multe urme batute, zapada e buna, destul de mica si nu-i nevoie de coltari, iar pioletul poate fi inlocuit de bete.
- Intre Ascutit si Piscul Baciului se poate urma inca traseul de vara, fiind un singur strat de zapada bine sudat de iarba si jnepeni; stratul este relativ mic, iar stanca e in multe parti descoperita, dar sunt si zone cu acumulari. Coltarii si pioletul sunt necesari, se merge la mixt.
Inca nu e iarna, dar e aproape. Padina Sindileriei: putina zapada apare dupa 1700m, pe traseu sunt numai petici, in unele locuri e gheata amestecata cu grohotis/pamant. E mai mutla zapada si gheata pe jnepeni. Pe partea estica la coborarea de la Vf. Turnu e zapada mai multa. Nu necesita nici coltari, nici pioleti, de fapt traseul putea fi facut si cu bocanci de 3 sezoane. Totusi pe ambele parti e foarte alunecos, stancile sunt ude. Atentie mare mai ales la coborare.
In 25.05 pe portiunea de creasta cuprinsa intre Vf.Turnu si Vf.Ascutit zapada a disparut(exceptie mic petec langa refugiul Ascutit)....dar pe iesirea spre creasta din Braul Cioranga sunt portiuni inclinate cu zapada veche.Valea Calinet este in continuare acoperita in proportie mare de zapada intarita si au inceput sa se formeze poduri periculoare in dreptul saritorilor!!
18.05.In zona vestica pe valea Calinet zapada avea consistenta dura cu suprafata moale.Majoritatea vailor sunt pline cu zapada ceea ce face traversarea lor dificila.
19.05 Pe versantul estic in zona de urcare spre creasta din Grind nu mai este prezenta zapada...exceptie mic petec aflat sus langa creasta.
12 Mai 2019 Pe versantul estic, zapada ninsa in perioada 7-8-9 Mai, are in unele portiuni si 40cm. Este moale si apoasa. Nu a curs de peste tot. Pe creasta este zapada in portiunea Timbale - Piscul Baciului.
La Ascutit deja zapada continua. Pe Valcelul cu Fereastra, cam vreo 30cm pulver direct pe stanca. Pe Valcelul cu Smardar, jnepenii is inca partial descoperiti, am inceput sa dam de placi de vant (mici, si nu prea plecau, dar erau) . Noi am continuat pe Muchia Timbalului Mare. Din creasta, se vedeau acumulari deja bunicele in valcelele mai largi.
Luni, 16 ianuarie 2023 - 09:48