Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Gemanarea
Muntii Parang
#24  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Sfat despre ploaie (24)
 
florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Turnura discutiei imi aduce aminte de un grup de tineri la Bucura, care s-au bagat in corturi intr-o frumoasa zi de vara, deoarece statia meteo portabila le arata ca e furtuna. Carpati.org
Sau de zecile de iesiri in care prognoza era cumplita si am avut vreme buna. Sau invers.

Ce este interesant e faptul ca metodele traditionale de prognozare a vremii nu dau gres aproape niciodata. Prognoza pe termen de la cateva minute la 24 de ore, realizata prin observarea mediului inconjurator (cer, orizont, pamant, flora, fauna, vizual, auditiv, uneori tactil si olfactiv), fara aparatura sofisticata, in combinatie cu datele INMH ar trebui sa fie destul cat sa nu fii luat prin surprindere de o "tornada".


Miercuri, 30 iunie 2010 - 17:09

stefancelmare
stefancelmar..

 
Cred ca e si o chestiune de gust pana la urma. Nimeni nu zice sa nu fiti atenti la semnele naturii. Eu unul lucrez bine cu tehnologia moderna pentru ca imi da posibilitatea sa interpretez eu datele, nu sa aud o sumarizare generalista la radio. Expresia 'averse pe alocuri' mi se pare prea vaga spre exemplu, iar o prognoza radio e plina de astfel de exprimari standard. O imagine radar in timp real iti ofera informatii concrete. Poti vedea daca e vorba de un val scurt de nori, cat de repede se deplaseaza, si prin meteograme cantitati de precipitatii, variatia presiunii atmosferice, etc. Bateria tine destul pentru simplul motiv ca poti tine inchis aparatul in cauza si sa il deschizi doar cand ai nevoie - rar. Asta rezolva si conflictul cu tehnologia - facebook pe munte e ridicol totusi. In fine, asta-s doar eu. Recunosc ca e mai placut fara tehnologie, dar totusi pe munte e foarte OK sa ai un back-up tehnologic. Un GPS, internet, pot sa iti dea informatii mult mai detaliate decat o harta si o busola, si te pot scoate din situatii dificile, desi intr-adevar fura din idilicul unei iesiri in natura.


Miercuri, 30 iunie 2010 - 15:24

altfell
altfell

 
Si mie-mi place cand ma intorc dintr-o excursie sa nu mai gasesc tastele la calc.
Dar nu strica sa ai cativa prieteni pe care sa-i intrebi la un moment dat cand remarci ca vremea nu pare sa tina cu tine sa se uite pe site-urile mentionate sa-ti zica de vreme. E mai rapid si mai concret decat radioul totusi si mai putin sofisticat decat iphone-ul.

Iar printre site-uri: carpati, meteoromania si wunderground par cele mai de incredere.


Luni, 28 iunie 2010 - 18:31

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Deci radioul pe unde medii nu mai este la modă?
Plătind toți aproximativ 10 lei pe lună către Societatea Română de Radiodifuziune, la fiecare factură de curent electric, degeaba?

...
Carpati.org

Poate că exagerez, dar așa fac de fel, deci:
Accentul prea mare pus pe gadgeturi creează un soi de dependență.
Dependența asta derivă din dispariția oricărui interes față de metodele... să zic așa, tradiționale de a face observații cu privire la starea meteo curentă și a putea face previziuni pentru următoarele ore.

Apoi, atenția, excesiv acordată unui afișaj LCD și a butoanelor din jurul lui (sau touchscreen-ului, dacă-i cazul) este deviată de la indiciile oferite de Mama Natură cu privire la... Carpati.org dispoziția dânsei.
Atenție ce poate fi deviată chiar în mod nejustificabil de la potecă. De la locul unde este pus următorul pas.
Consecințele antenției grșit orientate sunt lesne de dedus, nu?

Bateria la gadget se poate goli repede și sigur.
Gadgetul poate scăpa din mână și să facă tumbe printre stânci până în albia vreunui pârâiaș.
Mai rău este reflexul de a încerca prinderea sau recupera jucăria.
Reflex ce poate duce departe. Până jos, în vale...

Am o căruță plină cu vârf cu d-astea ca mai sus. Ideea rămânând aceeași.

O zi, doua, trei, pe munte, oarecum și adică în inima Naturii, nu ar fi de preferat o probabil foarte binemeritată pauză de la net, facebook și restul trăznăilor cotidiene? Carpati.org

Înainte de plecare, un set complet de ochi aruncați către http://www.carpati.org/vremea_la_munte_muntii_carpati/ sau
http://www.meteoromania.ro parcă mi-o fost suficient. Carpati.org

Iar o privire către cer, înnorat sau senin, amenințător sau binevoitor îmi pare că este cu mult mai plăcută decât către un afișaj oled sau tft.


Luni, 28 iunie 2010 - 12:59

stefancelmare
stefancelmar..

 
Pacat ca majoritatea graficelor de pe vremea.meteoromania.ro sunt in flash, altfel ar fi recomandarea mea pe munte. Cei care au smartphone-uri (android ca sistem de operare stie flash spre ex.) si conexiune de internet mobila (sunt chiar ieftine, 2 euro la vodaf.) pot accesa site-ul si pot obtine imaginea radar in timp real (se poate vedea daca se apropie vreun front sau cat va tine ploaia), sau meteograma din orasele apropiate. Merge mai ales in traseele de creasta unde aveti semnal (merge acceptabil 3g in banda 2g la vodaf.).


Luni, 28 iunie 2010 - 12:09

andynho
andynho
Caraba
 
multumesc pentru sfaturi tuturor Carpati.org


Miercuri, 23 iunie 2010 - 19:18

zolybv
zolybv
Caraba
 
Nu stiu cate de brio sunt, dar chiar zilele astea ma tot uitam la prognoza meteo de pe acest site, erau trecute precipitatii dar nori cucu. Ilogic. Nori fara precipitatii poate, dar invers nu prea vad cum.


Miercuri, 23 iunie 2010 - 15:34

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Legat de buletine meteo...
Mă mai uitam la diverse site-uri ce aveau pretenția de a fi serioase surse de informații meteorologice.
Mult prea des am observat diferențe mari între informațiile prezentate, de la un site la altul... informațiile de moment, că de predicții nu mai zic nimic.

Apoi, nu prea vâd pe cineva să plimbe o văiugă cu laptop-ul sau smartphone-ul în mână, urmărind un site... meteo dot com.

Pentru România, am constatat că Administrația Națională de Meteorologie își face treaba cu brio. (și pasiune, zic eu Carpati.org )

Când plec și mă mai uită Ăl de sus prin munți prefer un radio portabil, pe baterii, câruia să-i mai dau drumul seara, pe la orele 19-20 pentru buletinul de știri și buletinul meteo.

Postul de radiodifuziune național, Radio România Actualități, are acoperire națională și chiar în cele mai ascunse văi intramontane, unde, pe unde lungi sau unde medii, acest post poate fi recepționat în condiții acceptabile.
Pe creste, poate fi recepționat în condiții variabile și în unde ultrascurte.
Dar ideea e că, din oră în oră, la fiecare buletin de știri este și un buletin meteo la nivel național.
Buletin provenit de la ANM. Carpati.org

RRA emite în:
unde lungi - 150kHz.
unde medii - 603kHz și 1179 kHz
Le menționez pentru că pot fi recepționate aproape oriunde în țară.
Modemul adsl poate fi lăsat acasă. Carpati.org


Miercuri, 23 iunie 2010 - 15:05

pauless
pauless

 
Om bun, nu te mai gandi si rasgandi atat! Da-i inainte cu tupeu, cum zice melodia Carpati.org Ce conteaza o ploaie pe Jepii Mici, atentie mare la picioare (piatra uda, radacini ude, noroi), in general la tot ce te-ar putea face sa o iei la vale (Doamne fereste!). In rest, daca te uda putin pana la piele nu patesti nimic, ia-ti niste aspirina la tine si inainte de culcare baga si o votca la cabana si gata. Daca faci efort si corpul e incalzit, nu te doboara ploaia, ideea e sa nu stai prea mult timp pe loc.


Miercuri, 23 iunie 2010 - 14:48

turcik
turcik

 
Salut! Cred ca denumirea este "Piciorul Pietrei Arse", rog sa fiu corectat daca gresesc. Dintre acestea 3(Jepii Mici, Jepii Mari, Piciorul Pietrei Arse) mie cel mai accesibil mi se pare traseul Jepii Mari, apoi Piciorul Pietrei Arse, si la urma Jepii Mici.

In orice caz, nu mi se pare atat de riscant sa urci pe Jepii Mici pe ploaie, totul e sa fi atent.

Si pentru vreme http://www.accuweather.com/ro/EUR/RO/RO031/Busteni/forecast.aspx (este statia de la Vf. Omu de fapt)


Miercuri, 23 iunie 2010 - 14:27

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
Ai pus întrebari. Ti s-a raspuns, uneori mai serios, alteori mai în gluma, dar de fiecare data la subiect. Poate chiar prea si acum vad ca ÎTI pui întrebari, semn ca esti în dubiu. Vezi sa nu ramâi acasa dupa atâta facere de bine.


Miercuri, 23 iunie 2010 - 13:36

andynho
andynho
Caraba
 
in caz ca m-as reorienta.. sa zicem..sa nu mai urc pe Jepii Mici,pentru ca pare prea dificil in asemenea conditii de vreme.. pe Plaiul Pietrei Arse din Poiana Stanii,sau prin Jepii Mari-Piatra Arsa.. ar fi mai usor? este mai abordabil si cu mai putine riscuri?
Care dintre cele 3 ,in ordine sunt mai usoare?


Miercuri, 23 iunie 2010 - 12:47

mike
mike
Rucsac
 
http://www.carpati.org/forum/altele-12/prognoza_meteo_pentru_fagaras-1623/1/
Ai aici multe linkuri pe care le poti consulta pentru orice localitate din tara.


Marți, 22 iunie 2010 - 23:24

andynho
andynho
Caraba
 
@ alecsu : in legatura cu innoptarea,o sa plec foarte devreme pe traseu..pe la ora 14.00 ar trebui sa fiu la babele.. daca nu si ploaia va pune obstacole,pana seara,cred ca reusesc eu sa ajung sus,ori sa cobor..se intuneca la 9..
-in legatura cu siteurile pt. prognoza meteo,lasa-mi si mie unele linkuri,cu unele dintre ,unde sti ca spune cat de cat exact.
Multumesc.


Marți, 22 iunie 2010 - 21:38

alecsu
alecsu

 
@ovid : eu tind sa cred ca ursii sunt alergici la pantofari nu la goretex(sau cel putin asa sper). Carpati.org
@andyhno : spuneai ca te vei aventura pe "Jepii Mici". Eu sugerez sa nu te aventurezi pentru ca acest termen presupune o doza de nebunie.Poate ca ar trebui sa verifici prognoza meteo(si sunt atatea site-uri de profil care iti pot oferi date despre vreme pe masive montane) inainte de a pleca pe munte ! NU am inteles expresia "cu innoptatul nu-i problema,am unde" ?! Tare sunt curios cum innoptezi tu pe Jepi daca te prinde furtuna ?Crezi ca vei reusi sa instalezi cortul?mai ales in zona aia..in fine ! Carari cu soare


Marți, 22 iunie 2010 - 21:07

andynho
andynho
Caraba
 
la cate lucruri "de bine" am auzit aici,probabil ca ar trebui nici sa nu mai ies din casa cred Carpati.org
Eu ma voi aventura,imi voi lua toate masurile de siguranta,si sper sa am noroc si totul,sa nu intalnsc asa ceva,si daca intalnesc,sa stiu sa gestionez situatia.
Va multumesc.


Marți, 22 iunie 2010 - 20:20

ovid
ovid

 
...Uneori, torentul devastator care nimiceste totul in cale, aducand la vale stanci si trunchiuri de copaci, poate prinde in cale si un urs, pe care e posibil sa-l parasuteze in spinarea ta, crescand dramatic gradul de pericol,mai ales ca ursii din zona Jepilor sunt extrem de iritabili in prezenta trasnetelor si alergici la gore-tex.


Luni, 21 iunie 2010 - 23:09

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Pe văile înguste, vâlcele, chiar și în porțiunile superioare, pe timp de ploaie intensă apar o sumedenie de pericole care pot duce la accidentarea grava și chiar moartea nefericiților prinși într-astfel de situații.

Apa scursă de pe pereții văii se acumulează rapid în viituri pe firul văii, viituri ce pot disloca și transporta bolovani.
În unele cazuri se formează viituri întratât de violente încât pot mătura turșistii, cu totul, doar prin cantitatea enorma de apă.
Probabil doar o viteză de reacție excelentă și echipamentul de escaladă mai pot salva viața celor prinși de viitură.
Asigurarea în pitoane dacâ există deja montate sau nuci... oricum, deja ține de șansă, experiență și dacă cineva, acolo sus, mai ține la tine Carpati.org
(inclusiv de coardă, nu doar metaforic)

De asemenea, ploile abundente pot lubrifia și cauza dislocarea unor stânci mari ce par de neclintit altfel.

Cele mai bune soluții sunt: evacuarea văiugii pe cea mai scurtă, rapidă și mai ales sigură rută, căutând adăpostirea în zone mai ferite sau, în cazuri extreme, adăpostirea și asigurarea în interiorul văii.
Creasta sau coama oferă protecție față de viituri dar ridică expunerea la fulgere și rafale de vânt...
Un prag sau o brână de pe unul din pereții văii poate servi ca un adăpost intermediar...
Dar sunt mult prea multe variabile, în așa ceva.
Ochii cât cepele și atenția maximă, atât pe vreme bună cât și pe timp de potop.

Vremea este probabilă, așa-i dar buletinul meteo este un bun sfetnic când e vorba de alegerea rutei.
E mai simplu să eviți pericolul decât să-l confrunți.


Luni, 21 iunie 2010 - 14:40

draganicimw
draganicimw

 
Pe valea Jepilor, in caz de ploaie, e mai usor sa urci decat sa cobori! Coborarea este periculoasa pe Jepi, urcarea mai putin.


Luni, 21 iunie 2010 - 12:38

andrei
andrei
Busola
 
Inteleg ca nu ai mai fost pe valea Jepilor si nici nu ai urcat de multe ori pe ploaie torentiala. In cazul asta, mai ales ca te sperie un pic posibilitatea unei furtuni, cel mai chibzuit ar fi sa faci traseul asta intr-o zi cand se anunta vreme buna (si eventual, pe parcursul traseului, sa urmaresti locurile si sa iti inchipui cum ar fi pe acolo, pe ploaie). Alege-ti pentru zilele "asa si asa" trasee care sa nu-ti creeze un disconfort psihic, in caz de furtuna.

Daca esti atent si ai ceva experienta, traseul in sine poate fi facut si pe ploaie, dar evident dificultatea este subiectiva.


Luni, 21 iunie 2010 - 11:48

Afisari: 4,075


#24  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,3197 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org