Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Vremea
Varful Paltina
Muntii Godeanu
#28  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Proceduri marcare traseu turistic nou (28)

robertl
robertl

Felicitari Laura ( si aici ma refer strict la argumentele referitoare la natura/munte, nu la"politici" pentru ca hotia e hotie si abuzul e abuz - Iti va explica mai bine Gabi)
Felicitari Macaz2006 ( intr-adevar muntii nostri devin din ce in ce mai "marcati" )
Alex, ca de obicei si in stilul caracteristic - un iubitor de natura cum putin intalnesti! Felicitari!

Marcajele deja existente sunt mai mult decat suficiente daca dorim sa mentinem o balanta intre antropizare si natura ( o balanta dealtfel, foarte fragila )
Marcajele de multe ori creaza un efect de "atentie om" asupra faunei salbatice, practic segmenteaza, parceleaza, un areal natural ( asemeni unui drum, autostrazi etc ).

Cat despre turism si fantezii de genul "dezvoltare durabila", ma abtin, si asta in primul rand pentru ca orice activitate economica este incompatibila cu natura, cel putin din doua motive: nevoia constanta de clienti/antropizare si cantitate/numar ( cu cat mai multi cu atat mai bine)
Comunitatile locale - raman la fel de pricopsite - castiga doar "descurcaretii"

Normal, cine are de castigat din asemenea activitati, isi va sustine fanteziile declarandu-le argumente si adevaruri absolute.
Ca sa mergi pe munte nu ai nevoie de turism!

Si totusi, cel mai mare pericol care vine din partea "iubitorilor de natura" il reprezinta competitiile sportive ( "organizate" de multe ori in areale protejate) si "intruziunea" vehiculelor cu roti, elice etc ( mai nou am vazut ca "se poarta " si ridicarea de drone - ilegala de altfel fara autorizatie)

PS: "La inceput a fost dragostea sincera si curata fata de munte - dupa a aparut prostitutia"

Joi, 9 martie 2017 - 17:20

zentai
zentai
Coarda

@-emile- chiar n-ai pentru ce-mi mulțumi, mie cel puțin! Așa funcționează site-ul! Carpati.org Și eu am aflat de la alți colegi lucruri care mă interesau, pe moment sau în perspectivă. Precizez că Atlasul nu mai e de actualitate, sub aspectul marcajelor. Nu cred că a fost vreodată. Dar poate fi un substitut destul de bunicel pentru zone "neacoperite" de hărți. Precum am zis, pe baza hărții/schiței din Atlas eu am dus la bun sfârșit ture în Hășmaș, Gurghiu, Giurgeu, Bistriței, Stânișoarei...

@-adriannegoita-dacă-mi spui numărul exact al legii și anul apariției, precum și o adresă de mail (pentru că site-ul nu acceptă "atașamente") îți pot trimite legea actualizată la zi, extrasă de pe o aplicație informatică internă a MJ. Dacă zici că te ajută....

Joi, 2 martie 2017 - 08:41

zentai
zentai
Coarda

Ce tare...Da,ala e atlasul.L-as cumpăra cu ochii inchisi,cu toate inexactitățile lui.
Intr-adevăr,hărțile sunt mai mult niste schițe in teren.La vremea facerii lui,atlasul acoeperea zone pentru care nu existau harti.Si nici acum nu stiu dacă există.

Si eu aveam impresia ca atlasul ăla nu minte...dar eram mai tânăr si naiv!Carpati.org
Iti spun sigur ca cel putin zona Tarcau,Stânișoarei,Bistriței nu există nici un marcaj turistic.Dar iti dai seama ce voiau să facă ăștia?Voiau sa marcheze trasee turistice in toti munții din tara asta! Carpati.org

Miercuri, 1 martie 2017 - 19:02

emile
emile

Mulțam @zentai pentru informații. Am să caut Atlasul la bibliotecă și voi scana câteva hărți care mă interesează. Plus un registru actualizat al traseelor omologate. Este interesant un studiu pe masiv, câte trasee noi au fost omologate după 1990 și câte din marcajele vechi „s-au închisˮ nefiind circulate și nici remarcate (sunt destule și astfel de situații).

Întradevăr nu montaniarzii distrug muntele, marcajele etc. Muntele este distrus de drujbe, 4x4, enduro, lamele buldozerelor care deschid drumuri spre stâne, vetre de foc.
Poate am fost cam abrupt. Am folosit termenul „mutilatˮ, pentru că... da eu consider că un traseu poate fi mutilat (știrbit) în frumusețe de niște invenții care au apărut mai nou: de dragul cheltuirii unor fonduri (europene) și pentru a crește circulația, unii au început să proiecteze puncte de observație (bănci, măsuțe), refugii care nu-și justifică rostul, observatoare de lemn pe picioroange, marcaje dese, etc.

Marcajul ? Da, în unele situații știrbește frumusețea locului. Plus înscrisurile „colateraleˮ care apar frecvent (data, cine a dat cu pensula, vopsea tricoloră, săgeți ostentative, etc.). Mai trebuie să lăsăm și nemarcate chiar dacă nu avem voie pe ele (ciobanii au !).
Apropo, pe unde mai avem voie: 50% din pădurea carpatică a devenit proprietate privată (titlu de proprietate și/sau acte în regulă la notar).

Încă o dată mulțumesc pentru informațiile despre marcaje.

Miercuri, 1 martie 2017 - 19:02

adriannegoita
adriannegoit..
Caraba

@zentai: De atlasul acesta vorbești?

https://www.okazii.ro/nicolae-milea-asaltul-carpatilor-marcaje-turistice-in-carpati-1
985-a174160041

Uitasem cu desăvârșire de el dar acum îmi amintesc că, în copilărie, găseam atlasul menționat aproape în orice bibliografie din ghidurile turistice pe care le colecționam. Din el am impresia că sunt extrase și unele hărți (mai degrabă le-aș spune schițe) postate pe site. Și, la cât mă duce pe mine mintea să verific, sunt unele inexactități în hărțile alea. Măsuram mai devreme pe harta google și pe harta de pe carpați.org niște distanțe din Stânișoarei. Nu am găsit nimic să se potrivească. Carpati.org

Totuși, nu-mi imaginam că în Asaltul Carpaților erau și trasee care nu s-au marcat... CNOP să trăiască! Carpati.org

Cât despre legea turismului, m-am chinut câteva ore să găsesc ultima versiune a ei dar n-am reușit. Oricum, în varianta pe care am găsit-o e prevăzut cel puțin un registru pe care unii ar trebui să-l țină dar în realitate nu e de găsit (ceva cu registrul județean al patrimoniului turistic, parcă).

Miercuri, 1 martie 2017 - 17:27

zentai
zentai
Coarda

Fără nici un fel de mișto, există un atlas de pe vremea organizației de pionieri, cu toate marcajele din toate masivele din țară. Unele hărți de care aveam nevoie pentru o tură în vreo zonă (dau exemplu Munții Bistriței, Vârfu Budacu, sau Munții Stânișoarei-Vârful Bivol) de acolo le-am luat și eu. Unele sunt destul de aproximative.

După ani am aflat că unele marcaje erau în proiectul organizației naționale de pioneri și că acele zone nu au fost marcate niciodată, în fapt!
Dar chiar dacă ar fi fost, când s-a dat legea despre care acum nu-mi amintesc nici dacă-mi crap capul, toate traseele au trebuit a fi reomologate!Doar acestea sunt legale, din punctul de vedere al legalității, indiferent de ce trasee, pe ce hărți figurează.

Dacă ar fi să ne luăm după temeiurile legii, în masivele montane nemarcate cu trasee turistice și care nu sunt nici arii naturale protejate ne este interzis accesul de legea silvică...la marea meserie! Carpati.org
Asta înseamnă că:
- în ariile naturale protejate- doar pe traseu
- în rest, deloc...decât cu acordul scris al celui care are alocat domeniul silvic spre administrare care poate fi Romsilva sau un exploatator ce a licitat și câștigat "partidele" respective!
- mai e o situație, cea în care o suprafață cu vegetație forestieră (munte, versant etc) este proprietate privată, în care accesul ne-ar fi interzis, la fel cum ne-ar fi interzis și să intrăm în curtea/casa cuiva.

Bun venit în reality show! Carpati.org

Miercuri, 1 martie 2017 - 11:08

adriannegoita
adriannegoit..
Caraba

Dacă înțeleg eu corect, în perioada 2004 - 2012 s-au omologat traseele înșirate în fișierul de aici:

http://turism.gov.ro/wp-content/uploads/2013/05/Trasee-montane.xls

Găsește cineva lista traseelor care erau deja omologate în 2004 și a celor omologate după 2012?

Știe cineva dacă există trasee turistice menționate pe hărțile clasice (cele tipărite înainte de 1989 de Publiturism, Editura Sport- Turism și eventuali alți editori ai vremii de care eu nu am auzit) care acum să nu fie omologate?

Chiar aș fi curios să obțin o listă completă a traseelor pe care ne dă guvernoiu voie să circulăm când ne vine poftă de drumeție... M-ar nemulțumi cu siguranță lista pentru că, în ultimul timp, prefer să cercetez locuri nemarcate, cvasinecirculate. Totuși, nu strică să mă informez, nu-i așa?

Miercuri, 1 martie 2017 - 10:48

zentai
zentai
Coarda

@emile- intre marcarea unui traseu si distrugerea unei zone montane, eu nu văd nicio legătură.Nu că aș fi de acord, vreodată în viața mea, cu marcarea vreunui traseu...socotind și eu că sunt destule trasee marcate.

Dar nu am văzut niciodată vreun montaniard (să acceptăm această denumire pentru că înseamnă câte ceva pentru mai toți cei care purtăm o discuție pe acest forum) filmat să fi distrus vreo potecă, vreun marcaj, să fi plecat cu vreun copac sub braț, să fi vânat vreo jivină pentru cina lui cea de taină etc. Se încearcă prin legea ariilor naturale protejate să ni se inoculeze această vină...Dar această lege e ca "treisprezecele" lui Dragnea! #rezist! Carpati.org
În schimb abundă toată media de camioane care trec pe sub ochii noștri, cu pădurile noastre, am văzut cu ochii mei albii făcute praf de unii cu energia lor verde etc

Dar chiar dacă nu sunt de acord cu marcarea socotesc că informația trebuie să circule și fiecare să facă ce crede el mai bine...
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 1 martie 2017 - 09:02

emile
emile

Mă interesează marcajele noi și încă cum. Mai bine zis să nu exagerăm cu ele... Părerea mea este că în zona de abrupt este un sacrilegiu să te apuci să trasezi alte rute, oricare ar fi masivul din Carpați și oricât ai vrea să dezvolți o stațiune montană.

Ideea era dacă mai există Comisia de Marcaje care în trecut aparținea Federației de Turism-Alpinism și care ar putea să aibă situația cu toate marcajele turistice oficiale, ca să știm când apar ,,inițiative noiˮ.
Nu îmi fac iluzii că am putea să oprim unele „inițiativeˮ, pentru că la noi mutilarea peisajelor naturale din Carpați este 90% legală iar când conștientizăm amploarea dezastrului faptul este deja împlinit (ex. mutilarea Parcului Național Defileul Jiului; buldozere care au sfârtecat munții pentru ca toți ciobanii să urce oile cu mașina, drumuri folosite apoi intens de off-road-iști etc.). Dar asta e altă discuție.

Mulțumesc mult pentru informații.

Marți, 28 februarie 2017 - 20:20

mihaela
mihaela
(admin)

Multam vestale pentru informatia despre legea care stabileste cum se fac marcarile si remarcarile; Din pc meu de vedere muntii Romaniei nu prea sunt marcati Carpati.org) Adica da...fagarasii, bucegii, craiul ,PM sunt f bine marcati....dar daca te bagi prin altii descoperi ca abia abia dc ai ceva urme de marcaj pe culmea principala si acolo chiar sunt necesare. Chiar vorbeam cu un prieten despre o actiune in care sa ne aducem si noi contributia in lumea muntomaneasca prin marcarea/remarcarea unor trasee. Carpati.org

Marți, 28 februarie 2017 - 13:03

vestale
vestale
Caraba

Cititi HG 77 din 2003, acolo scrie cine se ocupa de amenajarea si intretinerea traseelor montane din Romania. Nu poate orisicine, chiar daca are personalitate juritica, sa dea cu vopsea, sa planteze stalpi ca asa i se pare normal. Ca ii poti ajuta pe cei responsabili, este altceva; dar cu ei trebuie vorbit si discutat.

Hai pe Munte Iași a desfasurat actiuni de REmarcare; nu s-a mers nicaieri pe unde nu era o urma de vopsea,, chiar daca era de la mijlocul anilor '70 si traseul trecut pe o schita. De aceea a trebuit sa facem multe actiuni de recunoastere a traseului, pentru ca dupa suficienti ani, natura se reface; daca este lasata bineinteles Carpati.org
Faptul ca te poti lauda ca ai refacut/remarcat un traseu, nu iti aduce bani pentru vopsea, diluant, pensoane, stalpi, benzina, ciment, mancarea voluntarilor si altele.
Au fost remarcate trasee pe care noi mergem in mod curent, unde la bifurcatia potecii de animale stateam si ne gandeam e la stanga, e la dreapta saut tot inainte. Sunt trasee pe care oamenii din zona le folosesc, fie ca merg la cules de afine sau ciuperci sau urca la stani.
Track-urile GPS ajuta, dar nu rezolva problema in totalitate! Bateria se mai termina, pe viscol nu poti folosi ecranul sensibil la atingere, pe sub pereti sau prin vai adanci/canioane nu te pozitioneaza prea bine.

Marți, 28 februarie 2017 - 11:38

zentai
zentai
Coarda

Eh, orice demers care vrea să fie legal trebuie să îmbrace formele prevăzute de lege. Un traseu marcat ilegal nu are cum să capete "legitimitate" prin cuprinderea lui într-o hartă pentru că harta nu legitimează trasee noi. Mergând pe el și având șansa să te întâlnești cu cine nu trebuie, poți fi amendat din motive de diferite legi...

Pentru un sfat destul de calificat despre marcarea de trasee turistice poți contacta pe cei de la H.P.M.Iași care au marcat legal un traseu în Munții Stânișoarei!

Marți, 28 februarie 2017 - 10:31

zentai
zentai
Coarda

Noroc că pe @-emile s-ar putea să nu-l intereseze părerile noastre despre marcarea unor trase noi! Păcat!
S-ar fi procopsit, precum Teodosie cu învățăturile lu'tat-su!

Marți, 28 februarie 2017 - 10:25

emile
emile

Așa ar mai fi situația în care un traseu a fost marcat ilegal și el apare pe hărțile turistice editate în ultima perioadă. Acel traseu devine ,,legalˮ ? Cum rezolvăm această situație ?...

Marți, 28 februarie 2017 - 10:22

macaz2006
macaz2006
Caraba

Muntii nostri abunda de marcaje. Sunt prea marcati muntii. Chiar nu se observa asta? Nu cred ca gresesc daca spun ca peste 3/4 dintre turisti nu au nicio idee de orientare montana. Daca le stergi marcajul de pe 2 copaci, i-ai pierdut. Noroc cu gps-ul Carpati.org

Marți, 28 februarie 2017 - 09:36

lauramatei
lauramatei
(admin)

Carpati.org Carpati.org Pai nu sa te injur a fost intentia, doamne feri, ci doar sa-mi sustin si argumentez in continuare punctul de vedere, daca imi este permis.

E ceva rau intr-o dezbatere, fie si in contradictoriu, atata vreme cat ne pastram in limitele unei comunicari civilizate? Eu cred ca s-au exprimat aici niste pareri care chiar au o logica, fiecare in felul sau, si sunt niste idei pe care poate chiar e bine sa le mai citeasca si altii.

Luni, 27 februarie 2017 - 23:27

zentai
zentai
Coarda

Nu era mai simplu dacă mă înjurai?Eu adormeam vinovat,tu mulțumită... Carpati.org
A pus si omu'o întrebare...Cine s-ar fi așteptat la o dezbatere pro/contra?!...

Luni, 27 februarie 2017 - 23:21

lauramatei
lauramatei
(admin)

1) Aici nu e vorba despre a fi pro/contra marcajelor in principiu sau a marcarii unui masiv care inca n-are nicio poteca de acces marcata. Nu sunt impotriva marcajelor (n-am adus destule argumente?). Nu vorbim aici de marcarea unor poteci minimale intr-un masiv, pentru parcurgerea si cunoasterea lui in siguranta, asa cum explica Mihaela. E vorba de infiintarea unui NOU TRASEU intr-un masiv cunoscut, DEJA FOARTE MARCAT. In jurul marcajelor din tot muntii sunt atatea locuri interesante, unde cineva ajunge. Ce facem, marcam tot, sub pretextul ca dezvoltam ceva sau ca suntem altruisti si o facem pentru toata lumea? Nu ne mai ajunge?

2) Zentai, argumentul "lege" ma lasa rece in acest context. Sunt atatea nedreptati legalizate si atatea pe care unii le vor legalizate. Tocmai ne baturam zile in sir cu niste reglementari care legalizau hotia. Legea? Legea care nu ne permite mie/tie sa mergem o data la multi ani pe acolo, in trecere, si altor 20 de oameni ca noi, dar permite hoardelor care nu inteleg nimic, decat ca au ajuns undeva unde isi pot face selfie-uri interesante, sa mearga acolo insotiti de oficiali (ghizi mai mult sau mai putini autorizati, reprezentati ai parcurilor sau ai cluburilor si asociatiilor etc), PE BANI?

3) Vreti sa legalizati invadarea oricarui colt mai linistit din munti, prin marcare? Doar ca sa fiti corecti si in litera legii cand mergeti pe acolo ori de cate ori aveti chef? Sa va puteti admira integritatea morala cand va priviti in oglinda dupa tura?

4) Chiar si daca nu ne gandim deloc la trafic si impact, marcajul in sine, ca obiect, e o interventie artificiala care urateste. Traseul trebuie sa indeplineasca niste conditii si impune curatirea si definirea unei poteci, crengi/arbusti/puieti taiati, vopsea, eventual stalpi, nu mai zic de cabluri sau podete etc.

4) Zentai, insinuezi cu ironie ca-mi consider numele sau picioarele demne de privilegii. Si ca-mi rezerv dreptul sa ajung numai eu acolo sau dincolo. Reiese de undeva ca ma consider indreptatita sa merg, in vreme ce tie nu-ti permit? Eu ma duc fara marcaj. Mergi si tu, esti liber. Oare nu-i nicio dovada, in comentariul meu, ca-i incurajez si ajut sa ajunga acolo (fara marcaj!), cu masura, cu constiinta ca nu e bine sa invadeze locurile, pe cei care merita, care stiu sa exploreze, sa cunoasca si sa respecte natura?

5) Am si eu locuri unde nu ma pricep sa ajung fara marcaj, desi mi-as dori. Nu vreau sa-mi faca nimeni mie marcaje pe-acolo. O sa ajung cand o fi timpul. Daca sunt in stare. Sau daca cineva considera ca merit sa ajung si eu pe acolo si imi acorda increderea si sansa de a ma conduce. Daca nu, n-o sa-mi tai venele.

6) N-am nimic cu cei care merg pe acea poteca, prin experienta, pasiunea si cunostintele lor. Imi place sa cred ca acestea cresc in noi o data cu respectul pentru natura si o data cu intelegerea consecintelor trecerii noastre prea dese pe acolo. O data cu bunul simt si cu masura in tot ceea ce facem. Si ca asta ne triaza. Transformarea acelei poteci intr-un traseu marcat strica acest echilibru firesc care regleaza si conserva lucrurile.

7) Zentai :"Alta intrebare!"
Te-a intrebat cineva ceva?

7) Catre asociatia/clubul/intreprinzatorii/investitorii care vor sa marcheze poteca. Nu fiti fraieri, mai bine luati banii celor care vor musai sa mearga acolo (ca e interesant si da bine la palmares), sub pretext ca le sunteti ghizi. Ca asa se face, ce naiba, sa va invat eu? Carpati.org

8) Ca de obicei, cum spune si Victor si cum sustin de fapt si eu inca de la primul comentariu, binele e la mijloc. Marcarea in general are rostul ei si nu trebuie sa ne opunem intru totul marcajelor. Masura, echilibrul, bunul simt, fara lacomie si fara egoism, acestea cred ca sunt raspunsul.

Luni, 27 februarie 2017 - 22:58

yo6ial
yo6ial
Coarda

Da... dezvoltarea turismului local... facem o pensiune, aducem turiști, închiriem atv-uri...
De vreo 3-4 ani am observat o creștere consistentă și stabilă a marcajelor prin păduri.
Multe poteci de căprioare acuma sunt adevărate bulevarde.
Și nu sunt marcaje gen CA, BR, PG... sunt niște săgeți și puncte. Oranj sau verde fluorescent....

Dezvoltare turistică adusă de pensiuni, centre de închiriere, infrastructură...
Sit Natura 2k? Rezervație? Nema problema.

Luni, 27 februarie 2017 - 18:33

victoranica
victoranica
Coarda

Eu unul n-as inclina agresiv in nicio directie.

Pensiunile sunt mai degraba nocive datorita nivelului scazut de cultura a turismului (si de cultura, in general) pe care il avem ca natie. Putine sunt locurile din tara unde s-a mers pe niste principii solide ale dezvoltarii durabile, in general mecanismul de baza fiind clasicul "important e sa iasa banu' repede".

Vezi cum arata Ranca, o aglomerare grosolana de barne si moloz. Mai rau este la Varful lui Roman, in Capatanii, de altfel o "statiune" in devenire. Exemple similare ar mai fi Sureanu, Piscul Negru si lista poate continua.

In teorie, amenajarile turistice echilibrate pot profita mult de potentialul unei zone si pot influenta semnificativ cresterea economica in regiune, dar la noi asta se intampla cu mari compromisuri in detrimentul naturii.

Acum, na, sa nu exageram, unul - doua trasee marcate noi nu sunt neaparat ciuma (voiam sa zic ca nu omoara pe nimeni, pana mi-am amintit ce s-a intamplat dupa marcarea Braului Cioranga )

Carpati.org

Luni, 27 februarie 2017 - 18:22

Afisari: 4,057

#28  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0771 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org