Mai ai varianta să cobori din Lespezi înapoi la Piscu Negru direct prin Podeanu după ce ai făcut Lespezi - Călțun, e mai scurt decât să ocolești pe la Lacul Călțun, dar treci de două ori pe lângă stâna din Lespezi (de căței zic, depinde cum negociezi cu ei).
Și partea cu Lacul Călțun o lași pe a doua zi, când faci Negoiu.
Noi am făcut (în 2014) 1:40 de pe Lespezi până în Strunga Doamnei, prin căldare (pe varianta în care de pe Lespezi te întorci până în traseul marcat care vine dinspre Podeanu). Sunt variante mai scurte și mai abrupte dar nu știu ce câștigi că-i umed și nu ai spor.
Varianta cea mai rapida de la Piscul Negru e pe la Refugiul Caltun via Portita Caltunului, Strunga Doamnei Vf Negoiu, undeva la 4 ore. Nu sunt convins ca vei economisi timp pe traseul de creasta de la Balea (in plus pune la socoteala drumul cu masina dus intors de la Piscul Negru la Balea).
Ai putea sa turezi motoarele in prima zi si sa faci circuitul cu Lespezi, Caldarea Berbecilor, Negoiu si sa cobori pe la REfugiu inapoi la Piscul Negru.
Inteleg acum. Mapy.cz arata aproape 5 ore la urcare, deci tot pe la 9-10 ore iesi. Eu cred ca alternativa cu urcarea cu masina pana la tunel si ori pe partea nordica prin Paltinu-Laitei-Lacul Caltun-Strunga-Doamnei-Negoiu si inapoi prin varianta de sub creasta de la Lacul Caltun (ori evident acelasi lucru in sens invers) sa fie totusi mai rapida. S-ar putea sa fie chiar doua ore mai scurta decat urcarea de la Piscu Negru, ca tunelul e la peste 2000m, nu la 1200...
Salutare si multumesc! La punctul 2, nu vreau sa adaug, vreau sa scad fac in prima zi Lespezi si Caltun, si ziua doi as merge doar pe Negoiu. Aici e baiu, nu stiu cat fac de la Piscu Negru pana la Negoiu, prin caldarea Berbecilor.
1. Ori direct pe creasta (este o descatarare la sfarsit, iei spre stanga si cobori cu atentie in strunga) ori incepi coborarea spre sud de pe Lespezi si la un moment dat traversezi dreapta in valcelul plin de grohotis care separa cele doua varfuri. Urci si la momentun oportun (cand vezi ca e ok) iesi spre stanga si urci pe varf unde iti place mai mult. Locul ales de noi e unde poti cobori si de pe creasta, tin minte ca inspre Lespezi e o branita ingusta de cativa metrii.
2. Pot sa spun ca tura noasta Piscu Negru-Lespezi-Coltii Caltunului-Podeanu-Piscu Negru a durat 8:45h. Original ne gandeam sa mergem pana la Negoiu, dar am abandonat ideea pe drum. Asa adauga cel putin 2 ore in plus.
Salutare! Ajung in weekend in zona Piscu Negru si ii dau in sus catre Lespezi + Cornul Caltunului.
Intrebarea 1. Ceva tips pt Cornul Caltunului? Inteleg ca e nemarcat dar ca n-ar fi tocmai f dificil de gasit.
Intrebarea 2. Pt ca nu ajungem si la Negoiu in prima zi, era o idee sa il facem in ziua II, dar, desi as vrea sa merg pe la Lacul Caltun, nu am vrea sa plecam prea tarziu inapoi spre Bucuresti. Cat ar dura traseul Piscu Negru - Seuta Lespezilor - Caldarea Berbecilor - Negoiu?
Și partea cu Lacul Călțun o lași pe a doua zi, când faci Negoiu.
Marți, 28 septembrie 2021 - 12:41