Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Vremea
Varful Straja
Muntii Valcan
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Muntii Fagaras - Traseu spre vf. Caltun (16)

geoltean
geoltean

Gata, am urcat pe 15 august pe Lespezi și Cornul Călțunului. Tre' să recunosc, am făcut de la Piscul Negru până pe Lespezi cam... 5 ore! Urcușul e criminal - aproape 1400 m diferență de nivel, printr-o iarbă înaltă, destul de incomodă. Dar am scos timp record la coborâre - doar 2 ore și 10 minute - pentru că ne "gonea" de la spate o ploaie cu fulgere, plus vreo 15 câini de la Stâna Lespezi!
În ciuda norului care acoperise vârfurile, am reușit să găsim traseul de legătură între vârfuri. Varianta cea mai simplă mi s-a părut următoarea: de pe Lespezi continui pe creastă către Cornul Călțunului. Aproape de capătul crestei se face în stânga un fel de horn înierbat, pe care se poate coborî 10-15 m, de-a lungul stâncii care mărginește acest "horn", stâncă ce asigură prize foarte bune. Când crezi că ai coborât destul, mai faci câțiva metri către Cornul Călțunului, până ce treci muchia și vei vedea atunci potecuțele către șaua dintre cele două vârfuri.
Din șa, ești tentat să mergi mult către stânga, apoi să urci spre vârful Călțun. De fapt, cea mai bună și mai scurtă cale este tot înainte, chiar pe muchie, pe un soi de horn în care trebuie să mergi uneori cu spatele către valea Lacului Călțun. Așa am ajuns pe vârful Cornul Călțunului. La întoarcere, pe această cale, am făcut 10-15 minute de pe un vârf pe altul.
Poate există și alte variante mai simple, dar, în condiții de vizibilitate redusă, cum am avut noi, n-am reușit să găsim o cale mai bună.
Baftă celor care vor dori și ei să urce aceste două vârfuri, probabil cele mai dificile de peste 2500 m din România!

Duminică, 17 august 2014 - 13:43

andrei.st
andrei.st
(admin)

Salut, incearca si aici, poate te ajuta:

http://www.carpati.org/jurnal/fagarasii_-_lumea_de_piatra_de_pe_lespezi_si_caltun/282
6/

Cum s-a spus si inainte: de pe Lespezi pleci in stanga, cobori 10-15 m si incerci sa prinzi curba de nivel spre horn, noi am prins si ceva iarba dar ma luat-o si la aderenta. Nu am travesrat hornul ci am urcat apoi pe partea dreapta a hornului pe o branita pana in saua ce desparte cele doua varfuri. De aici in urcare spre vf.Caltun ai o mica bucata mai expusa in dreapta (spre Lacul Caltun).

Bafta!

Marți, 12 august 2014 - 21:49

octaviandri31
octaviandri3..

E foarte simplu. Urci din Piscul Negru pe punct rosu(PR) si dupa ce ajungi pe Lespezi ti in stanga cum te uiti la vf in timp ce urci sau spre vest pe creasta. De pe Lespezi pana pe Cornul Caltunului faci aproximativ 15 min dar traseul pe creasta e ceva mai dificil. Eu personal nu recomand nimanui acest traseu daca are rau de inaltime si lipsa in experienta macar a vailor de 1A.

Marți, 12 august 2014 - 18:09

adriannegoita
adriannegoit..
Caraba

@geoltean: Ai citit jurnalul acesta:
http://www.carpati.org/jurnal/pe_lespezi_cu_picioare_repezi._pe_cornul_călțunului_c
u_entuziasmul_nebunului/3104/

?

Cred că te-ar putea ajuta...

Marți, 12 august 2014 - 15:59

geoltean
geoltean

Revin cu întrebarea privind traseul de legătură dintre vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului, pentru că am văzut pe net tot felul de variante, dar niciuna descrisă suficient de detaliat. Așadar, cei care au făcut acest traseu îmi pot spune și mie pe unde să o iau? Mulțumiri anticipate!

Marți, 12 august 2014 - 15:43

geoltean
geoltean

Aș vrea să ajung, poate chiar săptămâna asta, pe vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului din Făgăraș, plecând de la Piscul Negru. Am înțeles că traseul până pe Lespezi e bine marcat. Vă rog să-mi dați sugestii cu privire la legătura între Lespezi și Călțun, care, din câte știu, nu e marcată. Care ar fi cea mai ușoară variantă de a ajunge pe Cornul Călțunului? Mi-o puteți descrie, vă rog?

Luni, 11 august 2014 - 11:10

janism
janism

Salut

Da, si eu am vrut ca sa ma duc pe Vf Caltun.Am luat pe la Lespezi,dar din pacate de acolo din Varful Lespezi nu am mai vazut nici un marcaj mai departe.
Asa ca am renuntat si tot pe bulina rosie si marcaj dunga albastra am coborat inapoi la lac(prin Strunga Doamnei)
Sincer mi-a parut rau.

Asta e

Duminică, 30 septembrie 2012 - 13:11

florinangelescu
florinangele..
Busola

Multumesc frumos!

Luni, 23 iulie 2012 - 17:48

alexn
alexn

Salut!
Pot sa iti spun ca eu am ajuns pe Cornul Caltunului de pe Lespezi. Din Strunga Doamnei se coboara in Caldarea Berbecilor pe banda albastra cred (verifica o harta). O sa incepi sa urci abrupt pe firul unui parau; pe la jumatatea urcarii traseul coteste dreapta dar poti sa continui in sus pana iesi in traseul ce duce pe varful Lespezi (cred ca e punct rosu). De acolo o sa se vada momaile de pe Cornul Caltunului si tii creasta pana ajungi la ele (aceasta portiune nu e marcata). Atentie ca sunt vreo 2 saritori care se pot ocoli daca te lasi putin mai jos de creasta. S-ar putea sa ai probleme daca e vreme urata (ploaie, ceata).
Am inteles ca ar fi un traseu accesibil si din cealalta parte, de pe banda rosie, din saua de deasupra lacului Caltun (inainte de Strunga Doamnei) dar nu pot sa iti dau detalii despre el.

Luni, 23 iulie 2012 - 13:48

florinangelescu
florinangele..
Busola

Salutare,

Exista poteca marcata catre varf de la Lacul Caltun? Se ramifica cumva prin Strunga Doamnei?

Luni, 23 iulie 2012 - 12:13

edo
edo
Caraba

Recomand si eu traseul propus de Mihaela, care e usor si frumos, si cu multe capre negre Carpati.org. Portiunea finala, cca. 30 min, printr-o caldare glaciara, care te scoate chiar la refugiul Caltun e mai obositoare, dar merita efortul

Marți, 30 iunie 2009 - 20:06

mike
mike
Rucsac

Sau tot de la balea, de la capatul tunelului spre sud, e o poteca marcata si mai putin circulata care merge pe sub creasta prin niste locuri de vis ascunse in firida Fagarasului. Tot 4 h si intersecteaza in ultimele 45 de min care vine de la piscul negru.
Marcaj cruce albastra

Luni, 29 iunie 2009 - 19:29

fuligjimmy
fuligjimmy
Coarda

Eu nu pe Caltun, ci pe varful Lespezi am fost, cu urcusul de la cabana Piscul Negru si am coborat tot acolo. O tura frumoasa de o zi. Am urcat pe creasta Podeanului , si am coborat pe o poteca nemarcata prin valea Lespezi.

Luni, 29 iunie 2009 - 13:06

ms81cri
ms81cri

mersi de informatii.... eu de la Balea ma gandeam.....si vroiam sa vad daca permite traseul innoptarea tot la Balea... mai studiez putin problema...Carpati.org

Luni, 29 iunie 2009 - 12:18

andrei_a9
andrei_a9

pai avand in vedere ca s-a deschis transfagarasanul, poti urca cu masina pana la balea si de-acolo faci aprox 4 ore peste varful laitel (pe creasta banda rosie). dar faci 4 ore mers super lejer cu pauze de poze si etc Carpati.org
ai mai putea merge cu masina pe transfagrasan pana la piscul negru si de-acolo incepi sa urci pe triunghi albastru (nu stiu un timp insa Carpati.org ); iar daca vrei ceva mai spectaculos, poti urca de la cabana negoiu pe varf si cobori apoi spre refugiu. e mai dificil asa insa.

Luni, 29 iunie 2009 - 11:17

ms81cri
ms81cri

Salut tuturor!

Ma poate ajuta cineva cu niste informatii despre vf. Caltun ? Care ar fi traseul cel mai accesibil,eventual si niste timpi.

Multumesc anticipat bine-voitorilor Carpati.org

Luni, 29 iunie 2009 - 09:10

Afisari: 6,423

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,5340 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org