Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Ianuarie 2022
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Februarie 2022
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Online

Vremea
Varful Scarita
Muntii Godeanu

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Muntii Ciucului (15)
 
zentai
zentai
Coarda
 
Mulțumesc! Fix pe-acolo ne-am gândit și noi însă drumul, chiar și până la Cimitirul Militar, este/era foarte accidentat. Aș fi tentat să aștept facerea drumului de care vorbea Andraș. Carpati.org
Toate cele bune.


Luni, 1 februarie 2021 - 10:19

sandru92
sandru92

 
De la Dărmănești- Cimitirul Internațional de la Valea Uzului... este practicabil pentru mașini cu garda sus! Pentru Șoiu Mare... puteți pleca din zonă!


Vineri, 29 ianuarie 2021 - 17:39

zentai
zentai
Coarda
 
OK. Mulțumesc! Drumul se pretează și la o tură cu bicla, chit că pe partea Sînsimion cobori aproape cu capul în jos! Carpati.org De-asta, socotesc că ar fi necesară "asistența tehnică", de recuperare , pentru că nici prin cap nu mi-ar da să-l fac înapoi, la deal! Carpati.org Dealtfel, foarte - foarte fain peisajul pe acest forestier!


Vineri, 29 ianuarie 2021 - 12:19

andras
andras

 
Nu stiu starea actuala, dar drumul va fi reabilitat http://bit.ly/UzVolgyiUt .


Vineri, 29 ianuarie 2021 - 11:59

zentai
zentai
Coarda
 
Salutare! Că dacă tot veni vorba, mai știe cineva care ar fi starea drumului forestier din Valea Uzului care dă în partea Sînsimion/Miercurea Ciuc? Pentru Șoiul Mare, acel drum ar fi varianta cea mai scurtă pentru mine. Am mers pe el, vara, și știu că era absolut groaznic...cred că cel mai rău drum pe care am mers vreodată!


Vineri, 29 ianuarie 2021 - 11:45

andras
andras

 
Buna,

completez cu informatii. Dupa aproape doi ani de la prima descriere am revenit aici, ideea fiind ca acum chiar sa urcam pe Vf. Capostas (Káposztás, ce inseamna "cu varză" - fapt divers Repatul se poate asotia cu "répa", ce ar insemna "morcov", dar nu sunt sigur ca chiar are legatura, si chiar in continuare ar mai fi si Vf. Smochinei (Fügés, chiar inseama smochine) si Gombás bérc, pe care personal nu l-am gasit pe harti, si se traduca ca "Culmea cu ciuperci". Se pare ca localnicii de acolo erau flamanzi.)
Pe culme se poate urca cel mai usor din Plaiesii de Sus (DJ121G, se poate accesa de pe DN11B Tg. Secuiesc-Cozmeni). Trebuie mers pe partea stanga geografica al raului Casin. In Plaiesii de Jos chiar in centru drumul se intoarce aproape 180 de grade, acolo e un indicator albastru mic spre izvorul Piatra Alba (Fehér kő). Drumul e asfaltat pana la iesirea din sat, dupa care urmeaza un drum de macadam. Mergem pana ni se permite, si la un moment dat apar indicatoare cu drum interzis, iar spre dreapta un indicator albastru catre izvor. Drumul continua in urcare cca. 2 km, momentan era practicabil. La izvor sunt locuri de parcare, locul e amenajat. De aici avem doua posibilitati: continuam dealungul paraului pana la culme, prima data pe drum forestier, dupa acela cum putem. Alternativa e urcarea in spatele izvorului pe un drum forestier care serpuieste spre sus. Atentie sa cotim la stanga la un moment dat, fiindca sunt multe bifurcatii, totusi se poate ghici drumul. Noi am folosit varianta aceasta pentru coborare.
Pe culme nu prea sunt probleme, mergem spre stanga (nord) in zona alpina, la un moment dat putin spre nord-est, dar directia principala e nord. Traversam Vf. Capotag (Kopacág, "ramura cheala") probabil varful cu cea mai buna panorama, de unde putem admira Nemira, Sandru Mare, Goru, Lacaut, Ciucas, Neamtului, Piatra Mare, Bucegi, Postavaru, Ciomad, Harghita, etc.). E chiar deasupra unui canton, probabil de vanatoare. Varfurile principale sunt inpadurite. E un varf dublu, depizand de harta ori apara Vf. Bobisca 1453m (Bobiska, probabil un nume) sau Vf. Capostas 1455/1456m. Drumul trece in stanga primului si ajunge chiar pe al doilea. Hartile sunt confuze care-i care, dar inclin sa cred ca cel din sud e Bobisca si ce din nord-vest e Capostas. In OSMAnd nu e clar deloc unde-s varfurile, dar pe Muntii Nostrii si Mapy.cz liniile de contur sunt mai clare, se poate identifica locul. Voi incerca sa fac adaugari in OpenStreetMap, chiar daca am uitat sa pun un marker pe Capotag.
Intre punctul unde am iesit pe creasta catre Vf. Repatul drumul nu e complet clar, dupa Google Maps se pare ca nu se merge direct, ci deviand spre est spre un sa, cele doua varfuri fiind separate de o vale adanca. Marcajul dunga rosie lipseste aproape complet, am identificat cateva in preajma varfurilor.
Ca idee, de la izvor am facut 6 ore si jumate pana la varf si inapoi, mers lejer, conditii de zapada acceptabile.


Luni, 25 ianuarie 2021 - 10:30

zentai
zentai
Coarda
 
Nu aveam în vedere probleme de orientare! Noi facem track ...pentru orice eventualitate! Aveam în vedere lungimea traseului descris și de dv. Având în vedere că județul Harghita este județul vecin, tura e socotită a ține doar o zi cu tur/retur. Ori iarna, în condițiile de anotimp, pare c-ar trebui și-o cazare. Adevărat, este una faină pe Valea Rece, cică! N-am mai verificat drumul pe Valea Rece, cât e de bun, dacă poate fi lăsată o mașină într-un loc ferit (pe Valea lui Antalok, de la drumul public, cel sătesc era foarte îngust) deși sus pe culme avusesem în plan și asta! Carpati.org


Joi, 3 mai 2018 - 08:50

sandru92
sandru92

 
Referitor la cele două vârfuri, Șoiu Mare și Noșcolatul. Sunt serioase controverse cu privire la apartenența Ciucului de Nord! Când la Munții Ciucului, când singuri, când la Munții Hășmașului!!
De aceea Noșcolatul cu cei 1553m, nu poate fii comparat cu Șoiul Mare, tot cu 1553m!
Traseul Lunca de Mijloc- Valea lui Antalok- Trei Pietre- Crucea Condra- Noscolat, l-am parcurs de foarte multe ori și iarna! Dacă nu este ceață, nu sunt probleme de orientare!


Joi, 3 mai 2018 - 07:58

zentai
zentai
Coarda
 
Salutare!
Prezint următoarele impresii: cred că vârful ar trebui să se denumească "În sfârșit, Noșcolat"! Carpati.org
Traseul lung, nu epuizant dar încerci niște simțăminte tot crezând că următoarea cruce marchează vârful, când în fapt nu e nici una a vârfului! Carpati.org

Dar nu asta a fost cireașa de pe tort. Nu știu alții cum sunt dar eu trăiesc în provizorat, în timpii turei, adică mai ling o piatră, mai rod o iarbă dar când e să ne oprim să mâncăm pentru mine acest moment devine sacru. Deobicei mi se întâmplă la atingerea obiectivului. Nu mică mi-a fost mirarea când a trebuit să-mi duc sandwich-ul de la drumul lui spre gură pentru că Locus Map arăta că, în fapt, mai sunt 380 m până la vârf. Deși sunt talentat în folclorul cu "ziceri", trebuie să recunosc că situația m-a depășit chiar și pe mine, folcloric vorbind! Carpati.org Desigur am fost milos căci mă "psalmodiam" pe mine însumi despre neverificarea corectă a locului unde mă aflam, și eram încurcat și despre prezența soției! Știu că astfel de momente ne costă mulți neuroni în viață și tocmai de-aia mi-am promis ca pitit după primul brad să "spun ce am de spus" situației! Carpati.org

Deci Vârful Noșcolat nu e "marcat" decât de un băț de cireș sălbatic înfipt loco. Se poate verifica și prin scrutarea zărilor, unde crucea aceea mare se află cam la nivelul picioarelor, în locul unde Locus Map spune că e vârful Noșcolat.

În rest, traseul marcat bine. Urcarăm dinspre Lunca de Jos (pe Valea lui Antaloc). Unde lipsește marcajul direcția e intuitivă. Multe stâne care încă nu urcaseră.
Peisajul poate unul din cele mai frumoase din câte am văzut în Orientali. Ceahlăul se vede dintr-un unghi inedit (nici nu l-am recunoscut din prima dar am privit apoi și prin binoclu și mi s-a adeverit).La fel și Hășmașul! Mă întreb oare cum o fi iarna dar la întrebarea asta voi încerca a răspunde dinspre Valea Rece!


Miercuri, 2 mai 2018 - 15:24

zentai
zentai
Coarda
 
OK. Speram în inexistența coincidenței! Carpati.org

Mulțumesc pentru informații și pentru poză (foarte faină)!
Da, va trebui să facem o alegere! Carpati.org

Inimă bună și ture la max!

Cu stimă,
Gabriel


Luni, 23 aprilie 2018 - 12:14

andras
andras

 
Am mai vorbit cu un prieten care era de mai multe ori acolo (cu el am fost și acum), a verificat și pe o hartă mai nouă, ambele apar cu 1553m. Trebuie să alegeți dintre ele. Carpati.org

Lui îi place destul de mult Noșcolatul. și adevărat zona Ghimeșului e foarte frumoasă. Drumul de la Lunca de Jos se duce pe o culme direct la vârf, de unde potrivit lui priveliștea e bună și frumoasă. Se poate urca/coborâ și pe creasta principală. Locul e ușor accesibil atât cu mașina, cât și cu trenul.

Vf. Șoiu Mare după descrieri e un vârf împădurit, accesul fiind mai anevoios, mai ales cu trenul. După experiența din zilele trecute, n-aș avea încredere că sunt marcaje. Dacă vreți o excursie mai departe de civilizație din când în când luptând cu natura, poate e o alegere mai bună.

Pe de altă parte în Ghimeș nu am avut probleme cu marcaje (anul acesta pe 1 ianuarie am fost într-o ieșire din Lunca de Sus dar pe o culme sudică la Mt. Drep/Bothavas), iar drumul trecând numai pe culme neîmpădurită, n-ar trebui să aveți probleme de orientare.

Aici e poză din partea sudică a văii Trotușului spre nord, deci dinspre Mt. Drep către Noșcolat: https://tinyurl.com/ycfhd2ua

O zi bună!
Mesaj modificat de autor!

Luni, 23 aprilie 2018 - 11:56

zentai
zentai
Coarda
 
Așa am găsit și eu, două vârfuri cu aceeași înălțime! Chestia e că distanța dintre ele e mare! Deși zona e foarte faină, pentru rigoare, m-aș axa pe vârful cel mai înalt. Cel dinspre Valea Uzului pare a fi cel mai înalt. Dar îți mulțumesc dacă ai găsi informații suplimentare care să arate ieșirea din îndoieli! Carpati.org

Mulțumesc și o zi faină!

Gabriel


Luni, 23 aprilie 2018 - 11:23

andras
andras

 
Bună,

din păcate eu sunt din Covasna, nu din Harghita, deci nu cunosc atât de mult Ciucului. Din căutările mele (în maghiară), se pare că sunt două vârfuri la fel de înalte. Noșcolat în partea nordică apare de cele mai multe ori ca având 1553m, iar Vf. Șoiul Mare (Saj havas în maghiară) în partea sudică lângă Valea Uzului am găsit atât cu 1553 cât și cu 1554/1555m. Aceasta din urmă s-ar putea să fie de fapt cel care apare ca Vârful Gura Muntelui pe hărți.
Voi încerca să fac rost de alte informații în viitor.

PS. Rog un admin să corecteze titlul topicului, am scris Cicului în loc de Ciucului. Mersi.


Luni, 23 aprilie 2018 - 11:17

zentai
zentai
Coarda
 
Salutare! Mulțumesc! Sunt interesat de o tură în Munții Ciucului. Există, cel puțin din punctul meu de vedere, problema vârfului cel mai înalt din Munții Ciucului pentru că tradițional, e socotit ca fiind Vârful Noscolat, de 1553 m dar mai este un varf de 1553 m - Vârful Gura Muntelui! Poate Vârful Gura Muntelui este suprapreciat? Poate mă poți dumiri în problema asta? Mulțumesc!
Noi ne-am descurcat cu Locus Map, pe ici, pe colo, care merge și offline!

O zi faină!


Luni, 23 aprilie 2018 - 10:44

andras
andras

 
Bună,

aș dori să descriu situația marcajelor și a traseelor în partea estică a munții Ciucului, numit Munții Repat. Am mers la o tură de mountain bike ca să explorăm creasta între Vf. Repat / Capoțag și Bobișca. Teoretic aici există un marcaj punct roșu care pornește de la ieșirea din Plăieșii de Sus cu o bifurcație punct albastru (nu apare pe harta de pe Carpați.org, dar apare pe hărțile noi) și traseul de creastă e marcată cu dungă roșie.
Nu prea sunt descrieri despre această zonă, harghita.ro fiind probabli singura sursă de informație. Openstreetmap/OSMAnd nu e de folos, Google Earth e mai ok, mai ales dacă vizualizezi zona în 3D. Noi nu am făcut acest lucru înainte să plecăm acolo, iar semnal Orange nu era...
Din păcate situația pe loc este destul de diferit față de ce este pe hărți. Intrarea pe traseu e ușor de găsit, e chiar la capătul localității, lângă pârâul Repat. E un indicator către izvoarele Repat, dar marcajul turistic lipsește. La prima intersecție marcajul punct roșu probabil merge la dreapta, iar drumul care merge înainte se duce în valea dintre Vf. Repat și Capoțag. La a doua intresecție probabil intrăm pe marcajul punct albastru de pe hartă. Aici este o exploatare forestieră destul de mare, peisajul în partea superioară arată dezolant. Urcarea era pe un drum pe care curgea apa, după acela traversăm arborele tăiate. Ieșim într-o șa la nord de Vf. Repat. Drumul pe care l-am lăsat în urmă înainte de a intra pe "punct albastru" se duce până la izvoare de unde conform descrierilor se poate urca pe vârf pe un drum nemarcat.
De la șa se poate urca pe o poiană frumoasă spre Vf. Repat, dar aici...apar probleme de orientare. Spre est e o vale, la vest e vale (unde am urcat). Vf. Capoțag e la Nord, se vede ușor. Conform hărților e drum direct spre acolo. Am și pornit spre nord pe ce părea a fi creasta, încercând să ținem linia crestei, dar orice drum am încercat (și sunt multe drumuri de exploatare forestieră), tot coboram ori spre est ori spre vest. Până la urmă am coborât în valea dintre cele două vârfuri, coborârea fiind anevoioasă, împingând bicicletele.
Acasă când am revăzut trackul și ne-am uitat pe Goolge Earth 3D, se pare că prima dată trebuia să merge la sud pe creasta, iar după acela cu o buclă mare merge spre est, apoi la nord si puțin spre vest.
Sumar: marcajele lipsesc complet, n-am găsit nici unul. Urcarea pe jos nu e o problemă majoră, cu biciclete trebuie împins și cărat. Mergeți aici numai dacă aveți si imprimări sau salvări cu imagini de satelit, hărțile nu sunt foarte bune.
După coborâre am urcat pe un drum forestier la un alt izvor frumos (a doua bifurcație la dreapta după sat), acolo am vorbit cu niște localnici, care au spus că pe drumul respectiv se poate urca pe creastă. Poate data viitoare...


Luni, 23 aprilie 2018 - 09:08

Afisari: 1,753


Adauga un mesaj in topic


Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0633 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org