Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Octombrie 2023
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Vremea
Varful Tarcu
Muntii Tarcu-Muntele Mic
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Munþii Maramureºului iarna (13)

zentai
zentai
Coarda

@Vestale- prietene,ce sa zic?!Trebuie sa traim si in pandemie. Carpati.org
Noi nu am fortat la ritm.Am mers la limita confortului! Adevarat, cand ne opream, ne apuca asa, ca un fel de nebunie care nu stiam de unde vine. Frigul da aripi.Am descoperit, cu ani in urma, ca daca iarna urc pe munte,imbracat mai subtire ( cu o bluza de corp si un polar), asta ma motiveaza puternic sa nu pierd vremea cu nemurirea sufletului.Acum a fulguit binisor mai tot timpul si am pus geaca dar pe Farcau imi venea sa-mi smulg ochii de frig ce era.Dealtfel, mi-au inghetat ochelarii si a trebuit sa-i dau jos.Sa vezi ce distractie sa urci prin zone delicate, ca un liliac! Carpati.org Desi esentialul l-am vazut...cand s-a putut. Carpati.org
Dar, per ansamblu, recomand acum un Farcau.Mai tarziu, intr-adevar, va fi cu mult mai greu si cu mai multe variabile, greu de anticipat de la aproape 300km distanta,in cazul meu.
Dar zic,inca odata, ca e dreptul nostru natural sa ne traim viata, dincolo de discutii despre pandemii sau alte obstacole pe care sa ni le punem singuri pe cale. Parerea mea! Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Luni, 30 noiembrie 2020 - 20:38

vestale
vestale
Caraba

Dar nici muntele nu pleaca de acolo. Noi sa fim sanatosi ca o sa ajungem, o sa treaca nebunia asta.
E foarte bine sa ai plan si timpi estimati, cu ore limita pentru intoarcere daca..
Pentru estimarea timpilor de vara pe traseele marcate normale(nu pe trasee tehnice, gen creasta Crai, Custura Saratii), se considera la urcare 300m diferenta de nivel cam o ora, pe coborare 400m tot la o ora, iar la plat/forestier 4km/h, pentru un drumet cu conditie fizica buna si rucsac de zi.
Dar iarna e alta mancare de peste, dupa cum s-a scris mai jos: poti avea zapada la rama bocancului si sa fie aproape ca vara, poti sa ai zapada stabila/inghetata bocna si sa mergi mai repede decat vara. Sau poti inota pana la brau sau piept, daca "te ajuta" jnepeni, eventual ceva doboraturi.
Voi ati avut noroc, peste cateva zile sigur nu mai e la fel.

PS: Prognoza cu o saptamana inainte chiar si pe meteoblue e un 6 din 49, poate prinzi un numar, o tendinta, dar nu exact ce o sa fie. Iar plafonul de nori e foarte important si el. Pentru unii e conteaza drumul pana pe varf, nu atingerea varfului in sine.

Luni, 30 noiembrie 2020 - 20:10

zentai
zentai
Coarda

@Vestale-multumesc si eu.Am repostat ca poate fac curaj si chef si altora,caci se merita.Noi am fost cazati in Viseul de Sus, nu in Viseul de Jos si legal,ai voie sa tranzitezi localitati carantinate.

Pentru eficienta am pregatite mai multe ture in acelasi timp si intra in executare aia care se potriveste cel mai bine.Meteoblue arata ninsori usoare in prima parte a saptamanii,apoi temperaturi pozitive ziua si in w.e. ninsori slabe,fulguieli.Adevarat,ceata nu a fost invitata desi ar trebui.Da farmec la peisaj! Carpati.org

Nu nu am incredere in snowline nici pe departe dar in situatia data au fost ceea ce trebuie, raportat la situatia din teren, zapada la rama bocancului si in unele locuri doar acoperea vag iarba.

Problema mea au fost distanta (28 km tur/retur) si timpii dar 8 kilometri i-am facut sa nu conteze si pentru restul am calculat timpii pe segmente ca sa am control asupra situatiei per ansamblu, crezand ca toate calculele mele sunt un pic optimiste desi media de 2 km/h sunt rezonabili in calcule, de care se poate tine majoritatea covarsitoare a celor ce urca pe munte,caci ceea ce se pierde pe pante accentuate se recupereaza pe curba de nivel.

A doua problema a fost situatia de pe Farcau pe care am estimat-o corect si pe aceea.

Si, prietene, cine nu cuteaza inca de la poale, nu are cum avea parte de reusita varfului. Carpati.org

Luni, 30 noiembrie 2020 - 18:55

vestale
vestale
Caraba

Felicitari! Se pare ca mersul prin ceata si zone interzise e specialiatea ta si cred ca ai pierdut legatura cu meteoblue de ai plecat pe asa conditii Carpati.org
Ai incredere in coltarei/snowline pe o panta inclinata bine? Daca e zapada inghetata sau daca e "mestecata" pe coborare?

Luni, 30 noiembrie 2020 - 13:37

zentai
zentai
Coarda

Efectuat.10 ore si 10 minute.Fãrã oprire.Doar in sa,aproape de lacul Vinderel, pentru un mix de fructe si ceva biscuiti de susan.Light in spate ( snowline-urile,douã veste de puf,o bluza de polar,3 litri de ceai in camelback (care pe vârf a imghetat pe furtun) si un termos cu un litru de ceai,salvarea noastrã).Trezit la patru, dus cu masina pana la intrarea în traseu si preluat de acolo (am carat si mașina noastrã si am lasat-o in parcarea din centrul de la Repedea,ca back-up, întrucât Vișeul de Jos este in carantinã si ne-am gândit ca dupã -amiazã poate nu-l lasã sã treacã pe om),astfel am socotit sã câștigãm cei 8 km de la iesirea in traseu la parcarea din Repedea.Nu-s multi dar la picior înseamnã douã ore.La sapte am fost in traseu.
Una din cele mai grele ture,ceata dezorientând puternic.Practic,nu am vãzut Lacul Vinderel decât cand era sa cãdem în el Carpati.org desi îl tot vedeam pe locus map.Insa urcarea pe Vârful Farcãu este epicã.Dupã a doua treime ne-am pus snowline-urile unde o trecere mi-a pãrut delicatã.Dupã o ninsoare puternicã, zic ca se poate trece foarte greu pe acolo,cu colțari si mult dispreț fațã de primejdia in sine,neștiind ce e sub zãpadã,cãci daca s-ar sti...
Baftã pentru cine vrea sa incerce.Deci, zic ca se poate! Carpati.org

Luni, 30 noiembrie 2020 - 10:08

vestale
vestale
Caraba

Ceva din Maramu' am gustat anul trecut cu urcat pe Vf Cearcanu venit dinspre Pasul Prislop si ultima bucata dupa tunelul de jnepeni a fost cu zapada interesanta, fiind decembrie. Dar pentru ca stiam ce oameni suntem in echipa, am decisa sa continuam, astfel incat la asfintit eram pe varf, apoi ne-am permis coborarea in Borsa la frontale. Ca a doua zi aveam de dus si instalat usa noua la refugiul din Gargalau pe ceva vanticel...
Acum situatia e complicata sa aduni "gasca", ce o fi mai in iarna mai vedem, dar nu are semne bune...

Vineri, 6 noiembrie 2020 - 14:02

zentai
zentai
Coarda

Florine, nu am uitat acel Calimanjaro, evident! Carpati.org Nu am uitat nici tura din Suhard, pe acel cod galben de ninsori, când am rãmas cu toþii blocaþi într-o stânã ºi a doua zi abia am putut sã ne întoarcem în civilizaþie. Dar între timp s-a "produs" meteoblue.
Pe de altã parte, Munþii Maramureºului sunt o restanþã despre care s-a pus problema mai demult, þin eu minte, ºi-n HPM. ªi dacã iei în calcul cã viaþa trece ºi cã este foarte posibil sã nu mã pot sincroniza cu o turã majorã, cu o echipã puternicã, rãmâne sã rezolv personal aceastã restanþã. Carpati.org
Între timp m-am pus la punct ºi cu schiatul ºi cea mai lungã turã de schi fãcutã de mine mi-a arãtat ºi hibele acestui plãcut sport dacã este fãcut pe distanþe lungi. Rãmâne doar cã e pãcat cã iarna este aºa de scurtã! Carpati.org

Vineri, 6 noiembrie 2020 - 12:49

vestale
vestale
Caraba

Gabi, daca e zapada din aia de sapat bine la urme chiar si cu rachete, atunci conteza si cat e de mare echipa. Una e sa faci urme singur sau cu consoarta, alta e sa fie in echipa puternica si numeroasa.
Poate iti aduci aminte de zapezile de pe un Caliman-jaro dintr-un februarie trecut demultisor.

Vineri, 6 noiembrie 2020 - 12:36

zentai
zentai
Coarda

Mulțumesc,Raluca!Vara asa a fost fãcut,cu cãrat toate acareturile.Pe de altã parte,astã iarnã,in Ciucului,unde si acolo a fost lung, sa fie primit,cu rachete si snowblade-uri si frontale,abia am rãzbit dar am intrat si târziu in traseu.Schiurile de tura au si ele pãcãtoșenia lor (cãrat clãpari si bocanci) dar au avantajul ca ajungi repede la vale.M-am gândit sa iau doar claparii si sa urc in ei pe Farcau dar cred ca mã încearcã dracu!
Dealtfel nu sunt genul sa mã munceascã chiar pe munte afecte legate de nemurirea sufletului si varianta light in spate o nãdãjduiesc si eu dar cu o zãpadã mai sus de genunchi, o tura de-o zi,chiar cu rachete, este greu de realizat si de-asta as fi curios de cineva care spune c-a fãcut -o, nu neapãrat intr-o zi, dar a facut tura in toiul iernii,altfel încumetarea mea este doar pe o zãpadã care sa nu treacã de rama bocancului...desigur cu tot cu ritmul sovietic.Apoi ca-mi place sa zac dupã! Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Joi, 5 noiembrie 2020 - 22:19

raluca_cladoveanu
raluca_clado..
Coarda

Salut, Gabi!

Am ajuns si eu fix pe acel traseu si am inca foarte proaspete in minte detaliile. Mi-e greu sa zic daca se poate face traseul respectiv asa cum vrei tu sau nu, pentru ca nu stiu ce conditie fizica ai si cata obisnuinta in a merge mult cu rachete / schiuri de tura.
Eu am fost vara si cu rucsac mare. Si iarna nu-i ca vara Carpati.org
As zice totusi asa: cu rucsac simbolic, fara stat la poze / gustat muntele / fotosinteza / clateli de suflet, in ritm extra-sovietic si cu intors in foarte crucea noptii, zic ca ai sanse sa-l faci. Dar sa iei in calcul vreo 2-3 zile de zacut dupa.

Spor!
Raluca

Joi, 5 noiembrie 2020 - 21:46

zentai
zentai
Coarda

Salutare, Bogdane! Da, aºa am fost sfãtuit ºi de alþii doar cã am o foarte micã dorinþã de a cãra sacul de dormit ºi toate acareturile. Iar mirosul de stânã iese din haine doar dupã vreo jumãtate de an iar dintr-un sac de puf, niciodatã cu adevãrat! Carpati.org

Miercuri, 4 noiembrie 2020 - 13:59

baltighost
baltighost
Coarda

Salut,

Am fost în zona asta însã doar primãvara, pe o vreme cu zãpezi ce se topeau și cu multe noroaie. Îmi este greu sã apreciez cum este cu adevãrat iarna. Totul depinde de cum vei avea vremea la fața locului și de cum te vei simți.

În condiții optime și cu o bunã pregãtire fizicã eu cred cã ai șanse sã faci traseul propus într-o zi.

Dar oricum ar fi, ia în considerare și varianta de a dormi la stîna. De exemplu în Șaua Pietriceaua era o stînã bunã acum vreo 5-6 ani cînd am fost eu.

Miercuri, 4 noiembrie 2020 - 13:38

zentai
zentai
Coarda

Salutare!
Dintre cei care au urcat, în ultimii ani ºi-ºi mai aduc aminte ca sã poatã evalua, este fezabilã o turã în Munþii Maramureºului, în toiul iernii, pe la Valea Repedea, sã se ajungã la Lacul Vinderel apoi Vârful Farcãu, pe rachete sau schiuri de turã, în aceeaºi zi, chiar cu ajuns în toiul nopþii înapoi în localitatea Repedea ºi în pragul leºinului? Sau nu se poate scãpa de cort sau stânã?!
Încerc sã pun în ordine niºte ture în iarna care stã sã vinã ºi una dintre cele mai grele mi se pare cea din Munþii Maramureºului.
Mulþumesc!

Miercuri, 4 noiembrie 2020 - 13:08

Afisari: 1,819

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0687 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org