Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Vremea
Varful Mare
Muntii Gurghiu
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture La munte in Aprilie de Paste (12)

mihaela
mihaela
(admin)

Buna Bogdan,

Un tur al Romanei, cu punctele intermediare indicate de tine, va fi obositor, indiferent de mijlocul de transport ales. Este mai bine sa stabilesti o zona mai restransa dar sa o simti cu tot ce reprezinta ea, decat sa faci un hei-rup unde deplasarea de la A la B iti consuma o mare parte din timp.

Cea mai faina destinatie, mai ales daca sunteti incepatori, o reprezinta zona de vest a tarii: muntii Banatului si cei din Apuseni. Aici vine primavara relativ repede si traseele ofera o multitudine de variante pentru toate gusturile.

Ture frumoase si carari cu soare!

Miercuri, 29 martie 2017 - 11:11

bogdabo
bogdabo

Salut,

Sa stii ca nu vreau sa vanez varfuri (deocamdata Carpati.org ), mai ales ca nu suntem foarte experimentati.
In Apuseni o sa stam in Arieseni si o sa vizitam pe langa, Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Groapa Ruginoasa si altele. Nu vrem neaparat sa urcam, dar un hike de cateva ore dus - intors tot o sa facem, caci de condus o sa fiu satul.
Cazare ne-am luat deja in mare parte in Borsa s-a razgandit gazda si am ramas pe afara dar sper sa gasim. O sa fie Pastele atunci, deci cam greu, dar spre sa ne descurcam (btw, daca puteti recomanda acomodare prin zona, parerile sunt binevenite).
Am renuntat la Retezat pentru Parcul Cozia si Buila-Vanturarita. Ni s-a parut foarte frumos in zona si o sa mai zabovim pe acolo.
Iar in Bucegi, avem cazare in Moeciu si nu sunt sigur ce trasee sunt pe acolo - din nou, liber la propuneri Carpati.org

Inca o data, multumesc mult pentru sfaturi.
Numai bine!
B.

Luni, 27 martie 2017 - 22:46

monycata
monycata

Părerea mea: nu căuta altitudini mari în aprilie și nici locuri strâmte pe care soarele, atâta cât o să fie până atunci, nu prea le-a atins (gen cheile Nerei - care oricum sunt destul de dificile și vara). Când spui "Apuseni" ... la care ramură te referi? Eu zic să eviți Padișul - e sus - și e păcat să-l strici pentru 1-2 zile. Mai degrabă, dacă-ți e în drum, Gârda. Ai o mulțime de făcut p-acolo. Un munte frumos, ușor accesibil, este Ciucașul. Și mai zic să te hotărăști unde mergi și să faci deja rezervări.

P.S.: Nu te transforma într-un vânător de vârfuri, de altitudini, etc. Încearcă să fii pur și simplu un vânător de frumos. Și nu uita un lucru esențial: decât noi ne plimbăm prin viață; muntele, nu. El rămâne acolo și ne așteaptă, răbdător, pe fiecare.

Luni, 27 martie 2017 - 07:23

bergwalfisch
bergwalfisch..

Servus Bogdan,

10 zile e timp f putin pt un tur de tara in care sa vezi zi cele 3 varfuri mentionate, mai ales in April cand pica Pastele anul asta. Plus ca daca vremea e proasta si ploua, urcusul pana pe pietrosul Rodnei nu mai e chiar o placere. Si, oricum ai intinde-o cele 3 varfuri consuma cel putin 3 zile pe langa soferitul dintre "obiective".
As renunta si la ideea cu Retezatul, chiar daca e superb, e greu si ineficient daca alergi sa "bifezi obiective". Muntii inalti sunt pt ori vara ori iarna, in April nu e nici-nici, nici zapada mare cat sa poti merge confortabil, dar e destula cat sa-ti rupi gatul , nici ziua nu e destul de lunga, in schimb e frig si aluneca..Carpati.org
Sugestiile Laurei sunt f bune si cred si eu ca ar fi mai eficient sa va limitati la munti si dealuri mici Sudul tarii, unde si daca e frig, macar nu ninge..Carpati.org

Buila-Vanturarita e un munte superb unde poti lesne sta o luna fara sa faci acelasi traseu de 2 ori, insa in April probabil ca va fi frig, daca ploua accesul pana la cantonul Cheia pe drumul forestier va fi ca un raliu de anduranta prin noroaie, iar flora din chei nu va fi mai feina decat in rest.

Daca aterizati la Bucuresti puteti pleca in aceeasi zi spre RmValcea si sa dormiti acolo.
Eu as sugera mai degrabaMuntele Cozia (eventual cuplat cu manastirea Cozia si altele de prin zona, cu urcare la manastirea Stanisoara si apoi mai sus pana la varful Cozia, eventual puteti dormi pe acolo la manastirea Turnu daca va primesc, sau la Calimanesti si sa incepeti urcusul pe Cozia dimineata devreme. Manastirea Turnu are o arhitectura probabil unica in RO cu chiliile suprapuse navei bisericii, Muntele Cozia va fi verde si plin de floricele, poteca e clara si nu f pieptisa, etc. De acolo puteti merge spre West pe sub munti si sa vizitati manastirile din NOltenia, f interesante si "romanesti", centrul de ceramica de la Olari/Hurezi -poate cam prea turistic deja, si sa iesiti apoi la Tismana si eventual apoi pe valea Jiului spre N spre Apuseni.
Puteti trece in drum si pe la Densus, si apoi prin Sebes unde e si o veche biserica germana, si apoi Apusenii.

Cheile Nerei nu-s rele deloc, dar sunt relativ greu acesibile si cer timp si rabdare, poate mai eficient ar fi folosit timpul sa urcati pe muntele Domogled unde ati putea ajunge eventual si cu o masina de teren pana in/langa poiana Musuroane de unde e usor de urcat pe varful Domogled in o zi, si eventual sa continuati cu masina pana la Balta Cerbului unde sa dormiti ca e si apa, in ambele locuri fiind plin de flori frumoase si orhidee interesante.

Dar, cred ca ori Apuseni, ori Banat, ambele cred ca nu merita, ar fi o tura prea hamesita si cred ca doar ati bifa obiectivele fara sa mai si simtiti ce faceti.

Problema potentiala e ca anul asta Pastele coincide cu cel ortodox deci va fi aglomerat la biserici si manastiri ceea ce poate fi o imersie cam prea adanca in evlavia aspirantelor la mult-prea-fericire... Desi, poate ca undeva in fundul Apusenilor ar fi interesant de petrecut Pastele la vreo bisericuta uitata de timp in istorie... In zonele turistice, posibil sa fie si la manastiri ca la teleferic, doar ca poate mai putin zgomotos.

Sâmbătă, 25 martie 2017 - 19:15

bogdabo
bogdabo

Hello din nou,

Multumesc mult pentru sfaturi Carpati.org

Da, asa e, o sa avem destul de putin timp la dispozitie in care o sa vrem sa vedem cat mai multe. O sa fie obositor, o sa conduc mult, dar ne asteptam la asta.

Un lucru de precizat - turul e facut in special pentru a vedea unele obiective din tara care ar fi mai greu de vazut cu alte ocazii (datorita locatiei noastre). De asta am ales Apuseni, pentru ca stiu ca e superb acolo si imi doresc de mult sa merg. Sunt multe locuri superbe la care a trebuit sa renunt in planificarea turului, datorita timpului redus. Incercam sa face ce putem cu ce avem si sa ramanem cu amintiri frumoase Carpati.org

Da, ma gandeam si eu la Buila-Vanturarita, Cozia, dar renuntasem pentru ca ne-am dorit sa vedem Sfinxul si Babele. Insa, argumentele voastre au mai mult sens. Da, nici eu nu vreau sa platesc o suma de bani sa ma inghesui in telecabina sa vad niste pietre si o turma de selfie sticks. Deci cred ca o sa renuntam si o sa stam o seara, doua prin Buila-Vanturarita, Cozia. Rametea e superb, multumesc de pont.

Retezat: voiam sa urcam prin sud, pe la Cabana Buda (cred ca asa se cheama) pana la Lacul Bucura. Vom vedea daca o sa reusim. Daca nu, ce idei aveti pentru Retezat? Ce altceva ar mai fi de vazut? Noi ne-am planuit sa stam in Hateg pentru tura de Retezt. Deci as avea rezervatia de zimbri si alte locuri cu care as putea sa substitui traseul pana la Bucura.

Saaaau.... Ma gandeam sa renunt la Retezat si sa mergem pana in Cheile Nerei? Ce ziceti, ati fost?

Si da! Vremea e inamicul/prietenul nostru Carpati.org Stiu ca s-au anuntat destul de multe precipitatii de Paste dar... nu dam inapoi Carpati.org

Multumesc mult de sfaturi, apreciez!

Sâmbătă, 25 martie 2017 - 13:01

lauramatei
lauramatei
(admin)

Salut din nou, Bogdan!

Cunosc situatia, cand crezi ca zilele de care dispui sunt muuuulte si timp e destuuul si fara un calcul pe hartie al timpului ai impresia ca ai timp sa faci de toate. Dar mie imi da ca vreo 5 zile vei fi in masina pe drum. Ori acelea nu mai sunt zile de mers pe munte. Renunta la masivele mari, acelea sunt faine numai daca ai zile sa intri in ele si sa ramai acolo. Presupun ca vrei bucle scurte in jurul masinii, dar care sa-ti ofere satisfactii si priveliste faina.

Daca tot ajungi in zona Apusenilor, zaboveste pe acolo, trebuie sa fie tare fain primavara. Rapa rosie e exact ceea ce se cheama un 'obiectiv", dar nu e neaparat cel mai reprezentativ loc pentru frumusetea Apusenilor, asa ca nu te limita la ea. Zaboveste in zona Cheilor Turzii, daca tot treci pe la Turda. E foarte fain traseul pe sus, pe deasupra cheilor, e un circuit chiar mai fain decat intrarea prin chei, dupa parerea mea. Apoi mergi spre Aiud si de aici la Rimetea, poti si sa te cazezi, e o localitate turistica foarte faina, de bun simt, interesanta si ca arhitectura si atmosfera de pe stradute si ai trasee foarte frumoase in jur. Poti merge pe Piatra Secuiului si la cetatea Coltesti, ambele trasee marcate de cateva ore, cu priveliste spectaculoasa.

Daca vrei munte mai mult, atunci intra pe sudul Meridionalilor si ai in vedere Buila-Vanturarita sau pe valea Oltului in masivul Cozia. Sunt locuri faine primavara. Sincer, decat sa urci cu cabina la Babele, mai bine ai face o tura de o zi intreaga in Buila sau de doua zile, cu dormit la cabana, in Cozia. Vezi Babele la vara, cand vii serios in Bucegi. Vei sta niste timp degeaba la coada la cabina, la dus si la intors, vei da o gramada de bani ca sa te imbulzesti cu toti babuinii care oracaie ca pe maidan si-si fac selfie la Babe si Sfinx, mai ales ca ajungeti acolo in weekend. In Buila sau Cozia nu ai "obiective", dar ai peisaje frumoase si natura, daca vrei si altceva decat turism comercial standard.

Intai trebuie sa decizi cate zile vrei sa stai pe munte, daca ai cel putin doua zile intregi lipite sau nu, daca vrei sa dormi undeva pe munte sau nu, sau daca doar vrei mici plimbari de cateva ore in jurul masinii. Alternativele sunt destule.
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 24 martie 2017 - 08:17

monycata
monycata

Să zici de Bucura că e traseu ușor ... hmmm!
Pietrosul .... hmmmm! Până la lac e ușurel. După aia, dacă prinzi zapadă (bonus: să fie și îngețată) nu-i o idee bună.
Babele ... sincer, dacă urci cu telecabina nu înseamnă că ai fost "pe munte". Ai fost ... "la munte".

În Retezat nu ai spus pe ce parte îl abordezi pentru a primi sfaturi de trasee. Probabil totuși dinspre Nord și atunci ar fi ceva light Pietrele - Gențiana și de acolo vezi dacă mai puteți urca.
În Rodnei, din Borșa, e foarte accesibilă Cascada Cailor și lacul Știol.
Iar în Bucegi sunt o mulțime de trasee ușoare. Dar, iarași, depinde de unde vrei să-l abordezi (Râșnoc, Predeal, Bușteni, Sinaia, etc.).
Dar! Dar totul depinde de: pregătirea voastră fizică, echipament (cred că cel mai important echipament sunt încălțările!!!!!), și factorul suprem: VREMEA.
Multă baftă!

Vineri, 24 martie 2017 - 08:07

bogdabo
bogdabo

Hello,

Multumesc mult de sfaturi Carpati.org

Am mai vorbit si cu alti prieteni mai cu experienta si aceleasi lucruri le spun si ei: depinde mult de vreme.

Deci Pietrosul Rodnei l-as putea inlocui cu un traseu in Pasul Prislop iar la Babele planuiam sa ajung cu telecabina. Deci astea doua locuri ar fi "rezolvate".

Dar ca tot zicea Laura, poate ma puteti ajuta cu o idee de traseu alternativ pentru restul (chiar si pentru Bugeci, nu e neaparat sa ajung la Babele, stiu ca sunt multe de văzut in zona).

Deci, turul o sa il facem asa:

Bacau - Borsa in Maramures - coboram in Cluj, Turda - Apuseni - Rapa Rosie - Sarmizegetusa - Retezat - Rasnov, Bucegi - Bacau

Ideea din start a fost sa vedem cat mai multe locuri in cat mai scurt timp, iar daca tot trecem prin locurile alea, sa acem si un traseu montan, doua. Dar nu e musai. Important e sa vedem alte obiective in schimb.

Multumesc Carpati.org

Vineri, 24 martie 2017 - 07:21

titus1960
titus1960

Buna Bogdan.
La Pietrosul Rodnei cred ca trebuie sa cauti inlocuitor.
E inalt, abrupt si cu siguranta ai inca multa zapada pe acolo.
Poti sa iei in calcul ca inlocuitor o mica tura din Pasul Prislop pana la Lacul Stiol + Cascada Cailor. Iesirea in creasta catre Gargalau cred ca nu intra in calcul din aceleasi motive ca vf Pietrosul.
Bucura si zona Babele ar putea fi accesibile dar depinde mult de vreme.
Pana una-alta se pare ca mai vine o portie de iarna in weekend.

Nu va lasati inselati ca jos se umbla la maneca scurta, sunt floricele, etc.
Sus la +2000 e inca iarna.
Atentie si la limbile de zapada! In miezul zilei zapada se inmoaie si pot fi parcurse in relativa siguranta. Dar dimineata si seara pot fi tari ca betonul si daca o iei la vale va fi greu cu opritul.

Joi, 23 martie 2017 - 22:06

lauramatei
lauramatei
(admin)

Buna, Bogdan!
Nicio intrebare nu e stupida, daca ai nevoie de o informatie.

La jumatatea lui aprilie, in muntii mari (peste 2000m), este IARNA. Am prins la Omu de 1 mai in anumiti ani ninsori si zapezi ca in miezul iernii. Alteori mai putina, dar tot este. In plus, chiar daca se mai topeste, zonele in care ramane zapada sunt foarte periculoase (limbi de zapada foarte alunecoase, fie intarite, fie cu zapada putreda, instabila, care se desprinde de sol). Daca vine vreun val de ninsoare in zilele acelea, nu excludem nici risc de avalansa pe traversari. Nu mai zic de vreun pui de viscol. Traseele marcate, de vara, au portiuni care inca prezinta riscuri mari, datorita zapezii.

In plus, tu spui ca voi ati urcat pana acum doar pana la 1800, deci inca n-ati fost in muntii mari vara. Muntii inalti sunt capriciosi si vara, e bine sa faceti cunostinta cu ei intai cand riscurile sunt mai mici.

In concluzie, eu nu-ti recomand sa mergi pe crestele muntilor mari in acea perioada, fara experienta si echipament de iarna (coltari, piolet, pe care sa stii sa le folosesti), dar e doar parerea mea si e doar un sfat. Poate anul acesta o fi zapada mai putina si va fi rezonabil, cine stie... Dar aceea e o perioada a anului cand au loc foarte multe accidente grave. Si-ti vorbesc mai ales prin prisma unei experiente neplacute traita de mine insami, pe o limba de zapada la >2000 m, pe data de 23 iunie (atentie, iunie!!!) a unui an din viata mea, cand deznodamantul putea fi foarte grav. Ideea nu e sa va sperii sau sa va indepartez de munte, ci sa aveti rabdare si sa asteptati vara pentru a face cunostinta cu muntii cei mari.

Puteti alege masive sau trasee in care nu mai e zapada atunci. Sunt o multime de locuri foarte frumoase in perioada aceea. Daca ne povestesti cam pe unde vei trece, iti putem sugera trasee care chiar in perioada aceea iti ofera maximul de frumusete si bucurie si pe care mai tarziu, in miezul verii, chiar nu-ti mai vine sa mergi.

Daca totusi va incapatanati sa mergeti in muntii mari acum, puteti incerca Bucegii, dar urcati si coborati cu cabina sau numai pe traseele din sudul masivului, dinspre Sinaia, dar asta numai dupa o informare serioasa cu privire la conditiile de la momentul respectiv. Pe de alta parte, n-as irosi ziua doar ca sa ajung la Babele. Le puteti vedea oricand, toata vara, urcand pe ce traseu doriti, in trecere fiind catre alte locuri mult mai faine din Bucegi.

Nu renuntati la munte in acele zile, cautati alte idei de trasee de care sa va bucurati atunci!

Joi, 23 martie 2017 - 21:47

obyy
obyy

Salut!
TOTUL TINE DE VREME, STAREA FIZICA, ECHIPAMENT! Orientativ iti poti planifica traseele cu cateva zile inainte, cand informatiile referitoare la precipitatii, vant, temperatura au o probabilitate de peste 60%.
Exemplu: azi la Predeal erau +21, iar duminica se anunta +2 cu precipitatii mixte, vremea ca si vremurile sunt extrem de schimbatoare si nu poti face o comparatie cu ceea ce a fost anul trecut in perioada X, in zona Y.
La Babele si al sau Sfinx poti ajunge cu telecabina sau cu auto pana in apropiere de Cabana Piatra Arsa cu o plimbareala usoara pe platoul Bucegilor, variantele Jepilor...etc.
Exista posibilitatea sa gasesti zapada, asa cum exista posibilitatea sa gasesti si branduse. TURE usoare ,,de o zi" spre Pietrosul Rodnei sau mai sus de Bucura ca de...ajungi in creasta principala, nu m-as incumeta sa spun!
Zapada, risc de avalansa inclin sa cred ca vor fi, cei de la Meteo au anuntat o primavara bogata in prcipitatii.
La capitolul echipament iti trebuie cu siguranta mult mai multe, nu uita de cuvantul multistrat. Te poti inspira din sutele si miile de ture organizate pe site.
Mult spor si cer albastru!

Joi, 23 martie 2017 - 21:24

bogdabo
bogdabo

Hello,

Ma numesc Bogdan si sunt incepator in ale muntilor. De asta am nevoie de ajutorul vostru cu un sfat.

In perioada 15-23 Aprilie planuiesc un mic tur al Romaniei iar in acest tur vreau sa includ si 2-3 ture usoare. Intrebarea e daca in perioada aia inca mai e zapada / pericol de avanlanse la munte. Noi nu suntem experimentati, am urcat pana pe la 1800 m, iar turele o sa fie doar de o zi (fara cort).

Traseele:

- Pietrosul Rodnei
- Lacul Bucura, Retezat, poate putin mai departe in functie de vreme si timp
- Babele si Sfinxul in Bucegi.

Credeti ca am putea face traseele astea in perioada aia? Cum e vremea in Aprilie la >2000?
Stiu ca traseele sunt usoare, dar parca nu m-as aventura prin nameti Carpati.org

Ps: legat de echipament - pe langa bocanci si pantaloni, ma descurc cu un polar si un softshell sau imi trebuie ceva mai gros?

Sorry, pot parea stupide intrebarile, dar cum am spus, suntem incepatori Carpati.org

Orice sfat e binevenit!

Multumesc

Bogdan
Mesaj modificat de autor!

Joi, 23 martie 2017 - 18:12

Afisari: 2,642

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0827 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org