Asa cum preconizasem, am uitat sa va zic ce decizie am luat. Deci, daca-i pasa cuiva, n-am ai ajuns pe traseul asta, n-am mai ajuns in Crai, de fapt. Se anuntau ploi cu descarcari electrice (care s-au si adeverit) asa ca ne-am mutat in Iezer-Papusa.
Cea mai facilă variantă după parcurgerea crestei spre nord este cea cu coborâre spre Curmătura și Botorog. Recomand cu tărie casca de protecție pentru traseul Deubel (Lanțurile).
Multumesc mult de lamuriri, confirmari (aia cu harta ), indrumari si sfaturi! Sper sa nu mai fiu semi-senil si sa imi amintesc sa revin catre voi sa va zic ce varianta am ales.
Coborâri marcate pe creasta sudică nu sunt, trebuie să mergi până la Valea Urzicii. În caz de urgență sunt soluții nemarcate spre est (bine și spre vest, dar total nerecomandat). Dacă sunteți în criză de timp, recomand versiunea 2 cu taxiul. E de mers și pe varianta acela, dar totuși mergi mult timp pe un drum forestier.
Dacă alegeți să mergeți pe creasta nordică mai sunt două soluții de coborâre, ori spre est de la Ascuțit până la Curmătura și de acolo spre Zărnești, ori mergeți mai la nord până la Padina Popii și coborâți pe triunghiul albastru (și nu pe banda albastră/Brâna Caprelor) spre Refugiul Diana. Are o porțiune scurtă cu lanț și una lungă pe grohotiș, dar s-ar putea să ajungeți pe teren sigur mai repede decât pe Brâul Ciorânga Mare.
Ca o informație suplimentară: dacă aveți probleme pe stâncă, e mai ușor varianta spre sud de La Om, decât spre nord.
M-am uitat și eu pe hartă. Liniile acela chiar te duc în eroare. Una pare a fi traseul pe Umeri, dar e defapt limita dintre județe iar mai la sud sunt alte două linii care par a se termina în Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului, ele fiind de fapt limitele Rezervației Ștințifiice. Oricum în niciun caz să nu încercați coborârea pe un vâlcel nemarcat către vest!
Alte ideei, cu plecare mai târzie:
1) creasta nordică de la Fântâna lui Botorog prin Curmătura și Vf. Turnu. Pro: mergi mai puțin cu mașina până acolo, ai o porțiune de cățărare frumoasă ca și La Lanțuri, ai multe soluții de retragere (Hornul Găinii, Ascuțit, spre Grind de La Om), depinzând de grup, timp, vreme.
2) Dacă vreți pe partea vestică: Padina Șindrileriei sau Brâna Caprelor (în partea superioară e o urcare abruptă și neplăcută pe grohotiș și pământ, altfel frumoasă) și coborâre ori pe la Diana ori prin Brâul Ciorânga. Șindrileriei mai poate fi combinat cu coborâre pe Padina Hotarelor (dar nu e foarte plăcut) sau prin Vf. Turnu - Saua Crăpăturii - V. Crăpăturii. În acest cazuri puteți lăsa mașina la intrarea spre schitul Colțul Chiliilor. Minus e că nu mergeți pe creastă, numai treceți prin ea, ori dați o fugă spre Ascuțit și înapoi.
3) Tot dinspre Plaiul Foii ar mai fi urcarea la Ascuțit prin Brâna Ciorânga Mare și coborârea spre Diana.
Menționez că am fost pe aproape toate variantele descrise și totul am făcut într-o zi, unele cu parteneri mai lenți, altele cu mai rapizi.
Coborarea pe traseele marcate turistic pe versantul vestic reprezintă o încercare fizica....pentru alegerea unui traseu nemarcat ai nevoie de mult mai mult.
Exista cateva variante de coborare din creasta DAR un simplu sfat/îndrumare nu te ajuta prea mult prin labirintul peretelui vestic.
Sa fiu totuși in linia topicului...exemplu "traseul" Scocul bun pana in Braul de mijloc si apoi Anghelide cu riscul sa ajungi la "Buzău" dacă nu cunosti foarte bine zona.
Mesaj modificat de autor!
Dada, scuze, m-am exprimat aiurea. E un traseu nemarcat cf Muntii Nostri. Probabil ca despre acela e vb si de asta nici nu gasesc mare lucru pe interneti deapre el
Pe ce harta te uiti ? La sud de La Om nu ai poteci nemarcate, doar trasee de abrupt care ies in creasta. Cred ca "poteca" nemarcata la care tu faci referire e de fapt traseul Umerilor, care numai poteca nu e.
Ms frumos! Uitandu-ma pe harta, vad ca mergand spre sud de la Om, se face o poteca nemarcata care coboara in (spre) saua Tamasel si intersecteaza apoi drumul care vine de la Cerdac. Se poate astfel face fie dreapta spre Spirlea, fie inainte spre curmatura Otetelei.
Durata totala e similara cu varianta dorita de tine (nordica pana la Ascutit si apoi pe Cioranga inapoi) insa atat partea de creasta cat si coborarea sunt considerabil mai lejere. Iar de la Umeri sau Spirla in jos cred ca merge chiar si la frontala fara mari probleme. (evident depinde de experienta voastra)
2. Coborare spre est: Ref. Grind I - La Table - Cheile Pisicii - Prapastiile Zarnestiului - Fantana lui Botorog - Zarnesti si apoi taxi spre Plaiu Foii.
3. Fie de la vf. Ascutit, fie de La Table va puteti indrepta spre cab. Curmatura, dormiti o noapte acolo si apoi pe diverse trasee puteti reveni a doua zi spre Plaiu Foii.
Am facut toate cele 3 variante in trecut, alegerea fiind facuta functie de capacitatile si dorintele grupului.
Salutare! In weekendul ce vine avem in plan sa urcam in creasta Craiului, pe Lanturi. Planul initial era sa coboram de la Ascutit, pe Cioranga Mare. Problema este ca nu mai putem pleca vineri seara din Bucuresti, asa ca am intra relativ tarziu pe traseu si nu-mi surade coborarea la frontala pe acolo, mai ales ca suntem si unii care am fi prima data pe traseul ala.
Iacata si intrebarea: ce variante mai decente de coborare din crasta am avea, cu punct final Plaiul Foii?
De asemenea, putem abandona ideea de Lanturi daca nu avem nicio varianta buna, deci orice alta sugestie e buna.
Luni, 1 august 2022 - 15:36