Wow, multumesc mult pentru sugestiile primite pana acum. Intradevar, am uitat sa mentionez pentru ce perioada caut. Inceputul lui Octombrie, primul sau al doilea weekend. Cred ca inca ar trebui sa prind 10-11 ore de lumina in perioada asta.
Am spus "Parc National" dar aveti dreptate, de fapt ma refeream la orice Masiv din Meridionali.
Mesaj modificat de autor!
Ziua 2: Cabana Cheia - Brana Caprelor - Cantonul Silvic Codric (triunghi albastru) - Valea Cheii - Schitul Pahomie (drum forestier) - Schitul Patrunsa (cruce rosie) - Valea Otasaului - Barbatesti. Timp total: 9-10 ore
Cu mentiunea ca timpii estimati mai sus se aplica unei persoane bine antrenate, iar traseul propus prezinta portiuni mai accidentate pe sectiunile Vf Vanturarita - Curmatura Oale, respectiv Canton Cheia - Canton Silvic Codric.
Eu am pus problema "in ce sezon", dar de fapt omul ne-a spus clar cat trebuie sa dureze turele. Pana la urma, nu conteaza ca e toamna sau vara, a zis ca vrea in jur de 10 ore pe zi, chiar 12. Cu alte cuvinte, cred ca ar dori sa mearga cat mai mult in cele doua zile. Cu lumina sau fara, asta e treaba lui. N-a spus doar "doua zile" si atat, ca sa fim noi nevoiti sa numaram orele de lumina corespunzatoare fiecarui sezon.
Dar iarna e intr-adevar nepotrivita cu unele dintre propunerile noastre, nu din cauza zilei-lumina scurte, ci din alte cauze.
Razvan, daca doresti pentru iarna, revenim cu propuneri.
Mesaj modificat de autor!
Si mi-a mai dat prin cap o tura care prinde nu unul, ci doua masive: plecare din Cheia peste Zaganu si innoptare la Cabana Ciucas (asta e tura de mai putin de o zi, deci poate prinde si o tura de dupa-amiaza pana spre Varful Ciucas si retur). A doua zi, pe langa Gropsoare pana in Pasul Bratocea - trecere in Grohotis si coborare in Cheia, fara sa ajungi pe varf.
Asta e cumva o tura, mai de toamna, cand nu sunt stane sus.
As mai adauga: Piatra Mare cu innoptare la cabana (nu e chiar circuit, dar se poate inchide usor cu transport public) cu plecare din Predeal si coborare prin Dambul Morii (mai e varianta prin Bunloc - Dambu Morii).
Dar Laura a pus foarte bine problema: cand / in ce sezon ai vrea sa mergi?
Tura propusa de Bogdan, in Cozia, e iarasi o tura faina cam in orice sezon (mai putin vara cand s-ar putea sa fie nu doar prea cald, dar sa fie si o gramada de lume ajunsa la cabana cu masina... cu "scandalul" de rigoare).
Turele propuse de Laura, ca si o parte din turele propuse de mine... sunt mai pretentioase la sezon. Se preteaza la zile lungi cu lumina multa (Balea - Podragu si turele via Malaiesti pot fi si tura de toamna daca e vreme buna, Balea - Negoiu ar putea fi cam ambitios pentru o zi lumina de noiembrie, la fel si "crosetareala" din zona Barcaciu poate fi destul de lunga daca nu e lumina suficienta).
Salut, Razvan! Depinde in ce sezon, depinde de ritmul de mers.
Banuiesc ca detaliul "orice parc national" nu e important, in sensul ca nu vrei neaparat sa fie parc national. Presupun ca ai vrut sa spui "orice masiv". In Romania, parcurile nationale sunt putine si nu neaparat fiecare masiv din cele importante e parc national. Dar repet, nu cred ca asta te intereseaza de fapt. Am inteles bine?
Propunerile mele sunt pentru zile de vara sau toamna cu vreme buna, doar pentru persoane antrenate, obisnuite cu mersul pe munte!!!! Atentie la zilele mai scurte de toamna!
Tot ce-ti explic aici trebuie urmat cu privirea pe o harta, altfel nu intelegi nimic si pare ca te-am incurcat de tot)
Pentru ca Ciprian ti-a dat deja idei foarte bune pentru Fagaras, Crai sau Bucegi si nu are rost sa repet ceva, eu iti propun Retezatul (parc national )
1) cu masina la Poiana Pelegii - te interesezi de starea drumului pana acolo. De obicei, ajung acolo toate masinile cu garda normala, dar se intampla ca drumul sa fie uneori blocat temporar:
ZIUA 1
--- Varianta lunga, aproximativ 10 ore: Poiana Pelegii - lacul Bucura (BA; daca stii ca mergi bine si stai bine cu timpul, deviezi spre stanga pe PR care face ocol pe la lacurile din caldarea Bucurei si ajungi dupa ocol la lacul Bucura sau chiar nu te mai duci efectiv pe malul lacului Bucura, ci tii PR doar pe la lacurile mai mici si direct pana la intersectia cu BG ce se duce in Poarta Bucurei) - BG spre Poarta Bucurei (fie intrat pe el de langa lacul Bucura, daca ai ales sa mergi efectiv pe malul acestui lac, fie intalnit BG din PR mai sus de lacurile cu nume de fete) - tot BG, apare si BR din dreapta si la final TA pana pe vf. Retezat - te intorci un pic de pe varf in saua dinainte si cobori pe TA in caldarea Stanisoarei - cabana Pietrele (nu stiu daca e deschisa si nici nu stiu daca sa o recomand sau nu, n-am dormit niciodata aici, dar poti cauta informatii) - BA la cabana Gentiana. Gentiana e o cabana foarte faina, dar NU se serveste mancare, trebuie sa-ti aduci. La Pietrele, daca e deschisa, ai mancare. Poti servi ceva la Pietrele si mergi mai tarziu inca o ora pana la Gentiana pentru innoptat (intre Pietrele si Gentiana ai traseu scurt, foarte sigur si foarte bine marcat, chiar daca il mergi la frontala).
--- Varianta de "avarie" daca te rapune incercarea de varianta lunga : daca e tarziu cand ai ajuns la intersectia cu TA si urmeaza urcarea pe varful Retezat, nu-l mai vizitezi dus-intors (asta e, mai vii si altadata...) si incepi direct sa cobori in dreapta in caldarea Stanisoarei spre cabana Pietrele.
--- Varianta mai scurta: ca mai sus, dar nu mai mergi pe varful Retezat, nici in caldarea Stanisoara, nici la cabana Pietrele, ci te duci pe BG numai pana in zona varfului Bucura, faci dreapta pe BR pana in curmatura Bucurei si cobori direct la gentiana pe BA. Sau si mai scurt, de la lacul Bucura mentii direct BA pana in curmatura Bucurei. In cazul in cre nu mai mergi spre Retezat deloc, sigur ai timp sa te invartesti pe la toate lacurile din caldarea Bucurei, vezi pe o harta cum le legi. In acest ca, a doua zi vei repeta in sens invers portiunea de traseu dintre Curmatura Bucurei si Gentiana, dar nu-i un capat de lume, oricum e altceva cand revezi locurile in lumina diminetii, pe urcare, fata de coborarea pe inserat.
ZIUA 2: daca ai dormit la Pietrele, adaugi o ora Pietrele-Gentiana)
--- Varianta lunga (aprox 12 ore): Cabana Gentiana - BA pana in curmatura Bucurei - BR peste Custura Bucurei - vf Peleaga - BR si CG pana in saua Pelegii - CG + BR la vf Papusa - doar CG Papusa Mica - vf Custura - BR coborare luuuuunga pana in saua Plaiul Mic cu priveliste de intepenesti acolo - BA pana in Poiana Pelegii.
--- Varianta scurta si mai putin obositoare: cand ai coborat in saua Pelegii (intre Peleaga si Papusa), ai un PA la dreapta care coboara pe valea Pelegii direct la Poiana Pelegii, dar nu prea vezi marcajele in partea sa de sus. Nu-i greu de dibuit coborarea pe acolo chiar si daca nu vezi marcajele, pentru ca pui ochii pe lacul Peleaga care se va vedea si de pe varful Peleaga si care e direct in jos, te duci la el, il ocolesti prin stanga lui. Dupa lacul Peleaga, cauti marcajul in stanga, pentru ca de acolo e vizibil, e mult pana dai de el. DAR daca timpul si conditiile iti permit, nu cobori din start pe PA, ci dai o fuga dus-intors pana pe Papusa, pe CG, cum am zis mai sus, si abia apoi cobori pe Valea Pelegii.
2) Tot RETEZAT, dar cu masina la Carnic. Aici ajungi mai usor cu masina, dar pornesti traseul mai de jos si trebuie scurtata partea de sus a buclei. Nu mai ai timp sa mergi in zona varfului Retezat. Si ai de repetat o mica bucata la intoarcere.
- Z1
----- Varianta lunga, 12 ore: Carnic - BA , apoi TA direct la Gentiana (nu ai de ce sa mai treci pe la Pietrele) - BA pana in Curmatura Bucurei - stanga BR peste Custura Bucurei - vf Peleaga - CG prin caldarea Berbecilor pana la lacul Bucura - BA la Poiana Pelegii - Saua Plaiul Mic - BA si CR pana la cabana Buta. Cabana e deschisa toata vara, dar toamna de la un moment dat nu mai e cineva acolo permanent, deci e bine sa te informezi cand pleci.
----- Varianta scurta : nu mai mergi pe Peleaga, te duci de-a dreptul din curmatura Bucurei la lacul Bucura, dar se cam pierde ceva, se renunta la singura portiune de creasta. Frumusete ramane insa de vazut...destula! . Ai timp sa te plimbi un pic pe la lacuri. E bine sa-ti lasi ca timp de la lacul Bucura pana la cabana Buta 3-4 ore si nu-i mare panica daca e nevoie de frontala pe ultima parte a acestei portiuni, pentru ca e traseu umblat, cu poteca buna si marcaj vizibil. Si nu uita ca, desi pare o retragere din munte, el presupune si o ora de urcare de la Poiana Pelegii la saua Plaiul Mic, deci nu pleca de la lacul Bucura la cabana Buta fara rezerve de energie.
-Z2: cabana Buta - BA saua Plaiul Mic - BR varful Custura - CG spra Papusa MIca - vf Papusa - CG si BR pana in saua Pelegii , iar de aici ai doua variante:
a) TG pe Valea Rea pana intalnesti TA pe care ai urcat ieri spre Gentiana si apoi urmezi acest TA si BA pana la Carnic in sens invers fata de ieri;
b) din TG intri spre dreapta pe CR pana la lacul Gales, apoi TR pana intersectezi acelasi TA dintre Gentina si Carnic, dar intalnirea e mai jos decat la varianta a), partea comuna cu traseul de ieri e mai scurta, dar per total varianta b) este un pic mai lunga, dar si mai faina, dupa parerea mea.
Ambele abordari ale Retezatului pe care ti le-am propus aici se adreseaza doar celor capabili sa mearga 10-12 ore pe zi in ambele zile (cu rucsac mic, ce-i drept), incluzand pauzele firesti in locurile cu belvedere si punctele de interes, poze, gustari, hidratare etc, dar nu sunt ture lejere, de plimbare. Diferentele de nivel sunt semnificative, distantele la fel. Retezatul are o retea densa de trasee marcate, iar cu harta in fata, poti reconfigura tu insuti, in functie de timp, starea vremii, starea participantilor, pofta inimii... Daca ti se pare prea lung si sportiv, nu da cu pietre! Alege ceva mai scurt . Eu m-am gandit ca poate esti o persoana sportiva si doresti sa cuprinzi cat mai multe colturi faine din masiv. Ture faine!
Balea - Podragu pe creasta si prin caldari.
si la capatul mai "dureros" al scalei - Balea - Negoiu si retur, tot asa, impletind creasta la dus cu mersul prin caldari la intoarcere (dar pentru tura asta e de tras serios).
... cu mentiunea ca prin "intelepciunea" politicienilor nostri, Fagarasii nu sunt nici azi Parc National.
Prin Fagaras se mai poate "croseta" un traseu care sa treaca pe la Barcaciu sa urce spre Lacul Avrig si sa se incheie la Cabana Negoiu si a doua zi sa ajungi inapoi la Barcaciu via varful Negoiu si Custura Saratii (sau ocolind Custura). Se poate desena astfel incat "suprapunerile" sa fie minime. (Modul in care e desenat traseul si alegerea cabanei va fi alegere personala, cu mentiunea ca daca pe la Barcaciu am mai fost relativ de curand, la Negoiu nu am mai ajuns de ceva vreme asa ca nu mai stiu care e atmosfera).
Ar mai fi un "Crai" cu plecare din Plaiul Foii si dormit la Curmatura - sunt multiple variante care pot fi legate asa (de dragul dormitului la cabana)
Bucegi - cu dormit la Malaiesti - fie cu plecare dinspre Valea Prahovei (via Pichetul Rosu - La Prepeleac si cu intoarcere pe multiple variante via Varfu Omu), fie cu plecare dinspre Bran / Simon / Moeciu (multiple variante, toate cu frumusetea lor).
Nici Bucegii nu sunt Parc National si, prin urmare, sunt supusi unei agresiuni antropice din ce in ce mai puternice.
Mesaj modificat de autor!
Salut
Imi poate recomanda cineva o tura circulara de 2 zile, de exemplu plecare Sambata dimineata, traseu 8-10 ore pana ajugg la o cabana unde sa pot innapta? Apoi sa ma intorc pe un traseu diferit tot de 8-10-12 ore spre locul din care am plecat.
Undeva in Carpatii Meridionali, orice parc national.
Am spus "Parc National" dar aveti dreptate, de fapt ma refeream la orice Masiv din Meridionali.
Mesaj modificat de autor!
Joi, 15 septembrie 2022 - 22:26