Sună bine ce-ați făcut voi, zona este minunată, mulțumesc pentru detalii și track.
Referitor la Cheile Brusturetului - am trecut recent pe-acolo, porțiunea aceea arată într-un mare fel; provocare extremă pentru cei care vor să treacă pe-acolo călare.
Mă gândesc la o variantă care să cuprindă și Ciocanu în meniu...
Buna Mircea, din coincidenta am parcurs azi traseul mentionat de catre tine, probabil cu mici variatii in Fundata-Fundatica). Iata impresiile mele:
- noi am pornit de pe DN73, unde e indicatorul catre Sirnea
- am mers in directia Sirnea-Dumbavicioara-Podu Dambovitei-Fundatica-Fundata. Dupa experienta recomand aceasta directie.
- tura a durat 6:30 cu mers lejer, 3 persoane (doua "fete" si eu, una cu e-bike). Sunt cca. 40 km.
- urcarea din Sirnea catre Curmatura Groapelor are portiuni de push-bike, chiar daca esti puternic sunt probleme cu carosabilul: pietre si stanci din calcar
- singura coborare mai abrupta e de la Curmatura Groapelor pe partea vestica, dar e scurta
- in Cheile Brusturetului drumul e luat de viitura in multe locuri, sunt pietre si stanci (de fapt a devenit o albie secata), sanse minime sau nule sa treci calare. E motivul principal parcurcerea in acest sens, ca e mult mai usor de traversat zona in coborare.
- in rest drumul e asfalt sau drum pietruit foarte bun/excelent cu o mica exceptie chiar inainte de Fundatica
- in Fundata/Fundatica am urmat asfaltul, parca trackul nu trece chiar exact pe acolo
- inainte de Fundatica si in Fundata sunt portiuni mai inclinate (pe asfalt), unii au coborat de pe bicicleta
- pe DN73 mergi putin in urcare in Podu Dambovitei iar la sfarsit ai o coborare de cca 1.5-2km de la Fundata. Inca un motiv sa mergi in aceasta directie, petreci mai putin timp pe drumul acela aglomerat.
- drumul e clar, marcajele clare, poate putina atentie trebuie sa ai in Sirnea, dar totusi vezi din timp curmatura si te poti orienta usor. Altfel poti face un track pe mapy.cz cum am facut si eu: https://en.mapy.cz/s/movanehaho . Export in GPX acolo si ai ruta de urmat (cum scriam mai sus, in unele locuri nu am urmat exact, am mers pe drumurile asfaltate).
Mesaj modificat de autor!
Servus, Arpi.
Poți să ne dai mai multe detalii despre tura cu bicicleta (km, timpi, eventual marcaje urmate)?
Are cumva vreo legătură cu următorul traseu: https://muntii-nostri.ro/node/341569 ?
Sau s-a desfășurat doar pe porțiunea din DN73 ca leagă Podu Dâmboviței de Bran?
Mesaj modificat de autor!
Salutare, am reusit sa fac 3 drumetii, respectiv un traseu cu bicicleta, toate fiind cu intoarcere in aceasi zi, in Bran, unde era cazarea:
- prima drumetie, urcare din Brand de la sosea, pe TG, Poiana Ciubotea, Vf Scara, Vf. Omu, (5 ore), coborare prin Valea Gaura inapoi in Bran pe CR, 6 ore;
-o mica, dar nu usoara, drumetie cu bicicleta, pe traseul Bran - Moeciu - Fundata - Podu Dâmboviței si inapoi, cu o bicicleta inchiriata, nu prea buna;
- ultima drumetie pe traseul Bran (BR) - Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura (BG) si inapoi.
Asadar, recomand aceste trasee foarte frumoase, deloc usoare, dar merita, marcajele sunt foarte bune.
Sunt 4km de la castel pana la sub partia de schi de unde incepe drumul forestier/poteca. Poate merita sa iei un taxi (habar n-am daca sunt taxiuri in Bran sau nu, intreaba la pensiune).
Daca esti fara masina, la coborare pe Gaura poti sa te intorci prin Simon, astfel scapi de urcare descrisa de mine.
Mesaj modificat de autor!
Mersi de sfaturi, eu o săptămână voi sta in Bran, probabil într-o zi voi face o tură de dus-intors la vf Omu, iar în altă zi tot pe Omu, cu întoarcere la Râșnov, pe la Mălăiești. Nu știu cât este de mers din centrul stațiunii până la intrarea in traseu, fără mașină.
Da, uitasem! Ce țeapă mi-am luat cu Urlătoarea Clincii. A fost captată mai sus și acum e doar un firicel. Problema a fost că pe atunci nu exista Locus Map și am rătăcit traseul până la cascadă de două ori. Întrâzierea asta m-a costat mai târziu ploaia aprigă de care am zis. Ofticant maxim a fost faptul că tipul de la Salvamont mi-a spus că să nu-mi bat capul cu cascada că nu mai este cascada ce cred eu! Dar eu...hotărât, că să văd Urlătoarea. Am confundat-o cu Urlătoarea din Bușteni. Pe atunci mi se întâmpla des să mai confund unele lucruri!
Oricum, în Bucegi vara, rar să nu fie câte o ploicică după-amiaza. Ideea este că să ajungi la Cabana Omu sau înapoi în Bran să nu te prindă chiar pe drum. Ploaia durează cam 1-2 ore și este ceas, fix în jurul orei 17. Mesaj modificat de autor!
Pe Clincea e frumos in zona alpina, parca esti in Ciucas si nu in Bucegi. Pe Ciubotea urcarea e sustinuta, caldarile intr-adevar sunt foarte frumoase. Gaura e lunga.. Frumoasa, dar cand ajungi la Poiana Gaura trebuie sa urci 200m pe CR sa treci printr-un picior (Saua Polite) ca sa ajungi inapoi la masina lasata la intrarea in Ciubotea. Ce sa spun, toate-s frumoase, nu vei plange orice alegi. Daca mergi pe varianta Ciubotea-Gaura, daca ai timp de la Vf Scara poti sa dai o fuga pana la refugiul Tiganesti si inapoi, merita.
Timp de referinta: Bran-Clincea-Vf. Scara (BR pana aici)-Ciubotea-Bran (TG + PR vezi mai jos): 9-10 ore (plus la voi mersul la Vf. Omu si inapoi)
PS: Daca urcati pe Ciubotea (sau chiar pe Clincea pe varianta TG-PR-PA-BR sa nu mergeti spre cascada Urlatoarea Clincii, nu merita.
Prin Ciubotea recomand și eu să urci, e un traseu frumos prin prisma peisajelor care se deschid în partea superioară. Dintre celelalte două, categoric valea Gaura la coborâre.
Prin Clincea e mai indicat să urci decât să cobori, dar merită spus că urcarea e susținută și în cea mai mare parte e prin pădure, de aceea nici nu recomand varianta decât dacă ai vrea să rămâi o noapte la refugiul Țigănești. Singura parte a acestui traseu comparabilă cu celelalte două la frumusețe este cea dintre refugiu și vf. Scara.
Cred că știi deja că trebuie să pleci dimineața devreme, pe prognoză meteo favorabilă, și că te așteaptă o zi plină pe poteci.
Eu am urcat prin Ciubotea. Fain traseu. Prin trei căldări glaciare. A fost și primul meu traseu în Bucegi. Recomand. De la baza ultimei căldări glaciare încă nu-ți dai seama pe unde o să fie traseul. Magnific. În preajma Vârfului Scara m-a prins cea mai aprigă ploaie din viața mea.
Poți coborî prin Mălăești - Râșnov și dacă ai lăsat mnașina în Bran, găsești tu o soluție. E un alt traseu super fain, Vârful Țigănești, în preajmă cu un refugiu unde să tot cazi în reverie, Turnurile de la Mălăești, Hornurile de la Mălăești....se văd într-un mare fel. Doar coborârea de pe platou la Mălăești este un mic minus. Dar de sus, poți coborî direct prin Hornul Mare.
Baftă și tură faină!
Salutare, la inceputul lunii viitoare, as dori sa parcurg traseul Bran-Vf. Omu si retur, intr-o zi. Am vazut ca exista 3 trasee marcate, diferite, BR,CR, TG. Care traseu recomandati pentru urcare si care pentru coborare? Mersi mult
Sună bine ce-ați făcut voi, zona este minunată, mulțumesc pentru detalii și track.
Referitor la Cheile Brusturetului - am trecut recent pe-acolo, porțiunea aceea arată într-un mare fel; provocare extremă pentru cei care vor să treacă pe-acolo călare.
Mă gândesc la o variantă care să cuprindă și Ciocanu în meniu...
Duminică, 29 august 2021 - 21:17