am fost duminica pe vf negoiu...la cabana m-am intalnit cu un turist care venea de la balea si a zis ca a venit prin strunga dracului unde s-a chinuit sa urce, stanciile acoperind in mare parte lanturile
@shogu Surse de apa pe traseul specificat de tine exista:
Prima e inainte de urcarea pe Laitel, se vede si pe harta si nu ai cum sa ratezi.
A doua sursa este chiar apa din Caltun (mai din coada lacului, partea opusa refugiului), eu am alimentat de acolo si nu am avut nimic. Pentru siguranta poti folosi pastile de purificare.
In Fagaras sursele de apa sunt, trebuie sa stii unde sa le cauti.
Am fost weekend-ul trecut pe Negoiu de la Balea Lac. Noi am mers prin Strunga Doamnei. Am fi vrut sa mergem prin Strunga Dracului, dar la fata locului ne-am intalnit cu niste persoane care ne-au spus ca sunt bolovani foarte mari si extrem de instabili, lanturile sunt toate rupte, este friabil si riscul de accidentare este foarte ridicat. Recomand Strunga Doamnei sau Strunga Ciobanului.
Am fost acum 2 week-end-urile pe Negoiu iar Strunga Dracului era inchisa in urma dislocarii unor stanci care au rupt si o parte de lanturi, in data de 13.06.2012. Acest lucru era semnalizat inclusiv la refugiul Caltun. Noi am coborat prin Strunga Doamnei, doar coborat pentru ca veneam de pe vf. Lespezi. Un baiat a coborat prin Strunga Dracului dar cu ceva emotii. Asadar, oficial e inchisa si neoficial nu e deloc indicata, mai ales daca sunt mai multe persoane.
salut,
dezvoltati va rog problema cu Strunga Dracului. Nu am mai fost de 20 de ani pe Negoiu si pe 21.07 vreau sa urc din nou. Care-i cea mai sigura varianta?
Strunga Dracului nu mai e indicata, in urma dislocarilor cauzate de evenimentul de anul trecut (cauta pe portal ca era o stire in acest sens mai demult).
La dus, Balea-Saua Paltinului-Laitel-Lacul caltun-Strunga Dracului-Negoiu.
La intors Negoiu-Strunga Doamnei-Lacul Caltun, tunel Transfagarasan pe cruce albastra.
Urcarea in saua Caprei in loc de urcarea directa inspre saua Paltinului mi se pare relativ inutila (desi bucata respectiva de creasta este frumoasa).
Se parcurge un circuit, se vad locuri noi.
Puncte dificile ar fi niscaiva lanturi si o bucata scurta de creasta mai accidentata pana la urcusul pe Laitel, si poate Strunga Dracului care din punctul meu de vedere e mai placuta in urcare decat in coborare.
Vreau sa urc Negoiu de la Balea Lac cu un grup mixt baieti/fete dintre care 2-3 sunt incepatori, la primul sau al doilea traseu lung. Eu am mai urcat Negoiu in urma cu 3 ani iar la intoarcere am coborat prin Strunga Doamnei - Lacul Caltun iar de la Caltun am mers pe traseul marcat cu cruce albastra Lacul Caltun - Tunel Transfagarasan. Ar mai fi drumul prin Saua Caprei.
Salut! Revin cu intarziere la acest topic ca sa multumesc celor care mi-au raspuns la intrebari. In weekendul 23-24 iulie am reusit si noi sa ajungem pe Negoiu. Intr-adevar, a fost mult mai usor fara bagaje. Am urcat cu cortul si toate cele pana la Caltun, unde unul dintre noi, prea obosit, a poposit si a stat cu bagajele. Iar noi, ceilalti trei, am fost pana sus. Ne-am inscris in timpul pe care l-am gasit pe toate hartile si traseele de pe net. Doar la intoarcere, duminica dimineata, fiind ceata si ploaie, am facut mai mult cu vreo 15-30 de minute, pe traseul spre tunel. Per total, a fost foarte frumos.
Mai bine faceti din prima zi varful Negoiu, aveti timp berechet.
ersonal am facut aceasta tura: Balea Lac - Negoiu si retur in 6 ore dar aici depinde de felul in care va miscati.
Apa veti gasi la Balea, langa vf Paltinul si la Caltun. Atentie la vreme. Ti-am trimis pe PM si un jurnal de acolo care contine si o posibilitate de retragere mai faina decat sa va intoarceti la Balea pe acelasi traseu.
1. este bine ( chiar foarte indicat ) sa urcati fara bagaje pe vf.Negoiu : pe strunga Dracului sint saritori echipate cu cabluri care se trec usor fara bagaj mare in spate . O sa va miscati rapid si elegant. Totusi aveti grija la bagaje ,unde le lasati : refugiu sau cort caci au fost postari pe site , unora le-au fost furate diferite lucruri sau bani. ( atit iarna cit si vara ).Deci atentie marita chiar si la binevoitori care se ofera sa aiba grija de bagaje ! Sint turisti patiti la ref. Vistea Mare de sub Moldoveanu , unde tot asa o tura pe virf si inapoi nu depaseste 2 ore ( fara bagaje si fara timpul pt. admirat si facut poze ). O alta varianta mai usoara de urcat la vf. Negoiu este prin Strunga Doamnei ( veti gasii indicatoare pe parcurs )
2. apa este la Bilea si Caltun . S-ar putea sa fie si un izvor intr-un gavan deasupra vaii Paltinului. Nu mai tin minte.
3. Timpul intre Saua Caprei( deasupra cabanei bilea lac , dar voi urcati in saua Paltinului cam 45 de min. pe banda albastra de la bilea lac) -Vf. Negoiu este 4ore-5 ore . Acum depinde foarte mult de greutatea rucsacului, de antrenament si de conditiile meteo.
va doresc o tura minunata !
Vineri, 1 iulie 2011 - 18:29
porta
traseul de de 3 ore pana la caltun, si de acolo intr-o ora jumate esti pe negoiu si cam tot atat sa ajungi inapoi.
ca sa nu va intoarceti pe acelasi drum puteti merge pe traseul cruce albastra (tunelul transfagarasan) ..ca timp e la fel 3 ore.
Grupul nostru de prieteni vrea sa faca traseul Balea Lac - Lacul Caltun (dormit la cort) si a doua zis urcare spre Vf.Negoiu - Lacul Caltun - Balea Lac. Intreb si eu si astept raspuns din partea celor care au mai fost: care este timingul pentru traseul segmentat astfel sau daca aveti altfel de recomandari mai economice/bune. Mentionez ca e pentru prima oara pentru noi cand o sa avem rucsac mare in spate (cu cord, sac de dormit si celelalte). Sunt surse de de apa pe parcursul traseului?
Mersi anticipat!
Luni, 23 iulie 2012 - 13:08