Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Hodrancusa
Muntii Padurea Craiului
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Sugestii si impresii Trasee din Harghita Bai? (9)
 
robertl
robertl

 
Continuare: A trebuit sa plec si nu terminasem.. asa.. Mai demult acea zona defapt cam de la zona cu cruci ( DN 13A unde faci dreapta spre Harghita Bai) si pana Aproape de Vf. Rachitisului era zona de hotar intre Scaunul Ciucului si Scaunul Odorheiului, practic acea portiune separa cele doua scaune secuiesti....Acele troite, figurine, sculpturi, cruci etc.. sunt atestate de pe la 1600-1640 ( unele) fiind un fel de monumente in amintirea secuilor cazuti in razboaie...Ar fi existat si o capela acolo pe varful Madaras... unii afirma ca inca din secolul al XII-lea se faceau pelerinaje pe acolo Carpati.org..Varful Madaras este considerat Muntele lor sfant .. in fine Carpati.org


Marți, 26 ianuarie 2016 - 22:35

robertl
robertl

 
Totemurile respective au mai multe semnificatii ( nu intru in amanunte din considerente subiective Carpati.org ) In 1567 Ioan Sigismund Zápolya print si rege al Regatului maghiar incearca sa impuna cu forta religia unitariana scaunelor secuiesti din zona ...Secuii erau/sunt romano-catolici.. Batalia sa dat dupa unele surse istorice undeva in Pasul Vlahita. Secuii au castigat...desi erau mai putini ...In acest timp batranii, femeile si copii erau adunati in saua dintre Sumuleul Mare si Sumuleul Mic, unde se rugau etc ... ( Vezi semnificatia pelerinajului de la Sumuleu Ciuc)


Marți, 26 ianuarie 2016 - 20:57

jadeasp
jadeasp

 
Multumesc tuturor pentru sfaturi! Pana la urma am fost pana la vf. Madaras. Am facut cam 5 ore jumate de mers efectiv la dus si 4 jumate la intors. Traseul mi s a parut lejer, singurele probleme pot fi puse de zapada, dar noi aveam rachete si cand am fost noi era si o poteca batuta de snowmobile cu zapada tare. Zone cu potential de avalansa nu am vazut pe acest traseu, sunt pante line si in cea mai mare parte impadurite. Pe placutele indicatoare am vazut scris ca sunt 14km intre Harghita-Bai si cabana Madaras. Si cred ca mai e cam 1km maxim pana in varf. Traseul e destul de bine marcat, cu placute reflectorizante intre Harghita-Bai si cabana Madaras, doar in cateva zone sunt mai indepartate marcajele. In afara traseului marcat sunt pe alocuri versanti cu pante mai mari dar nu am vazut nici o zona in care te-ai putea bloca.

Am prins niste zile minunate, cer albastru senin cea mai mare parte a timpului, in afara de sambata dupa-amiaza cand am ajuns pe vf. Madaras si era ceata si ninsoare. In acelasi timp erau in jur de -15 grade si toti copacii erau acoperiti de zapada sau promoroaca. Am stat la cabana Pokat de unde s-a luat dupa noi un Saint-Bernard imens care din spusele cabanierului are obiceiul sa faca ture impreuna cu oaspetii. A mers impreuna cu noi intreaga zi, a trebuit sa il legam afara cand am intrat la cabana Madaras (unde am mancat o supa de visine foarte buna) pentru ca tot incerca sa intre in restaurant dupa noi si a trebuit sa ne agatam de el sa il potolim cand treceau pe langa noi sanii cu atelaje de caini.

Pe vf. Madaras am ajuns pe platoul pe o ceata deasa iar totemurile erau acoperite de gheata suflata de vant. Cand au rasarit din ceata era o atmosfera de Blair Witch Project. Stie cineva ce semnificatie au?

A doua zi am fost pe traseul banda albastra de la soseaua Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc spre sud, spre Santimbru-Bai. Acolo e o zona de dealuri foarte line, cu paduri si plaiuri. Mi se pare o zona superba ca sa te bucuri de iarna si sa te plimbi cu rachete de zapada sau schiuri de tura, poti sa o iei incotro vezi cu ochii fara sa ai nevoie de traseu marcat si fara sa te temi ca te impotmolesti pe undeva.

Poze din tura puteti vedea aici:
https://www.instagram.com/0rbis.tertius/


Marți, 26 ianuarie 2016 - 20:10

edo
edo
Caraba
 
Pentru o plimbare de o zi recomand traseul TA combinat pe alocuri cu forestierul, pentru a evita pantele mari. Plecarea se face de la motelul Ozon. De la relee intr-o zi frumoasă ai o belvedere excepțională spre Făgăraș, Piatra Craiului, Bucegi, etc. Pe vârful Ciceu este un al doilea releu. Și aici merită mers, imagini frumoase spre Hășmaș. Se vede și un pic de Ceahlău în spatele Hășmașului. Traseul dus întors în condiții de iarnă noi l-am făcut în 4,5 ore, mers lejer.
Mesaj modificat de autor!

Marți, 26 ianuarie 2016 - 13:47

robertl
robertl

 
Confirm informatiile lui marcelstamate si ale lui xoreax. Merita traseul BA pana pe varful Madaras, si eventual coborarea pe CA pana in localitatea Racu, insa din cate inteleg nu se poate. Zapada cam putina anul acesta, dar este.. risc de avalansa? nu .. Din Harghita Bai pana pe varful Madaras sunt aproximativ 10-11 km ( BA face parte din traseul de creasta al Muntilor Harghitei) Iarna nu se poate parcurge tot traseul cu retragerea in Harghita Bai. Este un traseu destul de greu pe timp de iarna. Astept sa vi cu ceva impresii (din cate am inteles ati fost la sf. saptamanii trecute. Ati prins cum nu se putea mai bine.. -24 grade Carpati.org Nu recomand Harghita Bai - Vf. Madaras prin Vf. Ciceu doar pe schiuri de tura! Pe viitor sa incercati traseul BA cu plecare din Bixad sau chiar din Baraolt cu retragerea spre Pasul Sicas sau de pe Vf. Madaras inspre dreapta catre Racu sau Madaras (localitate) Traseul se poate parcurge in 5-6 zile ( aproximativ 85-90 km) doar vara... in general este linistit si plin de salbaticie ( mai putin pe portiunea Harghita Bai - Vf. Madaras unde mai vin "iubitori" de munte cu diferite vehicule, atv-uri, biciclete, trotinete etc etc, si pe unele portiuni este plin de benzi din plastic legate prin copaci sau semne vopsite in culori fosforescente pentru a completa imperfectiunea naturii din ochii unora).


Marți, 26 ianuarie 2016 - 09:59

xoreax
xoreax
Coarda
 
Cea mai "la zi" harta cu muntii Harghita o gasesti aici:

http://www.salvamontharghita.ro/uploaded/images/terkep/salvamonthr12032014a_finalpng4
site.png

Cu rachete de zapada ati putea incerca banda albastra pana la Harghita Madarasi sau pana unde reusiti Carpati.org Cu siguranta va veti bucura de zapada.

Nu prea merita urcarea pe triunghi albastru. E deosebit de abrupta iar sus dati de un fel de unitate imprejmuita cu multe antene (relee?). Odata ajunsi acolo veti constata ca varful se afla intr-o zona impadurita, salbatica, fara vreun traseu turistic.

Uite albumul meu unde poti vedea poze de pe traseul banda albastra (spre final poti vedea si cum arata zona antenelor - ne-am abatut pe acolo la intoarcerea de la Madarasi pentru a explora un pic zona):

https://picasaweb.google.com/116368229921524995710/20Iulie2014MuntiiHarghita?authkey=
Gv1sRgCKD-5_7josHOfQ


Vineri, 22 ianuarie 2016 - 14:02

marcelstamate
marcelstamat..

 
Salutare,

Traseul BA pleaca de la baza partiei din Harghita Bai. Insa aceasta poteca marcata nu conduce catre Vf. Harghita Ciceu (usor de recunoscut dupa antenele amplasate). Cred ca fata de Harta din Muntii Nostri Nr. 37 poiana aceea din jurul vf. este mult mai mare, iar poteca marcata BA coboara acum si trece printre cele doua vf. (Harghita Ciceu si Coltul Tesit). Exista un marcaj care ajunge la Vf. Harghita Ciceu (TA) insa pentru a intra in aceasta poteca e nevoie sa parcurgi CR din Harghita Bai.

Exista si o harta mai noua DIMAP care contine mai multe trasee.

Sper ca aceste informatii iti sunt de folos.
Carari cu soare,
marcelstamate


Vineri, 22 ianuarie 2016 - 13:23

jadeasp
jadeasp

 
P.S. Am gasit descrierea la traseul banda albastra, doar ca nu era marcat ca fiind din Harghita-Bai. Alte recomandari sau impresii sunt binevenite, mai ales despre parcurgerea pe timp de iarna!


Joi, 21 ianuarie 2016 - 18:13

jadeasp
jadeasp

 
Vrem sa mergem week-end-ul asta in Harghita Bai si va rugam daca ati fost sa ne recomandati niste trasee pe acolo. Nu am gasit mare lucru la sectiunea trasee sau in jurnale. Ne gandeam sa mergem pana pe vf. Ciceu. Ati fost pe acolo, e interesant? Stiti cam cat se face iarna? (vom avea rachete de zapada).

Daca stiti si alte trasee interesante va rog sa ne spuneti. In principiu vrem doar sa ne bucuram de zapada si padure. Orice alta priveliste frumoasa in plus e un bonus.

In afara de asta, stiti daca poate fi pericol de avalansa pe undeva pe acolo? Noi nu suntem foarte experimentati iarna si nu stim sa evaluam riscul de avalansa. Alegem inadins munti mai lini unde sa nu ne punem problema asta. Credeti ca e in regula pe acolo?


Joi, 21 ianuarie 2016 - 18:08

Afisari: 4,118


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0549 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org