Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vremea
Varful Harghita-Ciceu
Muntii Harghita
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Sugestii si impresii Ghid corturi (11)

dxxx
dxxx
Caraba

OK, eu ma gandeam la ceva mai tintit, valabil in oarecare masura chiar si pentru avansati - tu te gandeai la o abordare mai mult pentru incepatorii in ale camparii.

Acum inteleg de ce pentru tine erau importante niste subiecte periferice, pe care dupa cateva zeci de nopti de campare in mod sigur le ai rezolvate, gen ventilatie si gauritul podelei... sau chestii mai exotice cu furtul din cort.

Cred ca este OK cum ai abordat, dar trebuie pus in titlu ceva clar gen "incepatori in ale cortului".
Subiect la care mi-as da cu parerea, dar pe care nu l-as initia eu... lesne de inteles.

SOLUTIA ta antifurt... imi pare rau dar nu ai descoperit Graalul.

Eu din timpuri indepartate nu las in rucsac acte, bani, dotare tehnologica (telefon, ceas, cutit, lanterna etc) nici haine, toate le transfer in fiecare seara in cortul interior. Daca am suspiciunea ca ar putea exista rozatoare, la fel se intampla si cu mancarea in ambalaj moale.
Dar in absida raman obligatoriu incaltamintea, vasele de gatit, haine + pelerina ude, si obligatoriu - daca este ud sau nu foarte curat - si rucsacul.
In rucsac se poate sa las ceva mancare (asta ar fi singurul lucru "furabil" din ce se spunea in articolul respectiv, impreuna poate cu pelerina sau {daca ai ghinion cu masura} si bocancii) dar in general este aproape gol.
NU AI CUM sa bagi in cortul interior cele ude/murdare decat daca doresti sa te feresti de drobul de sare si iti creezi singur probleme mult mai mari decat pericolul posibil.

Dar ce spuneai tu imi aduce aminte de solutia "Decathlon 110 lei" adica cortul respectiv, care nu are de fel absida.
Pentru confortul minim necesar nu as recomanda o astfel de solutie, dar pentru un total incepator...:-)... solutia poate fi chiar buna.
Cineva care merge in camping repetat nu cred ca ar prefera sa economiseasca bani cu o solutie de acest tip, dar pentru cineva inca nehotarat, la prima incercare, este ceva fezabil, costul este cat o noapte la pensiune.
Si mai este vorba si de un cort "perfect" cu colturile fixate de fortele proprii.

Miercuri, 24 iulie 2019 - 09:54

hex
hex

@dxxx - nu-s chiar sigur ca am fost suficient de clar. In loc de ceva care sa se cheme "ghid corturi" ma gandeam mai degraba la ceva de genul "va ganditi sa mergeti cu cortul? ce ar trebui sa stiti".
Si ca sa-ti satisfac curiozitatea, o sa tin rucsacul langa mine in cort, nu in absida. Atata tot.

Miercuri, 24 iulie 2019 - 02:27

dxxx
dxxx
Caraba

Domnule Victor, ma suparati profund cu exprimarea la plural, asa de tare ca nici nu vreau sa ne mai contrazicem amical...

Victore, ai dreptate aici... dar am eu o retinere majora sa fac niste munca si sa figureze plecand de la panoul vizibil in Home -> Postari -> Articole -> Echipament -> XXX (si acolo intr-o lista lunga). Cam multe trepte, eu il simt ca ingropat...
Asa pot sa-l pun pe un Blog obscur, motoarele de cautare se duc dupa termeni - dar ideea era sa-l fac pentru un site de profil... daca il fac.
In plus poate un vizitator care cauta ceva despre Carpati vede ceva despre corturi si il intereseaza si subiectul "cort-corturi" , desi niciodata nu l-a cautat direct.

In plus nu vad nici o problema filozofica ca sa fie vizibile subiecte despre rucsaci si corturi pe un site ca acesta.

Daca ar aparea direct din meniul principal Home -> Echipament -> Corturi atunci mai treaca mearga... dar chiar si sub titlul corturi ar trebui ca un subiect care se vrea general sa fie trecut ca "sticky".

Oricat ar fi de discutabila, asta este aprecierea mea, nici nu inseamna ca este mai buna sau mai rea decat a altuia.

Hex - nu am dorit sa demontez ce ai scris... mi se pare ca ce doresti este clar, eu doar ti-am spus cum as aborda eu problema, incat sa fie o ordine a expunerii, dar si premisa de a fi usor consultat si inteles.
Adica o oarecare ierarhizare.

Singurul lucru pe care nu il inteleg este cum ai ales tu ceva cort care sa reziste la penetrare dorita, poate ne lamuresti si pe noi... poate ne foloseste.
Poate ceva din kevlar si un singur strat (incat incinta sa fie perfect inchisa... dar ventilatie?) cu ceva inchideri speciale, dar nici nu vreau sa ma gandesc pe la ce greutate sa fie.

Jidanu - spuneam ca problema geometriei unui cort este stufoasa. La fel de stufoasa si importanta este si problema materialelor...
Mesaj modificat de autor!

Marți, 23 iulie 2019 - 19:55

jidanu
jidanu

Eu personal folosesc 2 corturi in functie de locul unde campez. Am un cort tip iglu, cu 2 bete in forma de X care il folosesc mai des pentru ca are greutate redusa. Celalalt cort este un cort greu de 5 kg, hannah (expedition) C 1, 5 bete de 9.5 mm, este greu, de 3 persoane insa pe creasta sau in orice conditii de vant, ploaie nu sunt probleme, rezista.
Hilleberg, unul dintre cei mai buni si vechi producatori de corturi la cateroria extrema are corturi cu greutate considerabila, aprox 5 kg. Un cort ultra usor e bun dar in 20 de zile insorite, vara la altitudine se strica tenta exterioara de la ultraviolete, e usor, practic insa durata de viata e scurta in comparatie cu unul "non ultralite". Prefer sa cumpar un cort bun-mai scump, sa duc cu 1.5 kg in plus greutate in rucsac dar rezista ani de zile...
Poate ajuta experienta mea pe vreun cititor.

Marți, 23 iulie 2019 - 19:06

victoranica
victoranica
Coarda

Exagerați mult cu vizibilitatea. Dacă toate piesele de echipament ar trebui să aibă topicuri vizibile pe prima pagină, s-ar mai înțelege, oare, ceva din pagina aia? Ar fi un curcubeu de informații alandala.

Căutarea în topicuri pe forum încă funcționează..

Marți, 23 iulie 2019 - 18:39

hex
hex

@lauramatei sincer, eu ma gandeam ca sunt destui cei care isi ofera timpul spre a face site-ul acesta mai folositor -- apropo, va multumesc la toti. Carpati.org Eu nu m-as pricepe la scris asa ceva; uite, de exemplu, dxxx a demontat cam tot ce am scris.

Daca sa fie articol, ne-articol, nu stiu. Ma gandeam din perspectiva cuiva care cauta informatii -- ar trebui sa fie la loc foarte vizibil.

Marți, 23 iulie 2019 - 17:56

dxxx
dxxx
Caraba

Victor, stii ca in subiectele de principiu vom fi intotdeauna de acord, insa ca de obicei, la detalii, vom avea optiuni diferite.

Un articol nu mi se pare suficient de "sticky" chiar daca un an pare termen lung. Cred ca daca un cort Vango Banshee se face aproape identic si dupa 10 ani (asa apreciez eu, nu am date concrete cand a fost lansat) - atunci un articol despre corturi in general trebuie sa aibe si viata si vizibilate mai lunga.
Problema este strict daca munca necesara merita in raport cu beneficiul ei.
Daca ar fi sa abordez numai forma unui cort... deja vad clar un subiect foarte, foarte stufos.
Dar despre corturi sunt si altele de spus, in afara de forma.

Cat despre forum, cred ca sunt foarte de acord cu ce spui tu...
Insa spre exemplu de acolo deriva si ca foarte putini au utilizat mai mult de 10 modele diferite de cort, probabil si cifra 5 este una mare.
DAR - atunci ce relevanta poate sa aiba parerea lor... nu ca ar avea intentii rele, nu ca nu ar spune excat ce gandesc - dar ce relevanta are varianta cu care compara ei???
Crezi ca dupa ce au folosit cortul Decatlon de 110 lei vor fi dezamagiti de Vango Xenon UL?

De curand pe forum cineva ridica in slavi produsele MSR... ceea ce imi amintea de "adoratia" mai putin logica a posesorilor de produse Tesla sau Apple - pentru mine firma respectiva ramane numai una scumpa, prea bazata pe marketing si prea putin pe produse bune. Oare chiar colegul folosise si un produs "ieftin" de la Vango sau Ferrino?
La cate marci de cort exista totdeauna vor exista partizanate, totdeauna pareri contradictorii, inerent.

Cred ca la acest moment eu inclin spre a considera mai plauzibil modelul de tip "articol" macar sa prezinte cineva notiuni de baza si apoi sa se "incinga" discutii legat de cortul X sau Y.

Marți, 23 iulie 2019 - 16:53

victoranica
victoranica
Coarda

Offtopic:

@dxxx - un articol e destul de 'sticky' . Vezi articolul colegului Catalin despre hartile topografice care a fost publicat in septembrie, anul trecut. Articolele sunt scrise rar si dainuiesc mult, chiar si pe prima pagina.

Ontopic:

- un articol scris de o singura persoana ar fi foarte general, asta pentru ca, daca nu cumva comercializezi echipament montan sau mergi foarte mult pe munte si primesti echipament de la sponsori, e aproape imposibil sa fi folosit in zece ani mai mult de cateva modele de cort. Nu zic ca nu or fi astfel de persoane, dar sunt putine;

- un topic bine moderat de admini, fara devieri de la subiect, e mai binevenit in acest caz, pentru ca oamenii pot spune despre propriile corturi si se aduna astfel mai multe pareri despre corturi diferite;

- un incepator ar fi bine sa stie cam ce are de gand, gen sa doarma vara la cort, sa campeze si iarna pe viitor, sa faca ture usoare sau de anduranta etc . Pe baza unei imagini de ansamblu se poate orienta apoi catre cateva modele, in functie si de preferinte si buget.

- ca pentru orice alta componenta de echipament, nu exista "perfect". Exista lucruri mai bune sau mai putin bune pentru fiecare dintre noi.

Marți, 23 iulie 2019 - 15:18

dxxx
dxxx
Caraba

Salut,

Observatiile Laurei sunt, ca de obicei, pertinente.
CU MENTIUNEA ca abordarea se poate face si de tip monografic (autorul epuizeaza subiectul) dar si de tip dialog / forum in care se dezbat "convingeri" divergente.

Riscul dialogului este ca cineva cu sute de nopti petrecute in camping itinerant si in diverse corturi va avea aceeasi greutate in exprimare cu afirmatiile venite de la un novice...

Insa eu chiar ma gandeam sa fac ceva de tip monografie.
DAR atat timp cat pe acest site nu exista o posibilitate de topic "sticky" nu pot sa vad utilitatea, in situatia in care toata munca ar deveni practic invizibila dupa ce este inlocuita pe pagina "home" de subiecte mai noi.

Si ON-TOPIC, la cele ce spuneai:
- exista multe tipuri de corturi (in nici un caz nu sunt numai 2)
- daca as trata subiectul CORTURI nu vad rostul de a-l polua cu lucruri marginale de tip incepatori (gaurire podea de catre paie) sau explicatii de tip mecanica fluidelor si fizica schimbarilor de stare (tradus: aerisire / condensatie) - astfel de subiecte au desigur un rost, dar numai daca se face o rubrica speciala de corturi, sub care se pot pune subiecte mai mici si colaterale.
- sub orice motivatie nu vad posibile referiri la furtul din corturi intr-o astfel de rubrica, poate la subiectele de "evenimente" sau "securitate" sau "diverse".
In plus nici nu exista diponibile solutii capabile de te feri de asa ceva, din lipsa utilitatii - si nu prea inteleg ce ai putut tu alege... doar daca ai BRICOLAT un cort care in loc de panza are foaie de titaniu si in loc de fermoare are niscai inchideri electromagnetice ... plus roaba alpina cu care sa cari atat metal si baterii...
In orice cort poti intra pe oriunde numai cu o lama taietoare ascutita sau chiar si cu o foarfeca, asta fara sa te simta ocupantii. Nu ca doresc sa dau idei celor interesati, dar asta este realitatea.

Marți, 23 iulie 2019 - 14:56

lauramatei
lauramatei
(admin)

Hex: Si cine ai vrea tu sa munceasca si sa intocmeasca acest ghid?Carpati.org E simplu sa ceri ceva si sa dai teme altoraCarpati.org.

Parerile despre tipurile si modelele de echipament montan sunt de multe ori divergente. Dar cateva informatii elementare da, s-ar putea grupa. Daca doresti, poti incerca sa te documentezi, sa studiezi problema, sa aduni cap la cap informatiile si sa scrii tu insuti acest ghid, pe care sa-l propui la sectiunea "Articole".

Marți, 23 iulie 2019 - 13:22

hex
hex

Cred ca un ghid pentru corturi ar fi foarte util incepatorilor (si ar putea fi util si celor care stiu cate ceva, dar nu totul). Exista multe discutii (si un topic mai mare ca toate) care contin multe informatii utile, dar ar trebui prezentate intr-o forma mai succinta. Ca exemple de chestii de mentionat:
- doua tipuri mari de corturi: dom si tunel.
- corturile mai inalte sunt mai confortabile, dar mai problematice in vant puternic.
- vreo mentiune ca s-au furat lucruri din corturi noaptea si oamenii ar trebui sa aiba grija. Eu personal m-am speriat tare de ce am citit pe aici, a influentat inclusiv alegerea cortului (pe de alta parte eu o sa ma duc de multe ori singur).
- explicatii despre condens si aerisire.
- podeaua se poate gauri de la paie, etc.
- etc.
Dupa cum ziceam, chestii utile incepatorilor. Carpati.org

De asemenea, ar fi util vreun tabel/lista cu modelele mai des folosite, inclusiv comentarii (cortul X e bun la Y, dar nu prea la Z). Marimea absidei nu e adesea foarte clara din dimensiuni.

In fine, voi stiti mai bine ce ar trebui trecut in ghid.

Iar in caz ca nu exista consens in vreo privinta, administratorii sa decida. Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Marți, 23 iulie 2019 - 12:27

Afisari: 828

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0555 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org