Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Setea Mare
Muntii Parang
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Sugestii si impresii Acces obiectiv + top (16)
 
senty
senty
(admin)

 
Mmm... cum Ionescu deviaza de la subiect (ca trenul), cum discutia si topicul e fara sens, se inchide.


Joi, 26 aprilie 2018 - 14:04

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Chewbacca este de pe planeta Kashyyk. De ce ar vrea să trăiască pe Endor cu o mână de Ewoki? Nu are sens!

Cam așa e și discuția asta... Nu are sens.


Marți, 24 aprilie 2018 - 22:02

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Pentru a avea acces la comorile muntilor, multi dintre noi folosim inca trenul.

O aplicatie offline este Rail Planner Eurail/Interrail.

Proiectata pentru turismul feroviar prin Europa, aplicatia poate fi folosita cu succes si in Romania.

Are o serie de filtre. Poti, de exemplu, sa vezi care sunt trenurile REGIO intre doua localitati feroviare.


Marți, 24 aprilie 2018 - 20:49

vestale
vestale
Caraba
 
Cineva a scris ca "muntele nu se mananca cu polonicul" si inclin sa ii dau dreptate. Un risc in crearea acestui top este ca oameni care nu sunt pregatiti fizic, psihic, experienta avuta sau din punct de vedere al echipamentului sa incearca atingerea celor 3 varfuri din top. Dar e un lucru care se vede deja, daca mergi vara pe vf Moldoveanu, vf Toaca sau vf Omu din Bucegi. Oameni care urca in slapi, in haine de bumbac (doar tricou si pantaloni scurti) si care dupa o ploaie de vara sau ninsoare de august ajung sa apeleze la Salvamont.

In anii vitezei toti vor informatia imediat, sa afle acum sa faca acum, dar nu peste tot este bine sau sanatos, cel putin din punctul meu de vedere. Pe altii nu ii intereseaza deloc, asa ca apeleaza la ture "comerciale/socializare" mai legale sau mai putin, promovate pe alte platforme. Ei dau banul sa fie dusi, e treaba "ghidului"/liderului si nu tot timpul se termina bine, oameni isi declina/transfera responsabilitatea. Recunosc ca ce am vazut ca se intampla in astfel de grupuri nu mi-a placut, dar nici nu am dat peste toate.

Media de varsta a utilizatori de pe acest portal poate o fi mai mare poate si pentru ca in momentul in care "ne-am trezit" ca ne place pe munte, forumul era la moda si nu ce e acum. Cred ca tot mai putini din tineri se documenteaza aici, nu au timp sa caute/citeasca un jurnal sau o descriere, copie ce a facut Georgescu saptamana trecuta, la ce a dat "share" sau a facut "live", dar nu tin cont s-a mai pus un strat nou de zapada de 30cm sau ca se anunta vant de 70km/h spre exemplu.

Tot din punctul meu de vedere infrastructura montana din Romania evolueaza in directia cea buna si nu doar prin remarcari, schimbarea indicatoarelor, construirea de refugii montante (desi si ele conteaza mult), ci prin aparitia hartilor electronice care pot fi accesate de pe telefon mobil. Vedeti aplicatiile Locus sau Muntii nostri, astfel incat natura nu sufera prea mult, dupa cum scrie Gabi (zentai).
Din pacate la partea de educatie montana, noi (romanii) suferim cel mai mult si gunoaiele care le gasim pe munte sunt un exemplu clar. Este un panou scris bine in Ceahlau: "Esti ceea ce lasi in urma!", dar pentru multi e prea subtil. Educatia eficienta sa face prin amenzi, cand ajunge sa il "doara" bine la buzunar, atunci poate invata. O replica a unei cunostinte cand i-am facut observatia ca a aruncat mucul de tigara pe jos in Ceahlau si nu e bine, "pai de ce am platit taxa la intrarea in parc?", am strans eu mucul de tigara.

PS: In Spania sunt dulapuri si ai chei la ele, in Franta sunt cuiere in care iti lasi pioletii, betele, coltarii. La Dochia era planificarea aducerea si introducerea papucilor de schimb, dar din pacate nu s-a materializat.
Au ramas in urma ciobanii din Fagaras, aici prin Bistritei sau prin Obcini, ciobanii au panouri solare, invertoare, apa adusa de la 1km, usa de metal la intrare, termopane, termosistem, baie cu dus si cada in stana, etc

Unii au mai fost prin muntii din Occident, au vazut si partea pozitiva, dar si partea negativa a comercializarii muntilor!


Joi, 15 martie 2018 - 14:05

zentai
zentai
Coarda
 
@-ionescuadrian- personal, nu văd o binecuvântare pentru natură dezvoltarea infrastructurii. Faci un drum și la capătul lui o cabană?Natura locului s-a dus dracului!Am observat asta personal, cu Lacul Cuejdel. După ce s-au făcut trei foișoare de observație, au apărut și ciolhanurile în zonă, cu mizeria aferentă lăsată pe-acolo!

N-o zic cu răutate dar românul e neam prost!Nici măcar nu pot explica altfel munții de gunoaie care se adună la Barajul de la Bicaz decât mârlănia dusă la cote paroxistice! De aici au apărut aberațiile cu legea ariilor protejate, însă pe bună dreptate!

După mine, aș arde toate cabanele de pe vârf de munte, aș șterge toate marcajele turistice ,în încercarea disperată de a opri prostia, nesimțirea și cocalarii la poale de munte, mizând că n-ar avea curaj "mai sus" de poalele muntelui!

Efectiv, nu pot înțelege cum dracu cineva care cară un pet de 3 kile de bere, nu-l poate căra înapoi gol, de câteva sute de grame!

Turismul, ca concept, pentru mine este inacceptabil! Natura nu trebuie să fie o afacere, n-ar trebui să permitem așa ceva!

Este o tură postată de Boreal, pe Valea Grohotișului, cu lăsare la cort pe Creasta Bucșoiului. Ăsta e "turismul montan" pur spre care ar trebui să tindem cu toții!


Joi, 15 martie 2018 - 12:57

victoranica
victoranica
Coarda
 
Asadar, promovam varfurile, nu si vaile Carpati.org Turismul se face exclusiv pe varfuri (sa nu-i deranjam pe cei care tin muntele doar pentru ei Carpati.org) .

Promovarea varfurilor (nu si a vailor ! mare grija sa nu promovati vreo vale din greseala) duce la refacerea infrastructurii, regenerarea padurii si la introducerea de noi probe la BAC.

- Gigele, stiai de varful Parangu Mare ?
- parca am auzit ?!?!?
- exista un varf, Parangu Mare, in Muntii Parang; eu am fost pe el si mi-a placut, e cel mai frumos varf pe care am fost
- a da ? gata, ma duc si eu. Mai aduc inca 10 prieteni. Cum ajung acolo ?
- pai.. urci pe Valea Rosiile si ...
- aa, nu, mersi. Pe mine ma intereseaza varful, nu valea..

Sunt de acord cu tine intr-o privinta : informatia e esentiala, dar nu in forme superficiale si pur subiective.

Daca chiar vrei sa aduci mai multi oameni pe munte, in loc sa arzi gazul cu aluzii de doi bani pe aici, pune si tu un jurnal . De pe Mont Blanc, de pe Elbrus, de unde vrei tu. Sau o tura Carpati.org ia dupa tine doi - trei tinerei si arata-le Fagarasul. Nu o sa-ti interzica nimeni si nici nu se va plange de un eventual deranj.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 15 martie 2018 - 12:29

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
La putin timp după intalnirea de iarna a aparut un film cu cei care au participat. Cineva care a vazut filmul a avut o remarca cheie: "participantii la intâlnire nu mai sunt chiar așa tineri".

Să presupunem ca ipoteza este adevărată, iar participantii reprezinta un esantion reprezentativ pentru fenomen.

Nu stiu cand o sa devina proba la BAC "traseul clasic de creasta din Fagaras (BR)", stiu insa ca nu toti "iubitorii de munte" vor fi incantati chiar si de o dezbatere serioasa pe subiectul extinderii numarului celor care practica turismul montan in Romania.

Sunt persoane care considera situatia actuala "naturala" si ideala pentru ei si cei apropiati lor si nu vor sa imparta comoara muntelui cu prea multi, pe considerente ecologice bineinteles.

In realitate, paralel cu cresterea exponentiala a numarului fondurilor de vanatoare mai mult sau mai putin exclusive are loc o erodare spre disparitie a infrastructurii turistice montane autohtone.

Asa numitele remarcari sunt picaturi de apa, fara prea mare impact in raport cu distrugerile masive si voite.
Distrugere inseamna si blocarea dezvoltarii unei infrastructurii, impingerea potentialilor turisti spre statutul de semiplanta.

Din aceasta perspectiva, promovarea obiectivelor turistice montane (doar varfurile montante si nu Valea Jepilor....) prin tehnica topurilor interactive ar fi cale de promovare si dezvoltare a fenomenului. In plus cat mai multa informatie despre accesul la obiectiv este esentiala.

Evident sunt persoane care vor sa fie doar ele pe munte si sa nu fie deranjate prea des.


Joi, 15 martie 2018 - 12:14

victoranica
victoranica
Coarda
 
@ionescuadrian:

1. Legat de costuri: ai prea multe variabile in joc: transport, buget, distanta de obiectiv, marimea grupului etc. De exemplu pentru Fagaras unul poate vine din Ucea, altul de la Oradea, unul vine cu ocazie si nu i se iau bani, altul da 100 RON pe biletul de tren, unul are benzina platita de firma etc.

In cel mai rau caz, cand ai nevoie de informatii legate de transport, intrebi aici. Se va gasi mai mereu cineva sa iti raspunda cu informatii utile.

2. Legat de top: ar fi ceva pur subiectiv. Un posibil top 3 general ar putea arata astfel : 1) Jepii Mici 2) Cabana Ciucas - Vf. Ciucas 3) Valea lui Stan.
Te-ar ajuta la ceva ? Ar fi relevant ? Daca da, in ce fel ? Un astfel de top nu ar indica nici cel mai frumos traseu (oricum pentru un montaniard adevarat nu exista un "cel mai frumos"), nici cel mai sigur, nici cel mai usor. Ar fi un talmes-balmes inutil, bazat pe voturile unei majoritati care merge pe munte doar pe trasee arhibatute si, de regula, in sezonul cald.

"Ieri ma intrebam cum vor arata acei români care vor impune ca in cabanele montane de la noi sa existe dulapuri speciale pentru rucsacurile mari (cum exista de exemplu in Spania)."

Mi-e mai usor sa iti raspund cum arata acei romani care pot face sa dispara dulapurile alea cat ai bate din bocanc.

As avea rugamintea sa postezi o motivatie rezonabila a unui top general cu traseele - in ce fel crezi ca ar putea ajuta comunitatea
Mesaj modificat de autor!

Joi, 15 martie 2018 - 10:34

zentai
zentai
Coarda
 
Eu recunosc, din start, că nu reușesc să înțeleg, întotdeauna, și acum e acel moment, motivația cuiva când propune o chestie pentru site.

Ce motiv ar putea exista în propunerea, obiectiv și sincer, de a crea un top personal?! Să vedem care e cel mai bengos pe anu'ăla? Întreabă statul paralel! Carpati.org
În ideea că site-ul se propune pentru cei care au nevoie de un prieten (citat trunchiat dar, în esență, chitit pe zicerea frontispiciului site-ului).

Se face că sunt logat pe-un grup în care cineva postează, cu o anumită periodicitate, și înșiră toate "medaliile" lui de la anteriorul mesaj la ultimul, chestie care mă umple de-un categoric sictir, nu numai pentru faptul că nu ne-am adunat pe acel grup ca să elogiem epic pe cineva, ci mai ales tonul zicerii, cum că noi, ăștilalți, niște nemernici jalnici, abia ne târâim existența, în timp ce el rupe patria cu înțelepciunea lui! Nu numai că mă deranjează să admir pe cineva care se laudă singur (sau dacă e o dare de seamă s-o dea în seama cui e interesat), dar mă deranjează și înfingerea "teoriei lui Țugurlan", "eu nu vorbesc cu ceilalți că ie proști" în situația în care nu există nici un interes pentru teorie! Băi frate, dacă aș vedea așa ceva pe carpați org...

Tocmai de aceea, cineva care are o opinie diferită, opusă/contrară, nu e neapărat că "nu poti sa bati in lemn si sa te astepti un raspuns prea elaborat"!Iar eu o traduc , mai ales, ca pe o jignire, cum că toți ceilalți care nu vă împărtășesc opinia sunt cap sec în care bați ca-ntr-un lemn și degeaba, ceea ce e covârșitor de dezamăgitor, pentru că prostia celuilalt, care dacă ar exista, nu poate fi invocată ca argument care să servească dreptatea dv, cum că acuma, pe site, "muriți cu dreptatea în târg!" Carpati.org Am zis!

În ideea cu informațiile despre gheșeftul cuiva legat de transport sau cazare, sunt de aceeași părere cu Florin Vestale, cum că atât timp cât cineva nu face legal o chestie, informațiile despre acea manoperă ar trebui să circule în privat, ca un site ce se respectă întru cele etice!


Joi, 15 martie 2018 - 09:48

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
vestale@: "Pentru excursii facute mai interesant in exteriorul tarii poti scrie un jurnal cu detalii..."

In definitiv ai dreptate! Nu poti sa bati in lemn si sa te astepti un raspuns prea elaborat.

Anul trecut am dormit intr-o stana din Fagaras. Dupa cum faceau focul aveam impresia ca pentru ciobani timpul a stat pe loc mai multe mii de ani.

Ieri ma intrebam cum vor arata acei români care vor impune ca in cabanele montane de la noi sa existe dulapuri speciale pentru rucsacurile mari (cum exista de exemplu in Spania).

Carari cu soare!


Joi, 15 martie 2018 - 02:13

vestale
vestale
Caraba
 
Pentru excursii facute mai interesant in exteriorul tarii poti scrie un jurnal cu detalii legate si de costuri, variante de transport, orare, intamplari, hinturi si bineinteles fotografii pe ici pe colo.
Pentru cele viitoare te poti documenta pe forumul portalului sau alte jurnale, si daca nu gasesti informatii suficiente poti face un topic nou.

OFFTopic si eu am platit 200 de rupii nepaleze(echivalentul a 2$) pentru o camera la 5100m la GorakShep, dar nici rau nu mi-a parut pentru cei peste 40 de euro dati pentru cazare/mic dejun si cina la Refugiul Goriz sau peste 100$ pentru aceleasi lucruri dar intr-o cabana pe Muntele Fuji. Fiecare zona/munte e cu specificul sau si cu "piata" sa Carpati.org


Miercuri, 14 martie 2018 - 19:50

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
baumwolle@: "Muntele și natura sunt frumoase pe de-a-ntregul. Nu văd de ce s-ar face topuri..."

Muntele este frumos si in diversitatea lui. Una este sa-ti faci toate vacantele/concediile in Muntii Măcinului si alta este sa faci autostopul pana pe Elbrus.

Diversitatea culturala este uimitoare. In Rusia biletele la autobuze erau atat de ieftine, incat puteam spune ca merg aproape pe gratis. Cel mai mare cost de zece dolari a fost platit unui sofer de taxi cecen mai mult pentru informatii.

La polul opus avem Spania, unde online sunt preturi aproape scandaloase.

In concluzie, top=vazut, placut, mergeti si voi! Din acesta perspectiva o pozitie intr-un top general este mai mult decat un indemn.

Parerea mea!


Miercuri, 14 martie 2018 - 19:19

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Da, cele doua topuri ar fi bine sa para la profil intr-o sectiune controlata de utilizator, fara aprobare de la admin.

Ma gandesc ca aceste topuri sa fie generale. Topurile anuale si generale ar fi rezultate din insumarea datelor de la toti utilizatorii care participa.

La partea cu accesul pe obiectiv, consider ca este necesar si din perspectiva demolarii unor mituri.

De exemplu, accesul pentru Elbrus pare pus sub semnul intrebarii de starea conflictuala din zona si de costuri considerate aprioric ridicate. In realitate, costurile nu sunt foarte ridicate, iar accesul este legat de obtinerea unor hartii, care pot fi obtinute din timp. v. https://www.mae.ro/travel-conditions/3740
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 14 martie 2018 - 18:41

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Salutare,

Îmi amintesc discuția despre această propunere și îmi amintesc că s-a spus că este imposibil pentru administratorii acestui site să fie la curent cu modificările în orarul microbuzelor de transport sau cu toate persoanele care pot transporta turiști în anumite zone.

Părerea mea e că cel mai bine se procedează ca în prezent - fie se adaugă aceste informații sub formă de comentariu la zona corespunzătoare, fie se trimite mesaj către administratori pentru actualizare.

În ceea ce privește a doua sugestie, cea a topurilor personale, eu unul nu îi înțeleg finalitatea. Muntele și natura sunt frumoase pe de-a-ntregul. Nu văd de ce s-ar face topuri...


Miercuri, 14 martie 2018 - 18:27

vestale
vestale
Caraba
 
In ghid montan la sectiunea trasee sau descrieri mai sunt comentarii ce contin date de contact pentru oameni care mai "ajuta" sa scapam de kilometri buni de drum forestier. Vezi spre exemplu http://www.carpati.org/trasee_muntii/fagarasului-18/
Teoretic nu este o activitate legala acest ajutor daca este conditionata de bani si nu au autorizatii pentru astfel de activitati. Dar mai sunt taxi-uri care te duc in Plaiul Foii din Zarnesti.

Topurile personale unde sa le trecem? In profil?
Daca nu au o denumire standardizata, cam greu de facut o statistica automata si nu toti isi fac update la profil anual cu atat mai putin la fiecare varf mai mare si nu toti sunt asa de "publici". Dar daca e o chestiune benevola, cred ca se poate face update, unii mai trec pe unde au mai fost si ce au mai facut, fara a le trece neaparat intr-un top.


Miercuri, 14 martie 2018 - 17:47

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
La intalnirea de iarnă cineva a venit cu propunerea sa fie inserat la in meniul obiectivelor și informații privind accesul la acestea, inclusiv telefoanele celor care fac curse spre obiectiv. Nimeni nu a obiectat, propunerea a fost considerata utila. Probabil o sa fie realizata in cincinalul 2035-2040 Carpati.org

Tot la categoria acces pot fi utile si costurile de acces. Ceva de genul:

Varianta A 1 - https://www.rome2rio.com/trip/vwwujmha
A 2 - https://www.rome2rio.com/trip/jfxvmzjz

Varianta B+C - https://www.rome2rio.com/trip/cildiirh
https://www.rome2rio.com/trip/bynulvvs


Poate ar fi util si un top3personal al obiectivele interne si externe realizate.

Exemplu:
2017 Obiective interne realizate Obiective externe realizate

1. Vf. Moldoveanu (Fagaras) 1. Vf. Elbrus (Caucaz)
2. Vf. Vistea Mare (Fagaras) 2. Vf. Mont Blanc (Alpi)
3. Vf. Vanatoarea lui Buteanu (Fagaras) 3. Vf. Aneto (Pirinei)


Top3personal-intern si top3persona-extern ar putea fi modificate de utilizatori in decursul unui an, in functie de schimbari.

Rezultatul intrarilor individuale ar fi un top10intern si top10extern, general.


Miercuri, 14 martie 2018 - 15:36

Afisari: 1,555


Adauga un mesaj in topic

Acest topic este inchis
 

 
0,0566 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org