La pestera Tasad ati fost, si cat ati reusit sa intrati, eu cand am intrat ultima data am ajuns pana la o cotitura unde eram taras taras si cu apa destul de mare incat sa imi fie greu sa respis in taras, am vazut ca pestera continu dar nu am mers mai departe deoarece eram si singur si mi-a fost teama
a fost cineva mai mult si cum e, as vrea sa o revad
Eu nu am spus sa nu existe nici o protectie. Am spus ca la ora actuala sunt multe pesteri in care accesul se face in conditii clientelare, in numele protectiei care nici ea nu e cine stie ce. De exemplu,am vazut membrii unei asociatii de speologie fumand in pestera Meziad in timpul unei "sedinte de fotografie"..Nu exista nici un fel de control asupra modului in care aceste asociatii isi exercita custodia asupra pesterilor. NU se investeste nimic, in schimb, bani se scot.Sa speram ca nu vor disparea nestiute fondurile europene nerambursabile castigate recent pentru amenajarea pesterilor din Apuseni in scop turistic.
Am mai spus ca acces filtru clientelar e de natura sa blocheze turismul si ca, din pacate, asta e tot beneficiul "custodiei" in care se afla unele pesteri. AR trebuie ca asociatiile care tin in custodie pesterile sa aiba niste responsabilitati clar definite, inclusiv aceea de a fi deschise in mod transparent celorlalti turisti.
Tin minte ca e o pestera in Crai unde fiecare avea acces. Sa spun ce s-a intamplat acolo?
Daca nu ar fi lumea asa, sa ia acasa tot felul de amintiri, nu ar fi nevoie nici de protectii. Ca sa nu mai zic de micii aventurieri care isi pot lasa oasele pe acolo.
In plus fata de ceea ce s-a zis aici, interesante, fara probleme de acces si fara ghid ar fi urmatoarele
Pestera Vacii din Cheile Cutii, Padurea Craiului; tot acolo, la o ora de mers pe jos ar fi Pestera Gruiet cu o colonie de lilieci si un portal destul de mare
Pestera Onceasa - dificil ar fi doar de gasit traseul..deoarece "binevoitorii pesterilor" au sters marcajul din dorinta de a proteja fosilele de acolo.
Pestera de la Fata Apei ..de vizitat iarna pentru formatiunile de gheata de la intrare.
Am pus niste ghilimele acolo fiindca foarte putine asociatii de speologie care gestioneaza pesteri au investit ceva in aceste pesteri. Nu poti sa-ti pastrezi sotia frumoasa de langa tine daca o inchizi in casa. Deci solutia restrictionarii accesului pentru a proteja pesterile nu functioneaza decat in anumite cazuri si aduce mari deservicii turismului. Pana la urma, de exemplu, ce s-a pierdut din pestera Ghetarul de la Vartop s-a pierdut in conditii de "protectie". Deci sunt prea multe pesteri "protejate" despre care aflam ulterior ca nu mai sunt contra unor sume frumusele, care nu sunt nici macar investite pentru amenajarea si conservarea pesterilor. Pana si pesterile se dau pe sub mana in Romania si cu interventii "speciale"
NU am spus de Stanu Ciutii in care nu ai ce intra daca esti claustrofob, Batranului daca n-ai de gand sa sari in gol sau ai cunostinte TSA si asa mai departe... a fost forba de moanei, o pestera in care poti intra cat de cat, chiar si dupa prima stramtorare, asa ca e de recomandat. repet, ramane la alegerea fiecaruia cat continua si cat se baga in ele, dupa ce trec de zona vizitabila !
Acum sincer, ce poate fi atat de greu de inteles ?
Humpleu e INCHISA. E rezervatie de tip A.
Cristi, de cate ori ai trecut de gaura de soarece in Moanei? pe blogul tau nu am gasit sa fi trecut decat ca ai ajuns doar pana la gaura. Daca ma insel spune-mi. Dar dupa gaura de soarece, nu-i de joaca.
Atunci hai sa recomandam Pestera Batranului (cu rapel de 6 m la intrare), Pestera din Dealu Lelii (cu rapel de 40 de m la intrare), Pestera cu apa din Bulz, Pestera Stanu Ciutii etc.
Omarc: pestera Moanei nu este deloc o pestera usoara (mai ales dupa gaura de soarece) si in nici un caz una care poate fi "vizitata" asa cum se cerea; asa ca nu as recomanda-o ca exemplu.
Pesteri care necesita ceva cunostinte si experienta speo sunt sute in 'zona' Clujului pe o raza de 120 de km care sunt deschise "fara poarta', DAR mentionez inca o data, prea putine care se pot "vizita'
Pe langa pesterile de pe Valea Sighistelului(Magura,Coliboaia si Dracoaia si multe altele mai mici dar frumoase) si cele de la Suncuius mai sunt pesteriile de la din zona Vadul Crisiului,unde exista mai multe circuite care includ pesteri(tot in Zona Vadul Crisului este si pestera Vadul Crisului care este cu intrare cu poarta dar intrarea este in jur de 5 lei).
Explorare placuta
1) Pestera Moanei si Lesiana de langa Suncuius
2) Pesterile de pe valea Sighistelului (Magura in special, dar nunumai)
3) Poarta lui Ionele - iarna nu e nimeni pe acolo si se poate vizita
Care sunt pesterile din Apuseni care se pot vizita fara echipament special, si fara a ma milogi de cineva sa vina cu cheia sa-mi deschida usa pesterii ?
De exemplu Humpleu se poate vizita ?
Pana acum am fost in:
A) cu usa, cu taxa fixa de vizitare (vreo 5 lei), portarul fiind acolo vreo 6 zile pe saptamana: Vadu Crisului, Ungurul Mare, Scarisoara
B) fara usa: Huda Orbului, Padis, Sura Boghii, Poarta Zmeilor, Focul Viu (poate acum are usa), Coiba Mare, Cetatile Ponorului, Cetatea Radesei, Ghetarul Barsa.
Ma intereseaza in special cele care-s aproape de Cluj.
Miercuri, 19 ianuarie 2011 - 09:23