Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Piscul Negru
Muntii Fagarasului
#54  Inapoi 1 2 3 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Informatii despre munti Surse de apa in Creasta Fagarasului (54)
 
senty
senty
(admin)

 
Mihai, nu-mi amintesc ca intre Fereastra Mare si Zarna sa fie apa, chiar in traseul de creasta. Pana in dreptul varfurilor Dara si Urlea, traseul e "de creasta adevarata", chiar deasupra lacului Urlea are aspect de custura, dupa... traseul de creasta (cu BR) devine de tip platou (mai larg). In mod sigur, apa e daca cobori mult din creasta; nu sunt 100% sigur (daca cineva are informatii concrete sa ma corecteze si sa ne anunte), pentru ca portiunea de la fereastra mare si pana la Zarna e cam de 3 ore, poate 3,5 ore. Sigur, toti cei ce au campat in fereastra mare, pleaca la drum cu bateriile (sticlele de apa) pline, cred ca vre-o 3 ore nu termina nimeni apa pana in curmatura Zarnei, unde se mai gaseste apa (eu nu am luat apa niciodata de acolo, mi-a ajuns... am alimentat mai departe pe traseu unde dai de apa chiar in poteca). Pentru cazul cand vrei sa "evadezi" pe Dara sau pe Hartopul Ursului, mai faci si ceva "restrictii" de apa pana revii in BR; daca vrei sa urci pe vf Urlea, distanta din poteca BR si pana pe varf e iarasi mica, nu cred ca o escapada ca asta iti va "consuma" multa apa, iar in cazul cand vrei sa cobori la lac (inainte de varful Iezerul) iarasi nu vei avea probleme cu apa - orice lac are mai multe izvoare, totul e sa le cauti (in cel mai rau caz, iei din lac, cred ca lacul Urlea e mult mai curat ca Balea, Capra, Caltun... si altele).

Toate bune, si sper ca informatiile oferite sa fie de folos tuturor.


Joi, 11 iulie 2013 - 21:02

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda
 
Sunt si eu curios,stie cineva vreo sursa de apa pe traseul clasic de creasta,dupa ce pleci din Fereastra mare a Sambetei (nu ma refer la izvor din Fereastra mare) pana ajungi la refugiul Zarna?
Intreb pentru ca daca cineva vrea sa devieze un pic de la traseu,sa mearga sa urce si pe varful Urlea si eventual sa campeze langa lacul Urlea (eventual sa mearga si pana pe varful Dara) nu prea are apa.
Nu am luat in calcul sa bei din lacul Urlea.
Am fost acu ceva ani in Fagaras,am urcat pana la Cabana Urlea,am luat apa din nou si am urcat apoi pana in creasta,unde am campat.
A doua zi am luat- spre Fereastra Sambetei si a fost desul de neplacut (apa de o luasem de langa cabana Urlea se terminase),pana am ajuns in Fereastra Sambetei nu am gasit niciun fel de apa pe traseu.


Joi, 11 iulie 2013 - 20:17

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Chiar si cei sensibili, pot incerca sa-si creeze anticorpi si sa se invete cu apa nu tocmai plata, baund cate-o gura, doua, data viitoare trei guri, apoi un sfert de litru, si asa mai departe.


Joi, 11 iulie 2013 - 20:13

csuporj
csuporj
Coarda
 
Traseul pe cat mi-l amintesc la izvorul din perete: http://img259.imageshack.us/img259/4420/np6t.jpg


Joi, 11 iulie 2013 - 19:42

senty
senty
(admin)

 
mosule, ai dreptate dar... e greseala fiecaruia ca nu si-a dezvoltat corect organismul. Cunosc destui care s "sensibili" (nu neaparat la apa!), dar asta depinde de fiecare individ in parte, de cum a fost crescut, protejat, educat etc etc. In orice caz, consider ca niciodata nu e tarziu de a invata ceva (inclusiv organismul invata ceva nou cand ia contact cu niste bacterii de ex. - in felul acesta se creeaza imunitate)!

Toate bune!


Joi, 11 iulie 2013 - 19:41

xoreax
xoreax
Coarda
 
@senty multumesc de informatie!

Cat despre ce ai spus referitor la apa, poate tu te-ai adaptat - ceea ce e un lucru bun. O persoana care a consumat toata viata apa plata ar avea o reactie destul de violenta la o cantitate mai mare de bacterii atunci cand ia o gura de Ecoli proaspat din lacul Avrig. Zic si eu..


Joi, 11 iulie 2013 - 18:19

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Corect, @senty.


Joi, 11 iulie 2013 - 18:14

senty
senty
(admin)

 
Observ ca multi se crizeaza asa, fara rost, in chestiunea potabilitatii apei. Adevarat ca cel mai bine e ca apa sa fie cat mai curata, dar... e (chiar si din izvoare)? Din tot ce am citit, trag concluzia ca cei mai putini sensibili nu au nimic, nu se simt "deranjati", pe cand ceilalti... tare mi-e teama ca daca ar bea si apa distilata tot s-ar "zburli" nitel.

Personal, am baut si voi mai bea apa din rauri si lacuri montane fara nici o jena. Clar ca nu voi fi asa de prost sa beau apa acolo unde e deja mult rahat si deseuri peste masura. Un rau, un lac (chiar cum e Caltunul) are un debit, debit ce ii permite acelui curs de apa sa "se spele" singur de multe murdarii. No, daca o mai ramane ceva acolo viu si nedorit, organismul uman stie ce are de facut, in caz ca nu... clar, nu e de voi apele montane daca sunteti asa sensibili.

E de preferat sa nu deviem de la subiectul acestui thread, chiar daca sunt tangente.

@xoreax: lacul e alimentat de mai multe izvoare. tot ce poti face e sa faci o tura de lac si imprejurimi si sa-l cauti. Daca nu-l gasesti, in zona de corturi, chiar pe langa paraul ce curge din lac, e o teava; nu garantez ca ala e un izvor sau... e tot din lac (desi apa trecuta prin pietre, nisip si pamant e filtrata deja de multe chestii)


Joi, 11 iulie 2013 - 18:04

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Poi s-au si spalat... Si stiu dintr-o carte, ghidul Fagarasului, ca Lacul Avrig nu e potabil.


Joi, 11 iulie 2013 - 14:03

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
probabil nu este trafic pe acolo. unii s-ar putea spala in lac si atunci...


Joi, 11 iulie 2013 - 13:59

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Na, se zice ca lacul Avrig nu e potabil. Luni si marti am baut cam 2 litri din el si nu am nimic... inca.


Joi, 11 iulie 2013 - 13:44

xoreax
xoreax
Coarda
 
Am si eu o scurta intrebare: unde se gaseste izvorul din zona refugiului Caltun?


Joi, 11 iulie 2013 - 12:10

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
a folosit cineva lugol in tratarea apei?


Sâmbătă, 6 iulie 2013 - 00:54

csuporj
csuporj
Coarda
 
Anul trecut in iulie izvorul de langa Lacul Podu Giurgiului era plin de cacat de oaie. Iar langa, plin de gunoaie (ambalaje). Din lipsa de izvor mai bun, am luat apa din izvorul cu cacaroaie.


Vineri, 5 iulie 2013 - 15:21

pauless
pauless

 
Omul e proiectat sa bea bere, nu apa Carpati.org Iar deviem de la subiect si nu e corect pentru cei care cauta aici surse de apa in Fagaras, si nu discutii. O concluzie de bun simt este ca apa cea mai sigura e cea de izvor. Deci izvor, adica in amonte de lac, ala care iese direct de sub stanci; si nu paraiasul din aval. E si cea mai buna la gust, un argument suficient.


Vineri, 5 iulie 2013 - 15:03

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Eu fiind în zodia porcului nu pot spune, cu siguranță-n glas, cine cum e.
Carpati.org
Apele curgătoare sunt filtrate, pe parcurs. Dar cu cât mai mari, cu atât mai periculoase (dpdv infecțios)
Izvoare sunt, pârâuri sunt, care pornesc din și din izvoare nu doar din lacuri, și bidoane sunt peste tot, la tot pasul.


Vineri, 5 iulie 2013 - 14:56

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Asa, si apele curgatoare? Micile paraiase care curg si se preling peste tot? Ca majoritatea, pana la urma, tot din lacuri se scurg.


Vineri, 5 iulie 2013 - 14:42

odin
odin
Rucsac
 
"Dacă, pentru un măgar, reintroducerea bacteriilor de natură fecală este irelevantă pentru sistemul lui digestiv și imunitar, pentru noi, maimuțele fără păr, poate fi fatal. "

Deci care a baut si traieste este magar? Carpati.org Carpati.org


Vineri, 5 iulie 2013 - 14:39

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Puțin probabil să nu-i fi plăcut, peștelui, apa de mai devreme.

Virușii ce mai pot fi găsiți în apa băută nu prea au șanse de supraviețuire - sistemul digestiv îi digeră și pe ei.
Care mai scapă, da... poate fi considerat și ca un posibil vaccin cu corpi virali viabili, deci putând rezulta și o infecție mai ușoară sau mai gravă, urmată (sau nu) de o imunizare.

Dar bacteriile pot fi foarte rezistente. Adevărate tancuri blindate ale lumii microbiene, se dezvoltă cu ușurință în apele stătute.
Lacurile din Făgărași nu au un flux de apă foarte însemnat. Apa se scurge, evaporă, este completată de izvoare și ploaie, foarte lent.
Animalele, inclusiv frații și surorile noastre, defechează adesea în imediata vecinătate a lacurilor.
Dacă, pentru un măgar, reintroducerea bacteriilor de natură fecală este irelevantă pentru sistemul lui digestiv și imunitar, pentru noi, maimuțele fără păr, poate fi fatal.
Împotriva bacteriilor este mai dificil de căpătat imunitate. Ele oricum sunt depistate de sistemul imunitar dar pot avea o rată de înmulțire spectaculoasă. Astfel, sistemul imunitar uman poate fi, foarte rapid, învins numai prin numărul uriaș de bacterii, chiar dacă răspunsul imun se produce din timp și fagocitele își fac treaba.

Ca notă, mai menționez că, afară de bacterii și viruși, mai sunt și larve și viermișori ce pot supraviețui sucurilor digestive sau se pot infiltra în organism prin alte căi.
Cele mari, vizibile cu ochiul liber sunt, de regulă, doar adaos de proteine la apa băută. Cele ce nu sunt vizibile cu ochiul liber pot cauza probleme de soi și de tot soiul.

Am detaliat un pic motivele pentru care este periculoasă consumarea apei din lacurile alpine de la noi și nu numai de la noi.
Poate fi consumată fiartă, poate fi consumată în cazuri de urgență, în lipsa oricărei alte alternative. Dar nu ca practică curentă și nu trebuie considerată ca fiind sigur bună de băut, ca atare.


Vineri, 5 iulie 2013 - 14:23

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Eu sunt pasionat de supravietuire, asa ca am baut apa cam de unde am apucat, si din toate sursele posibile. Niciodata nu am avut probleme.
Se spune ca, daca incepi cu putin si continui cu aceste obiceiuri, corpul isi face "antivirusi".

Iar din Caltun am baut anul trecut, fara nici o retinere. Altii veneau si intrebau unde se poate gasi apa, si eu razand ziceam ca e ditamai lacu langa ei.
Ajungand acasa din tura, am mancat un peste mare, si gras, un fel de biban, care nu mi-a cazut bine, si pana seara am varsat foarte mult, iar noaptea am ajuns la urgente sub perfuzie.
Ramane dilema, daca a fost de la apa, sau de la peste.


Vineri, 5 iulie 2013 - 01:18

Afisari: 8,293


#54  Inapoi 1 2 3 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0623 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org