"Vrei sa detaliezi partea cu mega buci?"
Nimic glorios, eram doi oameni acum vreo 6-7 ani, am zis sa incercam direct, la liber. Probabil am facut cam o treime, se vedea dubios in fata/depaseam puncte unde intoarcerea nu era garantata, asa ca am decis sa ne oprim. Dar, chitrosi fiind, nu am luat-o inapoi, ca sa nu mai "pierdem timp", ci am luat-o direct in jos, pe un perete cu fete si mini-terase miniscule, tinandu-ne cu dintii de smocuri de iarba. Locuri pe unde nu ar avea cineva vreun motiv sa se bage vreodata, noroc ca aveam talpi bune si buci de fier.
Evident ca acum nu as mai face chestia asta
Super-tare ca se mai face treaba cu Ohaba-Subcetate. Asa am ajuns prima oara in Retezat, prin clasa a 11a Personalul si apoi un IMS atat de ruginit, ca vedeai asfaltul sub picioare.
Mesaj modificat de autor!
Suna la Adi si vorbeste cu el, e din Hateg, te culege de oriunde din zona, doar sa poata ajunge cu masina la Poiana Pelegii acum. Depinde in ce stare se prezinta drumul dupa iarna.
Multumesc de informatii si sugestiile de rute, Laura!
Clar n-o sa fie mixt de martie, dar stiu ce zici cu amestecul de granit curat si zapada fleasca. M-am jucat un pic pe din asta la bulgari, si mi-a placut si ala. Si nu car, dom'le, o gramada de echipament tehnic ala individual si un siret de semicoarda si ceva anouri, poate cateva frienduri in caz ca avem chef si de traversee. Ca pe alea tehnice din Retezat nu m-as baga la mixt decat secund, pe moment. Caut o tura cu pasaje de alpinism clasic, ca sa zic asa
As prefera sa stau in Caldarea Bucurei, sincer, da' sa ma gandesc cum fac. Trenul direct din Iasi nu trece prin Subcetate, si o versiune care sa nu ma lase in gara aia dupa pranz am doar venind prin Bucuresti si platind dublu. Din Hateg spre Poiana Pelegii nu ne-o lua oare dl Adrian, sa scurtez approach-ul...? Eu alesesem Pietrele pt ca in cel mai rau caz, aveam o solutie cu transportul public, dar nu ma deranjeaza sa nu-mi bat capul cu approach-urile alea kilometrice.
Nici nu stiam ca functioneaza GSM-ul vreun pic pe acolo, cand am fost am fost cu tabara de baza in zona Bucura si telefonul meu oricum sta mod avion in traseu.
Portiunea dintre Bucura si saua Retezatului e una din putinele pe care le-am facut vara, nu cred ca as avea o problema la o parcurgere de partial iarna sau chiar iarna pe bune Si evident ca linia aleasa pe acolo si prin alte locuri o sa tina cont de o gramada de factori, prezenta unor petice de vopsea nefiind unul dintre ele.
Daca ii vreme buna weekendul ala, parcursul intai pe uscat n-o sa se intample, cred. Pe de o parte, pentru ca fix la complicatiile de care zici sper, pe de cealalta pentru ca muntii astia masivi gen Fagaras, Retezat etc mi se par terni rau vara atunci cand nu colaboreaza norii, ceturile, atmosfera. Si aia-i la noroc, si timpul meu mai limitat decat as vrea, si drumetia nu principala prioritate
Eu am umblat de multe ori prin Retezat, vara si iarna. E drept ca nu pe treburi atat de tehnice, cum doresti tu, Ruxandra. Dar eu zic sa nu te astepti acum deloc la zapada buna de coltari sau vreun mixt bun cu zapada intarita sau gheata peste stanca. Deseori chiar si in martie gaseam o zapada uda si neprietenoasa cu coltarii si pioletul. Retezatul nu tine zapada, cum o tin vaile din abruptul Bucegilor. Pe crestele sale, destul de domoale si insorite, se topeste repede si e moale chiar si iarna, daca nu e ger. Mai rau decat acum nu poate fi. N-o sa fie catararea pe care ti-o doresti, cat mai degraba ramasite de zapada proasta intre bolovanii specifici Retezatului, prin care iti scapa piciorul, cu riscuri mari sa te accidentezi stupid si neglorios. Plus ca pe unele culmi e jneapan peste bolovanii sus-amintiti. Astfel de portiuni sunt lungi si dese. Iarna e totul acoperit si tii muchiile frumos., iar potecile de vara ocolesc aceste zone. Acum nu e bine pe nicaieri.
Eu zic sa vina vara, sa te duci la zbenguiala pe stanca cat cuprinde si sa analizezi singura cu ochi de iarna, iar la iarna sa te duci cand trebuie, pe zapada buna si vreme perfecta.
Pentru ca Florin amintea de muchia dintre vf, Bucura si saua Retezatului, iti spun ca am mers-o de cateva ori iarna si e foarte sigura, un deliciu, daca e zapada cinstita, buna de coltari. Nu pune probleme tehnice deloc.
Coborarea despre care vorbesti, pe muchia dintre Pelega si Custura Bucurei pana in saua Pietricele, nu pune deloc probleme pe zapada buna. Porneste dintr-un varf intermediar, e vizibila. Am folosit-o.
O plimbare minunata am facut intr-o zi de iarna cu zapada tare pornind de la lacul Bucura, urcand pana la intrarea in muchia directa catre varful Bucura, urcand direct pe aceasta muchie (sunt cateva praguri, dar nu pun probleme), apoi de pe o Bucura pe urmatoarea tot pe muchie, continuand peste Custura Bucurei, Peleaga si intors roata pe piciorul Pelegii tinut continuu pana in spatele refugiului (fara coborare pe marcaj in caldare!). Coborarea e cam abrupta, mai ales ca acolo era zapada cam putina, dar a fost tare fain sa dau roata caldarii Bucurei in felul asta. Pare traseu scurt, dar pe ger si pe zi scurta de iarna, cu atentie la zapada, iti ia ceva timp.
Pe muchia Slaveiului si Judele nu am fost iarna, dar le stiu bine de vara si nu-i usor, mai ales in conditiile de acum. Vara se merge destul pe traversari pe acolo, dar daca e zapada.... Daca vrei catarare fix pe muchie, mergi vara, cand e stanca cinstita.
Pe scurt, nu te astepta la mixt-ul care iti place! Ori zone cu stanca perfect uscata, ori zone cu zapada putreda intre bolovani si jneapan.
Cat despre tabara de baza, nu recomand deloc sa stai la cabana Pietrele. Esti jos si ascunsa in padure, nu te bucuri de nimic si trebuie sa bagi mereu portiune in plus de traseu. Daca vrei confort, Gentiana este recomandarea mea. Dar rezerva locurile dinainte!!!! Nu se serveste mancare, dar nu cred ca asta e o problema atat de mare. Daca vrei sa fii in inima muntilor si sa nu trebuisca sa urci mereu de jos catre zonele de interes si sa cobori in fiecare seara, recomand caldarea Bucurei. Refugiul este foarte sigur si calduros, confortabil, spatios. Poate e bun si cortul la voi, sa fie, pentru orice eventualitate. In zilele libere, e posibil sa fie ceva lume, desi in perioada aceasta nu cred ca fie multi doritori, asa cum sunt iarna sau vara.
Despre transport: fa cumva si mergi cu trenul in gara Subcetate (opresc acolo toate trenurile IR). Nu ai ce face cu Simeria. Din gara Subcetate va duce la Carnic dl Adrian, 0730 889195. Suni din timp si aranjezi treaba, spui ca vii din partea mea si veti fi tratate ca niste printese. Poti stabili si pentru intoarcere, in linii mari, apoi la Gentiana ai semnal si-l poti suna pentru a stabili o ora exacta cand sa va astepte.
Intentia mea nu este sa te descurajez, dar parca mi-ar parea rau sa bati atata drum, cu echipament pentru trasee tehnice, si sa nu gasesti ceea ce speri.
Orice decizie ai lua, toate cele bune ti le doresc! Daca decizi sa mergi, plimbari faine sa ai si sa ne povestesti si noua cum a fost pe unde te-ai dus! Mesaj modificat de autor!
Si eu am fost de 2 ori in Retezat, doar vara si cu ceva ochi pentru iarna si nu cred ca i-am deschis suficient de mult. Retezatul e frumos, dar COMPLICAT. Ce pe harta pare usor, primavara sau la inceput de vara devine complicat rau.
De pe varful Mare spre vf Galesul parea abordabil, dar cum ajungi pe Galesul din vale nu stiu. Oricum coborarea din saua dintre vf Mare si Portile Inchise e in cap.
Cum s-a mai scris, culmea Lolaia nu ar trebui sa puna probleme iarna, e destul de lata, ii dai cap compas pana intrii prin paduri, dar acolo ar trebui sa vezi marcajele de pe copaci. Doar sa nu se sparga zapada/gheata dintre lespezi, ca o sa fie interesant rau. Coborarea de pe vf Retezat spre Lolaia cred ca e interesanta pe sfarsit de primavara. Ce e greu de tinut dupa marcaj iarna, cred ca e portiunea vf Bucura - Saua Retezatului.
Sfatul meu: "ia o pereche de ochelari" si parcurge intaii traseele dorite pe uscat/vara, apoi incearca abordarea de sfarsit de primavara/iarna. Muntele nu pleaca de acolo!
PS: Presupun ca stii ca GSM-ul functioneaza doar in creasta principala.
Nu sunt si nu stiu.
Pt vara Bucura-Judele-Culmea Slaveiului cred ca e cam putin.
Poti face Bucura - Curmatura Bucurei - vfurile Bucura - Poarta Bucurei - Judele - Culmea Slaveiului - Bucura.
La Poarta Bucurei-Judele probabil va trebui sa cobori spre lacuri. Am incercat candva sa fac direct si a fost cu mega buci, am renuntat si am coborat cu greu de undeva de deasupra Taului Agatat.
Mesaj modificat de autor!
Nu avem niciuna masina sau permis, si venim cu trenul pana in Simeria, deci ajuns in Poiana Pelegii nu o.sa se intample. Tabara la Bucura inseamna deci 2 zile cu casa in spate de la si pana la Carnic. Usor suboptim
Suna interesant Culmea Slaveiului da daca zici ca e deja de vara, o las pt vara full. Portile Inchise is pe lista.
- Bucura, Judele, Culmea Slaveiului (adica in creasta faci stanga unde ai facut dreapta spre Judele si gasesti loc de coborat la finalul crestei, ca stii munte ), Lia, Bucura -
Culmea Slaveiului e nemarcat, dar am facut-o acum xx ani, cand eram tanar navigator, singur, doar cu harta in tashca, asa ca in epoca app Muntii Nostri merge uns. E toata stancarie care acum ar trebui sa fie deja fara zapada
- Bucura, Peleaga, lac Galesu, Vf Mare, Portile Inchise, Papusa Mare, saua Pelegii, Peleaga, Bucura (anduranta)
Punctual. Culmea Loloaia nu pune probleme, am fost pe acolo iarna de mai multe ori. Din șaua de sub Retezat se poate lua și la stânga spre căldarea Ștevia, o zona deosebit de frumoasă. Se coboară apoi spre Râușor. Eu aș face tabăra la Bucura.
Ah, nu, zona in care plecam e foarte dependenta de conditii Tocmai rochia aia zdrentuita de mireasa ma intereseaza, in schimb, si cu glod is obisnuiti bocancii, deci daca ramane asa cum zici tu pana atunci, nu-i rau deloc
Credeam ca plecati oricum in zona, altfel nu recomand zona in perioada asta, muntele are inca rochie de mireasa cu franjuri pe la poale si probabil si zone cu noroi si atunci cizmele de cauciuc nu se asorteaza cu pioletul. Sa speram ca se insinueaza si vreun bastinas din zona la forum pt alte sugestii caci eu le-am epuizat pe ale mele, scuze pt putinatatea lor.
Doru, asta e planul deja. Cum ziceam, tabara de baza cu cortul la Pietrele. Cat despre partea cu uitatul prin plasa cortului, inainte s-o fac, prefer sa ma uit pe harta si pe ce mai zice lumea, mai ales pt o parcurgere inca partial in conditii de iarna. In mijlocul naturii o sa fiu oricum, dar as prefera sa nu fac ~16 ore pe sens pentru plimbari in jurul cortului, am locuri faine mai aproape de casa pt asa ceva
Ai vreo informatie punctuala despre zonele despre care am intrebat, sau transportul din zona?
Doar o sugestie structurata de plan de cafteala: mergeti la Carnic, cum-necum; de acolo Peugeot pana la Pietrele sau Gentiana, care din ele mai are cabanos, unde fixati Statul Major si de unde plecati pe trasee; daca nu gasiti cabanele operabile va aciuati ca nomazii cu corturile prin zona; de acolo, in prima zi, faceti studii de fezabilitate trasee uitandu-va prin geam sticla cabana sau plasa tantari cort, apoi atacati ce pare vulnerabil. Oricum ar fi si orice ati face, e suficient ca sunteti in mijlocul naturii.
When nature calls, always call back.
Ne bate gandul pe mine si o prietena sa ne petrecem vacanta asta in Retezat crestele nordice. Banuiesc, considerand cat a nins primavara asta, ca le gasim in conditii de iarna sau aproape iarna. Avem 4 zile la dispozitie intre 4 dimineata z1 in Simeria si 7 seara z4 tot in Simeria, n-avem niciuna masina sau permis Eu, cel putin, am fost putin spre deloc in Retezat.
Ne-ar cam interesa tabara de baza cu cortu' la Pietrele, de ex, si circuite de o zi cu bagaj usor, pe creste de preferat, da caram si casa in spate la nevoie. Tinem, amandoua, la zile lungi.
Imi fac cu ochii de exemplu Portile Inchise; n-as lua-o, evident, pe marcaj in caz ca zapada e inca acolo, dar uitandu-ma pe harta mi s-ar parea facubila o intrare pe acolo dinspre vf Gales parasind marcajul odata ce iesin gol alpin, luand-o la nord pe marginea padurii pt a ocoli ceea ce pare un jnepenis magnific in pozele de pe satelit, si continuat pe creasta in sud pana reatingem marcajul pe vf Mare, astfel evitand o panta cu risc de avalansa. Cat de fezabila ar fi versiunea asta, si apoi un coborat pe culmea dintre saua Papusa si saua Zanoagelor si la vale spre marcaj?
De asemenea, daca am vrea a doua zi sa continuam creasta "principala" de unde am lasat-o, , cum e portiunea dinspre Peleaga spre Saua Pietricele (pe harta, par sa vad un pasaj cam la 2/5 dintre saua custura bucurei si varf)? Si daca om ajunge si pe Retezat si n-om vrea sa ne intoarcem pana in saua de iarna si pe urma spre Stanisoara, cum ii coborarea spre Culmea Lolaia? (da, vad ca-i marcata, da tare suspectez ca versiunea de iarna nu e chiar pe marcaj )
Vreo alta recomandare, ceva? Chiar merg in chior tura asta
P.S: primesc si recomandari de transport Simeria-Carnic, am gasit eu ceva microbuze da.... parca nush.
Sâmbătă, 10 iunie 2023 - 18:37