Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Moldoveanu
Muntii Fagarasului
#31  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Informatii despre munti Sfaturi parcurgere creasta Fagarasului (31)
 
hahaha
hahaha

 
https://www.carpati.org/stire/a_fost_deschis_noul_refugiu_scara_din_muntii_f%C4%83g%C
4%83ras/5116/


Marți, 29 august 2023 - 16:39

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Exista caini, vulpi, marmote. Care or sa-si faca uneori curaj sa-ti umble in tinda cortului (caz in care de fiecare data m-am trezit la timp, si cum mergi tu cu tarp-ul nici nu-i problema), dar daca mancarea e lasata la distanta, sigur intra in ea Carpati.org


Joi, 17 august 2023 - 14:12

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Mersi, Ruxandra

O sa am grija de picioare, foarte bun sfat - mai uit sa ma aerisesc desi e esential.
"Cand am lasat-o in afara cortului da in gol alpin am cam ramas fara ea"- m-ai pus pe ganduri cu asta. Ca la filosofie, pleci cu mai multe intrebari decat ai venit Carpati.org hai ca vedem la fata locului. Salutari!


Joi, 17 august 2023 - 10:40

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Nu m-as obosi, sincer, cu sprayul de urs.

Bine punctat de restu lumii, sa stii mereu pe unde te retragi in caz de rahat. E sfarsit de vara, vremea s-a stabilizat, nu mai ai furtunile din iunie, dar tot ii bine de stiut.

Semnalul ii destul de dubios, is sanse sa nu poti da un sms o data pe zi. Depinde adesea cum bate vantul Carpati.org

Mancarea, eu, particular, o tin in tenda cortului, ca am somn destul de usor si ma trezesc cand incearca vulpea sa pradeze. Cand am lasat-o in afara cortului da in gol alpin (deci nu atarnata de o craca) am cam ramas fara ea.

De mentionat: ai grija de picioare. Banuiesc ca stii deja unde nu zbarnaie bocancii, pune cate un petic de omnisilk unde freaca. Cand faci o pauza, descalta-te si scoate ciorapii, pielea uscata se basica mult mai putin.


Miercuri, 16 august 2023 - 23:19

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Salut andras si multam de sfaturi,

O sa citesc cu atentie hartile, dealtfel o sa am si harta fizica cu mine si voi putea studia seara segmentul de ziua urmatoare. Bine de stiut ca exista semnal, sa pot da periodic cate-un sms acasa ar fi ideal.

La echipament mi-e teama ca am creat o confuzie - dintre cele enumerate de tine doar perna am de gand sa o iau. Pentru restul am decis ca nu e cazul si le-am notat corespunzator (QTY=0). Parazapezile sunt doar un ciorap de supraelastic care face clip pe adidas cat sa nu-mi sara pietricele inauntru. Cele 'considerate' sunt considerate la modul general, nu pentru calatoria asta in mod special, dar my bad, nu am mentionat asta nicaieri. Rectific.

Bear spray - strongly considering - tin cont.

Daca aflu detalii legate de transport in turnul rosu / rudarita o sa las scris aici.


Miercuri, 16 august 2023 - 21:27

andras
andras
Caraba
 
Cel mai important cred e sa fii pregatit pentru retragere in caz de vreme rea sau daca patesti ceva. Trebuie sa cunosti rutele de retragere de pe creasta, sa ai echipament (haine, folie de supravietiure, trusa de prim ajutor, baterii pentru frontale, powerbank pentru telefon, lucruri deja listate de tine). Nu cunosc toata creasta, dar cred ca vei gasi semnal din cand in cand. Recomand sa trimiti pozitia unui prieten cand ai semnal.

Merinos: nu cred ca e o problema sa porti mai multe zile acelasi tricou. Din experienta. Evident doua tricouri sunt mai bune, ca poti sa schimbi daca transpiri mult sau esti udat.

Ursii: faci cum crezi ca te simti mai bine. Eu n-as lasa mancarea in cort, dar in afara cortului sunt riscuri (vulpe, caine, pasari). Riscul unei intalniri probabil e mai mare in partea estica.

Mapy.cz: cred ca e o aplicatie buna daca ai hartile offline. Eu prefer acesta si osmand+ (cu harta offline si liniile de contur). Nu strica nici sa ai o harta normala (Muntii Nostrii).

Din echipamentul listat eu nu as cara cate ceva, dar asta tu decizi daca pot s-o traiesti fara sau nu:
- perna (eu folosesc ca perna husa sacului de dormit si ceva haine puse in ea)
- Therm-a-Rest Z Seat (poti sa te sezi pe ruscac, pe ceva haine, etc)
- umbrela
- lanternele pentru cort
- parazapezile

Din cele considerate:
- nu vad sensul mini-coltarilor
- inRach Mini....poate. Dar cred ca vei avea semnal din cand in cand. Iar in afara de extermitati sunt sigur ca nu vei fi singur mult timp.
- as lua cu mine un spray pentru ursi

Noul refugiu scara inca e inchis.

Cat despre cate zile ai nevoie, depinde de tine, numai tu stii cat de repede te misti sau vrei sa te misti cu bagajul respectiv. Eu sunt sigur ca se poate face in 3 zile daca te grabesti, stii sunt unii care fugaresc in 1-2 zile. 5 zile ar trebui sa fie de ajuns. Evident o problema e cu cat mai multe zile mergi cu atat mai multa mancare trebuie sa cari cu tine, ruscacul devenind mai greu. O solutie ar fi coborarea la Balea pentru provizii.
Din pacate nu stiu cum te-ai putea urca cu masina pana la manastire sau cobora la Rudarita, dar daca afli ceva scrie aici, si eu sunt interesat de un astfel de proiect.
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 16 august 2023 - 19:52

andreig1978
andreig1978

 
6 e ok, 7 doar daca cobori din creasta sa dormi pe langa cabane. Nu stiu de ref. Scara pentru ca daca vremea e decenta prefer cortul. Refugiul e de backup in caz ca se supara vremea. Dar sigur se gaseste cineva pe aici sa-ti dea ceva info despre starea refugiului.
Eu in schimb nu stiu hartile folosite de tine dar atata timp cat ai mod offline si un grafic de altitudine cred ca oricare e ok,
Legat de ursi, sunt multe ghiduri de conduita preluate din state unde ursul grizly are un comportament diametral opus celui brun de la noi. Dar cum zici, daca tu te simti mai in siguranta asa fa cum crezi. Numa' ai grija sa nu-ti scurteze tura vreun caine de stana.
Cu tricoul posibil sa fie o prostie - citisem pe undeva ca e de preferat sa nu-l porti doua zile la rand ci sa alternezi doua (nu mai gasesc unde).


Miercuri, 16 august 2023 - 17:30

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Salut Andrei! Apreciez mult sugestiile si clarificarile.

O sa incerc sa-ti raspund punctual:
- numarul de zile - desi obiectivul e de 5 zile am rezervat 6 iar in functie de energie si vreme mai adaptez la fata locului. 7 din pacate mai greu, dar mai vedem. Zici ca ati dormit la refugiul scara - ai idee daca cel nou e dat in folosinta? Luna trecuta am inteles ca mai aveau doar mici lucruri de rezolvat.
- satellite comm - ai perfecta dreptate, e pe lista insa nu au mai fost bani si pentru el vara asta. Cam stupid argument dar atat pot sa-ti dau acum. Poate reusesc sa imprumut de la cineva. Lowkey speram ca intr-un an sa fie complet integrat in telefoane dar inca cred ca suntem departe de momentul ala.
- bear hang - singurul motiv pentru care o am in kit e ca pot sa folosesc coarda ca extra guyline la nevoie. Dar poate ai dreptate, as putea sa renunt complet si sa aduc 3-4 m de coarda separat.
- am manusi, ceva usurel de fleece, poate am omis sa le adaug in lista
- harti - pana acum am folosit mapy (prepoderent) si outdooractive fara probleme. La fel pot segmenta, da distante, elevatie si timpi (destul de accurate pt pasul meu) si pot descarca hartile offline. Gaia inca nu am incercat desi multa lume o recomanda. E ceva ce face in plus sau mai bine decat mapy spre exemplu? O sa arunc un ochi.
- ursi si mancare - ei aici lipsa mea de experienta isi spune cuvantul. Orice ghid de conduita incepe cu nu campa cu mancarea in cort insa multi oameni experimentati spun ca o fac nevertheless. Si da ai, dreptate, intr-o zona de creasta cu 15-20 de corturi cum am gasit frecvent la tiganesti spre exemplu, ursul deja asociaza oamenii cu mancarea si oricum nu toata lumea are aceeasi conduita. Degeaba duc eu mancarea la mama nabii daca 2 corturi mai departe cineva doarme cu carnatii la cap. In fine, probabil ca in timp o sa-mi raspund si la intrebarile astea - pana atunci nu cred ca o sa dorm cu nimic mirositor in cort, for peace of mind.
- tricouri - pana acum am folosit doua tricouri in tandem fara probleme (chiar si la 5 zile). Am unul de zi si unul de somn putin mai gros cu care imi place sa incep pe racoare pana la primul popas. Asta doar in caz de vreme uscata, altfel cel de somn sta in drybag impreuna cu restul lucrurilor uscate. Nu stiam ca trebuie alternate, poti sa-mi zici mai multe despre asta?

Inca o data multumesc ca ti-ai luat din timp sa-mi raspunzi.


Miercuri, 16 august 2023 - 13:25

andreig1978
andreig1978

 
Revin cu ceva precizari:
- legat de mancare si ursi eu am campat in destul de multe locuri in zona de creasta in Carpati si nu am avut niciodata probleme cu tinut mancarea in cort. Doar la Curmatura m-a lasat un caine fara sandwitch-uri si si ala a fost dragut ca le-a extras cu grija fara sa-mi strice ruxacul. Din punctul meu de vedere ursul carpatin e foarte timid si nu o sa vina peste tine in cort. Daca nu e, cred ca nu ajuta mare lucru ca tii mancarea pe-afara daca in mintea lui a asociat mirosul de om sau cortul cu o sursa de mancare. Precizez ca in ultimii ani mananc mancare liofilizata care e ambalata etans.
- legat de haine, poate nu am vazut eu dar ar trebui minim doua tricouri mai ales daca sunt de merinos pentru ca trebuie alternate ca sa-si pastreze proprietatile.


Miercuri, 16 august 2023 - 12:14

andreig1978
andreig1978

 
Salut,

Eu am facut creasta de doua ori, odata complet si odata din doua bucati (pana la Balea si restul).
Nu stiu cum stai cu conditia fizica dar 5 zile mi se pare putin - cu ruxacul in spate mi se par mai ok 6-7. Noi am dormit ls Saua Suru, Ref Scara, Caltun, Capra, Ref Vistea Mare, Curmatura Bratile.
Legat de echipament:
- mai ales ca mergi solo recomand sa ai un satelite comm (gen Spot sau Garmin);
- cred ca poti sa renunti la cateva lucruri din lista aia (gen bear hang sack care se preteaza mai mult in USA la grizly decat la ursul carpatin in zona alpina) si alte niceties.
- ia-ti niste manusi subtiri (ajuta mult dimineata si seara).
- legat de igiena mie mi se par ok SEA TO SUMMIT WILDERNESS WIPES XL - 8 PACK
- mie mi se mai pare foarte utila o aplicatie gen gaiagps - poti sa-ti faci ruta si sa vezi ce diferente de nivel ai de facut pe fiecare segment. In plus poti sa descarci harta din zona offline si te poate ajuta sa revi la traseu in caz ca faci vreo greseala si te abati.

Cam atat din ce imi vine in minte. Daca mai ai intrebari da un semn.
Poteci insorite (desi merge si niste umbra din cand in cand),
Andrei


Miercuri, 16 august 2023 - 11:53

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Salutare,

La sfarsit de august intentionez sa parcurg creasta fagarasului de la vest la est. Vin catre voi cu cateva intrebari punctuale dar orice alt sfat e binevenit.

Astfel, durata calatoriei asa cum am estimat-o eu ar fi de 5 zile plus o zi rezerva in caz de vreme rea.

Planul pe zile ar fi urmatorul:
1/ Turnu Rosu - Avrig
2/ Avrig - Capra
3/ Capra - r. Vistea
4/ Vistea - r. Curm. Bratilei
5/ Curm. Bratilei - Plaiul Foii
Organizarea pe zile aici - https://en.mapy.cz/s/cukanupobo

Am un dubiu legat de ziua a doua - e posibil sa fie mai dificila in realitate decat pe hartie caz in care as putea sa ma opresc la Caltun. Diferenta o pot recupera zilele urmatoare facand in ziua 3 Caltun - Podu Giurgiului si ziua 4 Podu Giurgiului - r. Curm. Zarnei.

Logistic, intentionez sa dorm o noapte in Sibiu ca dis de dimineata sa iau primul tren catre Turnu Rosu de unde as vrea sa incep traseul. La intoarcere, din Plaiul Foii am gasit ca cel mai bine pot lua un taxi catre Zarnesti > tren catre Brasov si de acolo tren acasa. Stiti vreo varianta de transport mai buna? Deasemenea, exista vreun contact din Turnu Rosu care m-ar putea scapa de drumul pana la manastire? Idem pentru final, oare vine vreun taxi sau ceva similar pana la cantonul Rudarita? Nu sunt lenes, as vrea doar sa stiu ce optiuni am in caz ca ajung mai tarziu si risc sa pierd trenurile.

Din moment ce calatoresc solo am ales sa intru pe traseu vineri dimineata ca sa prind sigur lume pe portiunile (presupun eu) cele mai dificile - zilele 2 si 3. Sunt obisnuit sa merg singur insa nu strica putin confort mental ca mai trec oameni din cand in cand in caz de ceva nasol.

Legat de echipament va las un link mai jos. Credeti ca lipseste ceva esential de acolo?
Mancare nu am inclus, vor fi cam 5 zile plus rezerva - aprox 3.5kg la plecare. Apa, conform celor mapate de mine, nu ar trebui sa reprezinte o problema. Pe traseu pare ca la distanta de cateva ore sunt izvoare si langa toate locurile "traditionale" de campare. Deci nu ar trebui sa duc mai mult de 1-1.5L la un moment dat. Drept inspiratie legat de sursele de apa am folosit ghidul lui marius radu - https://www.mariusradu.ro/drumetie/carpati/muntii-fagaras-vest-est?showall=1

Echipamentul meu - https://lighterpack.com/r/iqugtj

Alte intrebari:
- cum stam cu semnalul pe traseu, sunt locuri in care pot verifica prognoza si pot da un sms acasa macar o data pe zi?
- cum se procedeaza cu mancarea peste noapte in locurile in care nu exista refugii. Sub maldar de pietre la distanta de cort?

Ce ar mai fi de stiut: asta ar fi prima oara in Fagaras pentru mine dar am experienta (limitata, ce-i drept) de drumetie pe mai multe zile, campat in creasta, kilometri multi cu elevatie mare. Daca credeti ca e ceva important de mentionat, ceva esential care ar putea sa-mi fi scapat, va rog sa-mi spuneti. Multumesc frumos.

Ps. Vremea arata f bine - meteoblue prognozeaza momentan 5 zile consecutive cu soare. Fingers crossed.


Miercuri, 16 august 2023 - 10:38

Afisari: 1,182


#31  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0589 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org