Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Bora
Muntii Latoritei
#31  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Informatii despre munti Sfaturi parcurgere creasta Fagarasului (31)
 
ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
E foarte decenta greutatea. Si da, in general n-ai ce face cu cuiele de vara in zapada...


Joi, 14 septembrie 2023 - 13:03

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
@Ruxandrav, l-am achizitionat prin martie, si am apucat doar o tura de iarna cu el, pe creasta Piatra Craiului, pe vf Ascutit.
A fost ok, nu am simtit nevoia de mai mult, a fost o noapte uscata si rece, cam -10°C, si ceva vant mai puternic spre dimineata.
Probleme mi-a facut ancorarea, ca, cuiele originale nu vroiau sa stea in zapada, nici ingropate. M-am gandit sa fac niste saculeti din ceva material, pe care sa le umplu cu zapada, leg corzile cortului de ei, apoi le ingrop.

L-am mai folosit in august, o noapte in Fagarasi la lacul Caltun, cam 5°C. A facut condens mult pe interior.

Cam atat am apucat sa il folosesc...

Am preferat acesta, pentru cele doua intrari laterale mari, pentru usurinta de a intra si a nu ma deranja cu partenerul. Fiecare cu intrarea lui.
Daca merg singur, are loc rucsacul.
La 2.4 kg de 2 persoane, eu zic ca e decent...


Joi, 14 septembrie 2023 - 12:55

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Sa vezi ce comod e cel mai prost rucsac atunci cand cantareste cateva sute de grame si contine cateva kile de echipament Carpati.org

Dar da, e o investitie serioasa, si pt ture de o zi mai putin merita...

Cum te impaci cu Robens Boulderu' ala iarna, apropo (daca nu se supara Romi si/sau Administratzia ca deturnez un pic topicu')? Pe un' l-ai scos?


Luni, 11 septembrie 2023 - 13:36

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Mersi Romi de sfaturi, apreciez.
O sa cuget la cele spuse!

Si eu am hernie de disc, dar pana la urma nu e o placere sa cari greutate mare in spate, cu zilele...

Insa problema e, ca cele enumerate de mine, sunt chiar recent achizitionate, toate sunt luate anul acesta. Nu m-am apucat acum de munte, ca am vre-o 12 ani de umblatura, mai mult ture de o zi, dar anul acesta am avut posibilitatea sa reinnoiesc echipamentul.
Si in principiu, tot ce am cumparat, au fost mai mult pentru ture de iarna, cand am mai mult liber. Vara am o ocupatie care imi ocupa weekendurile...
De asta am saltea si sac gros, iar cortul mai zdravan, ca sa reziste iarna, dar le folosesc si vara in putinele ture in care ies, ca nu merita sa iau altele pentru vara, daca nu le pot folosi...

Da, Osprey Kestrel-ul e foarte comod, față de Atta Rupal ce am avut. E alt nivel.
Am gasit Osprey Exos Pro, la 1000 gr...


Luni, 11 septembrie 2023 - 09:12

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Eu daca mi-as face micu dejun peste noapte in vas nonetans m-as trezi cu el imprastiat in tot cortu. Dar is caz mai special. Incearca totusi in punga, si toarna dimineata in vas daca e incomod de mancat. Mai poti si refolosi aceeasi punga resigilabila, daca ai musli impachetat nu in portii resigilabile


Luni, 11 septembrie 2023 - 05:33

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
@yo6pnc

Pai, ghinionul meu (dar poate si norocul, pana la urma) e ca am unele probleme cu spatele. Din cauza asta am cautat tot echipamentul din start cu ochii pe gramaj. Si m-am apucat de asta foarte recent, cand echipamentele astea usoare au devenit tot mai accesibile.

Sunt multe resurse online legate de principii si aplicare dar m-as opri la doua pentru inceput:
Principiile lui Cam - https://www.thehikinglife.com/2017/06/five-basic-principles-of-going-lighter/
Ghidul practic al lui Deputy Sean - https://imgur.com/a/syQvBre

Daca crezi ca e oportun sa investesti pana anul viitor spre exemplu, din ce ai listat tu eu zic ca merita sa cauti un cort mai usor (1-1.3kg). Daca folosesti bete de trekking corturile tip piramida care le folosesc in structura sunt extrem apreciate si te ajuta sa economisesti grame pe care oricum le cari dupa tine. Uite un exemplu aici: https://www.outdoorline.sk/en/tents/six-moon-designs-lunar-solo-tent . Apoi, un sac de dormit mai aproape de 3 sezoane (-15 grade comfort, ce ai tu, cred ca e overkill in 99% din cazuri) cred ca poti gasi pana intr-un kilogram fara sa-ti rupa portofelul. In functie de cat de confortabil crezi ca e, pentru vara un pad CCF tip Therm-a-Rest Z-Lite e suficient de calduros, si asta ti-ar mai putea salva 500g. Numai din astea 3 scapi de ~3kg. Greutatea Osprey-ului desi e mare sigur se traduce in confort mai mare deci n-as ubla aici.

Apoi, ajuta sa-ti cantaresti si sa-ti listezi tot ce iei cu tine pe un site gen https://lighterpack.com/ (sau un spread de excel, cum preferi). Ai fi uimit cat de mult poti sa reduci doar reimpachetand diverse (vezi crema solara, sapun, medkit, samd) sau pur si simplu renuntand la lucruri redundante.

Nu in ultimul rand, majoritatea oamenilor pe care i-am intalnit pe munte duceau in spate un bagaj mai greu decat al meu si cu toate astea pareau sa se bucure la fel de tare de munte. Nu lasa asta sa te tine acasa.

Daca ai nevoie de si de alte sugestii, in masura in care stiu, te ajut cu placere.


Duminică, 10 septembrie 2023 - 11:19

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Pff, sunt uimit de greutatea rucsacului. Nu cred ca as putea scoate greutatea asta pe 5 zile veci.
Eu din start am:
Rucsac 2kg - Osprey Kestrel 55l
Cort 2.4kg - Robens Boulder 2
Saltea 1kg - Sea To Summit Ether Light XT Extreme Large
Sac 1.7kg - Nahanny Hibernatus
Oala de gatit 340gr - Tatonka 1l + plus butelia si un arzator Pinguin mic.

Astea sunt din start necesare si deja am 7.4kg, la care se mai adauga ceva echipament, frontala, baterie externa, chestii de igiena, haine, si cred ca ma apropiu de 10kg fara mancare si apa.

In 13 aug am urcat sa dorm o noapte la lacul Capra, si am avut rucsacul de 15kg, si nu prea vad de unde as mai putea reduce, fara costuri imense...


Sâmbătă, 9 septembrie 2023 - 16:07

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
@ruxandrav

Bai nu m-am gandit la cold soaking, ce idee buna. Ai idee daca recipientul trebuie inchis etans peste noapte sau pot sa las mancarea la rehidratat si in vasul in care gatesc de regula (are capac obisnuit de cratita, nu se fixeaza nicicum). Bine, as putea sa pun apa direct in ziplock si sa inchid (ai intuit bine, portiile sunt in pungi resigilabile), dar parca nu ma incanta atat de tare ideea asta.

Altfel, m-as bucura sa pot fi si eu de folos altora, o sa public povestea asta ca jurnal daca ziceti ca are sens.

@yo6pnc

Mancare - da pai acum fiecare isi cunoaste obiceiurile culinare cel mai bine, nu zic ca reteta mea o sa mearga si la tine. Eu chiar sunt binisor sub medie cu 600-650g ratie pe zi. Regula, din ce am citit, e undeva pe la 850g/zi mancare puternic calorica, doar ca eu nu am reusit sa mananc niciodata atat. Ma intorceam acasa cu resturi de fiecare data.
Saruri hidratante/electroliti - se gasesc la decathlon, in magazinele sportive sau chiar in farmacii. Absolut intamplator eu le-am luat dintr-o farmacie din italia, ca am avut niste probleme cu stomacul. La noi as incerca Hydrate+ de la GymBeam, pare ce trebuie. Dar optiuni sunt sute. Sa contina Potasiu, Magneziu, Mangan, Clor, Fosfor si sa aiba gust bun.
Rucsac - 10kg more or less. 5.4kg echipamentul, 3.3kg mancarea si consumabilele, 1.2-1.5kg de apa. Nu am avut niciodata nevoie de mai multa apa alimentand la fiecare izvor. La campat de regula fac o singura tura seara cand incarc tot - 3.6 litri. Asta-mi ajunge pentru seara (cina si ceai), dimineata (mic dejun, cafea, spalat pe fata dinti si strachinele) si mai ramane cam 1l-1.5l pe care-l iau pe drum pana la urmatorul izvor.

Asta e tot echipamentul pe care l-am carat in spate si pe mine: https://lighterpack.com/r/iqugtj
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 9 septembrie 2023 - 11:58

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Mersi Romi de detalii.
Mda, destul de calculat. Eu as fi luat dublul mancarii Carpati.org
Ce saruri minerale? Cum le gasesc?

Ce greutate a avut rucsacul cu totul?


Vineri, 8 septembrie 2023 - 18:36

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Daca mixurile alea de mic dejun is in propriile pungi resigilabile, sau daca ai un container stil tupperware in care sa le tii, poti sa le prepari de cu seara, caz in care se rehidrateaza ok si cu apa rece. Eu de obicei asa fac, tot pt ca dimineata vreau s-o zbughesc, nu sa amestec in cratitza. Sau, iarna, fierbi apa tot o singura data, umpli termosul, a doua zi faci micul dejun cu apa din termos.

Si da, are sens sa completezi jurnalu' cu tot ce mai scrii pe aici, plus ceva poze etc Carpati.org Esti mega organizat, si are lumea de invatat din toate planurile astea ale tale Carpati.org


Vineri, 8 septembrie 2023 - 18:26

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Multumesc tuturor!

@lauramatei - o sa-mi rezerv putin timp si-l postez zilele astea - as vrea sa selectez si cateva fotografii daca tot

@yo6pnc - si eu mananc de regula destul de mult doar ca pe munte am observat ca-mi scade putin apetitul, probabil din cauza efortului.

Uite ce am luat cu mine pentru 5 zile:
1) Mic dejun
- mix de granola, nuci, fructe deshidratate si lapte praf - 4 portii (130-140g portia)
- cafea macinata (~30g)
2) Pranz & snacks
- branza maturata, grana padano in cazul asta - 4 portii (160g total)
- mix de carnati uscati, sticks si inca vreo 2 sortimente, cam ce mi-a picat in mana - 4 portii (160g total)
- rosii cherry intr-o caserola (350g). Sunt grele dar merg la fix la atatea uscaciuni. Alternativ si ardeiul gras cred ca merge la fel de bine
- galete de orez pe post de paine (40g). Daca ar fi sa plec azi din nou as lua totusi lipii de porumb (tip tortilla). Am vazut la cineva si mi s-a parut o idee f buna. Probabil putin mai grele dar mult mai usor de impachetat/transportat.
- batoane ciocolata - 3 bucati (180g total)
- batoane cereale - 3 bucati (150g total)
- alune sarate - 2 plicuri (80g total)
- trail mix (nuci, alune, fructe confiate, M&Ms, fructe uscate) - 2 portii (180g total). La astea, culmea, am avut cel mai putin spor. Daca ar fi sa plec azi din nou as lua un mix din alune de padure, nuci de macadamia, fistic, caju si ciocolata neagra.
3) Cina
- mancare deshidratata de la LYO foods - 4 portii + 1 de rezerva (620g total). Scumpa dar foarte gustoasa - chiar asteptam cu placere cina in fiecare seara
4) Altele
- senvisuri pentru mic dejun si pranz prima zi - 2 bucati babane (350-400g)
- ceai - 6 plicuri
- suplimente Carpati.org vitamina C, spirulina, vitamina D, curcumin si probiotice (20g)
- saruri hidratante - 5 plicuri (50g)

In total aproximativ 3kg. S-a dovedit ca am calculat destul de nemteste povestea. Nu planificasem noptile de la Podragu, asa ca m-am intors cu un pachet Lyo (seara respectiva si toata ziua urmatoare cat a plouat am mancat de la cabana) + inca un Lyo, cel de rezerva. Deasemenea, am descoperit ca nu mi-am putut permite luxul de a sta sa fierb apa pentru mancare in fiecare dimineata, asta daca voiam sa raman eficient cu timpul. Din cauza asta m-am si intors cu un mic dejun nemancat. Pe viitor probabil as cauta sa mai inlocuiesc din mixul de lapte&cereale cu batoane de cereale - pentru flexibilitate. Inafara de asta am mancat tot. Nu mi-a fost niciodata foame, si am observat ca cele mai bune zile au fost alea in care, cu sfintenie, la 2 ore mancam ceva. Sarurile iar mi s-au parut esentiale, am simtit clar diferenta cand nu am luat.
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 8 septembrie 2023 - 16:57

yo6pnc
yo6pnc
Caraba
 
Salut Romi.
Eu n-am mai intrat de cateva saptamani pe carpati.org, iar acum am gasit topicul tau, si am citit cu mare entuziasm mini jurnalul tau. Felicitari.
Citind jurnalul, incercam sa imi imaginez momentele si locurile povestite, pentru ca in mare parte am parcurs Fagarasi-ul, vara-iarna, dar niciodata n-am reusit sa parcurg toata creasta integral, ramanand in continuare un vis de al meu... nu stiu cand se va implini...
Multumesc pentru jurnal!

Mi-ar placea daca ai putea descrie cum te-ai organizat cu mancarea, ce ai mancat, ce ti-ai dus cu tine, daca ti-a ajuns sau ai avut lipsuri...
Am aproximativ aceeasi statura cu tine, 1.87m, 72-74kg (atletic), sunt mancacios si mereu mi-e teama ca mor de foame Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 8 septembrie 2023 - 15:02

lauramatei
lauramatei
(admin)

 
Salut, Romi!

Bravo pentru tura si multumim pentru faptul ca revii cu informatii pentru alti drumeti care le cauta!
Si eu cred ca poti posta un jurnal, din ceea ce ai scris aici.
Te rog citeste aici toate detaliile cu privire la postarea unui jurnal si apoi....la treaba!Carpati.org

https://www.carpati.org/conditii/

Numai bine!


Vineri, 8 septembrie 2023 - 12:30

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Dap


Vineri, 8 septembrie 2023 - 10:43

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
@ruxandrav - se posteaza ca atare in sectiunea de jurnale, nu?


Vineri, 8 septembrie 2023 - 10:15

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Multumesc.
Legat de ce intrebam la inceput, semnal am gasit peste tot pe unde m-as fi asteptat sa fie (varf, sa). Asta pe vodafone, pe orange insa acoperirea a fost mai slaba. In fiecare zi am putut trimite mesaje macar din 2 in 2 ore. Cu mancarea nu mi-am batut capul pentru ca de fiecare data am innoptat fie in refugiu, fie in preajma lui. Cat despre urs, s-au gasit doar urme Carpati.org

Numai bine,
Romi


Vineri, 8 septembrie 2023 - 10:14

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Yup, fa-l jurnal, sunt informatii utile aici si prezentarea sub forma de jurnal permite gasirea mai usoara de cine o mai incerca sa faca Creasta dupa tine Carpati.org Nu totul tre sa fie poezie Carpati.org


Vineri, 8 septembrie 2023 - 10:11

andras
andras
Caraba
 
Cred ca mesajul putea fi postat ca jurnal. Carpati.org Mersi pentru descriere si felicitari pentru tura.


Vineri, 8 septembrie 2023 - 09:41

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Acum ca am dus la bun sfarsit calatoria, si cum nu am mare talent narativ cat sa scriu un jurnal (pe un subiect despre care oricum s-a scris banuiesc extrem de mult), va las cateva impresii si observatii despre tura cu pricina. Poate sunt utile altcuiva pe mai departe.

Ziua 0 (Joi)
Bucuresti - Sibiu

Am innoptat la Sibiu in ideea ca a doua zi devreme pot lua personalul R2064 catre Turnu Rosu (pret 5lei).

Ziua 1 (Vineri)
Manastirea TR - Refugiul Scara
20km, 2000+, 540-

- am ajuns in Turnu Rosu la 8:12. Cum online nu am gasit alta modalitate de transport catre manastire, am recurs la clasica metoda la ghici. In prealabil am cautat pensiuni din oras pe google, apoi am sunat sa vad daca-mi poate aranja cineva transport. Punct ochit, punct lovit - la pensiunea Diana (0745 542887) unde am sunat prima oara am dat de domnul George care a acceptat imediat. Tin sa-i multumesc pe aceasta cale. A zis ca ar fi bucuros sa mai faca drumul asta si cu alta ocazie, daca timpul ii permite. Deci, daca careva are nevoie de numarul lui, vi-l pot transmite in privat.
- am prins vreme innorata, cu ceata in creasta, tocmai buna pentru urcat, drept pentru care am ajuns la refugiul Scara pe la ora 19. Am reusit sa merg mai departe decat imi propusesem (lacul Avrig, adica) si desi nu ma simteam atat de obosit incat sa pun cortul nu mi-am refuzat luxul unui somn linistit. Chiar daca era prima oara pentru mine intr-un refugiu ar fi fost tare greu sa nu-mi dau seama ca cel de la Scara are tot ce-i trebuie. Imaculat, calduros, lumina pe led, prize usb, betisoare parfumate (nu glumesc, chiar erau betisoare parfumate inauntru). In fine, foarte civilizat, sper sa ramana asa cat mai mult timp. A adapostit 11-12 oameni in noaptea aia.
- cu apa am alimentat prima oara imediat sub Chica Fedelesului (chiar in poteca), apoi imediat dupa varful Suru (tot la poteca) si sincer chiar nu mai tin minte sa fi luat apa de la Avrig, dar e posibil. In sfarsit ultimul izvor a fost chiar la sud de refugiul Scara, la 5 min.
- pasaje care mi s-au parut mai dificile - urcarea in Saua Garbovei din Avrig si cea din Saua Scarita catre vf. Scara. Nimic de speriat insa cere atentie sporita dupa o zi destul de obositoare

Ziua 2 (Sambata)
Ref. Scara - Ref. Caltun
7km, 700+, 680-

- am pornit nu foarte devreme (8:30) catre Serbota, in high spirits stiind ca am deja avans fata de ce imi propusesem acasa. Sa ajung pana la Capra parea cat se poate de realizabil. Nici nu puteam fi mai naiv.
- dupa o pauza la vf. Serbota am trecut Custura Saratii pentru prima oara mai mult cu teama decat cu incantare. M-a frapat ca pare ca nu se mai termina, desi probabil mi-a luat doar o ora sa o duc pana la capat. Cand credeam ca am scapat bag de seama ca nici urcarea pe Negoiu nu e asa simpla cum imi imaginasem. In plus peste asta, poteca devenise extrem de aglomerata (sambata, doh) iar oamenii parca veneau peste tine din toate directiile. Coborarea si urcarea prin Strunga Doamnei s-a dovedit si ea epuizanta mental. La pasajul cu lanturi imediat din sa, am avut 9 oameni in fata. In fine, un mix de emotii, faptul ca am mancat putin (poate tot din cauza emotiilor), pasul grabit autoimpus (prognoza se schimbase si arata ploaie cu fulgere toata noaptea de duminica si la fel lunea toata ziua - asta ma obliga cumva sa ajung cat mai aproape la podragu ziua urmatoare), aglomeratia plus efortul fizic m-au gasit ajuns la Caltun absolut distrus. Desi era pana in 15:00, am decis sa pun cortul, sa ma odihnesc si sa-mi calculez pasii urmatori desi perspectivele nu erau chiar misto. Pana sa ma culc prognoza arata ploaie cu fulgere si duminica, incepand cu ora 4. Not fun news. M-am culcat deprimat cu ideea ca ma trezesc devreme si in functie de vreme fie cobor la Balea si ma retrag de tot, fie apas pedala pana la Podragu. Dar nu eram deloc optimist.
- a fost o noapte foarte uscata, destul de calda. In ciuda vantului puternic am dormit mai bine decat ma asteptam.

Ziua 3 (Duminica)
Ref. Caltun - Cab. Podragu
13km, 1170+, 1240-

- m-am trezit destul de odihnit (5:30), am strans tot si la 7:30 mancam deja ceva langa refugiu, pregatit sa o iau din loc. Vremea arata ideal atunci iar prognoza arata ca ploaia vine dupa 17:00, lucru care iar mi-a dat avant. Am plecat la 7:45 in acelasi timp cu alt drumet care tocmai iesea din refugiu. Nu stiam atunci ca la final aveam sa incheiem calatoria impreuna.
- a urmat urcarea pe Laitel si custura Laitel, pasaje dificile dar pe care le-am trecut cu mai mult calm si rabdare decat in ziua precendenta. Am parcurs relaxat creasta Balei si la 11:15 eram la Capra, unde am luat o ora de pauza de masa si realimentare cu apa pentru ca mai apoi sa-i dau mai departe. Obiectivul Podragu parea tot mai aproape.
- obositoare mi s-a parut urcarea catre fereastra Zmeilor, solicitanta depasirea faimoasei bucati la 3 Pasi de Moarte, insa experienta din ziua anterioara mi-a dat incredere si am trecut usor mai departe. La 16:00 eram imediat sub Arpasul Mare, impreuna cu colegul de la Caltun, Sarmis pe numele lui, pregatiti sa urcam Mircii cand ploaia batea la usa. Pe coborare catre lacul Podul Giugiului aveam sa traiesc poate cea mai mare grozavie din viata mea. Un front de masa rece, albastru intens aproape mov, se revarsa peste varful Podragu ca un adevarat balaur inghitind tot in calea lui. Nici 3 minute nu au trecut pana cand grandina ne-a lovit aproape orizontal cu rafale care au trecut sigur de 60-70km la ora. Timp suficient sa trag shell-ul pe mine insa nu si suprapantalonul care pare blestemat sa nu ma apere vreodata de ploaie. Well, poate data viitoare apuc sa-l pun pe mine in timp util. Am zabovit langa lac vreo 3 minute in ideea in care se mai calmeaza ploaia putin dar cum temperatura scazuse considerabil am decis ca cel mai sigur e sa continuam catre Podragu. O ora, poate o ora juma ne-a luat sa ajungem la adapost, timp in care a turnat pe noi. In sa vantul era atat de puternic incat am avut nevoie de betele de trekking puse contra ca sa inaintam.

Ziua 4 (Luni)
Cab. Podragu
0km

- luni a plouat toata ziua si a fost ceata densa deci altceva nu ne-a ramas de facut decat sa ne odihnim ca la ospiciu
- cateva observatii despre Podragu pentru ca din ce am gasit online are o reputatie cel putin discutabila
- am fost bine primiti si tratati fair de catre cabanier - am fost rugati sa lasam toate lucrurile ude pe hol, inclusiv saci de dormit daca era cazul (din fericire nu a fost). Cazati in camere comune cu aspect de spital de companie - 75 de lei pe noapte. In cabana nu era frig, considerand ca am stat in hainele termice in care dorm plus puffy. Toata mancarea (mai putin micul dejun) provine din conserve incalzite pe loc si a fost decenta. Preturile variaza intre 10 lei (cafea instant), 20 de lei mic dejun sau supa si 20-30 de lei un fel pricipal. Semnal nu exista decat pe vodafone sau digi, foarte slab si intermitent, si numai cu telefonul lipit de geamurile care dau catre sud. Lights out la 22:00. Eu unul m-am simtit foarte bine. Sarmis a facut o intoxicatie/ceva viral in noaptea de luni spre marti. Varsaturi, putina febra, stomac praf. Putea sa fie de oriunde dar merita totusi mentioanat aici.

Ziua 5 (Marti)
Cab. Podragu - Curmatura Zarnei
21km, 1540+, 1700-

- dupa o noapte dormita prost Sarmis nu era tocmai in cea mai buna forma asa ca am plecat mai tarziu decat ne doream - pe la 7:45.
- 40 de min ne-a luat sa ajungem de unde plecasem, in saua Podragu, iar de acolo inca o ora jumatate pana inainte de urcarea pe Vistea. Ploaia de cu o zi inainte lasase in urma ceata si nori care treceau cu repeziciune peste noi. Un peisaj dinamic in care soarele tot aparea si disparea. Inca o ora jumatate ne-a luat sa trecem Vistea, Moldoveanu si sa coboram catre refugiul Vistea Mare unde am facut o pauza de masa. Am avut noroc sa avem ambele varfuri doar pentru noi, abia la coborare incepusera sa apara alti drumeti ce aceleasi planuri. Drumul catre Fereastra Mica a fost fantastic, pantele se domolisera iar cadrele de jur imprejur le-am gasit fabuloase. Probabil si faptul ca low-key stiam ca ce e mai greu a trecut mi-a dat aripi. La 15:30 eram in Fereastra Mare iar de acolo inca 3 ore jumatate de mers lejer pana la refugiu Curmatura Zarnei. Daca eu ma simteam excelent, nu acelasi lucru se putea spune si despre Sarmis care era inca foarte slabit dupa noaptea dinainte si efortul depus pana atunci. Din fericire a gasit un ultim loc ramas liber in refugiu (o cotineata, cu tot respectul) iar eu am preferat sa pun cortul in loc sa ma inghesui.
- la 9:30 dormeam

Ziua 6 (Miercuri)
Curmatura Zarnei - Plaiul Foii
31km, 700+, 1780-

- planul era sa prindem un tren spre Bucuresti din Brasov, iar pana acolo sa luam fie tren din zarnesti, ideal, sau un taxi pana in brasov la care sa impartim costurile. Zis si facut, m-am trezit la 5:30 dupa poate cea mai friguroasa si umeda noapte petrecuta de mine la cort pana acum. Condesul curgea pe peretii interiori ai cortului si o pelicula fina de apa se aseza pe orice obiect de acolo, inclusiv pe sac, normal. Afara iarba era brumarita. Am descoperit cu ocazia asta si limita de confort a sacului de dormit. N-a fost groaznic insa suficient cat sa ma tina semi-treaz poate doua ore inainte sa sune ceasul.
- la 7:30 eram mancati si gata de plecare. Sarmis se simtea bine si puteam vedea deja sfarsitul. Mai ramanea doar sa ajungem acasa. Dupa un urcus mai obositor decat ne-am fi dorit am gasit si primele izvoare inainte de Fata Unsa. De acolo coborare lejera la ref. Curmatura Bratilei unde am alimentat din nou cu apa si am mai facut o pauza scurta de masa. 2 ore trecusera intre cele doua refugii. Inca doua ore 30 pana la Comisul iar plimbarea asta prin Fagaras parea rupta din muntii Baiului. La ora 2 intrasem la umbra brazilor dupa aproape 5 zile iar efectul era cat se poate de tonic. Pe cer nu era niciun nor iar lumina era in sfarsit una de toamna. Dupa o buna bucata prin padure deasa a urmat o coborare deprimanta prin zone defrisate sau in curs de, abrubt si balarii. In sfarsit la 15:45 eram la ultimul indicator care arata 30 de min pana la Rudarita si 12.5km pana in Plaiul Foii. Picioarele mergeau oricum singure dar undeva la jumatatea drumului am avut norocul unei masini care gonea catre Zarnesti si care a fost atat de draguta sa ne ia si pe noi din drum. Tren din brasov la 19:46 si asta a fost. O experienta incredibila.

Am zis ca nu scriu jurnale dar pare ca exact asta am facut pana la urma.
Daca pot ajuta pe cineva cu alte informatii o fac cu placere.
Cateva poze reusite sau nu aici:
https://www.dropbox.com/scl/fo/yhtmaqp3omr0g5eh4snag/h?rlkey=e4drbsdvnychd3lgv4a8ro3p
r&dl=0

Multumiri lui Sarmis pentru companie. Multumiri lui Adi, Adi si Razvan cu care am impartit bucati din traseu in primele doua zile. Nu in ultimul rand multumiri lui Beni, Adaliei si lui Dan care m-au ajutat sa dau cate-un semn acasa, de la Podragu, cand telefonul-mi decedase in furtuna, desi-l bagasem chiar intr-un ziplock in buzunar (a inviat ulterior, o succesiune de minuni daca e posibil asa ceva). Multumesc si voua pentru sfaturi, au fost de mare ajutor.


Joi, 7 septembrie 2023 - 22:31

romi.dumitrescu
romi.dumitre..

 
Multumesc @hahaha. O veste buna, arunc un ochi.


Miercuri, 30 august 2023 - 16:40

Afisari: 1,167


#31  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0655 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org