De actualitate
Login
Calendar
| Decembrie 2025 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 | ||||
| Ianuarie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic
|
Forum
Informatii despre munti
Pericol intalnit in Magurile Branului
(7)
|
||
|---|---|---|
|
florin.cioba.. |
|
|
elene.nitu |
Mulțumesc, Edy!
Duminică, 19 octombrie 2025 - 17:10 |
|
edy ![]() |
Bună ziua tuturor. ătiu un caz în care au alungat ursul cu aparat cu electroșocuri. Evident de la distanță. Într-o zonă plină de urși. Băieții de la salvamont/asociația montană care patrulează acolo au astfel de aparate mereu la purtător. Probabil combinația sunet - miros (micile descărcări electrice?) îi face să se retragă. Ture safe!
Duminică, 19 octombrie 2025 - 17:04 |
|
elene.nitu |
Salutare!
Un lucru bun, Radu, ca ai împărtășit aici pățania noastră! Că tot am fost citată, vreau sa mai adaug ca Radu era pregătit cu spray-ul de urs, deși era tare dificil de folosit, vântul bătea dinspre câini spre noi. Poate un electrosoc ar fi fost util... Nu stiu, nu am asa ceva. Dacă aveți feedback-uri despre acest dispozitiv, sunt recunoascatoare! Și foarte important de menționat, Radu, a sesizat Jandarmeria Brașov! Multumim, Radu! Așteptăm reacția autorităților! Cărari cu soare sau fără dar safe tuturor! @dorudragan. Inițial tânărul cioban a părut a fi foarte civilizat. Am schimbat impresii. După incheierea conversației, părea imposibil sa se întâmple ceea ce a urmat dar... Duminică, 19 octombrie 2025 - 15:56 |
|
urechila |
caine ciobanesc de asemenea este o sintagma de caine al ciobanului sau adiacent meseriei de ciobaneala...propun sa ii numim caini mancaturistici....adica de cei care mananca turisti !!!
Duminică, 19 octombrie 2025 - 15:49 |
|
|
dorudragan |
Am pătimit și eu după astfel de atacuri, ca mai toți colegii de aici presupun; cel mai recent în tura Custuri Făgărășene a lui Mihăiță. Dar succesiunea de atacuri descrisă aici, alarmează mai mult.
Dex-ul ne spune că cioban este o meserie, dar și o caracteristică depreciativă - necivilizat, grosolan. Deci, Urechilă, ați avut de-a face cu doi ciobani conformi cu definiția completă a cuvântului. Duminică, 19 octombrie 2025 - 14:09 |
|
urechila |
Salutare tuturor, am avut ieri sambata o mica plimbareala pe Magurile Branului impreuna cu inca patru prieteni.
Totul bine si frumos pana intre Magura mare si Saua Magurii unde am intalnit o Turma de oi cu doi ciobani si o droaie de caini. Mai departe o sa va citez dintr-o postare a unei prietene/participante (Elena Nitu) care a postat si pe facebook intamplarea ai caror protagonisti am fost in sambata cu pricina pentru ca nu are rost sa mai adaug si eu la descriere iar ea oricum este mai buna povestitoare decat mine. Fix în această șa superbă, o turmă mărișoară de oi.În vârful unui bolovan – un tânăr cioban.Îl salutăm și întrebăm dacă e sigur să trecem.„Puteți merge printre oi”, ne spune el.Ne îndeamnă să trecem și cu bâta în mână, ne flanchează de câțiva patrupezi, care, zice el, „se mai reped”.Admirăm mioarele cuminți și ne vedem de drum, să nu inoportunăm prea mult.Trecem pe lângă al doilea cioban, mai în vârstă. Câinii se odihnesc, dezinteresați de prezența noastră.Urmează o scurtă și abruptă coborâre până în poiană.Nu apucăm bine să ieșim în luminiș, că ne trezim cu haita de câini hotărâtă să ne „mănânce”.A urmat o suită de răcnete, într-o încercare disperată de a-i îndepărta.Bețele de trekking constituiau singurul baraj între noi și fiarele dezlănțuite.Nu știu cât a durat – a părut o veșnicie!Unul dintre noi, s-a ales cu o tumbă pe spate, soldată, din fericire, doar cu mici julituri.În tot acest timp, nicio reacție din partea celor doi ciobani.Câinii s-au potolit într-un final, iar noi am continuat retragerea, depărtându-ne cu fața la turmă care deja coboară.Ciobanul nu a scos niciun sunet, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.Am continuat coborârea spre Moieciu, răsuflând ușurați că am scăpat teferi, dar tot cu ochii la turmă, până a dispărut din raza vizuală.Ce bine – nu aveam rută comună! Ei, dar n-a durat mult și a urmat al doilea atac!Ceva mai scurt, dar la fel de intens!Spun cu toată sinceritatea: la cum s-au desfășurat cele două atacuri și la lipsa totală de reacție a celor doi ciobani (deși am strigat să-și cheme câinii), suspectez că haita a fost asmuțită asupra noastră.De ce? N-am un răspuns...Poate de amuzament și pentru ca pot și nu pățesc nimic!Și toate astea, nu în pustiu, ci la o aruncătură de băț de așezările sătești!Am avut noroc să scăpăm teferi.Am fost cinci – spate în spate – ținând câinii la distanță și scăpând neatinși!Este inadmisibil așa ceva!In ultima vreme am tot citit despre întâmplări similare!Pare că ciobanii fac legea pe munte!Poate se schimbă ceva înainte de a citi despre vreo tragedie!!!Mare atenție tuturor drumeților! Cam asa s-au intamplat lucrurile, cu mentiunea in plus ca eu sunt gimnastul care face tumbe pe spate cand se agita cu fata la cainii de stana si nu vede pietrele de prin spate de pe jos. Redarea acestui eveniment ar avea rolul sa alerteze toti colegii privitor la acest nou pericol care devine din ce in ce mai prezent pe potecile pe care le parcurgem in pasiunea noastra pentru natura. Inca un lucru si inchei, eu am o catelusa Jack Russel cu care am facut ceva trasee impreuna si care printr-un noroc nu a participat la aceasta tura(prognoza era de ploaie, lucru care de altfel s-a si intamplat), nici nu indraznesc sa ma gandesc cu ar fi fost daca o mai aveam si pe ea cu noi la momentele cand am fost atacati de acei caini. In incheiere as dori sa va doresc sa nu va intalniti cu evenimente de acest gen dar totodata sa fiti alertati de ceea ce se poate intampla si eventual sa fiti si mai bine pregatiti decat am fost noi. Poteci cu soare si numai bine din partea mea Duminică, 19 octombrie 2025 - 11:48 |
|
|
Afisari: 334
| ||
Adauga un mesaj in topic
|
|

Marți, 18 noiembrie 2025 - 17:36