Se poate ajunge in creasta in zona virfului Stoenita. Noi asa am iesit. Sunt mai multe variante de urcare, ai de unde alege. Este abrupt dar se poate iesi in creasta.
Am scris un jurnal aici:
http://bogdanbalaban.ro/425.html
Am facut exact circuitul pe care vrei sa il faci si tu.
Marcajul punct rosu, Saua Gruiu - Caldarea Rosiile este in stare buna.
Stiu o persoana care a coborat odata din creasta in caldarea Lacurilor Verzi, din ce am inteles eu e un horn mai aproape de Stoienita decat de Carja sau Gemanarea. Daca se poate cobori, inseamna ca se poate si urca, mai usor ...
In rest, varianta nedirecta ar fi cu ocolit in jos si la dreapta (traseu pe grohotis marcat cu momai) pana pe munchia de trecere spre Caldarea Rosiilor, numita Dunga Sliveiului, de unde o tii direct pana pe creasta, langa Gemanarea, cu mici ocoluri la inceput pentru niste stanci care nu pot fi urcate.
Nu mai stiu cat e de clar marcajul prin zona Mandra - curmatura Gruiul, dar odata ce dai ocol lacului pana pe malul estic si ajungi in dreptul punctului de urcare, se vede clar poteca spre sa ... n-ai cum sa gresesti.
Vă deranjez cu o întrebare. Are cineva idee dacă din căldarea cu Lacurile Verzi se poate ieși direct în creasta principală? Și dacă da, în ce punct față de Stoienița și Gemănarea?
De asemenea, urcușul dinspre Lacul Mândra până în Șaua Gruiu e marcat cu punct roșu, se vede?
Pun aceste întrebări fiindcă mă tentează un circuit din zona Groapa Seacă - să urcăm pe la Lacurile Verzi, de-aici în creastă, Parângul Mare, și să coborâm pe la Mândra, Roșiile, Ref. Agățat...
Menționez că am mai urcat în ambele căldări, dar mereu m-am rezumat la a da târcoale lacurilor și a reveni pe același drum.
Refugiul Carja e prea aproape de punctul de plecare, la vreo 1.5 - 2 ore doar. Vad doar o situatie in care ar putea fi util : daca pleci dupa-masa, eventual cu ultimul telescaun care e cam devreme (15.00 - 15.30) si apoi innoptezi in refugiu in prima seara, urmand ca ziua a doua sa fie foarte lunga pana la Obarsia Lotrului - dar poti sa pleci devreme pentru ca esti deja in creasta si nu mai astepti dupa telescaun.
Eu zic ca e pacat sa alergi si sa te stresezi ca trebuie sa ajungi la urmatorul adapost doar pt ca nu ai cort, de altfel nici nu e indicat daca nu cunosti locurile sa nu ai unul pentru siguranta, incearca sa imprumuti de undeva un cort de o persoana usor (1.5 - 2kg) daca nu vrei sa cumperi.
Din cate imi dau seama vrei sa mergi fara cort, cu innoptare doar la refugii si cabane. Refugiul Agatat este pe la 1700 m, si departe de linia crestei pe care ajungi in Saua Piatra Taiata si apoi Calcescu, esti sigur ca vrei sa cobori de la 2300-2400 m o diferenta de 700m, ca a doua zi sa o urci la loc ?
Salutare tuturor!
Doresc sa fac traseeul complex Salvamont - Parang- refugiu Agătat(ziua 1) ,refugiul Agatat -lacul Calcescu-Obarsia Lotrului(ziua 2),Obarsia Lotrului-cabana Canaia(ziua 3),cabana Canaia-Gura Râului(ziua 4).Am dorit sa păstrez o medie de 7-8 ore de mers,ce spuneti?intreb pe cei care au mai trecut pe aceste trasee/traseu.
Va multumesc!
Vineri, 17 iunie 2016 - 08:59