Da, acolo am mers. Vezi si aici partea respectiva https://imgur.com/a/5rFlyzt
Ca a fost un semn cu drum inchis sau nu, nu mai stiu, dar acesta este ruta folosita de oameni pana la Lacauti. La capatul drumului e loc destul pentru masina, e un izvor, sunt 100% sigur ca oamenii merg acolo si pentru un picnic. Sunt case de vacanta sau ce si mai sus.
Prima data (si poate a doua) masina folosita a fost un Audi A4, iar ultima data parca am mers cu un Duster, poate ca s-a stricat intre timp. Ideea e ca mergi dea-lungul raului.
De la vila Alpin adaugi inca 8 km (dus-intors), 2-3 ore, deci va fi o zi lunga cu aproape 40km de mers, dar se poate si asa. Eu zic ca merita mers cu masina daca drumul chiar nu e stricat rau. Sansele de a primi amenda cred ca sunt minime.
Daca cumva mergi cu snowmodil, se poate urca pana in Lacauti. De fapt se poate urca si cu masina de teren pana acolo, drumul e lat.
@-Andraș - mulțumesc. Înțeleg că ați urcat cu mașina din punctul A la punctul B, identificate astfel pe hartă? Și că se poate urca pe acest drum și iarna? Întreb pentru că tocmai ce am venit din zonă, am mers pe acel DJ până la Vila (Cabana) Alpin, unde am lăsat mașina, și nu am identificat niciun drum care să mă impresioneze cum c-ar fi ce arată la tine pe hartă. Probabil nu am fost atent. De - asemenea, un pic mai sus de Vila Alpin, deși se putea continua cu autoturism cu garda înaltă există un indicator cu "Drum închis circulației publice". OK, știu să fac deosebirea d.p.d.v. legal dintre "drum închis circulației publice" și "drum interzis circulației publice" dar nu știam dacă mai sus există un loc rezonabil de lăsat mașina. Acum știu că ar exista unul chiar la exploatația forestieră, unde traseul montan face stânga, în sensul de mers și se desparte de drumul forestier. De acolo nu ar fi așa mult până pe Vf. Lăcăuți, iarna. Poate că este și întreținut să se ajungă la locația de care am zis mai sus. Dar dacă există un drum mai scurt, why not?! Mulțumesc, oricum!
Mesaj modificat de autor!
Nu știu ce sa zic în afară de ce am scris mai devreme. Goru se poate face dus-întors într-o zi de iarnă dacă te duci cu mașina la capătul drumului forestier care apare și în trackul postat. De mai jos, din Comandău poate (cu frontală și cu oboseală mare), din Covasna nu cred. Noi nu am mers cu snowmobilul, am fost iarna pe acolo de 2-3 ori și întotdeauna puteam urca cu mașina.Mapy.cz arată 7 km: https://en.mapy.cz/s/kefutehora
Restul drumului ar fi cea postata anterior https://connect.garmin.com/modern/activity/6815599098 , 30km, 9 ore.
La sfarsitul anului 2018 refugiul era in stare buna, adapostul de sub Goru arata asa: https://imgur.com/a/iqYVPAS
O alternativă ar fi să dormi în refugiu, dar aceasta înseamnă că vei avea un rucsac mai greu.
Mesaj modificat de autor!
Salutare doamnelor și domnilor!
Revin.
@ - Vestale Am postat și-n ghid. Drum bun, până sus, marcat destul de bine, fără probleme de dezorientare cred că nici pe ceață (vara).
@- Andraș - poți preciza dacă există vreo posibilitate de a face Vârful Goru iarna într-o zi, pornind de la poale? Un alt traseu? Am identificat și refugiul de sub Vf.Lăcăuți, de care ai zis, precum și adăpostul de sub Vârful Goru. Sau poți cumva preciza cât se face cu snowmobilul de unde te ia și până la Vârful Lăcăuți?
Mulțumesc.
@Gabi De obicei, exceptand ninsorile abundente, poti sa te duci cu orice automobil pana la startul trackului. Am fost de cat
Cu snowmobil poti sa te duci pana la Lacauti.
@-Andraș-mulțumesc mult. Și pentru track. Tot 14 ore se adună de la Comandău- Vf.Goru- Comandău dar nu-i bai! Poate deplasarea cu autoturismul (iarna, cu vreun snowmobil) dinspre Comandău sigur să mai scadă din timpi. Dar precizările tale îmi dau curaj.
Pare singurul traseu rezon, ca timp, de făcut iarna! Știu și refugiul de la Lăcăuți (din poze). Nu mă bazez pe refugii de gen pentru că, din experiența personală, ori sunt încuiate, ori sunt ocupate. Nu o zic cu zăduf. Cred că oamenii își protejează/valorizează munca și investiția în fel și chip.
Gabi, Goru se poate face intr-o zi, iarna, de la Comandau. Mergi cu masina pana la capatul drumului forestier si de acolo pe jos. E lung, 30km, dar se poate face . Pana la Lacauti nu vei avea probleme, drum usor probabil batut, dar de acolo pana la Goru s-ar pute sa nu ai urme daca prinzi zapada proaspata.
Ai aici trackul nostru https://connect.garmin.com/modern/activity/6815599098, deci Lacauti-Goru-Lacauti 5 ore, fara rachete. Tura facuta cu 3 camarazi si o catea.
Ai refugiu sub varful Lacauti, refugiu relativ recent construit si dupa cunostintele mele in stare buna si un adapost inainte de Goru. Maracajele l-am pierdut la urcarea pe Goru, dar se poate urca si direct, unde vezi ca nu e jnepenisi.
Mesaj modificat de autor!
Sunt refugii ce iti ofera adapost de vant, cateva grade in plus fata de afara si cateva locuri la prici uscate, plus ceva adapost de un Martinel ratacit sau ademenit. In Poiana Maicilor din Ceahlau era doar o stana, nu stiu sa fie refugiul oficial.
De la vf Lacauti spre vf Goru dus si intors iarna pe zapada, la bocanc/rachete e greu de incadrat in 4-5ore. Timpii de vara sunt cam asa: https://photos.app.goo.gl/JPDshsEXbDo9bvqX6
Ma bucur ca consideram chit!
@- vestale. Mulțumesc! Nu mă încred în refugiul de pe Lăcăuți. Din experiența personală, genul acesta de refugii sunt greu abordabile (părându-mi a fi de decor, ca cel de la Poiana Maicilor, sau pentru "cumetrii").
Dar dacă există un drum ce poate fi făcut cu snowmobilul...poate că se încropește ceva. Tot încerc să evit o tură cu cortul în Munții Vrancei. După cum știi, nu sunt fan! Între Vf.Lăcăuți și Vf. Goru nu poate fi mai mult de două ore dar dacă până la Vf.Lăcăuți fac 4-5 ore, iarna tura devine una de 14 ore...
PS- n-aveai nicio datorie, bro! Am spus-o la mișto. Eu sunt dator la tine mai abitir, pentru toată coasta litoralului Mării Negre și Delta, puse pe GPS-ul meu pentru ture cu caiacul. Deși nu știu cum de am ratat tura de iarnă în Creastă! Mesaj modificat de autor!
De la Comandau se putea ajunge pe vf Lacauti cu masina 4x4, iar iarna. daca zapada e asezata se poate urca si cu snowmobilul sau mai des cu schiuri de tura. Sunt oameni care lucreaza acolo pe varf, trebuie sa ajunga si ei la munca. Dar de pe vf Lacauti pana pe vf Goru, mai e de mancat o paine(cu cartofi, ca e din zona) si inapoi, bineinteles cu zapada buna/asezata se mai poate face si la snowmobil o bucata. Dar exista refugiu nou pe vf Lacauti, poate fi folosit si el.
@Gabi, poate scrii si aici, ca problema datoriei a fost rezolvata de ceva timp si am lamurit-o pe canale private. Sa nu creada oameiii ca nu mi-s de cuvant.
Salutare!
Mulțumesc pentru precizări. Și pentru poze.
Într-adevăr 20 km. este foarte mult.
Există un "drumul mare" care duce de la Comandău la Stația meteo și Vf.Lăcăuți? Dacă da, poate fi făcut iarna cu snowmobilul?
Tot încerc să găsesc un traseu pentru Vârful Goru, de-o zi, care să poată fi făcut și iarna.
Am fost eu cu un atv pe acolo in 2021 dar e marcat cu triunghi galben din ce tin minte. In principiu e un drum forestier care urca intai pe valea Cupanului apoi pe un drum de tractor bunicel.. pana la un punct.
Am reusit sa ies la 3-400m de intersectia cu banda rosie pentru ca am dat de foarte multe doboraturi.
https://imgur.com/lOmrpob
Am incercat sa le ocolesc dar am ajuns intr-o mlastina in care m-am blocat si a trebuit sa ma intorc.
https://imgur.com/undefined
Apoi am luat-o asa pe jos pana am ajuns la indicatorul asta:
https://imgur.com/a/EFQzcUO
Zona asta mi-a placut, frumusica, pe harta apare ca poiana Mioaca.
Asadar eram la 2 ore de Lacauti si 3 ore de Comandau. Nu recomand pe jos de facut acest traseu, se merge doar pe drum forestier si mai sunt si multi copaci cazuti.
Dupa vreo 2 luni am vrut sa-l cobor, gandindu-ma ca pot sa traversez mlastina aia la vale mai usor. Am urcat la Lacauti pe drumul mare si apoi am facut dreapta dar m-am blocat destul de aproape de Lacauti (bine, cu atv-ul e aproape orice) in alte doboraturi. N-am facut poze atunci dar si pe jos era groaznic de bagat pe sub copaci. Radacini uriase, in aer, crengi ascutite peste tot. Nebunie curata.
Deci se pare ca zona aia nu e chiar intretinuta.
Pe jos ai avantajul ca te strecori usor si treci de obstacole dar e mult de mers, vreo 20 Km pe putin, si numai drum de camion. Si cam ursarie pe-acolo.
Jupâne...și zici asta din preaplinul sufletului tău sau cu zvâcnire spre teoria generală a obligațiilor?! Pentru că puterea exemplului este devastatoare și o tură aștept și eu de la tine, de vreo 10 ani! 😊
După ce o să mă întorc din tură voi adăuga la documentare acest traseu pe care vreau să urc și starea lui.
Fii sigur de asta, mai ales că este un traseu nou marcat, cu triunghi galben, nu punct galben.
Portalul acesta are si o sectiune pentru documentare, poate e mai bine de adaugat documentatia aici: https://www.carpati.org/trasee_muntii/vrancei-53/
Mesaj modificat de autor!
Daca-i ordin, cu plăcere!
Îți trimit link. Eu nu am reușit, încă, să deschid povestea.
Domnul Constantinescu să fie sfințit și hirotonit că ne dă mântuire despre Munții Vrancei!
Pai si nu dai si tu cu imparteala la tot poporu' de asemenea interesat? Cu multumiri domnului Constantinescu, pe care sper sa-l revad in aceasta primavara.
Miercuri, 20 iulie 2022 - 13:53