Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vremea
Varful Papusa
Muntii Parang
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Informatii despre munti Fagaras sau Fagarasului? (9)

midan
midan
Rucsac

Mie mi se pare "natural" Munții Făgărașului ( forma Făgărașii ar fi o prescurtare )
Probabil ca Făgărași e forma prescurtată a prescurtării și îmi pare neadecvată.

În multe cazuri s-a atribuit prin "extindere" numele unui munte întregului grup muntos din care face parte ( Bucegii, Făgărașii ). Dacă vrem să fim mai catolici decât papa ar trebui să vorbim de Bucșoiu, Scara, Scoarta, Urlea etc.

Probabil ca un licențiat în geografie ar spune ca e corect "grupa Munților Făgărașului" Carpati.org

Păstorii care au dat nume munților respectivi aveau destul de lucru ca să își mai bată capul cu grupări și alte fantezii moderne Carpati.org

Luni, 28 decembrie 2015 - 15:47

bogdan.t
bogdan.t
Coarda

@victoranica: Ai surprins f bine.

De altfel nici eu nu am intalnit pe nicaieri denumirea de "Fagarasi".
Personal, mi se pare corect "Muntii Fagaras " ... nu stiu. imi suna mai bine la urechiuse.
Pe de alta parte si in celebra colectie de carti Muntii Nostri, cea dedicata acestui masiv poarta tot numele de Muntii Fagaras (aparuta prin '70 si ceva daca nu ma insel).

Luni, 28 decembrie 2015 - 08:53

geo_graful
geo_graful
Caraba

Denumirea de Făgărași n-am întâlnit-o pe nicăieri, cel puțin nu în scrieri de specialitate. Făgăraș sau Făgărașului cred că pot fi folosite fără teama de a greși, aceste denumiri fiind folosite în diferite publicații de către mai mulți autori, de-a lungul timpului, așa cum a observat și inițiatorul topicului. Nu știu să spun care dintre denumiri ar fi `mai corectă`...

Duminică, 27 decembrie 2015 - 22:34

baumwolle
baumwolle
(admin)

Ca sursă nu-ți pot oferi decât o opinie personală a lui Dinu Mititeanu: http://dinumititeanu.ro/Fagaras,-Muntii-Fagarasului,-Fagarasii .

Duminică, 27 decembrie 2015 - 18:05

victoranica
victoranica
Coarda

Mie "Muntii Făgărași" imi suna la fel de rau ca si "Parangi" sau "Retezați" sau, cum tot aud din ce in ce mai des - "Craii" . Cel mai des am intalnit denumirile alternative de Făgărași sau Făgărașului, prima aparand mai uzual. Nu am gasit nicio sursa care sa sugereze ca denumirea de Făgăraș ar fi gresita.

Duminică, 27 decembrie 2015 - 18:04

baumwolle
baumwolle
(admin)

Țara și munții sunt ai Făgărașului. Făgăraș este orașul, nu masivul muntos. Denumirea corectă pentru munți sunt Munții Făgărașului, sau, dacă vrei, munții Făgărași.

Din păcate, însă, în unele atlase și ghiduri tipărite se folosește denumirea incorectă, fiind, de fapt, denumirea uzuală pentru cele mai multe persoane...

Sâmbătă, 26 decembrie 2015 - 08:17

xoreax
xoreax
Coarda

@rupi, nu cred ca un licentiat in geografie iti trebuie ci un lingvist de-al zonei care ar putea avea detalii legate de etimologia denumirii acestor munti.

Rational, asa cum Tara Fagarasului reprezenta regiunea istorica in care erau cuprinsi acesti munti, muntii ar fi apartinut tot "Fagarasului" si nu ar fi avut o denumire de sine statatoare precum "Fagaras".

Vineri, 25 decembrie 2015 - 16:36

macaz2006
macaz2006
Caraba

Or fi Fagarasi Carpati.org
Corect mi se pare muntii Fagaras. Fac pariu ca vei gasi in manuale ge geografie ambele denumiri.

Vineri, 25 decembrie 2015 - 16:03

rupi2003
rupi2003
Busola

Ma poate lamuri un licentiat in geografie in legatura cu denumirea stiintifica a acestor munti?
Eu am ramas cu impresia ca ar fi "muntii Fagarasului" si asa este scris si pe acest site.
Google imi da insa destule exemple de harti, carti si site-uri ale "muntilor Fagaras".
Multumesc.

Miercuri, 23 decembrie 2015 - 13:36

Afisari: 1,601

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0548 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org