Mie mi se pare "natural" Munții Făgărașului ( forma Făgărașii ar fi o prescurtare )
Probabil ca Făgărași e forma prescurtată a prescurtării și îmi pare neadecvată.
În multe cazuri s-a atribuit prin "extindere" numele unui munte întregului grup muntos din care face parte ( Bucegii, Făgărașii ). Dacă vrem să fim mai catolici decât papa ar trebui să vorbim de Bucșoiu, Scara, Scoarta, Urlea etc.
Probabil ca un licențiat în geografie ar spune ca e corect "grupa Munților Făgărașului"
Păstorii care au dat nume munților respectivi aveau destul de lucru ca să își mai bată capul cu grupări și alte fantezii moderne
De altfel nici eu nu am intalnit pe nicaieri denumirea de "Fagarasi".
Personal, mi se pare corect "Muntii Fagaras " ... nu stiu. imi suna mai bine la urechiuse.
Pe de alta parte si in celebra colectie de carti Muntii Nostri, cea dedicata acestui masiv poarta tot numele de Muntii Fagaras (aparuta prin '70 si ceva daca nu ma insel).
Denumirea de Făgărași n-am întâlnit-o pe nicăieri, cel puțin nu în scrieri de specialitate. Făgăraș sau Făgărașului cred că pot fi folosite fără teama de a greși, aceste denumiri fiind folosite în diferite publicații de către mai mulți autori, de-a lungul timpului, așa cum a observat și inițiatorul topicului. Nu știu să spun care dintre denumiri ar fi `mai corectă`...
Mie "Muntii Făgărași" imi suna la fel de rau ca si "Parangi" sau "Retezați" sau, cum tot aud din ce in ce mai des - "Craii" . Cel mai des am intalnit denumirile alternative de Făgărași sau Făgărașului, prima aparand mai uzual. Nu am gasit nicio sursa care sa sugereze ca denumirea de Făgăraș ar fi gresita.
Țara și munții sunt ai Făgărașului. Făgăraș este orașul, nu masivul muntos. Denumirea corectă pentru munți sunt Munții Făgărașului, sau, dacă vrei, munții Făgărași.
Din păcate, însă, în unele atlase și ghiduri tipărite se folosește denumirea incorectă, fiind, de fapt, denumirea uzuală pentru cele mai multe persoane...
Sâmbătă, 26 decembrie 2015 - 08:17
xoreax
@rupi, nu cred ca un licentiat in geografie iti trebuie ci un lingvist de-al zonei care ar putea avea detalii legate de etimologia denumirii acestor munti.
Rational, asa cum Tara Fagarasului reprezenta regiunea istorica in care erau cuprinsi acesti munti, muntii ar fi apartinut tot "Fagarasului" si nu ar fi avut o denumire de sine statatoare precum "Fagaras".
Ma poate lamuri un licentiat in geografie in legatura cu denumirea stiintifica a acestor munti?
Eu am ramas cu impresia ca ar fi "muntii Fagarasului" si asa este scris si pe acest site.
Google imi da insa destule exemple de harti, carti si site-uri ale "muntilor Fagaras".
Multumesc.
Probabil ca Făgărași e forma prescurtată a prescurtării și îmi pare neadecvată.
În multe cazuri s-a atribuit prin "extindere" numele unui munte întregului grup muntos din care face parte ( Bucegii, Făgărașii ). Dacă vrem să fim mai catolici decât papa ar trebui să vorbim de Bucșoiu, Scara, Scoarta, Urlea etc.
Probabil ca un licențiat în geografie ar spune ca e corect "grupa Munților Făgărașului"
Păstorii care au dat nume munților respectivi aveau destul de lucru ca să își mai bată capul cu grupări și alte fantezii moderne
Luni, 28 decembrie 2015 - 15:47