Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Saua Batrana
Muntii Bucegi
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Unde/cand se poate dormi in sac de bivuac ? (5)

timmy
timmy

De-a lungul timpului am avut parte de câteva nopți neplanificate pe munte sub cerul liber în diverse configurații:

- doar cu sac de dormit de 3 sezoane și fără foc în octombrie în Piatra Craiului prin zona poienii Vlădușca. Țin minte că am dormit destul de bine, dar a fost puțin mai frig dimineața luând în considerare faptul că iarba făcuse pojghiță de gheață.

- prin buila vânturarița am dormit cu foc într-o poiană mai jos, dar în sac de vară - am dormit neîntors, nicio problemă. Nu mai țin minte exact dacă era primăvară sau vară.

- în Piatra Craiului într-un fel de grotă destul de umedă din Valea Ciorângăi (diferită de canion). Afară cam ploua, dar într-un final am dormit bine. Aici ar fi mers mai bine un suprasac.

Că tot ai întrebat de animale, cred că dormeam în grota ursului, erau foarte multe oase de alte animale și excremente proaspete și mari de urs chiar lângă ea. N-a venit să își ia locul.

- în Bucegi undeva sub vârful picătura, deasupra Poienii Mari a văii Caraimanului în iunie, fără sac de dormit, cu un foc foarte mic, am dormit pe semicorzi. Nu a fost foarte comod, am dormit doar vreo 4 ore. dar s-a putut.

Niciodată nu am avut problemă cu vreun animal, mai ales că în majoritatea cazurilor mâncarea era departe de locul în care am dormit.

Dacă ai sac de dormit bun nu cred că ar fi o problemă nici în Făgăraș, mai ales că dacă vei merge în zona stâncoasă a crestei sigur îți vei găsi adăpost printre lespezile de șisturi. Animale nu prea sunt sus în creastă oricum, poate marmote. Ca și iarna, fiind mai expus d.p.d.v termic poate că ar trebui să dai mai multă atenție alimentației de dinaintea somnului.

Toate cele bune!

Duminică, 31 iulie 2011 - 16:29

daimbeg
daimbeg

Daca dormi in padure e bine sa ai ceva intre tine si pamant. Fie ca e un bivy, cort sau un hamac si trebuie un echipament decent pentru ca in cort nu cred ca e la fel ca afara. In cort esti protejat de vant si deci nu exista acel windchill care iti scade drastic temperatura pe care tu o resimti si la ea trebuie sa te gandesti cand iti alegi si sacul de dormit cu confortul respectiv(plus, in cort ai 2-3 grade in plus daca afara nu e vant sau nu ploua). Hainele in plus nu sunt neaparat o optiune pentru ca sacul de dormit e facut sa incalzeasca primul strat, iar daca tu ai hainele reci o sa te simti nasol in prima parte a serii romantice sub cer liber pe care vrei sa o intreprinzi.

Ca parere personala bivoacarea mi se pare un element de genul "last option available" si evident ca un bivoac poti sa il faci si din ce iti ofera natura si nu iti trebuie un bivy(bivy-ul e deja ceva prea planuit) si incercarea de a gasi o pozitie cat mai buna de a te feri din calea naturii(ploaie, ninsoare,animale, insecte), un loc bun de a face focul spre incalzire. E mai mult chestie de improvizatie si trebuie sa stai psihic bine.

P.S.: Daca o duci pana la capat sa scrii aici parerea ta despre cum a fost si cum te-ai simtit. Un jurnal eventual

Sâmbătă, 30 iulie 2011 - 22:37

altfell
altfell

Cu animalele, ori ca dormi la cort ori ca dormi in sac e acelasi lucru.. o singura exceptie: insectele. Fie ca e vorba de tantari, fie ca te trezesti cu roua si melci.. parca in cort distanta dintre tine si ele e mai mare. Pt tantari se folosesc ori saci de bivuac speciali cu plasa de tantari.. ori incropesti ceva care sa te protejeze (o perdea). De-asta iarna e mai usor.
In rest aplici regulile de la cort.. tii mancarea departe de dormitor si ai grija sa mirosi tare a om.. ceea ce dupa o zi de mers pe munte nu e asa greu.

Depinde f mult ce inseamna bivuac. Poate sa insemne o folie de supravietuire, poa sa insemne un hamac cu supratenta, sau un suprasac din fas, sau un apartament cu 4 camere si jacuzzi gen Vaude bivy: http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/sm_uploaded_files/product_images/1438.1.jpg

Cat de indicat e, depinde mai mult de vreme decat de animale. Daca ai o torentiala, cam nasol doar in suprasacul "impermeabil". In principal problema suprasacilor e ca sunt lipiti de sacul de dormit si condensul in loc sa se prelinga frumos pe afara intra in sacul de dormit.

Deci, din punctul meu de vedere problema nu sunt animalele sau in ce munti mergi (mai putin bucegi), ci conditiile meteo si ce fel de bivuac folosesti.

Bafta si astept si eu alte pareri despre topicul asta caci e unul interesant.

Vineri, 29 iulie 2011 - 17:23

dragois
dragois
Caraba

Bivuacul il poti face cam cand si unde vrei tu, presupunand ca rezisti psihic si ai ceva echipament cel putin decent. Si te asigur ca animalele nu au probleme cu mersul pe zapada, poti gasi urme pe zapada in cele mai ciudate locuri (aproape sau foarte departe de civilizatie), intrebarea in acel moment fiind: cat de vechi sunt acele urme?

Culmea e ca de multe ori urmele de animale merg de-a lungul celui mai usor traseu dintre doua puncte asa ca poti sa incerci sa te bazezi pe ele in caz ca nu se vede nici un marcaj sau poteca.

Vineri, 29 iulie 2011 - 16:48

csuporj
csuporj
Coarda

Ma intereseaza mai mult sa nu am probleme cu animalele (soareci/ursi/etc.). Ma gandesc ca pe zapada animalele umbla mai rar. Cat de indicat e bivuacul (dormitul afara doar in sac de dormit si suprasac conform reclamei impermeabil) de exemplu in septembrie in Fagaras ?

Vineri, 29 iulie 2011 - 16:03

Afisari: 3,807

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0518 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org