Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Online

Vremea
Varful Scarita
Muntii Godeanu
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Snowshoe sau snowblade? (13)
 
edy
edy
Coarda
 
A trebuit să mă duc în Rodnei să găsesc zăpadă bună. Cu silvretta sub bocancul tehnic, trebuie să recunosc că am avut viteză la înaintare. A trebuit să fac vreo trei opriri în service pentru reglarea legăturilor, dar viteza a fost mult peste cea realizată cu legăturile simple cu care au fost dotate schiurile de către producător. Poate e doar o impresie, dar înlocuirea clăparului de tură cu bocancul tehnic (chiar dacă e un rigid B3) a fost mult mai iertătoare cu musculatura.

Mai rămâne să fac o tură două pe rachete, în condiții diferite de zăpadă și apoi să trag o linie. Cu siguranță se găsesc condiții care să favorizeze una dintre cele două soluții tehnice.


Vineri, 17 februarie 2023 - 13:27

zentai
zentai
Coarda
 
@-Edy-nu sunt eu în măsură să te învăț ceva dintr-astea (moment de modestie sinceră Carpati.org )...Mi-ar face plăcere să ne cunoaștem și să povestești pățanii de-ale tale, cu precizarea că eu nu fac cățărare. Nu am făcut niciodată. Am cochetat, mi-am dat seama că cere consecvență, timp și dăruire, m-am simțit (atunci) ca legat de glie, având de ales între alpinism și restul. Pentru mine a fost simplu și ușor să aleg. Poate am greșit. Dar am rămas cu toate celelalte. Carpati.org

Dar mersul pe rachete este foarte simplu. Dacă se mai ciocnesc rachetele între ele sau se mai agață de vreo creangă de sub zăpadă, te mai împiedici ușor, să știi că toate acestea fac parte din procesul de învățare. Carpati.org După o oră îți va ieși natural. Nici nu se va mai cunoaște că nu ai mers niciodată pe rachete după o oră de mers pe ele.
Mulțumesc.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 13 februarie 2023 - 14:16

edy
edy
Coarda
 
Nu mai încurcat cu nimic. Studiez și eu diverse, cândva tot dau peste tine în ceva tură și fur strategia 🙂. Aștept feedback și de la rachetele gonflabile. Între timp am dat și de un model cu downhill, călcâiul intră sub rachetă. Tot învăț. Am pus silvretta pe skishoes și caut zăpadă să testez. Prind lux bocancii tehnici.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 13 februarie 2023 - 10:51

zentai
zentai
Coarda
 
@-Edy-Dezavantajele rachetelor e acela că sunt grele la cărat (bine eu le car și pe ale mele și pe ale soției, la fel și colțarii, precum și pioleții- când este cazul...dar chiarșașa Carpati.org ) adevărat, față de snowblade-uri.

La turele de approach devin o cantitate deloc neglijabilă dacă ai în spate și echipamentul tehnic de cățărare. Cred că sunt modele și mai ușoare. Recunosc, eu am căutat fiabilitatea în timp pentru că stricarea rachetelor la mijlocul turei poate fi un dezastru greu de evaluat pentru a lua hotărârile bune. Am văzut asta la cineva într-o tură în Călimani care i s-au defectat rachetele și când s-a dat jos de pe ele, efectiv, a intrat în zăpadă până la brâu.

Apoi că sunt și voluminoase. Mie, într-un rucsac de 60 l abia îmi încap o pereche de rachete, colțarii, jaka (hard sau shell), o pereche de mănuși de rezervă și 2 termosuri. Restul atârnă. Mai nou, de când cu iarna asta care azi o vedem și când ajungem loco, nu e, luăm și snowline-urile. Pentru poteci înghețate, pentru că eu personal trebuie să fiu atent la genunchi, mai atent decât alții și am nevoie de aderență maximă. Deja...
Sper că nu te-am încurcat cu nimic, din tot ceea ce am zis!
Toate cele bune.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 13 februarie 2023 - 09:57

edy
edy
Coarda
 
Clar este că nu pot trage concluzii fără câteva ture mai serioase de umblătură pe rachete. Dar un lucru e sigur. Dacă este să mă plesnesc singur, să dau un picior peste celălalt, o fac destul de iute. Nu îmi sunt străine „mângâierile” cu colțarii. Prima impresie asupra rachetelor a fost una plăcută. Rămâne să aprofundez.

Pe de altă parte snowblade-urile sunt mai ușor de manevrat în teren mai accidentat (comparație cu schiul de tură mai lung), dacă le am în spate încurcă mai puțin în pasaje tehnice. Locuri prin care schiurile de tură întregi se poticnesc rău, jumătățile acestea se descurcă mai bine. Dacă simt lipsa la ceva, este lungimea pasului. La schiurile mari lunec mult mai mult. Dar nu îmi pare un impediment major, ideea este să străbat zona de approach fără consum prea mare de resurse (timp și energie fizică). Nu prea aș spune că nu au eficiență la deal, iarăși am nevoie de comparație. Mi-ar cam trebui condiții identice (greu în practică) pe un traseu măcar de jumătate de zi, parcurs cu rachete, respectiv cu snowblade. Apoi văd cum mă simt, în care situație sunt mai odihnit.


Duminică, 12 februarie 2023 - 22:51

zentai
zentai
Coarda
 
@-Edy- eu te-am lăsat în pacea ta, socotind să nu intru în amănunte, căci dacă vrei argumente le putem decela împreună. 😀 Eu zic ca acei câțiva pași sunt neconcludenți. Dacă vrei, poți socoti rachetele de zăpadă ca un fel de "tot teren". Snowbalde-urile sunt folosite pe un teren care necesită niște condiții asemănătoare schiului de tură, să capeți viteză de deplasare la vale. Dar la deal sunt ineficiente. Am urcat anul trecut pe Varful Ascuțit ,pe la Voșlobeni, Peștera Sügo (Munții Gurghiu). După cum știi, până la primul platou urci aproape printr-o râpă. Atât de mare era zăpada că ne-a luat șase ore, tur-retur, pe un traseu de 3 km. Îți dai seama că pe acolo snowblade-urile sunt total inutilizabile. E doar un exemplu care sa te ajute să iei o hotărâre bazată pe eficiență. Până la urmă, mersul pe rachete nu e foarte diferit că mersul pe colțari, unde tot așa, trebuie să mergi cu picioarele ușor depărtate. După mers timp de o oră, îți va ieși natural, mersul pe rachete. Toate cele bune.
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 12 februarie 2023 - 21:06

edy
edy
Coarda
 
@zentai: se pare că scap fără durerile facerii. Am făcut câțiva pași cu modelul Ruxandrei și mersul mi-a ieșit destul de natural. Drept că îmi venea la „înde picior” să îi împing, eram după câteva ore de snowblade cu foci, dar prima impresie a fost una bună. Rămâne să aprofundez subiectul.


Duminică, 12 februarie 2023 - 09:38

edy
edy
Coarda
 
Fac o probă prin Călimani pe undeva, de sunt norocos.


Vineri, 10 februarie 2023 - 18:28

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Sigur se gasesc de inchiriat in Cluj daca vrei sa faci o proba


Marți, 7 februarie 2023 - 08:00

edy
edy
Coarda
 
Mulțumesc amândurora.

Fie și pentru un pic de crăcănat parcă nu aș vrea să-mi reconfigurez oasele tocmai acum. Cred că pot face un test simplu, improvizez ceva în jurul bocancului și caut zăpadă mare. Prea crăcănat nu sunt de felul meu, dovadă sunt urmele de colțari care și-au făcut simțită prezența de-a lungul timpului. Pe de o parte mersul în zăpada mare nu e tocmai bucurie pentru organism, mai ales dacă se lasă cu scufundări bruște, ruperi de cruste și alunecări neprevăzute. Pe de altă parte m-am uitat la ceva clipuri cu rachetele (ne)gonflabile și mersul (chiar în clipurile de reclamă) nu pare foarte natural, se sesizează și acel „peste pas” de care vorbește @zentai. Dacă nu adun probe clare că pot merge „ca și mine” și să consum mai puțin fizicul, nu e nici o grabă spre rachete. Greutatea suplimentară de la echipamentul cu mini schiuri se târâie destul de bine. Oricând rămâne în picioare și provocarea zăpezii mari sub talpa bocancului.


Marți, 7 februarie 2023 - 07:57

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Cu cracanatul, depinde de rachete (alea in forma de clepsidra te cracana mai putin) si de cum mergi in mod normal. Eu n-am simtit ca e un mers nenatural, dar is si lata-n solduri.

Se economiseste foarte multa energie in comparatie cu bocancul gol - nu stiu sa compar cu snow-blade-ul ca nu schiez nici pe partie, dar n-o sa uit niciodata o tura in Giumalau cand credeam ca degeaba le port, ca ma scufundam cu ele pana la genunchi, si cand mi le-am scos si am pasit langa ele m-am scufundat pana la piept Carpati.org Dar, spre deosebire de schiuri, nu poti sa-i dai blana in jos deci se mai pierde si acolo eficienta. Din cate vad, astia pe care ii stiu care fac schi-alpinism nu scot rachetele la iveala decat atunci cand restul grupului nu stie sa schieze.

O optiune interesanta (cum te stiu ca-ti plac ultralight-urile) is rachetele gonflabile (smallfoot sunt firma originala, acum vad ca le fabrica si ABS). 500g bucata, le poti folosi cu gherutele din dotare sau atasate direct peste coltari pentru ture cu pasaje mai tehnice, si cand stii ca nu mai ai nevoie de ele se dezumfla si ocupa spatiu in rucsac cat o sticla de suc. Cand o sa fac un upgrade la rachetele mele de la ce-am luat in viteza candva de pe olx, de alea imi iau.


Luni, 6 februarie 2023 - 20:28

zentai
zentai
Coarda
 
Salutare. Da, mersul pe rachete presupune mersul (fie și mai ușor) crăcănat. Am și snow-blade-uri. Dacă nu mai este concludentă aserțiunea cum că restul discuției este pas, în cazul îndeplinirii condiției crăcănelii, putem continua. Carpati.org

Poți dezvolta un mers "peste pas", adică să ridici mult piciorul, astfel încât racheta din aer să nu lovească racheta de pe sol dar peste o oră ar deveni chinuitor (părerea mea) mai ales că trebuie să prinzi racheta de picior, adică să nu mai fie târâită (astea mai noi sunt prevăzute cu legături aproape ca la placa de snowboard, cu mod de prindere care să permită libertatea călcâiului sau blocarea călcâiului pe rachetă) ceea ce la vale poate că merge dar la deal ar tensiona articulația labei piciorului.

Toate cele bune.


Luni, 6 februarie 2023 - 17:11

edy
edy
Coarda
 
Am avut în tinerețe ceva ieșiri pe schi de tură. La un moment dat am căutat o variantă care să mă încurce mai puțin în pasaje tehnice, ceva de approach. De ceva anișori am în dotare o pereche de miniblades de tură. Circa 1m lungime, lățimea minimă 10cm, legăturile nu sunt releasable, au înălțător, ceva sârme și plastic. Se potrivesc pe anumiți bocanci tehnici din clasa C3. Evident se potrivesc pe plastici și pe clăpari. Aceste două variante vin în schimb cu un plus de greutate, în cazul meu circa 2.5kg maxim pe picior (clăpari+miniblade+piele de focă-bocanc de iarnă). Întrebarea care urmează se face cu gândul la un drum decent, dar plin de zăpadă: aș economisii ceva energie dacă aș face trecerea la rachete de zăpadă? Precizez că nu am umblat pe rachete, îmi amintesc de ceva improvizații din crengi într-o situație disperată. Dacă rachetele presupun să trec la mersul (fie și ușor mai) crăcănat, spun pas din start. Trag speranța că sunt colegi care pot împărtăși din propria experiență.


Luni, 6 februarie 2023 - 16:49

Afisari: 820


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0557 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org