Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vremea
Varful Moldoveanu
Muntii Fagarasului
#49  Inapoi 1 2 3 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Sfat achizitionare cort munte (49)

mike
mike
Rucsac

Ai dat mai intai un search pe site, in forum dupa "pinguin"?Stiu ca aceasta marca a tot fost mentionata in discutii. Citeste mai intai tot ce gasesti, vezi daca nu poti strange ceva informatii din ceea ce exista deja si apoi intreaba ceva mai particularizat.

Miercuri, 27 octombrie 2010 - 20:17

parfum
parfum

si pe mine ma intereseaza sa iau un cort de expediti pt mers in munti iarna
sant incantat de cort CORT PINGUIN GEMINI EXTREME SNOW

http://www.mormota.ro/?tart=101&alm=4&produs=1130&cont=pgeminixs

da nu stiu cat de bune sant produsele de la aceasta firma!
voi aveti asa ceva sau amicii vostri?
si sac de dormit si rucsac tot pingun asi vrea, dar astept parerea voastra ! multumesc !

Miercuri, 27 octombrie 2010 - 01:47

odin
odin
Rucsac

Mihaitzateo: daca tot m-a pomenit Stefalexe mai zic si eu ceva.
Chestia aia cu intorsul dupa vant era o gluma! Vantul predominant in Fagaras e din Vest catre Est. Cum crezi tu ca m-am simtit eu cand in Saua Puha mi-a daramat vantul cortul? Abia il pusesem si ma bagasem in el. Afurisit vant!

Exista diferite tipuri de corturi, am scris si eu un articol, scris e un fel de a zice...traducere dintr-o revista Big Pack.

Noi cumparam corturi "sa tina". La ce? Dupa eforturi financiare si destule gemete prin tramvaie sa ajungem repede la magazin si dupa alte transpiratii reci cand inmanam vanzatorului banii si punem mana pe cort...fericiti, nevoie mare!...ajungem acasa, apoi la munte.
Culmea, ne inecam in cort. Si nu da vina mereu numai pe cort.
Iti trebuie ceva practica sa pui cortul, nu ca ar fi greu, dar chiar daca ma 'injuri' iti spun sa-ti dai cu parerea dupa vreo 10 ture. Sa ai timp sa-l montezi si demontezi de 25 de ori.
Mai spun o data ce ma atrage pe mine la un cort: sa se puna repede, sa aiba forma aerodinamica si sa fie usor. Materialoe cat mai bune, bineinteles.

Te plangeai ca are nu stiu cate puncte de ancorare. Sau ca are mai putine. Daca are fustita, pune pe ea pietre, orice si nu mai ai nevoie de puncte de ancorare. Si daca vrei sa strici putin peisajul montan...ingroapa fusta aia in pamant ca in zapada si nici dracu' nu ti-l sufla de acolo.

Ca veni vorba de fustita...multi spun ca un cort daca rezista iarna, vara e boierie. Da! Insa uita ca au fustita aia, ba din contra o fixeaza pana jos sa tina bine. Si hop condensul...aerisirea e inchisa si fustita trasa pana jos. Se face invers! Ridici fustita sa intre aer pe jos care va iesi prin aerisire. E un fel de aer conditionat, aerul rece intra pe jos si cel cald iese pe sus...dar stii asta!

Si intinde cortul bine. Daca se lipeste tenda exterioara de folia interioara intra apa de condens. Chiar daca il intinzi bine la 6 seara la 11 poti avea surprize sa te ploua inauntru. Se face roua afara si fasul de la tenda exterioara se "lasa", se intinde...oricine iti spune ca e adevarat. Atunci te duci la chingile de intindere a fasului si mai tragi de ele pana se intinde fasul bine. Intre cele doua folii se creaza un strat de aer care actioneaza ca o toba, impinge apa afara. Daca se unesc cele doua folii, apa de condens patrunde in cort. (sa nu zici ca ai numai o tenda si nu 2, altfel parca ai respira in punga)

E la fel ca dormitul in sac. La frig, multi au tendinta sa bage capul in sac, la caldura. Respirand, vaporii de apa raman in sac si se face condens. Se trezesc dimineata uzi si nu stiu de ce. E sacul prost! Nu. Daca isi acopera fata sau gura cu un tricou pus asa numai de acoperire ca la plaja se schimba treaba.

Un cort "functioneaza" bine daca inauntru e uscat si partea interioara a tendei e umeda.

Nu te supara. Fiecare cu parerea lui, dar condensul e la fel pt toti si asta nu se poate schimba.

Sâmbătă, 20 septembrie 2008 - 23:46

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

E primul cort al meu personal.
Pana acum am mai fost cu cortul la munte dar luat cu imprumut de la altii.
Nu am mai avut curaj sa stau inca o noapte pe creasta cu cortul...am stat pe la cabane.

Marți, 16 septembrie 2008 - 19:05

midan
midan
Rucsac

Sunteti incrancenati rau pe cortul asta.

Nu poti sa ai pretentia de la nici un cort sa-ti tina de cald. Cele pentru iarna au tenda interioara dintr-o tesatura mai groasa care ingreuneaza circulatia aerului si creeaza un "microclimat" dar mai mult de cateva grade nu "castigi"

Nu face comparatia cu un cort in care au dormit trei oameni care au generat caldura mai multa decat tine.

Si nici eu nu cred ca a trecut apa prin tenda, mai degraba fost condens.

Eu zic sa mai ai rabdare cu el. Dupa ce mai exersezi cum sa-l montezi poate n-a sa ti se mai para asa rau. Daca e primul tau cort, sigur mai ai cate ceva de invatat.

Marți, 16 septembrie 2008 - 18:07

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

taurus ultralight:
outer canvas: 40D Polyamid Ripstop 240T bothside siliconized 3.000 mm
Innertent: 30D Polyester Ripstop 285T
Floor: 40D Polyamid Ripstop 240T PU laminated 10.000 mm

Are prelata siliconata pe ambele fete - super izolare termica ,impotriva vantului,impotriva apei.

Ca sa nu mai zic ca fundul cortului la Taurus Ultralight e laminat...

Marți, 16 septembrie 2008 - 17:27

stefalexe
stefalexe
Busola

Iti spun eu pe cuvantul meu de pionier ca s-au folosit si Taurus Ultralight verde inchis pentru taberele avansate. "Corturi aiurea" e cam intindere de coarda, serios.

Orice cort trebuie intins bine, altfel nu functioneaza bine!

Oare de ce crezi ca-ti cere o oarecare forta sa intinzi betele alea? Tocmai ca sa nu-l puna lumea pleostit... Te contrazici singur cu ce ziceai anterior in discutie! Pana la urma trece apa prin prelata, sau ti s-a scurs bruma topita pe peretele exterior, si nefiind intins bine, ti-a intrat inauntru? Fa te rog testul ala si vorbim apoi!

Eu zic ca este imposibil sa intre apa prin prelata aia daca nu e gaurita!

La folosire incorecta, nu-ti garanteaza nimeni nimic pe lumea asta. Carpati.org

Marți, 16 septembrie 2008 - 17:23

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

space explorer:
outer canvas: 70D Polyamid Ripstop 210T, bothside siliconized, 5.000 mm
Innertent: 70D Polyamid 210T
Floor: 70D Polyamid 210T, PU coated, 10.000 mm

taurus:
outer canvas: 75D Polyester 185T PU coated 3.000 mm
Innertent: 70D Polyamid 190T
Floor: 70D Polyamid 190T PU coated 5.000 mm

Si gata nu mai postez ca stresez lumea.

Marți, 16 septembrie 2008 - 17:15

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

Corturile cu care s-au facut respectivele varfuri -space explorer- au fost date direct de Vaude.
Cu cine sa ma duc sa vorbesc la magazin cu tipa care vinde
(e vorba de everest) si care nu are vreo idee de chestii tehnice?
Ce e vina ei ca Vaude face corturi aiurea?
Oricum eu cred ca e mare diferenta intre Space Explorer de are altfel de forma si altfel de material la prelata .
Da cred ca ar fi trebuit sa imi fi luat un space explorer dar acum ma voi orienta spre un cehism ieftin si bun.

Marți, 16 septembrie 2008 - 17:10

stefalexe
stefalexe
Busola

Imi permit sa intervin, ca de obicei inutil, cu scuzele de rigoare, in discutia asta inversunata impotriva unor corturi. Si o iau babeste asa, pe ocolite, poate se prinde ceva. De mine!

Am vreo 20 de cunostinte care si-au luat aparat foto D-SLR, ca tot se ieftinira recent, dar lipsa cunostiintelor despre fotografie si despre setarile aparatului, au dus la lipsa unor rezultate notabile. Degeaba cort de firma, usor si bun, daca nu il intindem cum trebuie.

E ilogic sa faca vreo firma economie la 5 cm de material de-ai dracu’ asa, ca sa ne ploua in cort. Am vazut cortul ala foarte bine, si e material suficient cat sa nu-ti ploua pe podeaua cortului, nici vorba sa-ti intre apa in cort. Desigur, daca il intinzi corect!

Pentru comfort termic in cort e bun articolul recomandat de midan. Mai sunt si altele, iar o infofolire mai zdravana nu face neaparat bine! Eu dorm mai bine in haine de corp decat oricine cu oricate altele pe el, in acelasi tip de sac de dormit, sa zicem unul bunicel, si in acelasi cort.

Cand un cort izoleaza termic foarte bine, nu e bine deloc! Diferenta de temperatura dintre exterior si interior va crea, logic, condens, si atunci chiar ca-ti ploua in cort. Daca nu il stergi bine inainte de strangere, e posibil sa gasesti peste un timp pe material niste floricele. De mucegai!

Pentru pastrarea apei neinghetate folosim termos. Apa oricum ingheata la un moment dat, asa ca un ajutor poate veni din partea zaharului. Adica ceai! Si nu mai ingheata asa usor!

Cu ceva ani in urma am vrut sa-mi iau Taurus, si am gasit niste filmulete si prezentari in germana despre cum sa il intinzi bine, cum se comporta la diverse probleme. Totusi, m-am sucit atunci catre un Space Explorer, fiind incantat de existenta fustitei anti zapada si vant.

Eu ti-am mai zis de corturi cu fustita, dar tu te-ai cramponat in teoria punctelor de ancorare, ca sunt doar 10 in loc de 12, si doar 2 puncte de sprijin pentru bete in loc de 4 cum pare normal. Pentru vant, vorba lui Odin, il intorci cu partea din spate, mai ingusta in directia din care bate vantul. De cate ori e nevoie! Carpati.org

Daca tie iti trece apa prin tenta aia, eu iti dau un million de dolari! Ia incearca acasa sa cari apa cu el, sa vezi daca trece vreo picatura. Space Explorerul meu are cam acelasi material si l-am atarnat in balcon cu vreo 5 kile de apa in caus si nu a trecut nimic o noapte intreaga! Dar nu pune apa foarte rece, ca va face automat condens si iar zici ca ti-a plouat in el.

Cred ca doar la carpati.org se raspunde pe loc la mesaje!

Dar limba romana o stii? Ai luat legatura cu magazinul? Cu patronul?

Eu am vazut la o prezentare niste poze de prin Janak si Europa Peak, ambele varfuri virgine la momentul respectiv, pentru a caror ascensiune Ticu Lacatusu a folosit exact acest model de cort. Dar probabil l-a legat cu mai multe sfori, sau avea 4 "spate" anti vant, probabil era soare la ultima tabara pe la 6 000 de metri, cine stie?

E mai problematic Fagarasul ca si conditii meteo, categoric, mai ales in august! Eu zic ca merita sa te mai straduiesti putin inainte sa faci review-uri asa categorice despre un cort! Carpati.org

Marți, 16 septembrie 2008 - 17:00

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

Le-am scris mail celor de la Vaude(Fau-di) si nu mi-au trimis vreun raspuns. Probabil ar fi trebuit sa il scriu pe germana sa primesc raspuns Carpati.org Engleza nu prea se practica pe siteul lor.

Marți, 16 septembrie 2008 - 16:46

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

Sac de dormit Atta High Trek de isi facea treaba excelent.
Normal a trecut apa prin prelata.
(tenta).
Daca aveam un sac mai slabut si nu aveam polarul la mine probabil ca as fi degerat.

Marți, 16 septembrie 2008 - 16:44

midan
midan
Rucsac

Ai citit articolul ?
Ce sac de dormit aveai ?
Trei oameni genereaza mai multa caldura decat unul singur.
N-am inteles pe unde intra apa in cort, a trecut prin tenta ?

Marți, 16 septembrie 2008 - 16:41

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

Langa mine dormeau alti 3 intr-un cort mai mare si nu asa "de firma" ca al meu si la 1 noaptea au trebuit sa deschida cortul sa iasa pe afara ca nu se mai putea dormi de caldura in cort.

Marți, 16 septembrie 2008 - 16:14

midan
midan
Rucsac

Poate daca citesti aici te mai lamuresti
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_deale-lui-tanase--dormitul_id_1591.html

Marți, 16 septembrie 2008 - 16:05

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

Nu a fost deschis nimic la cortul respectiv noaptea .
Condens nu a facut deloc dar bruma de se topise curgea in cort.
Si asta se intampla numai pe prelata de acoperea intrarea nu si in restul cortului.
Am mai stat si in alte corturi la munte si temperatura dinauntru era chiar placuta (se incalzeste de la corpul uman si de la respiratie).

Marți, 16 septembrie 2008 - 15:59

romancatalin
romancatalin..

Eu nu am auzit de corturi care sa tina de cald ci doar sa protejeze de vant, ploaie,zapada, soare. Temperatura corpului e mentinuta de haine si de sacul de dormit. Toate corturile fac condens daca sunt locuite de mai multi locatari si este foarte frig dimineata si mai ales daca nu se deschid fantele de ventilatie..

Marți, 16 septembrie 2008 - 15:52

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda

A ca sa nu mai pateasca si altcineva ce am patit eu:
Nu va luati Vaude Taurus!
Am vrut sa merg in Fagaras cu cortul , in prima noapte cand l-am pus pe creasta la 2000 de m pe afara au fost cam 0 grade sau -1 grad C.
Cert ca apa nu a inghetat afara dar s-a lasat bruma.
Am degerat pur si simplu in cort in sacul de dormit de a trebuit sa stau cu polarul si geaca in sacul de dormit pe mine!
Apa de am tinut-o in cort avea a doua zi cam 1-2 grade celsius (era bine ca era rece si perfecta pentru baut Carpati.org deci izolarea termica a acestui tip de cort este inexistenta.
Nici macar nu prea a batut vantul prea tare(numai a adiat un pic)!
Surpriza si mai "placuta" a venit cand a dat soarele s-a topit bruma de pe intrarea cortului si a inceput sa imi curga apa in cort!
Si cand am gandesc ca am dat 870 ron pe respectivul cort imi dau seama ca am fost un idiot cand l-am cumparat!
Nici nu e de mirare de altfel caci cortul nu termoizoleaza.
Datorita designului "inteligent"al celor de la Vaude o parte din partea interioara a cortului e neacoperita de prelata.
Oricum ar trebui sa ii apreciez ventilatia excelenta nu?

Marți, 16 septembrie 2008 - 14:49

odin
odin
Rucsac

Zic sa facem asa: daca gasiti ceva pe net care va intereseaza si nu stiti germana, dati un mesaj si va traduc. Sau dati pe www.altavista.com si va traduce automat un textulet de cateva randuri din orice limba in orice limba, mai putin romana. Dar engleza stiti multi, nu ca mine. va descurcati voi cu copy-paste.

Miercuri, 27 august 2008 - 13:26

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

E plin de teste si aprecieri în engleza, nenea Gugal le gaseste pe toate, dar nu are sens sa fie prezentate, adica traduse. Cât timp aceste produse nu sunt disponibile în tara, nu le vad rostul.

Am discutat de mai multe ori cu Rolf Hilleberg despre eventuale vânzari în România. Baiatul este dispus, dar piata nu este disponibila pentru asemenea produse. Nici pentru altele, mult mai accesibile...

Miercuri, 27 august 2008 - 12:59

Afisari: 7,009

#49  Inapoi 1 2 3 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0615 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org