Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Varful Gutai
Muntii Oas-Gutai
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Ruptura uriasa in supratenta (5)

yo6ial
yo6ial
Coarda

No și tu, acuma... Carpati.org

Dar mă miră și pe mine că o bagatelă ca un petec necesită atâtea cuvinte... Carpati.org

Edit:acolo, aia cu 2-3 metri era intentionată a fi 2-3 centimetri.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 10 august 2015 - 22:00

paul.cheteles
paul.chetele..

@yo6ial: Wow, asta da tutorial! Am un alt cort, asta e cel de mers "la festival", dar nu vreau neaparat sa il arunc la gunoi ca e functional si l-as repara sa nu il stric cu totul. Mersi mult, o sa incerc cele scrise mai jos cand am un pic de timp Carpati.org

Luni, 10 august 2015 - 15:18

yo6ial
yo6ial
Coarda

Ei hai că nu-i uriașă. Dacă era mai mare decât cortul... ziceam și eu.

Nu mai trage de cort.
Caută un petec de pânză de Nylon/poliester subțire similar pânzei tendei. Eu m-aș uita la husa de transport Carpati.org
Taie bucata cu 2cm (x/y) mai mare decât ruptura.

Întinde pe o suprafață plană (masă+ziar), cu fața exterioară în sus, porțiunea de tendă ruptă.
Folosește cărți sau alte greutăți să ții pe poziție materialul. Cât mai întins și fără pliuri.
Dacă sa destrămat în zona rupturii, încearcă să elimini firele destrămate tăindu-le cu forfecuța.

Șterge cu spirt zona cu ruptura și partea inferioară a petecului. Pe tendă, șterge cu 2-3m mai mult decât ar acoperi petecul.

După ce s-a uscat bine, aplică un strat subțire de Prenadez/Adepren pe toată suprafața + 1cm unde ar călca petecul. Poți marca cu un pix (liniuțe scurte) perimetrul ocupat de petec.

Aplică adezivul și pe partea inferioară a petecului.
Eu găsesc bețele de la înghețată ca ideale pentru aplicat prenadez.
Așteaptă 20 de minute să se usuce adezivul și îndoaie marginile petecului să se lipească ca un tiv de cam 5mm.
Prinzi 2 colțuri și îndoi spre interior 5mm.

Asta ca să întărești și să previ destrămarea pe margini a petecului.
Aplică adeziv pe tivul format și mai așteaptă 20 de minute.

Începând dintr-o parte îngustă, aplică petecul pe tendă ca și cum l-ai rula. Cu partea lipicioasă în sus, aduci marginea petecului la marginea rupturii și îl rulezi peste ca pe o lipie sau tortilia. Cu grijă că unde atinge lipici cu lipici se prinde instant.
Dacă ai scăpat petecul mai bine îl jupoi și faci altul.

Aplică presiune pe toată suprafața peticită (pumni, palme, masaj)
Mai lasă tenda încă vreo oră să se usuce.

Coase petecul de tendă, la mașina de cusut, în cusătură normală cu pas de 2-3mm sau zig-zag cu pas 2-3mm și stânga-dreapta și avans (2-3 și pe x și pe y) numai pe tiv (marginea întărită)

Pentru o ranforsare suplimentară poți trece cu mașina și prin interiorul perimetrului peticit cu un "X" sau două să apuce definitiv de marginile rupte, de sub petec. Ca modelul unei plăpumi (XXXX) de la limita cusăturii pe tiv. Să nu ieși în afara petecului că slăbești țesătura de acolo.

La final, dacă ai tupeu și spirit de aventură poți netezi și finaliza petecul cu fierul de călcat reglat pe Nylon/sintetic (nu mai mult de 100C) dar nu e neapărat necesar.

Ia în considerare un cort nou cu țesături tip rip-stop Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Luni, 10 august 2015 - 12:33

bogdan.t
bogdan.t
Coarda

dau doar o idee ... ca sa ajut.altceva sa mor de-mi vine in minte in momentul asta...
gasesti prin magazinele de specialitate niste petece din gore-tex pe care le poti lipi cu o solutie speciala, solutie pe care o gasesti tot in magazinele respective de unde iei si petecele. din pct meu de vedere ar fi cea mai viabila varianta atat din pct de vedere al materialului folosit (rezistent,impemeabil) cat si varianta de acoperire a gaurii ... lipire si nu coasere, ca sa nu slabesti si mai tare materialul de baza.
pana la alte sfaturi/idei poti intreba de ceea ce am zis eu ...

Luni, 10 august 2015 - 12:12

paul.cheteles
paul.chetele..

Salutare, detin un cort RCO (modelul ala vechi ce se gasea prin Kaufland cred Carpati.org) de 4 persoane in care am o ruptura uriasa in supratenta. Ruptura e chiar la marginea supratentei intr-un colt si are cam 15-20 cm de-a lungul cusaturii. Se extinde daca intind bine cortul...

Aveti vreo idee care e cea mai buna metoda de a coase/repara ruptura? Nu prea cred ca merge cu banda din aceea speciala pentru rupturi pentru ca e destul de mare si ma indoiesc ca o sa tina. Exista vreo metoda speciala de coasere sau ceva materiale anume? Impermeabilitatea nu e asa de importanta deoarece e chiar coltul de jos.

Mersi!

Luni, 10 august 2015 - 11:51

Afisari: 1,408

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0507 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org