Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Stanca Franz Josef
Muntii Bucegi
#50  Inapoi 1 2 3 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan PRIMUS WINTER GAS (50)

zentai
zentai
Coarda

A-ha! Fain! Mulțumesc pentru informații. Am luat și spirtiera aia ca un mini-aragaz, de pe olx, să fie acolo, și o să folosesc alcoolul tehnic de care spui. Singura strângere de inimă era că sunt profund alergic la mirosul de spirt, dar ăla de răchie îl apreciez profund! Carpati.org (știu că probabil nu miroase dar nădejdea-i mare) Carpati.org

Joi, 15 martie 2018 - 10:36

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Folosesc alcool tehnic (etilic) ce se gaseste prin benzinarii sau alcool etilic din cereale , de 98, la care adaug cateva picaturi de apa sa nu afume. Merge si Mona, dar are cam multa apa si e cam scump raportat la puterea calorica.

Vorbeam de sistemul Trangia, seria 25. Nu-i cel mai compact, dar isi face treaba, iar cand bate vantul merge mai bine Carpati.org Il prefer pentru ca e curat, silentios, nu se poate strica. Are si dezavantaje, desigur, nu-i la fel de rapid ca un primus pe benzina si e mai dificil de reglat flacara.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 15 martie 2018 - 09:56

zentai
zentai
Coarda

Salut Florin! Mulțam fain! Carpati.org E OK. E vorba de aceeași clonă rusească a lui Optimus 8R, de care zicea Ratza. Are tăvița. Nu mă dumiream la ce se referă Alex.

Când te referi la alcoolul folosit la Trangia, te referi la alcool sanitar? Și spirtiera are vreun suport? Mă tentează și pe mine dar o cană cu ceva/orice mi se pare foarte instabilă pe-o călimară, precum spirtiera Trangia (sau Esbit). Am văzut o spirtieră nemțească pe olx care arăta ca un mini aragaz...

Miercuri, 14 martie 2018 - 08:55

florinbalan
florinbalan
Rucsac

@Zentai: Uita-te daca nu cumva ai un filet in partea de jos a arzatorului, unde ar tb sa fie tavita. Daca da, iti pot trimite eu o tavita si ce alte piese mai ai nevoie, caci am unul dezmembrat.

Eu am folosit pentru amorsare numai alcool, benzina lasa un strat de funingine pe partea inferioara a dispersorului, facand primusul sa arda inegal si cu flacara rosie. In interior, cel putin la clona mea, exista un fel de fitil format dintr-o sarma infasurata in material textil (fibra de sticla?), care infunda bine conducta. Benzina nu prea curge pe acolo. Dupa ce l-am curatat odata nu am indesat bine fitilul si ardea prost, scuipand jeturi. Daca folosesti benzina, foarte important e sa fie proaspata si sa cureti des diuza.

Alcoolul il tin intr-o sticluta din plastic cu picurator de la diluant pt unghii, iarna il pun la piept cateva minute si nu am probleme cu aprinderea. (De cativa ani folosesc aproape exclusiv Trangia cu alcool si nu cred ca voi reveni la benzina decat poate in ture extreme de lunga durata)

Miercuri, 14 martie 2018 - 08:44

ratza
ratza
Busola

@zentai: Exact, ai înțeles corect.

Marți, 13 martie 2018 - 13:02

yo6ial
yo6ial
Coarda

Pentru că arzătorul tău este o combinație între cele presurizate manual și autopresurizate (de la propria căldură) prezentate pe zenstoves.

Combustibilul este lichid și ceva trebuie să-l împingă spre duză și ceva trebuie să-l transforme în vapori ori să-l atomizeze (particule foarte mici) pentru a se putea amesteca cu aer și a arde.

Există foarte multe feluri de arzătoare cu toate felurile de combustibili posibili.
Și toate sunt variațiuni pe aceiași temă. Deci combinații de metode de a aduce un lichid în stare gazoasă și al amesteca cu aer în vederea combustiei.

Marți, 13 martie 2018 - 12:34

zentai
zentai
Coarda

O.K. Mulțumesc!

Totuși, explicațiile din link, contrazic, parțial, teza pre-încălzirii (canister stove, așa cum e clona rusească)!
Oricum, esențial e că am înțeles, în mare, care e tehnica.
Mă interesa de ce anume tre să fac asta pentru că nu țin minte tehnica dar țin minte explicația științifică.
Mie mi se părea că odată deschisă valva, ar trebui ca vaporii de benzină să urce spre/ la arzător. Totuși lucrul ăsta posibil să nu se întâmple la -20gC, și de aici creșterea presiunii prin pre-încălzire.

Totuși, tehnica explicată de ratza o să fie prima încercată de mine, părându-mi-se probabilă.De la cărat aragazul în spate benzina ar trebui să se agite suficient cât să crească o oareșcare presiune să urce vaporii, luând în calcul și capilaritatea, fără să uit de vâscozitatea benzinei care s-ar putea să anuleze efectul aceasta.

Totuși, o mie de vorbe nu fac cât un dram de faptă! Carpati.org

Marți, 13 martie 2018 - 11:53

yo6ial
yo6ial
Coarda

@Gabi: http://zenstoves.net/How.htm - Mai de la jumatea paginii.

Marți, 13 martie 2018 - 11:31

zentai
zentai
Coarda

@ratza- știu că o să par un prost care vrea să se dea deștept, cu următoarea întrebare dar, totuși, mă risc..să mă verific dacă am înțeles exact ce vrei să spui: adică, deschizi robinetul și capacul la rezervor (plin), pe principiul vaselor comunicante a Legii lui Beroulii (parcă), că presiunea atmosferică apasă pe benzina din rezervor până ea ajunge sus în arzător, apoi dai foc? (Bine, închizând capacul la rezervor, în prealabil!). După care redeschizi ușor robinetul și începe să ardă, întâi o flacără galbenă, apoi, mult-dorita flacără albastră!

Marți, 13 martie 2018 - 09:34

ratza
ratza
Busola

Toate arzătoarele cu benzină trebuie pre-încălzite. Ca posesor de Primus OmiLite TI și clona rusească a lui Optimus 8R, pot spune că nu folosesc niciodată alcool, ci doar benzina din rezervor. La Primus e extrem de simplu: dau cîteva pompe, deschid robinetul cam 2 secunde, închid, foc și după aproximativ un minut redeschid ușor robinetul.

Rusnacul e ceva mai cu moț, dar nici la ăsta nu e foarte complicat. Deschid robinetul, deschid capacul de alimentare, iar cînd văd primul strop de benzină ieșind prin diuză, închid capacul și dau foc, închizînd treptat robinetul pe măsură ce flacăra începe să crească. Durează mai bine de un minut să-și facă presiune în rezervor, după care începe să ardă cu flacără albastră.

Primusul e favoritul meu și calul de bătaie, rusnacul l-am luat mai mult de nostalgie.

Marți, 13 martie 2018 - 08:54

zentai
zentai
Coarda

@-micro-Mulțumesc, boierule! Carpati.org Am o brichetă Primus, dedicată! Și dacă nu și nu am și-o brichetă pentru pipă, nu cu un jet, ci cu două bașca că-i și anti-vânt! Dar pontul cu sticla de la kaufland e epică! Ideea cu sticla de metal era să fie ca o mini-gamelă/rezervor și din aia să extrag cu o pipetă (pe principiul vidului) dar acum, la o oră după ce am zis, chiar și mie mi se pare complicat ca dracu!

Luni, 12 martie 2018 - 17:20

micro
micro
Caraba

N-ai ce face cu sticluta metalica, nu o poti strange in degete ca sa picuri din ea. Uite iti mai dau gratuit Carpati.org doua ponturi

- sticluta : in Kaufland la sectiunea auto gasesti o sticluta de plastic cu picurator, de 50 ml, cu substanta anti-inghet pt incuietori (marca lor proprie, K-Clasic). Substanta din ea poti sa o arunci ca nu prea arde, desi are si ceva alcool. Costa 3-4 lei

- pt chestii care se aprind greu cum e alcoolul iarna (dar nu numai), e bine sa ai si o bricheta cu gaz tip turbo, cu flacara directionala albastra, cu design in unghi. Ia de aici : https://www.fasttech.com/p/5320300

Luni, 12 martie 2018 - 17:11

zentai
zentai
Coarda

A-ha! OK. M-am prins despre ce și cum! O să fac rost de-o sticluță metalică. Cred că am una pe acasă, cilindrică, luată dintr-un bazar cândva!
Părerea mea e că pare dificil de aprins acest arzător cu pre-încălzire! Dar exercițiul este mama succesului! Carpati.org

Mulțumesc pentru sfaturi și ponturi!

Luni, 12 martie 2018 - 15:34

micro
micro
Caraba

Eu zic ca merita sa "cari" o sticluta de 30 ml cu varf de picurare, pentru ca alcoolul ala tehnic (atentie, nu izopropilic) arde complet fara funingine plus ca e aproape imposibil de scos benzina din rezervor fara sa o imprastii pe maini, pe haine (ce pipeta lunga iti trebe cand e rezervorul pe sfarsite, daca se sparge pipeta de sticla, etc.) ... la Svea (da, ala galonat) unii incalzesc rezorverul in maini ca sa iasa prin duza pentru preincalzire direct cu combustibil ... altii mai destepti stiu smecheria cu alcoolul si "cara" sticluta. Am pus "caratul" in ghilimele ca unde a mers 600g in plus cat are animalul ala in cutie mai merg 40g zic eu ...

Ca sa nu mai arzi mecla si frizura Carpati.org, cand se stinge flacara de preincalzire deschizi valva de combustibil, daca iese complet gaz (fasaie doar) poti sa aprinzi bricheta, daca iese si lichid (fasaie + scuipa ca o tasnitoare arteziana) o iei de la capat

Daca nu-ti place alcoolul, poti sa umpli sticluta si cu benzina ... important e sa o ai separat

Luni, 12 martie 2018 - 15:25

yo6ial
yo6ial
Coarda

Pe vreme rece și pe vreme caldă, am dat chix la 100% din tentativele mele de a preîncălzi cu alcool tehnic și sanitar și izoprpoilic deshidratat. Cel puțin cu Sigg și vreo două Primus Jewel. Doar acasă, în casă, am izbândit iar asta e irelevant în condițiile de pe partea ailaltă a ușii.

Oleacă de funingine care oricum zboară de pe arzător, după ce se încinge bine, nu e o problemă.

Luni, 12 martie 2018 - 15:18

zentai
zentai
Coarda

@-Alex- stai liniștit c-am pățit-o cu-n primus (hai să le zicem așa, ca adidași la toți pantofii sport) amerecan, cu pompă (bijou dar pacoste pentru buzunar, că merge doar cu white gas). Dau io vârtos la pompă și când îl apind, o flamă, de cât pe ce să-mi ard mecla. Dar am scuza că era vară. Carpati.org

@micro - înseamnă c-ar trebui să car două recipiente, ăla micu' de pre-încălzire și recipientul propriu-zis, de consum! Te referi la Optimus Svea, ăla făcut de suedezi, atât de galonat în review-uri?

Luni, 12 martie 2018 - 15:13

micro
micro
Caraba

E acelasi principiu ca la Svea 123 - autopresurizare. Pe vremuri, dn cand in cand se mai intampla sa explodeze cate un Svea de aceea fondatorul MSR-ului a inventat arzatorul cu furtun ...

Daca nu are tavita, poti sa-i faci una dintr-un fund de doza bere sau doza mica (de energizant)
vezi care merge mai bine. Din experienta mea cu Primus Omnifuel, pt benzina trebuie o durata de preincalzire de cam 1 minut iarna, asta depinde si de cat e de masiv arzatorul. Nu folosi combustibil pt operatia asta, foloseste sticluta cu picurator umpluta cu alcool tehnic (95%, nu spirt de 70% care e de fapt 65%). Cam 2 ml de alcool ar trebui sa fie de ajuns.

Luni, 12 martie 2018 - 15:07

yo6ial
yo6ial
Coarda

La toate arzătoarele pe care le-am văzut, din familia ăstuia, tăvița era montată pe arzător și se ținea acolo doar din frecare (gaura din centrul tăviței un pic mai mică decât piciorul arzătorului) și bănuiesc că a căzut sau a fost demontată ulterior, la arzătorul tău. Ar trebui să fie simplu de făcut una din alamă sau cupru.
Pe țeavă nu cred că poate sta destulă benzină să încălzească destul...
Este posibil să pui tu o tăviță sau căpăcel de tablă, ceva ca un căuș, fără să-l fixezi/montezi definitiv.
O idee din partea mea, o cupă din aluminiu de la o lumânare decorativă, din cele de la supermarket.
Umplută jumate sau un pic peste jumate ar trebui să fie destul.
O pipetă de plastic e utilă.

Sunt unele arzătoare din familia asta care atomizează (ca un spray) combustibilul și preîncălzirea nu e necesară. Dar alea au pompă. Doar un bob zăbavă de la aprindere la pusul cratiței căci în primele secunde scoate un pic de fum și funingine.

Luni, 12 martie 2018 - 15:03

zentai
zentai
Coarda

O.K. M-am prins! Fiindcă n-are pompă de presiune, aceasta e îndemnată să crească prin conducția termică de la pre-ardere la rezervor.
Ciudat, descopăr că aveam o părere exagerat de bună despre vaporii de benzină dar probabil, la minus 20 de grade totul se întâmplă mai lent!

Mulțumesc, Alex!

Pentru cine e interesat, despre acest primus rusesc este vorba: https://www.youtube.com/watch?v=uWBaiVE5beI&lc=z13my1fojxqgdjiql04chnmyyyiqwxwxuyo0k

Luni, 12 martie 2018 - 14:52

yo6ial
yo6ial
Coarda

De fapt se întâmplă că rezervorul este încălzit de flacără și crește presiunea în el. Deci este obligatoriu ca dopul să fie bine înșurubat și garnitura bună.

Da, cam asta e ideea. Torni benzină undeva sub arzător, o cantitate să zicem, o lingură cu vârf Carpati.org, și chibrit. Răbdare, atenție, robinet principal, apoi poți pune cratița.

Luni, 12 martie 2018 - 14:44

Afisari: 4,197

#50  Inapoi 1 2 3 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0630 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org