Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Godeanu
Muntii Godeanu
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Piolet secundar (12)
 
jimb
jimb

 
Multam tuturor pentru interventii si sugestii.
A venit azi Petzl Gully.

Iar multumita lui Andrei am luat cele mai usoare (probabil) protectii de piolet de pe piata:
https://www.rocknsnow.eu/ro/product/protectie-varf-piolet-blueice-spike-protectorblue
ice-100097-blu
https://www.rocknsnow.eu/ro/product/protectie-cap-piolet-blueice-pick-protectorblueic
e-100091-blu


Marți, 17 ianuarie 2023 - 19:39

edy
edy
Coarda
 
Dacă primul piolet este cel principal (cel care duce greul) și cauți un piolet secundar ultralight, cred că tu știi mai bine. Doar amintesc două aspecte. Primul este corelat cu greutatea, fac o paralelă: nu e foarte productiv să bați un cui într-un lemn de esența tare cu un ciocan prea ușor. Petzl Gully dotat cu un ciocănel mai aduce ceva greutate (65g parcă) și o facilitate în plus. Al doilea îl văd cam așa: 70cm versus 45cm. Dacă te-ai întins bine pentru a ajunge la o priză bună cu „brațul lung”, „brațul scurt” poate nu ajunge. Apare poate și nevoia de a acorda atenție la cum schimbi mâinile între ele. Baftă în alegeri.
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 13 ianuarie 2023 - 21:42

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Salutare!

Cred că se face un pic confuzie între tipurile de piolet, însă, sincer să fiu, la câte variante sunt astăzi pe piață nici nu e greu să te pierzi printre ele.

Pioleții de tip "semi-tehnic" sunt, de fapt, de două tipuri: pe de o parte, avem pioleți clasici, cu coada ușor curbată, și lama rotundă, și pe de altă parte avem pioleți cu coada ușor curbată și lama agresivă, fără a fi însă tehnici din punct de vedere al rezistenței.

Corsa Nanotech face parte din prima categorie, iar Petzl Gully din a doua. Mai mult de atât, ambele sunt concepute în special pentru schi-alpinism sau alpinism modern, rapid, fiind ușoare (și în mod evident, mai puțin rezistente).

Din punctul meu de vedere, cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este ce intenționezi să faci cu doi pioleți, căci, din moment ce vorbim de alpinism clasic un singur piolet ar trebui să fie suficient. Sunt convins însă că tu ai răspunsul la această întrebare mai bine decât noi.

Petzl Gully și Blue Ice Akila sunt, în opinia mea, cei mai buni pioleți semi-tehnici, agresivi, din categoria ultralight pe care îi poti lua în acest moment. Am lucrat cu ambele, dar am ales să fiu posesor de Blue Ice (spike-ul din coadă poate fi util uneori), și le recomand cu încredere.

Eu nu mi-aș face probleme de "ruperea" lamei unui piolet clasic la o solicitare normală în zapadă sau gheață, riscul existând însă atunci când lama se torsioneaza într-o fisură. Totuși, cred că în trasee de alpinism clasic nu vei apela la această tehnică suficient de mult încât să îți pui această problemă.


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 21:15

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
E un pic de confuzie in domeniul semitehnicilor, am impresia - is trecute in aceeasi categorie chestii gen Corsa Nanotech - coada usor curbata, dar lama nontehnica, cu chestii gen Petzl Gully, unde profilul cozii e combinat cu o lama tehnica, aceeasi pe care o folosesc la alde Quark. Dintre astia doi, ca piolet secundar as alege clar Gully-ul, o sa stea cu totul altfel in stanca.

Edit: ups, sau l-am confundat cu sum'tec. Scuze
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 13 ianuarie 2023 - 18:01

jimb
jimb

 
Nu ignor, ci iau in considerare si iti multumesc.
Cum spuneam, Petzl e si prima mea optiune.


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 16:22

zentai
zentai
Coarda
 
Adevărat. Dacă ai 1.90 m poți să uiți de tehnice. Deja ăsta de 70 cm este tehnic pentru tine! Carpati.org
Nu ține cont de ce am zis eu, te rog! Dacă tu te încrezi, asta este ceea ce contează!

Din respect pentru tine, am citit review-ul. Nu m-a convins cu absolut nimic. Științific vorbind, unirea oțelului cu aluminiul, prin două nituri, poate fi greșită. Pentru că duraluminiul oxidează fără semne. Nu o să știi niciodată, de fapt, ce o să se întâmple cu vârful la pioletul tău! Greutatea redusă nu este chiar totul. Dar te înțeleg. Coloana ta vrea easy! Carpati.org ... astfel că eu respect decizia ta, mai ales că este una asumată! Carpati.org

Eu am votat: Petzl!


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 15:55

jimb
jimb

 
Camp-ul existent e si el, sa zicem, semi-tehnic. Iar 70 cm sunt necesari pt ca am 1.90.
Unul tehnic de catarare a fost primul gand, insa greutatea e pe la 500g.
Cu hernia mea de disc, trebuie insa sa fiu atent max la greutate. Asa ca un semi-tehnic, ultra-light cu veleitati certe pt catarare e cel mai bun compromis. Mai ales ca nu catar cascade sau chestii similare.

Din ce am cercetat pe net, Petzl Gully pare a fi ala. Camp-ul intra in discutie doar pt ca mi-a aratat ce poate si e foarte usor.

Daca ai timp si chef, doar pt informare, citeste review-urile de pe outdoorgearlab. Nu sunt facute tinand sculele in mana la standul de vanzare, ci dupa ce le-au abuzat de multiple ori pe munte (valabil pt orice scula de munte pe care o comenteaza - de la bocanci la geci si orice altceva).
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/snow-sports/ice-axe/petzl-gully
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/snow-sports/ice-axe/camp-corsa-nanotech
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 13 ianuarie 2023 - 15:41

zentai
zentai
Coarda
 
@-jimb- da. Pentru că Petzl! Carpati.org (dacă și-au permis să cumpere Charlet Moser...). Ok. Dar dacă ai un piolet de tură de 70 cm, nu te-ar completa mai bine un piolet tehnic de cățărare, cu o coadă, să zicem, de 55 - 57 cm? Ca idee...Cu doi pioleți de tură, ambii de 70 cm, nu poți rezolva, cu greu decât aceleași probleme. Când dai din coadă, pentru mai sus, cei 70 cm coadă de piolet se simt aproape ca un blestem...după nici 5 minute.


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 15:28

jimb
jimb

 
Uite, acum 3 saptamani am trecut prin Strunga Ciobanului si prin Strunga Dracului iar dezghetul/inghetul si vantul facusera zapada extrem de dificila (a fost perioada aia cu temperaturi ridicate dupa ninsori). Nu a fost prima oara cand am trecut pe acolo, insa, singur fiind, a fost prima oara cand m-as fi bucurat masiv daca mai aveam un piolet (si insist pe masiv, hahaha).
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 13 ianuarie 2023 - 15:23

jimb
jimb

 
Nu ma supar dar nici nu e nevoie de condescendenta.

Problema mi-o pun din principiu, pt ca as vrea sa iau cea mai potrivita scula, daca tot o fac.

Doar ca sa iti indepartez preconceptia, spun ca dracia aia de varf cu 4 nituri a tinut in momente in care toata greutatea mea era sustinuta de ghearele din fata ale coltarilor si varful cu pricina, de ex. pe muchii abrupte cu stancarie acoperita de strat de gheata sau in pante agresive cu zapada butuc, in care ghearele din fata si varful intrau 1 cm in zapada. Iar fiecare miscare urmatoare trebuia calculata cu atentie - adica timpul in care aceste 5 varfuri sustineau o greutate de aprox. 90+10 kg era suficient de lung ca "varfuletul" sa clacheze.

Asadar, revenind la subiectul discutiei, deduc ca aplecarea ta (tot fara contact direct) este spre Petzl Gully.
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 13 ianuarie 2023 - 15:18

zentai
zentai
Coarda
 
Dacă ai mers iarna, în Făgăraș cu un piolet principal, ca atare, ce-ți mai pui problema de pioletul secundar?! Poate fi oricare!

Prietene...și zici că a ținut acel piolet, din aluminiu și cu un vârf de oțel atașat și prins în 4 nituri? A ținut la ce? Adică în ce situații te-a scos la liman? Sau doar l-ai ținut în mână și n-a fost cazul să-i testezi tăria de caracter? Carpati.org
Sper să nu te superi. Poate că nici nu e nevoie de mai mult...dar, ca o părere, între firma Camp și firma Petzl este o foarte mare distanță.


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 14:46

jimb
jimb

 
Salut,
Vreau sa iau un piolet secundar semi-tehnic si ultra-light pentru pasaje de genul Strunga Dracului, Strunga Ciobanului, muchii Fagaras etc.
In momentul de fata pioletul principal e un Camp Corsa Nanotech de 70cm/250g, care a facut fata la multe dubiosenii, de la creasta Craiului pana la muchii nemarcate din Fagaras.

Oscilez intre
1. Camp Corsa Nanotech 50cm/225g
https://www.alpinexpe.ro/alpinism-escalada/echipament-pentru-gheata/piolet-camp-corsa
-nanotech-fw21/
2. Petzl Gully 45cm/280g
https://www.alpinexpe.ro/alpinism-escalada/echipament-pentru-gheata/piolet-petzl-gull
y/
Mai exista si Camp Corsa Alpine - 45cm/240g dar nu vad nici un motiv sa il aleg pe asta in detrimentul unuia dintre cele doua de mai sus.
https://www.alpinexpe.ro/alpinism-escalada/echipament-pentru-gheata/piolet-camp-corsa
-alpine/

Conform review-ului de pe outdoorgearlab, Petzl Gully ar fi exceptional fix pt ce imi trebuie mie:
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/snow-sports/ice-axe/petzl-gully

Si oamenii il considera superior lui Corsa Nanotech:
https://www.outdoorgearlab.com/topics/snow-sports/best-ice-axe/compare?gearid_array%5
B%5D=55052&gearid_array%5B%5D=52381

Asadar, a avut cineva contact cu Petzl Gully? Cum se comporta pe zapada dura si in panta foarte acccentuata, coborare/urcare?
Avand in vedere cele citite, in momentul de fata tind 60% spre Petzl, chiar daca e cu 55g mai greu, insa m-ar interesa si o opinie a cuiva care l-a folosit direct.


Vineri, 13 ianuarie 2023 - 13:01

Afisari: 451


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0494 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org