Cautare:
De actualitate

Calendar

Ianuarie 2026
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Februarie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Pelerină ploaie Fjallraven (7)

zentai
zentai
Coarda

@ - Ruxandra. Hai că m-ai dumirit. Mulțumesc mult. Carpati.org
Iau și hardshell în ture de vară, pe munte, dacă se anunță ploaie, doar pe trasee tehnice sau la altitudini de peste 2000 m.
Dar, în general, cât se poate, evit turele dacă se anunță ploaie.

În Piatra Mare, acum doi ani, ne-a prins o ploaie atât de groaznică că parcă voia să te bage în pământ și deasă de parcă chiar turna cu găleata. Eram pe la ăirul Stâncilor. Deci, uneori, pelerina ajută! Carpati.org (am alunecat pe acolo, m-am umplut de noroi pe pelerină - până jos s-a spălat. De era hardșelu' , AVC-ul era colea! Carpati.org ) Adică, la o pelerină nu are cum să-ți pară rău. Doar credeam că s-au făcut mai respirabile.
Dar argumentele tale m-au convins cu privire la Fjallraven.
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 30 octombrie 2024 - 17:22

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Asa, m-o ajustat administratia cu debuggingu. Nu folositi mai mic/mai mare ca crapa.

Orice hardshell am vazut pana acum (hard, nu soft) nu are izolatie, deci este la fel de potrivit vara ca si iarna. Tu ce model ai?

Respirabilitatea nu se masoara in g/m2 ci in m² Pa/W, (indicele RET) unde mai mic de 6 e super respirabil, si 6-12 e inca ok. Ce fac Fjallraven (care nu-s, de altfel, firma de munte, ci un fel de Quechua suedez) e complet nonstandard deci nush sa iti spun ce inseamna.

Ce ma ingrijoreaza in schimb e impermeabilitatea. 5000mm e nici cat un softshell mai de doamne ajuta (Mammut-ul tau are 10000). Am vazut valoarea asta doar la gecutze entry-level Decathlon, d-alea pe care le-as lua la o ora de burnita dar cam atat. Pentru o furtuna de vara sau o zi de burnita de toamna, vrei sau pelerina impermeabila total dar aerisita doar prin gauri (versiunea pe ieftinake) sau hardshell. Pentru o ora de burnita, iti iei un windbreaker misto de banii aia, si o sa fie mai util, si mai greu de agatat in jnepeni.

Miercuri, 30 octombrie 2024 - 17:04

zentai
zentai
Coarda

@-Ruxandra. Hardshell-ul ar fi pentru ture de iarnă, în capul meu! N-am nici unul așa subțire pentru ture de vară.
Nu am proprietatea termenilor, așa ca tine, care eficientizezi atât de bine la calitatea materialului. Explică și mie, te rog, ca unui nepriceput maxim. Respirabilitatea de de 5000g/mg2 este respirabilitate sau e amăgire?! La echipamentul montan, prețul e cumva pe locul doi, deși în rest...avarul lui Moliere e un risipitor și un nabab pe lângă mine! Dar la echipamentul de munte, prețul mare mă "doare" mai puțin! Carpati.org

Miercuri, 30 octombrie 2024 - 13:16

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Zentai, da de ce cauti tu pelerine daca ai, din cate stiu, hardshell?

Pelerinele waterproof respirabile n-or sa fie niciodata, pt simplul motiv ca au mult material, deci de plastic raman. Fjallravenu' ala posibil sa fie respirabil, da costa 700 lei si are impermeabilitatea unui softshell cu membrana (5000g/mg2) ... deci nu inteleg, sincer, la ce foloseste.

Miercuri, 30 octombrie 2024 - 12:47

zentai
zentai
Coarda

@-radmar. Așa-i! E scumpă și dacă e și panaramă...

Pe de altă parte, când iau dealul în chept, mă-ncing al dreaqu! Plus că pelerina mea s-a broscăit, am mai și agățat-o, peticit, cusut!Clar!Ar trebui înlocuită.

Nu mi-am dat seama dar când am îmbrăcat-o în Almăjului (ploaie cinstită, continuu; mergea mai degrabă un stat la un vin decât bătut dealurile dar și graficul e o chestie apetisantă, ca o friptură de ceafă de porc după o zi de foame Carpati.org ) săreau "penele"din ea ca dintr-o găină alergată prin curte pentru borș!

Apropo, există și altă variantă, la pelerine, de securizare a cusăturilor decât lipirea unei benzi peste cusătură? Întreb pentru că nu am avut decât o pelerină, în ultimii douăj' de ani și nu știu cum ar fi altele!

Marți, 29 octombrie 2024 - 13:27

radmar
radmar
(admin)

Despre acest model nu stiu prea multe, dar mi se pare foarte scumpa fata de ce am eu, un poncho de la Decathlon, MT900 pt rucsac de 75 de litri in spate. https://www.decathlon.co.uk/p/hiking-rain-poncho-mt900-75l-red-s-m/_/R-p-5389 (nu stiu daca mai au pe stoc)

M-au prins ceva ploi, nu m-am prea udat nici de afara nici de di-'nauntru, decat la bocanci mi-a intrat apa ca nu am avut parazapezi. Are multiple variante de aerisire.

Marți, 29 octombrie 2024 - 13:09

zentai
zentai
Coarda

Salutare.
ătim cu toții că, în fapt, pelerinele de ploaie sunt o pacoste și când plouă stai în îndoială dacă să lași să te ude ploaia sau iei pelerina de ploaie care duce la saună, de ajungi mai ud decât dacă te-ar fi plouat!

Există pe piață o pelerină,Fjallraven poncho, despre care se afimă cum că ar fi și respirabilă. ăi se prezintă pe site-urile ce comercializează acest produs cum că ar fi respirabilă datorită membranei Hydratic (eu nu am auzit dar asta nu înseamnă că nu există Carpati.org ) cu o respirabilitate de 5000g/m2...dar și o rezistență la apă de 5000mm.
Totuși, materialul din care se specifică că este făcută această pelerină este 100% poliamidă și 100% poliuretan, ceea ce mie mi se pare o contradicție în termeni cu respirabilitatea.

Poate că această "respirabilitate" se "reglează" din capsele laterale? Carpati.org

1 - a cumpărat cineva/deține această pelerină? Impresii?
2 - poate să-și dea careva cu părarea, din cei care se pricep la materiale dar și nu numai...Impresii/păreri (argumentate, ca să nu pierdem vremea în metafore, deși le ador)?
3 - există pe piața europeană vreo pelerină respirabilă?

Mulțumesc.

Inimă bună și ture la max.

Marți, 29 octombrie 2024 - 12:26

Afisari: 756

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0.0264 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2026) www.carpati.org