Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Cozia (Ciuha Mare
Muntii Cozia
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Lonjă chinga coarda (12)
 
baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Problema cu selecția naturală în trasee foarte aglomerate este că riști să "selectezi" și oameni aflați în locul nepotrivit la momentul nepotrivit...


Joi, 8 martie 2018 - 21:05

senty
senty
(admin)

 
Pentru 2 coechipieri, ideal coarda are 30m, cu nod "coada vacii" la 15m, sau/si mai bine cu 2 noduri la 10m.
In caz de accident (cadere in crevasa), corect este ca echipa sa fie de minim 3, toti sa stie corect tehnica, altfel se asteapta/cerseste ajutor din partea altor echipe.

Florin, cu 6m de coarda... poti sa faci maxim un "Zât" (definitiv) lu' ala in crevasa.
La 6m... hai si chiar 10m nu ajuta cu nimic; in functie de panta, ambii coechipieri (daca sunt cel putin 2) se duc... unul cu celalat.
In fine, am vazut si eu doi prosti ce urcau pe MB... legati intre ei cu 1m!!! de coarda. Oricum, selectia naturala functioneaza de minune.


Joi, 8 martie 2018 - 21:00

vestale
vestale
Caraba
 
Pentru mers pe ghetar ar prinde bine sa ai noduri prusice facute din bucle de chinga sau cordelina, sa ai facuta o "pedala" potrivita pentru inaltimea ta, un T-Block si sa faci cateva exercitii cu ele. Sa vezi cum e sa stai suspendat in coarda si sa te urci pe ea cu ce ai pe ham/ideal prins deja pe coarda. Sa vezi diferenta intre un nod facut bine/frumos si unul facut la repezeala, intre un nod facut din cordelina si unul facut din chinga. Bineinteles sa le faci si cu rucsacul in spate, dar daca stii ce sa faci cu el, te poate ajuta. Lucruri care trebuiesc exersate impreuna cu partenerul de coarda.

Apropo de ultima mea postare aici pe topic si prin alte tari se mai moare pe munte, 6 oameni legati in coarda, unul aluneca si ce se intampla: http://www.dw.com/en/five-climbers-die-in-austrian-alps-accident/a-40259468 . Un link primit de la Marian Anghel, caruia ii multumesc si pentru link si nu doar.
Eu nu zic/scriu ca nu poti face traseele, dar mai important e sa fii pregatit pentru "surprize". Rucsacul "ideal" trebuie contina si cunostinte/experienta in folosirea echipamentelor din el. O bucla de chinga de 175cm nu este suficienta, cel putin nu in viziunea mea.
Si pe strada mai intalnesti oameni care nu poarta centura de siguranta, oameni care au masinile cu airbag-uri dezactivate/lipsa si alte, fiecare isi asuma riscul, dar trebuie sa fie constient de existenta lui si consecinte. Si de aceea te batem la cap aici! Carpati.org


Joi, 8 martie 2018 - 13:19

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Aveti dreptate. Multumesc pentru punctele de vedere! Pe munte poti sa ai mari surprize. Sper sa nu ajung in vreo crevasa. Am mai mult de patru luni sa-mi fac rucsacul ideal. Intre lonja simpla sau dublă inclin sa iau cu mine si chinga tubulara de 175cm.


Joi, 8 martie 2018 - 08:14

vestale
vestale
Caraba
 
Dar poate te cara el/ea pe traseu sau te scoate el/ea din crevasa?!
O fi altii in fata si in spatele tau, dar daca nu e sfoara legata intre tine si ei si fix la tine a cedat podul de gheata, atunci ... are cine sa sune la 112 pentru elicopter, nu?
Sau poate te bazezi ca o sa gasesti acolo un grup in coarda carora sa te legi. Am o amica care a facut asa(colegii ei nu au reusit aclimatizarea), dar abia al 6-7-lea grup a acceptat-o. Eu sincer nu as accepta sa ma leg in coarda cu persoane care nu stiu ce sa faca in situatia unei alunecari sau ruperii unui pod de gheata sau are un ritm de mers total diferit fata de al meu/nostru. Dar e optiunea mea personala!

Iarasi nu as compara mersul/urcatul pe Moldoveanu cu mersul pe oricare ghetar banal la 3300m in Alpi. Faptul ca e aglomerat nu te avantajeaza dupa trecerea peste Grand Couloir e o portiune buna de urcat pana la Refugiul Gouter, portiune in care poti primi pietre de la cei din fata. Sunt portiuni inguste de genul Grande Bosse in care trebuie sa te intersectezi cu cei vin sens opus, daca mai bate vantul devine "dragut". Si bineinteles nu trebuie uitat de aclimatizarea corecta.


Miercuri, 7 martie 2018 - 16:49

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Părerea mea este că e greșit să pleci la drum cu această gândire. Vorbim de un munte de 4800m, vorbim despre echipament și tehnici specifice. Faptul că zona este des circulată nu îți garantează siguranța! Siguranța pe trasee de alpinism este dată de un partener pe care te poți baza sau pe un bagaj solid de cunoștințe, la pachet cu asumarea pericolelor obiective ce pot interveni.


Miercuri, 7 martie 2018 - 16:26

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Si asa am ajuns si la kitul pentru crevasa! L-am taiat de pe listă, fără niciun regret. Carpati.org Am mai pus totusi in rucsac "COARDĂ RANDO 7.5 MM X 20 M"

In plan nu există "parter/parneră cărat/ă pe munte. Din câte am urmărit pe traseele vizate există "fenomenul creasta Făgărașului": Chiar dacă vrei să mergi singur și in liniște, ai mereu in fata și in spate doi-trei tovarași de drum.

Spre Mont Blanc pleaca in fiecare an circa 20.000 persoane. Azi, pentru "Refuge du Gouter" nu se mai fac rezervari online. A disparut pana si pagina din meniu. Sansa este sa gasesti o anulare de rezervare este chiar foarte mica.

Nu stiu daca exista o statistica pentru Varful Moldoveanu, dar și aici sunt suficienti parteneri, mai ales străini.


Miercuri, 7 martie 2018 - 16:21

vestale
vestale
Caraba
 
Cam pe toate traseele ce presupun mers pe ghetar, eu zic ca ai nevoie de coleg/colega de coarda, o semicoarda, cateva "jucarii"(carabiniere, bucle de chinga, etc) pe ham-uri, dar si cunoastinte si experienta in folosirea lor, si tu si partenerul. Pe langa coltari, piolet si casca pe care le folosti/testezi prin muntii nostri.
Cu doar 6 metri de coarda/semicoarda ma indoiesc ca poti face un sistem Z sa iti scoti partenerul/partenera dintr-o crevasa.


Miercuri, 7 martie 2018 - 15:48

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Pentru primele doua vârfuri din Sierra Nevada si Pirinei sunt trasee mai putin dificile. Cel putin asa par la prima vedere.

Nu stiu daca pe traseul clasic spre Mont Blanc o sa am nevoie de lonja sau chinga tubulară, pentru asigurare personala. Pentru Mont Blanc inclin sa cred ca am nevoie mai repede de vreo sase metri de coarda și doua carabiniere.

Rămâne obligatoriu kitul pentru via ferrata in Dolomiti.


Miercuri, 7 martie 2018 - 12:40

vestale
vestale
Caraba
 
Pentru ce trasee vrei sa te pregatesti in noul sezon estival?
Daca mergi pe traseele de via-ferrata, hamul, casca si kitul complet de via ferrata ar trebui sa fie suficiente. In functie de model, poate fi suficient kitul sa te odihnesti in punctele mai expuse sau un zelb facut dintr-o bucla de chinga si o carabiniera cu filet.
Atentie la gradul de dificultate, existe trasee de via ferrata solicitante si ca si pasi de catarare si altele si ca lungime. Daca vrei sa parcurgi astfel de trasee e bine sa incepi cu cele mai usurele/scurte.
Cam de fiecare data cand am fost pe un traseu necunoscut cu grup am avut si o semicoarda si dispozitive de rapel pentru fiecare coleg de tura, pentru o eventuala retragere neprogramata. Din fericire nu a fost nevoie sa le folosim pana acum.
PS: Atentie la longe/zelburi, unde poti sa le reglezi lungimea, sa nu fie mai lungi decat mana ta sa nu patesti ca in filmuletul atasat.


Miercuri, 7 martie 2018 - 11:08

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Salutare,

Ai intuit corect. Pentru via ferrata, cel mai important din listă este setul dedicat. Mai poți folosi zelbul de 75cm pentru momentele in care dorești să te odihnești și rămâi atârnat în el.

Cu anoul de 175 poți face și alte lucruri, poți amenaja o regrupare, de exemplu, însă nu e cazul la via ferrata. Bănuiesc că ai avut în minte doar asigurarea personală, caz în care funcțiile se suprapun pentru toate, înafara de setul dedicat via ferrata.


Miercuri, 7 martie 2018 - 07:17

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Au inceput pregatirile pentru turele din noul sezon estival.

Incerc sa-mi fac un rucsac cat mai usor, dar cu toate piesele necesare.

Am cumparat diverse echipamente, iar acum constat ca unele functii sunt similare si parca nu mai au loc in rucsac.

Piesele sunt:

- coarda la vache 75cm goo.gl/YTs5gv
- lonja dubla la vache goo.gl/HNYZQc
- chinga tubulara 175cm goo.gl/iawk4n
- set vitalink via ferrata goo.gl/sPEU35
- mini coarda + 2 carabinere goo.gl/5NDcbG

http://www.youtube.com/watch?v=QVm4Ak3v-Po

Nu stiu daca pentru Sierra Nevada, Pirinei, Mont Blanc si Dolomiti sunt necesare toate piesele.

Inclin sa opresc doar setul de via ferrata.
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 7 martie 2018 - 04:23

Afisari: 1,450


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0625 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org