Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Vitos
Muntii Hasmas
#24  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Iarna cu cortul (24)
 
ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Legat de incalzirea in cort iarna, DM Mititeanu spune următoarele:

"INCALZIREA: Noi o facem cu lumânări. Unii nu-s de acord cu ele: pericol de incendiu ! Asa e, daca nu ai pentru ea (ele) un suport stabil si te misti neglijent in cort sau adormi cu ele aprinse. Noi le folosim cu succes de peste 15 ani: dau lumina suficienta în cort si produc si caldura placută. Economisim acumulatorii/ bateriile frontalelor. Alegem lumnari de calitate, cu ardere completa, care nu scot fum. Nu foarte lungi, dar nici "pastile", a căror flacără se îneacă în ceara topită. Iar pentru a nu umple cortul cu acel miros neplacut, cand le stingem, e de dorit sa facem asta fie afară din cort, fie sa o stingem nu prin a sufla în ea ci "sufocând-o" rapid, cu doua degete umezite.
Marlene aprinde cele doua lumânări imediat dupa ce intra in cort, in timp ce eu ma mai ocup de exterior, de verificat eficiența tărușilor, de ancorele suplimentare. In 10-15 minute, temperatura in cort creste. De ex de la -10 la +8 +10gr C ! Asa ca putem sta in cort 3-4 ore fara a ne iesi aburi din gura si fara a ne ingheta mainile, fara a intra in saci ! Marlene foloseste sosetuțe de puf. Nu concep a gati stand in fund in cort si cu picioarele intr-un șanț in zapada facut in absida cortului cum recomanda unii care se dau experti in bivuacuri de iarna ! Si nici nu gătim din saci, caci unii cand intra in cort, intra si in saci ! Noi intrăm in saci dupa 3-4 ore de la intrarea in cort, deci cand ne culcăm !"

Pe youtube exista si varianta descrisa aici https://goo.gl/SC6DPy

Foloseste cineva acest sistem?


Vineri, 13 noiembrie 2015 - 20:48

negoiu79
negoiu79

 
nu cred ca e dramatizat nimic ...e primul american pe un varf de 8 mii de metri IARNA ,gasherbrum 2
impreuna cu 2 dintre cei mai tari alpinistii ai momentului Carpati.org in 2011.. cam astea sunt limitele corpului uman....noi romanii ne uitam la asa ceva ca la niste filme sf Carpati.org


Joi, 8 noiembrie 2012 - 15:28

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Din întâmplare, printre recomandatele de la YouTube, am dat de ăsta:

http://www.youtube.com/watch?v=yAOVhGDSuco

Câteva scene, un pic cam dramatizate ce-i drept, ilustrând interiorul cortului, iarna.


Joi, 8 noiembrie 2012 - 13:22

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Concluzia ar fi ca in cort este mai cald decat afara, dar daca ai pus intrebarea pentru a vedea daca merge iarna cu un sac mai subtire, considera ca nu tine de cald Carpati.org
Nu te poti baza pe cele cateva grade pe care ti le ofera un cort bun prin care nu bate vantul caci diferenta aceasta este de regula mai mica decat variatiile de temperatura din timpul noptii din muntii nostri.

Intr-adevar, multe modele noi de corturi "de expeditie" ale producatorilor consacrati nu au/nu mai au fusta de zapada, insa cred ca se face o confuzie intre cortul de iarna si cortul de expeditie. Confuzie pe care producatorii nu au niciun interes sa o lamureasca, datorita clientelei care nu stie ca nu are neaparat nevoie de un cort de expeditie scump in muntii mai putin inalti unde cred ei ca merg in expeditie.

De observat ca majoritatea acestor corturi duble fara fusta o pastreaza totusi la antreu, tenda ajunge pana la pamant, iar cortul interior este dintr-un material mai dens tratat DWR. (nu din plasa, pentru a nu fulgui in interior si pentru a pastra caldura mai bine prin limitarea curentilor de aer). Structura mai grea si mult mai scumpa geodezica fiind indicata daca ai de gand sa dormi pe creasta.

Daca zapada poate fi impiedicata de a fi spulberata intre foi prin saparea unei gropi sau ridicarea de ziduri de protectie perimetrale (sau mai bine zis daca ai de gand sa muncesti oleaca inainte de culcare, uneori sisific in viscol), pe teren stancos fara zapada ancorarea este dificila doar prin cuie traditionale fara fusta. Insa la noi nu prea este cazul. De obicei iarna gasesti locuri de cort mai repede decat vara, iar daca folosesti metode adecvate de ancorare (pungi de zapada si fierataniile pe care oricum le ai, ingropate) lipsa fustei iti va oferi o ventilatie mai buna, esentiala pentru confort in turele mai lungi de o zi.

Eu prefer din acest motiv metoda ingroparii si a zidului de zapada, caci chiar daca se aduna zapada langa cort in partea expusa vantului, aceasta nu va intra intre foi. In plus, cortul este mai protejat de vant, micsorandu-se profilul sau vertical. Trebuie doar sa fii atent sa nu te ingroape de tot viscolul, uneori, indiferent de cort, fiind necesare cateva iesiri in timpul noptii pentru a degaja zapada.


Miercuri, 7 noiembrie 2012 - 10:42

negoiu79
negoiu79

 
salut
eu folosesc msr fury 2 care nu are fustita si e din doua foi
ma uitam acum si la north face si nu mai au fustita decat la absida
nici mountain hardaware..doar ortik are...dar tendinta e fara..nu stiu de ce..
probabil ca accentueaza condensul in cort..


Miercuri, 7 noiembrie 2012 - 09:43

mariananghel
mariananghel..
Caraba
 
Bună dimineața,

1. laeksutzu spunea:

"cortul tine de cald.. altfel cum justifici totdeauna diferenta de temperatura? daca nu ar tine de cald inseamna ca temperatura din cort ar trebui sa fie la fel cu cea de afara, nu? nu este chiar asa."

Fals.
Cortul are un rol similar jachetei din membrană gen G-tex.
Adică protejează de vânt/umezeală și trebuie să respire cât mai bine, pentru a evita condensul.

Diferența de temperatură din interiorul și exteriorul cortului este cauzată de:
- existența unui spațiu închis (în cort), ferit de vântul care "fură" căldura;
- existența unui corp (omul) care degajă căldură;
CU cât mai mulți oameni într-un cort, cu atât mai rapid se încălzește aerul din interior.
Cu cât mai mare spațiul din interior (cort) și mai puțini oameni, cu atât mai greu-lent se încălzește aerul.

Un cort bun este cel care:
- rezistă la vânt puternic (problema majorității corturilor medii-ieftine care folosesc materiale ieftine și nu investesc în design și testări);
- rezistă la umezeala din exterior (apă/zăpada topită), prin pânză, cusături și podea;
- permite umezelii din interior (condensul cauzat de om), să iasă spre exterior prin cel puțin un strat de pânză;

Pentru a-ți fi cald într-un cort, pe lângă faptul că blochezi vântul și umezeala din exterior, trebuie să îți păstrezi căldura proprie "lângă corp", lucru pe care-l fac hainele uscate, sacul de dormit și salteaua (așa cum au mai spus și alte persoane pe acest forum).

2. odin spunea:
"daca pui lumanarea sub o conseva si incalzeste fierul care da multa caldura? asa faceau vanatorii de munte, cateva gauri in conserva consumata si puneau si ceai la fiert pe conserva"

Orice sursă de căldură în cort, încălzește aerul din interior.
Problema este că orice sursă de foc deschis poate incendia cortul, lucru foarte probabil și posibil atunci când cortul dansează în vânt...

Suplimentar, orice foc consumă oxigenul din cort (dureri de cap cauzate de monoxid).
Ca atare, trebuie să deschizi cortul, adică să pierzi căldura pe care cu greu ai adunat-o.

Ideile haiducești precum încălzirea unei conserve goale (sau a unei pietre) pentru a degaja ulterior căldură, pot fi bune prin stâne, dar nu în corturile moderne.
Unde ții/cum ții într-un cort fluturat de cânt, un obiect fiebinte care poate topi pânza-podeaua-izoprenul?

3. negoiu79 spunea:
"ultimile modele de corturi nici nu se mai fac cu fustita de zapada..."

Care sunt ultimele modele de corturi despre care vorbești?
La cele mai mari două târguri internațional din Europa, care au loc anual în Germania, eu nu am văzut corturi veritabile de expediții alpine sau polare fără acea "fustă". Și am văzut sute de corturi produse de branduri din toată lumea.

Da, există corturi de iarnă fără fustă, dar ele sunt modele speciale, în care esențială este greutatea. Așa este, de exemplu, cortul de vârf SWAT21 de la Ortik.

http://www.be-wak.fr/client/cache/produit/401_______swat21_14256.jpg

Acest cort este dintr-o singură foaie (membrană) și fără fustă, fiind gândit ca un cort ușor de 8.000m alt.

La un cort de iarnă, fusta are un rol multiplu:
- împiedică vântul/zăpada să pătrundă în interiorul cortului, pe sub pânză;
- ajută la ancorarea cortului în zăpadă sau pe morenă, acolo unde cuiele standard sunt inutile.

Sunt multe de discutat despre corturile de iarnă, aici am vrut doar să scot în evidență câteva idei care mi s-au părut că pot duce în eroare.

Personal, am dormit-dorm în mod constant în cort, la temperaturi sub zero.
În această vară, la 6.000m alt. în cortul nostru Ortik (model Jet Stream 2) erau -3 grade, iar afară erau -20 constant. Idem în expedițiile din Caucaz unde la -10 exterior, în interior stăteam în tricou.


Miercuri, 7 noiembrie 2012 - 09:09

laeksutzu
laeksutzu
Caraba
 
cortul tine de cald.. altfel cum justifici totdeauna diferenta de temperatura? daca nu ar tine de cald inseamna ca temperatura din cort ar trebui sa fie la fel cu cea de afara, nu? nu este chiar asa.

cat despre izopren ai dreptate, acela e foarte bun, si compact, am folosit unul, dar mai nou cei de la thermarest au scos ceva cu uun factor de caldura mai bun (2,8)

http://www.prolitegear.com/thermarest_ridgerest_SOlite_sleeping_pad.html

Alex


Marți, 6 noiembrie 2012 - 00:47

odin
odin
Rucsac
 
Negoiu, nu respiri in sac, altfel bagi aburi inauntru si face condens...te trezesti ca la piscina. Varianta cu cagula, tricoul e mai buna, ca sa nu respiri numai rece


Luni, 5 noiembrie 2012 - 22:37

negoiu79
negoiu79

 
un izopren bun
http://www.craimont.ro/saltele_izopren_therm_a_rest_saltea_ridgerest_l.html
defapt cel mai bun ( sunt mai multe modele de la therma rest mai groase mai subtiri)..si salteaua e buna dar e mai grea si se poate sparge la filet.
am vazut ca aveau izopren din asta si la ascensiuni de iarna la 8 miari iarna..
http://www.youtube.com/watch?v=frebysJuv3Y
Carpati.org
Nu exista corturi calduroase sau mai putin calduroase..conteaza cum il pui..daca e zapada mare..
trebuie sa sapi cu lopata si sa il ingropi cat mai mult..
cortul e bun sa tina la vant sa nu se rupa..ultimile modele de corturi nici nu se mai fac cu fustita de zapada...cortul nu tine de cald..
Diferenta o face sacul de dormit si izoprenul..
Daca e rece in cort incerci sa respiri in sac..sau iti pui o cagula in care respiri..


Luni, 5 noiembrie 2012 - 16:10

laeksutzu
laeksutzu
Caraba
 
salutare!

In primul rand vreau sa spun ca in cort, iarna este cald atat timp cat nu esti in sac (faci mancare te schimbi, etc. Atunci cortul retine caldura corpului tau. Atunci cand te bagi in sac si izolezi foarte bine gulerul, temperatura va scade semnificativ, devenind doar cu cateva grade mai ridicata ca afara, functie de cort. Un factor important este fusta de zapada, izoleaza foarte bine, dar si mai important e sacul si izoprenul pe care le ai, acestea pastrandu-ti caldura emanata de tine. Tine minteȘ degeaba ai un sac extrem de bun daca folosesti un izopren vai mama lui...nu va merge.

Cum au spus si ceilalti, cateva lumanari si ceva metal pe ele ajuta enorm, dar pentru scurt timp si e periculos.

Ca sa incerc totusi sa iti raspund la intrebare (nu am masurat la temperatura mentionata de tine) am stat intr-o iarna la -31 grade Celsius afara, in tipmp ce gospodaream prin cort erau -13,4, dupa ce ne-am pus la somn cea mai scazuta temperatura din acea noapte in cort a fost de - 26,1, folosind un cort Ferrino cu fusta, izolat foarte bine, 2 oameni in cort.

Trage tu concluziile.

spor la ture de iarna si iti recomand ca prima tura in zapada sa o faci langa o cabana!

Manoliu Alex


Luni, 5 noiembrie 2012 - 15:41

ratza
ratza
Busola
 
Gata, am priceput. Deci cumva asemănător cu capacul de la Svea. Știam eu că-mi scapă ceva Carpati.org


Luni, 5 noiembrie 2012 - 09:52

odin
odin
Rucsac
 
Cea mai buna incalzire e un loc adapostit, un cort dublu, un izopren bun, un sac de dormit bun si un ceai fierbinteCarpati.org
Ratza: mai babeste asa, conseva se incinge si este ca un radiator; face mai multa caldura decat lumanarea lasata sa arda asa, sexyCarpati.org Cateva gauri ca sa aspire aer de jos (sau o proptesti pe 2 betisoare) si vreo 3 gauri sus, asta e toata afacerea. Vei fi curios si satisfacut cat incalzeste, se poate fierbe si ceai. Nu instant, dar se poate. In locuri stramte gen cort sau adapost de zapada, se poate dovedi suficienta ca sa nu inspiri chiar atatea grade minus. Fireste, nu poti incalzi cabana cu ea.
De altfel, la adaposturile de zapada se poate improviza si un tavan fals dintr-o pelerina, izoland si mai bine si evitand picaturile de condens care pot pica peste noi.


Luni, 5 noiembrie 2012 - 00:33

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Poate că da...
Căldura e căldură, ar zice mulți. Dar sunt mai multe feluri de căldură.
Sau mai multe modalități de încălzire.
În cazul de față sunt interesante: căldura convectivă și cea radiantă.
Căldura convectivă este căldura resimțită din temperatura aerului.
Căldura radiantă este resimțită direct de la sursă prin intermediul razelor infraroșii.

De exemplu, lumânarea în cauză, ca atare, încălzește aerul în cort dar flacăra nu are o capacitate, prea mare, de încălzire radiantă.
Flacăra lumânării emană energie într-un spectru larg. De la infraroșu îndepărtat la ultraviolete (chiar dacă în UV energia unei lumânări este infimă)

O conservă sau alt obiect metalic acționează ca un convertor.
Noi sesizăm și ne este folositoare energia infraroșie cu lungimi de undă foarte mari (500-1000um)
Conversia constă în absorbția energiei cu lungimi de undă mai mici și re-eliberarea acestei energii în lungimi de undă mai mari.
Astfel, chiar dacă energia este aceeași, efectul de încălzire poare și chiar este mai intens.

Exemplu comercial: sobele Godin.
Motivul pentru care resimțim radiația infraroșie cu lungime de undă mai mare versus celei cu lungime de undă mai mică sau a radiației din spectrul vizibil este că lungimile de undă mai mari penetrează pielea la adâncimi mai mari.
Astfel cauzând încălzirea directă a sângelui din vasele capilare.

Poate pare offtopic dar m-am legat de încălzirea în cort. Pe care nu o recomand cu mijloace combustibile, decât în cazuri extreme și cu ventilație adecvată.


Duminică, 4 noiembrie 2012 - 22:32

ratza
ratza
Busola
 
Cum adică dă mai multă căldură dacă încălzești o conservă găurită? Îmi scapă ceva?


Duminică, 4 noiembrie 2012 - 21:50

odin
odin
Rucsac
 
si daca pui lumanarea sub o conseva si incalzeste fierul care da multa caldura? asa faceau vanatorii de munte, cateva gauri in conserva consumata si puneau si ceai la fiert pe conserva


Sâmbătă, 3 noiembrie 2012 - 22:23

gonzo
gonzo

 
Parerile sunt impartite , eu am probat amandoua variantele, si merg tot pe varianta cu izoprenul.


Sâmbătă, 3 noiembrie 2012 - 21:58

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
Cred că în locul unui izopren "des", este recomandat un izopren de iarnă, cu bule de aer sau, mai bine, o saltea bună.


Sâmbătă, 3 noiembrie 2012 - 19:06

odin
odin
Rucsac
 
izopren bun, des si gros


Vineri, 2 noiembrie 2012 - 20:33

misuk
misuk

 
Este relativa treaba asta cu rezistenta la frig/ger, baietii rezista mai bine fetele mai putin. Daca ai un cort bun (si indicat ar fi sa fie f bun, de iarna) si afara - 15 in cort ai intre -5 si +5, variatia asta depinde daca mai faci cald cun un primus, sau lumanari mici, ceva, iar in sac depinde ce ai, cam 7-10-15 gr. Parazapezi la cort sunt obligatorii daca vrei sa nu sufle crivatu printre voi ( sau poti ingropa cortu de jur imprejur cu zapada- care este un excelent izolator. Cel mai important cred ca este sacul daca vrei sa dormi decent: temp de confort (aia din mijloc) sa fie de cel putin -6-7 gr. Vezi sa nu iei plasa la sac cu temp de extrem minim, la aia rezista sacul doar cat sa iti ofere conditii ultra minime de supravietuire.
Cat despre tura incearcaa mai intai ceva mai usor acum toamna, vezi cum e, mai iti iei una alta si antrenezi corpul si psihicul mai ales; in nici un caz sa nu incepi direct iarna la -15 la vanatoare de ursuleti Carpati.org


Vineri, 2 noiembrie 2012 - 15:10

maddie
maddie

 
Am fost si eu o singura data, dar mi-a placut. Afara erau cam -12 grade, fara vant, si in cort erau cam -2 grade (cortul era un Husky Flame). Sacul meu nu era tocmai de iarna (un Trimm cu temp. de confort pe la -7), de aceea am dormit cu imbracaminte de corp, polar, pantaloni de polar manusi, cagula si caciula Carpati.org Dar de, eu sunt mai fruguroasa, tu s-ar putea sa n-ai nevoie de atatea straturi. Bafta!


Vineri, 2 noiembrie 2012 - 14:40

Afisari: 10,511


#24  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0661 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org