Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vremea
Varful Papusa
Muntii Parang
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Hamac - pareri pro si contra. (5)

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Se pot face la comanda. Majoritatea poducatorilor merg pe greutati pana in 100 kg. Pentru greutati mai mari, la cele din panza apar niste ranforsari in plus, realizate de obicei din chinga. La cele impletite din snur se foloseste fir mai gros. (Vorbesc de hamac de o persoana, nu de cele duble, care sunt mai late.)

Marți, 24 martie 2009 - 01:46

roibica
roibica

Alte modele inafara de nahanny gasesc prin bucuresti ?? ceva care sa tina cam 150 kg ??

Luni, 23 martie 2009 - 21:59

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Am fost de 2 ori in ture de vara cu hamacul si e o solutie minunata daca vremea e frumoasa.
Acum depinde de la om la om; unii nu pot sa se odihneasca dormind in hamac, altii nu mai vor sa se trezeasca Carpati.org.
In primul rand hamacul e bine sa nu fie de acela din plasa cu rama din lemn, deoarece:
- plasa are tendinta de a gauri izoprenul, daca-ti intra o mana pe sub sac ramai cu urme de gratar o zi intreaga, plus ca se incurca si e mai grea decat panza sintetica.
- barele din lemn sunt cam mari, te obliga sa le faci loc prin rucsac, si in plus sunt grele.
- somnul nu este prea confortabil, astea cu cadru din lemn avand tendinta sa se rastoarne cand te intorci de pe o parte pe alta.
- este voluminos si greu comparativ cu bucata de fas cu 2 inele la capete, adica hamacul din panza.

Hamacul din material textil (a doua oara am avut unul de asta imprumutat) este mai usor, se infasoara bine in jurul tau protejandu-te de vant si umezeala, se impacheteaza foarte bine.

Tenda este foarte utila, daca nu ai noroc de vreme frumoasa, se intinde simplu pe o cordelina subtire ce trece pe deasupra capului, paralel cu lungimea hamacului, ancorata cu ancore de cort din fir de nailon impletit de 3-4 mm, cu cuie de cort clasice.
Ma indoiesc insa ca tine foarte bine la o furtuna, mai ales de aia uracioasa cu stropi mari care te trezesc din somn in ciuda leganarii hamacului...Carpati.org

Din experienta proprie exista avantaje si dezavantaje.
Avantaje: Pentru cei ce suporta somnul balansat este foarte placut, senzatia de libertate si de "comuniune cu natura" poate fi mai intensa. Greutatea usor mai redusa decat a cortului, mai ales in ture solitare. Timpul de montare poate fi putin mai scurt decat cel al montarii unui cort.

Dezavantaje: Pe vant puternic leganarea poate sa devina o problema, mult mai neplacuta decat zgaltaiala cortului. La fel cu ploaia. Cum spunea si Alex, nu prea e recomandat sa il iei cand vrei sa faci creste, caci nu tot timpul gasesti 2 stanci fata in fata la 3 metri una de alta, cu pitoane gata montate.
Un izopren gros nu prea ia forma hamacului, dar se presupune ca vara poti merge si cu un izopren subtirel. Eu prima data am mers fara izopren, doar cu sacul de puf si am cam simtit la spate cativa fiori.
Sa nu uitam totusi ca, pe langa hamacul propriu-zis mai ai tenda, cativa metri buni de cordelina (ca sa nu cauti prea mult un loc propice camparii), sfoara de ancorare si cuiele de cort, o husa pentru rucsac, eventual o bucata de cordelina ca sa-l atarni in copac, ca sa nu il cotropeasca furnici/bursuci/ursi. Astfel, greutatea nu mai este neglijabila. De fapt, daca sunt mai multi oameni, fiecare cu hamacul sau, in total poate depasi cu mult greutatea unui cort incapator pentru acel numar de oameni.
Nu te poti organiza ca intr-un cort, lucrurile stau imprastiate in jur sau atarnate deasupra capului, accesul la rucsac este mai dificil, chiar urcatul/coboratul in/din hamac nu este intotdeauna o experienta cu final placut.

Oricum, merita incercat, caci putine lucruri se pot compara cu stelele unui cer senin vazut printre varfurile brazilor intr-o seara de vara.

A, si e bine sa fie repetate de cateva ori nodurile pentru ancorarea hamacului (sunt pe net multe modele) caci o tranta la miez de noapte nu e un mod placut de a te trezi, nu?

Ca model cel de la nahanny s-a comportat foarte bine, eu avand 80kg plus haine si sac. Si vorba lor, "balanganeala placuta"!

Luni, 12 ianuarie 2009 - 00:44

razvan_daniel85
razvan_danie..

Buna seara tuturor!

De ceva vreme mi s-a cam urat sa car cortul in spinare cu tot ceea ce presupune el (talpa, izopren etc.), mai ales cand sunt singur, si sunt in cautarea unei metode mai simple de innoptare in zona montana. Acest lucru m-a facut sa imi indrept atentia spre fel de fel de articole unele mai bune decat altele dupa parerile propriilor producatori: corturi de o persoana, bivuacuri, suprasaci etc.

Intr-un final m-am oprit asupra banalului hamac, care pare sa fie o solutie de compromis destul de buna. Dupa cate am vazut acesta a evoluat destul de mult fata de amintirea pe care i-o pastram din copilarie, acum fiind fabricat dintr-un nylon dur, cu plasa de tantari si supratenda.
Dintre avantajele acestor sisteme, la o prima vedere, se numara (din cate vad eu):
- greutatea si volumul redus,
- rapiditatea in instalare si strangere,
- lipsa nevoii unui loc drept si fara pietre,
- izoprenul devine inutil, ca si eventuala talpa a cortului,
- este mai "curat" decat un cort deoarece nu intra in contact cu solul.
Iar dintre dezavantaje:
- absenta unui somn confortabil (nu am incercat, dar am auzit si aceasta opinie - culmea, chiar de la un producator),
- folosirea limitata, in principiu, la altitudini mai mici de 1500 - 1700 m impusa de prezenta unor puncte de agatare si a vanturilor,
- poate (?) necesita luarea catorva trante pana cand reusesti sa iti menti echilibrul in somn, mai ales cand te gasesti in sacul de dormit si vrei sa te intorci pe o parte sau alta.
- poate reprezenta o alternativa la cort doar primavara, vara si toamna.

Pentru cei interesati sa vada aceste hamacuri, o cautare pe Google o sa le releve o multitudine de producatori, printre care si unul romanesc (Nahanny).

Acum si intrebarea mea: A folosit cineva un asemenea sistem? Si daca da, cu ce rezultate?

Multumindu-va anticipat, astept raspunsurile voastre!
Razvan.

Duminică, 14 decembrie 2008 - 17:21

laeksutzu
laeksutzu
Caraba

hamacul este o piesa din echipament care are dezavantaje si avantaje.

principalele dezavantaje sunt: necesitatea de corpuri de care sa-l arborezi si in caz de ploaie te faci leoarca.(recomanadat si eficient, presupun, este folosirea de tenda deasupra hamacului).

avantajele hamacului sunt greutatea si volumul foarte reduse si instalarea rapida. acum ramane la alegerea voastra ce alegeti..... cu respect,alex

Duminică, 14 decembrie 2008 - 16:39

Afisari: 4,137

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0515 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org