Cautare:
De actualitate

Calendar

Februarie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Martie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

#31  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Feedback rucsaci !!! (31)

pufyus
pufyus

Imi spun si eu parerea dupa prima tura cu un rucsac mare in spate. Am luat cu strangere de inima si lipsa de fonduri un Loap Kayuk de 60+10L. Materialul cusaturile si tridentii par putin mai bune decat ale rucsacilor de supermarket, dar neavand operioada lunga de folosire nu ma pot pronunta, avantaje majore mi s-au parut nenumaratele chingi/bretele cre permit prinderea lucrurilor la orizontala : gen cort, izopren, etc...poti atasa fara improvizatii, doar cu chingile pe care le are, 4 izoprene/corturi in pozitie orizontala. Unul pe capac, unul intre capac si partea mediana, unul intre partea mediana si fund si unul sub fund. Asa cum a spus si Florin, prinderea pe brau este binevenita daca nu chiar obligatorie! Desi l-am umplut la refuz + atasat sac cu gunoi deci incarcat oarecum peste limita, nu m-au durut umerii pentru ca am strans bine chinga pe brau si am lasat relativ largi bretelele pe umeri. Sincer m-a durut mai putin decat rucsacul de oras (20l)pe care il iau in ture de o zi si care nu are chinga la brau !!!

Marți, 30 iunie 2009 - 14:40

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Ideal este sa nu cari pe umeri ci pe solduri. Tocmai de aceea exista acea centura . Eu imi reglez rucsacul in asa fel incat centura sa stea stransa pe solduri si intre umeri si bretele sa intre palma cu usurinta. Ca sa nu se balanseze in timpul mersului reglez chinga de pe piept. In felul acesta dispar toate problemele de genul "reglajul pe spate - punct slab", dar, mai mult de atat, apar 3 mari avantaje:
- Nu dor umerii nici dupa o perioada lunga cu greutate mare
- Centrul de greutate al ansamblului om-rucsac coboara mult mai jos, echilibrul fiind mult mai bun
- Partea superioara a rucsacului fiind mai libera decat in cazul in care greutatea sta pe umeri, spatele chiar se aeriseste.

Marți, 30 iunie 2009 - 14:30

r4zv4n
r4zv4n
Busola

Consider ca este foarte important ca un rucsac sa se potriveasca PERFECT pe spatele purtatorului sau, pentru a face cat mai placuta urcarea/coborarea, dar si pentru a minimaliza efortul depus de acesta. De aceea firmele producaoare au conceput modelele actuale de rucsacuri care au sistem de regare spate, tije de aluminiu, centura lombara, chinga peste piept, sistemul acela de bureti pe spate ca sa se elimine mai usor transpiratia, si probabil mullte altele de care eu nu stiu.
Din punct de verere rezistenta, pot considera ca sistemul reglabil spate poate fi un punc slab din doua motive: 1. Daca e prost facut (lucrat); 2. Daca nu e bine reglat pe spate. Si atunci intervine ce ai spus tu: devine instabil si prezinta chiar un potential pericol pentru purtatorul sau.
Subiectul bretele e unul foarte sensibil, fiindca depinde mult de umerii purtatorului. Nu poti sa faci din acest punct de vedere un rucsac de genul "one size fits all". Un individ are spatele mai lat, altul mai ingust. Si cum distanta dintre bretele nu poate fi ajustata, automat unui nu-i va veni bine. Asta e doar un exemplu care mi-a venit acum in minte.
Din aceste motive, dar si altele, exista atatea modele si marimi, pentru ca fiecare doritor sa-si aleaga ce-i place si ce-i convine mai mult (Stii? Cum e si reclama aia la Orange: Din 5 abonamente, unu-i sigur pentru tine.)
Una peste alta, poate ti-am creat falsa impresie ca nu agreez ideea ta pentru rucsacul "custom fit". Ba din contra, chiar o apreciez. Daca ai nevoie de ajutor, cu mare placere te ajut. Bafta!

Marți, 30 iunie 2009 - 14:14

cv
cv

Salutari Razvan
Voi incepe prin ati spun ca eu am deocamdata Carpati.org , un klimm katar pentru ture lungi si un hannah ridge pe care il folosesc in ture de durata medie spre mica. Daca ar fi sa intru in detalii si sa spun tot ce imi place si ce nu imi place nu as mai termina, asadar voi incerca ceva mai succint si il voi prelucra mai intai pe cel klimm...
Klimm Katar 55+ - pentru volumul pe care teoretic il are, pot spune ca incap foarte multe in rucsac, ceea ce ma face sa merg spre prima observatie, si anume accea ca are o adancime, in perspectiva, destul de mare iar in consecinta rucsacul devine instabil daca il incarci prea mult ( si nu ma refer la incarcare gen cea din clipul primit de la alecsu ) . Acuma faptul ca este foarte incapator, nu poate fi un lucru rau, dar de multe ori cand ai prea mult spatiu esti tentat sa iei si lucruri care nu sunt vitale...
Altceva ar fi tot ansamblul sistemului de spate reglabil. Din nou spun ca spatele reglabil nu este neaparat un lucru nasol, dar eu personal prefer un spate fix, cum de altfel este cel al rucsacului hannah... Si de ce prefer un spate fix ? Parerea mea este ca un spate reglabil reprezinta un punct slab al rucsacului, la capitolul structura de rezistenta. Dar mentionez ca asta este doar o parere personala. Alta observatie la ansamblul sistemului de spate este padding'ul, care desii pentru coloana si toata suprafata spatelui defapt, este foarte generoasa, pentru umeri si omoplati este destul de jalnica. Dintr'o tura de 4 zile pe Retezat, m-am intors cu niste ranii destul de nasoale pe umeri si omoplati, iar asta s-a intamplat din cauza lipsei de padding si a grosimii exagerate a bretelelor. Si ultima observatie la ansamblul sistemului de spate, este centura lombara, care desii puteam regla pe inaltime rucsacul, niciodata nu s-a asezat coret pe solduri si tot timpul ma trezeam cocosat de greutatea rucsacului, acesta lasandu-se pe umeri ( alt probabil motiv pentru aparitia ranilor ). Altceva, care imi displace la rucsacul klimm este greutate proprie, care este de 2400g, ceea ce pentru un rucsac de volumul sau, este deja destul de depasit... In rest la capitolul compartimentare, ergonomie, materiale, design nu am ce sa spun, pentru ca toate acele elemente formeaza cu succes un rucsac functional si fara pretenti, care cred ca se adreseaza in mod special celor care bat muntii Romaniei. Si ca sa spun si un lucru bun despre rucsacul klimm, cred ca este un rucsac facut pentru "tavaleala" , de cand a fost cumparat, a fost tratat foarte dur, cu toate acestea se mentine inca foarte bine si optic dar si structural.

Asadar acuma sa trecem la cel de la hannah. Despre el pot spune ca ceea ce apreciez cel mai mult este greutatea proprie redusa, de numai 1400g si faptul ca este cat de cat ergonomic, placa si tija precurbata asezandu-se binisor pe conturul spatelui meu ( motiv pentru care l-am si cumparat ). Pe langa ergonomie, padding-ul este bine gandit, de asemenea si grosimea bretelelor dar si a centurii lombare, care reuseste sa transmita o mare parte a greutatii pe solduri.
In rest, as avea destul de multe de obiectat, dar pentru cat a costat nu poti avea pretentii foarte mari... si cred ca ce ma deranjeaza cel mai tare este sistemul de inchidere, cel de sub capacul rucsacului, care s-a schimbat de cel clasic, adica cel cu snur, care se inchidea prin tragerea snurului si blocarea sa. S-a schimbat cu unul prin rulare, bata rulandu-se, urmand apoi sa se blocheze cu un trident lockster. Sistemul e interesant oarecum, pana in momentul in care esti obligat sa umpli rucsacul putin mai mult, moment in care aflii cu stupoare ca nu poti inchide rucsacul decat daca mai renunti la ceva, ceea ce nu se poate chiar in totdeauna...

Acuma, tin sa iti multumesc si tie, cum am facut tuturor pentru feedback'ul primit si sper ca ti-am satisfacut curiozitatea cu privire la rucsacii mei.

Marți, 30 iunie 2009 - 04:05

cv
cv

alecsu - iti multumesc pentru observatii, dar as vrea sa te intreb ( poate nu cunosc eu modelul ) daca rucsacul Borealis fabricat de cei de la The North Face nu este un rucsacel pentru laptopuri, eu asa cunosteam, ca acel model are un buzunar pentru laptop si este pentru oras ?

in cazul in care am dreptate, se explica si life time warranty'ul acela ( asa cum si ce de la JanSport ofera life time warranty, pentru ca sunt constienti ca in conditii normale de utilizare, este foarte greu, sa se strice ceva la un rucsac de-al lor, avand in vedere si segmentul de piata careia se adreseaza produsele lor )...

Marți, 30 iunie 2009 - 02:45

r4zv4n
r4zv4n
Busola

Salut Vladimir!
Eu am un Atta Denali de 80 de litri. Per ansamblu e un rucsac bun din punctul meu de vedere. Ceea ce imi convine la el e in primul rand volumul. Cand plec pe munte, indiferent daca pentru doua zile sau pentru sapte, imi iau tot ce-mi face drumul si sederea mai confortabile Carpati.org
Imi place ca are diafragma pentru sacul de dormit, ceea ca ofera posibilitatea accesarii acestuia fara a trece prin tot rucsacul de la capac la fund.
Mi se par foarte utile chingile de la baza, pentru prinderea izoprenului, in cazul in care nu folosesti salteluta Carpati.org De asemenea, cred ca foarte bune sunt si chingile laterale pentru compresie, pentru compactizare.
Mai e prevazut si cu accesorii prindere coltari si pioleti, pe care nu le-am folosit inca, dar sunt sigur ca sunt utile in acest scop.
Are si niste mici buzunare laterale, foarte bune sa-ti pui lucrurile la care vrei sa ajungi repede - un baton de glucoza de exemplu.
Foarte important la un volum asa mare e spatele reglabil, care-ti ofera posibilitatea de a-l adapta la statura personala.
Ceea ce nu-mi place la el e ca nu e impermeabil, ca are bretelele cam rigide si la 15 kg si 10 ore de mers a doua zi simti ca ti-au picat umerii.
Apropo, tu ce rucsac ai? Si ce iti place, dar mai ales nu iti place la el?

Marți, 30 iunie 2009 - 00:14

alecsu
alecsu

Sa iti spun despre rucsacul meu : Detin un The North Face Borealis 2007(extrem de multumit de el). Are 30 l volum,e facut din Hypalon,un material excelent al celor de la DuPont Performance Elastomers- foarte rezistent la abraziune,apa,chimicale si UV.Sistemul de ventilatie al spatelui e bunicel,bretelele sunt foarte moi,are doua buzunare laterale in care incape cate o sticla de 2.5 l ; exista posibilitatea "instalarii" unui sistem de hidratare fiind prevazut cu o "iesire" speciala in acest sens din rucsac ; fermoarele sunt YKK,extrem de durabile si sunt protejate de ploaie ; breteaua din zona pieptului(care poate fi ajustata pe verticala) e prevazuta cu o catarama ce are incorporat un fluier pt situatii de urgenta ; la exterior exista un siret special pentru o casca de bicicleta sau o haina ce nu a incaput in rucsac,siret ce e si reflectorizant(destul de util in oras) ; mai exista un buzunar pe breteaua dreapta la nivelul pieptului(util pentru un briceag,telefon etc). Mai trebuie sa mentionez ca rucsacul are "lifetime warranty" si ca e plin de inscriptii "pat no."(ceea ce si ridica pretul produsului),deci nu cred ca e facut de niste amatori care isi petrec timpul in fata calculatorului.

Cu respect,Alex

Luni, 29 iunie 2009 - 23:16

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Chiar daca nu inteleg exact scopul topicului, ma bag si io un pic in seama.
Trecand peste ranita vanatoreasca cu bretele din piele si rucsacul cu cadru exterior si prosoape pe umeri, am purtat in carca:

- Un rucsac facut de un nene care cu asta se ocupa, fara nici un fel de cadru, 80 l + fustita + gluga. (daca nu ma insel, un model identic produceau Santa Mora)
parti bune: foarte usor (1500g), in ciuda volumului mare, a faptului ca avea 2 buzunare laterale de cate 5 l, si era dublat la interior cu rafie. Destul de impermeabil, foarte rezistent la uzura.
parti proaste: lipsit fiind de cadre metalice, trebuia umplut de fiecare data foarte atent, ca sa stea teapan; catarame proaste, trebuiau schimbate des. In rest minunat, 11 ani de frecus fara certuri majore.

Solitaire High 80, dupa mine un rucsac perfect pentru ture lungi.
Parti bune: material foarte rezistent, se aseaza foarte bine pe spate (reglat, bineinteles), tine binisor la ploaie (husa recomandata, totusi), in buzunarasele laterale chiar intra un PET de 2,5 litri, are cam tot ce-i trebuie pe exterior. (Eu prefer sa port izoprenul vertical pe fata rucsacului, se agata mai putin si animalul sta mai bine in picioare de unul singur, si sunt multe modele cu care e cam dificil sa faci asta)
parti rele: este greu, cu 250 de grame mai greu decat zic ei, Uneori scartaie daca nu e bine strans, cost cam ridicat (pt un produs romanesc Carpati.org ) cu tot cu buzunare, borseta si husa de ploaie. Ramane totusi rucsacul de care sunt cel mai multumit in ture lungi cand ai nevoie de rezistenta si ergonomie in acelasi timp.

Arc'teryx Bora 65, model de prin 2002-2003
Parti bune: foarte confortabil, aerisire a spatelui ireal de...reala, constructie simpla dar satisfacatoare, fermoarul vertical pe compartimentul superior facand furori la vremea aceea.
Parti mai putin bune: fermoarul care facea furori a cedat la un moment dat, capacul cam mic, greu de asezat izoprenul vertical. Nu prea m-am impacat cu sistemul de prindere a pioletilor, dar motivul pentru care l-am maritat a fost volumul ciudat pentru mine, mic pentru ture lungi, urias pentru cele scurte. Nu mai vorbesc de pret Carpati.org

Vaude Spindrift 35. Rucsac perfect pentru ture scurte de iarna, avand sistem de prindere a schiurilor sau a placii.
Parti bune: Impermeabiltate foarte buna (Material bine impregnat, corpul principal nu are cusaturi ci "sistem inovator de lipire" Carpati.org, fermoare impermeabile). Se aseaza foarte bine pe spate, avand in loc de cadre metalice placa din material plastic. Material un ripstop hexagonal. Multe "artefacte" dragute: buzunare pe centura, buzunar sistem hidratare, buzunar harta, tridenti cu siguranta, sistem rapid de prindere a pioletior sau a betelor, dublare a fundului, etc., acestea neridicandu-i prea mult greutatea (1,3 kg)
Parti rele: nu prea are. capacul cam meschin si destul de greu de accesat. Si un aspect cam firav, dar ei se lauda ca e rezistent. Pana cum nu m-a dezamagit. Pret bun pentru Vaude, la reducere Carpati.org

A, si sa nu uit Escalade-ul 45, cu fermoare explodate in primele ture si catarame in urmatoarele. Nimic nu se compara insa cu buretele de 6 cm grosime invelit in prelata de bumbac. Pacat ca nu se mai foloseste aceasta solutie. Carpati.org

Luni, 29 iunie 2009 - 03:52

laeksutzu
laeksutzu
Caraba

Eu am asa:

Adventurier 88--e primul meu rucsac care e urias si nu prea il mai folosesc,dar l-am incarcat de multe ori cand am iesit la escalada si nu are nimic si il am de 4 ani.Cusaturile sunt bune,sta bine pe spate,chingi cam putine.

High Peak 70--un model mai vechi,dar lucrat exceptional,cu o gramada de accesorii de prindere(pt. coltari,bete,piolet,schiuri,izopren etc.)L-am incarcat de multe ori in ture lungi si se comporta foarte bine.Singurul neajuns este acela ca prin materialul din care e facut trece foarte repede ploaia.

Coleman 50--Este ultima achizitie.L-am luat pana acum in 3 ture si mai lungi si mai scurte.Am pus in el greutate si sa comportat foarte bine.Are un sistem de evacuare a transpiratiei,reglare pe inaltime,este impermeabil complet.Fiind un rucsac tehnic are toate accesoriile aferente.Singurul neajuns este lipsa pernelor de pe spate si chingile sunt un pic cam tari,in rest...este exceptional.Este cel mai bun rucsac al meu.

cu bine,
Alekz.

Luni, 29 iunie 2009 - 02:33

odin
odin
Rucsac

Hai sa incep cu o gluma...cel mai mare defect al unui rucsac este ca e prea mic dupa conceptia noastra...nu incap destule in el si nici nu se cara singurCarpati.org

In primul rand mie nu-mi place rucsacul sa aiba compartiment despartitor. Cu toate ca exista diferite pareri (spuse la diferite topicuri) eu as opta pentru un sistem "tub" de sus pana jos. Ca sa nu se iste iar discutii uneori cu tenta ironica, ma multumesc sa spun ce mi-ar placea mie. Vrei argumente, ti le spun pe privat din acest motiv...sa nu schimbam discutia de strangere de informatii pentru rucsacuri in discutii interminabile pe o tema secundara.
Ce imi place (am Tatonka Yukon 70) este ca are bretele late si destul de tari desi nu sunt foarte groase. Chinga de la centura are catarama pe burta nu pe o parte acoperita de bretea nu-mi place...dar nu ma incomodeaza ca nu o strang decat foarte rar.
Materialul sa fie destul de gros si de rigid si mai ales impermeabil...ma oftica folosirea unei huse de protectie...ce rost ar avea daca e materialul rucsacului impermeabil? Dar un material impermeabil e mai scump si se reflecta in pret.
Ce nu imi place este folosirea unor inchizatori din plastic simplu fara insertie de metal...un avantaj ar fi ca sunt ieftine si se pot cumpara sa le schimbi daca se strica una. Nu prea se rup ele la utilizare normala dar poti avea surpriza sa calce unul pe catarama.

In rest, nemultumirile din primul paragraf. Carpati.org

Sâmbătă, 27 iunie 2009 - 23:32

cv
cv

Dupa cum spune si titlul post'ului, ce ma intereseaza este sa primesc cat mai multe informatii posibile si neposibile despre rucsaci ( cand spun rucsac ma refer la rucsacul care il folositi sa transportati echipamentul montan ) !!!

Orice multumire si nemultumire referitoare la orice rucsac tehnic.
Ce va place la rucsacul vostru, ce nu va place, ce credeti ca ar fi foarte practic sa aveti in plus la rucsac (buzunare, bucle, compartimente speciale, alt sistem de spate, alte materiale folosite la constructia rucsacului, alt design etc. ) .

Si va rog sa argumentati logic tot ceea ce spuneti, "de ce" ati schimba asta, sau nu va place cealalta !

Apreciez si astept orice comentariu legat de acest subiect !

Sâmbătă, 27 iunie 2009 - 22:42

Afisari: 6,102

#31  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0.0327 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2026) www.carpati.org