Cautare:
De actualitate

Calendar

Ianuarie 2026
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Februarie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

#31  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Feedback rucsaci !!! (31)

cv
cv

mersi marius pentru observatiile aduse . ( e foarte simpatic magarul din poza ta Carpati.org )

Joi, 2 iulie 2009 - 01:18

marius_b
marius_b

Sa-ti zic si parerea mea despre rucsaci:
De aia mari de 60-80L, n-am ce sa zic in plus. Sunt mari sa bagi multe in ei. Erau f. utili pana sa iasa hainele astea generatie noua, cand luai tuciul de pe aragaz si-l bagai in bagaj, cand luai de acasa mancare pt 10 zile ca n-aveai de unde sa cumperi (nu gaseai) etc. Acum echipamentul care trebuie carat e mai compact si mai usor. Si mancare se gaseste usoara cu valoare energetica mare.
De rucsacii astia mici (tura o zi/doua/trei) nu zice nimeni nimic. Cu toate ca, de fapt, multa lume-i foloseste mult mai des. Mai ales in zonele bantuite de ursi cand nu poti campa.
Ce as cauta eu la un rucsac, daca as vrea sa-mi mai iau unul?
Sa aibe urmatoarele:
- spate ventilat
- husa si buzunar de husa
- sa fie compatibil cu un sistem de hidratare
- sa aibe doua buzunare exrerioare de plasa (in unu tin pelerina si-n altul ce mai am nevoie sa fie la indemana);
Ce rucsaci folosesc (sa vezi cum am ajuns la concluziile de mai sus):
- atta 80L, vechi de 13 ani
- vaude brione 28L
- mammut 25L
- the north face megamouth 18L (asta e de MTB).

Miercuri, 1 iulie 2009 - 19:14

cipicernat
cipicernat
(admin)

Topicul a fost inchis temporar si au fost inactivate circa 50 (!!!!) de mesaje (unele chiar daca contineau idei interesante) care nu aveau nicio legatura cu tema. Pe viitor, ramaneti, va rog, pe subiect, sau se ajunge la avertismente.

Miercuri, 1 iulie 2009 - 19:14

r4zv4n
r4zv4n
Busola

@florinbalan: Am experimentat si eu acesta problema a alunecarii chingilor prin catarame, la o greutate mare a rucscului. Foarte buna ideea ta. O sa incerc asta in urmatoarea tura.

Marți, 30 iunie 2009 - 19:09

florinbalan
florinbalan
Rucsac

http://www.craimont.ro/catarame_si_tridenti_duraflex_catarama_sliplock_40.html

Se mai introduce pe chinga o catarama de asta, prin care treci inca o data capatul liber al chingii.

Marți, 30 iunie 2009 - 18:16

alexus
alexus
Busola

Am un Lamonza de 70 si un Atta Denali de 80 . Sunt foarte multumit de ei, singurul mic inconvenient fiind faptul ca se cam slabesc chingile de la umeri. Cred ca ar trebui folosite un alt fel de catarame care sa nu mai dea voie sa alunece chingile prin ele.

Marți, 30 iunie 2009 - 18:13

florinbalan
florinbalan
Rucsac

N-as putea spune ca sunt complet multumit...Carpati.org
La High 80 pe langa sacul de puf mai incape si hanoracul sau o bluza. Iar cel de vara nici nu-mi bat capul sa-l bag in husa, avand mai putine haine in rucsac, il folosesc ca sa mai umple golurile dintre obiectele tari. (Tigaie, conserve, sandale, etc)

Marți, 30 iunie 2009 - 17:42

alexus
alexus
Busola

Cine a spus ca trebuie sa scoti sacul de dormit repede ? Sunt multe modele de rucsacuri la care nu ai loc sa scoti mai nimic prin acea deschizatura.
Si, in mod normal, pentru a fi bine echilibrat rucsacul, acolo jos se pune sacul de dormit. Eu asa il asez si asta este nemultumirea mea in legatura cu acea deschidere.
Acuma, daca tu esti multumit ... "cate bordeie, atatea obiceie".

Marți, 30 iunie 2009 - 17:36

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Daca este bine reglata si stransa preia cu spor greutatea rucsacului, fara sa fie pe burta. Fortele de frecare sunt destul de mari incat sa sustina cele 15 kg, si oricum partea superioara a braului vine putin peste osul soldului, dar partea din fata, care este mai ingusta, este mai jos.
In ceea ce priveste chinga de pe piept, cred ca rolul sau este acela de a proteja zona subsuorilor, in cazul in care bretelele sunt tensionate. Eu nu am reusit niciodata sa o suport in acest caz, o strang usor doar ca sa echilibrez rucsacul cand bretelele sunt libere.

Am mai observat ca atunci cand nu am greutatea pe umeri ci pe solduri, spatele sta mult mai drept, ceea ce este un enorm avantaj la marsurile pe asfalt sau drum forestier, cand pozitia corpului este verticala. Oricum, fiecare merge asa cum ii este mai comod si cum s-a obisnuit.

In ceea ce priveste compartimentul de jos, este gresit numit "compartiment pentru sac de dormit". Acolo se poate pune orice este usor si la care putem accede mai repede. De ex un pulover, un hanorac. Sau sacul de dormit. Chiar nu imi aduc aminte vreun moment in care sa fi avut nevoie sa scot repede sacul si numai sacul.

Marți, 30 iunie 2009 - 17:17

cv
cv

mihai - multumesc pentru documentatie

Marți, 30 iunie 2009 - 17:13

odin
odin
Rucsac

Nu e vorba de centura de la piept ci de cea lombara. Daca o prinzi pe solduri, nu are rost decat sa tina rucsacul sa nu se clatine, in nici un caz nu sustine din greutate eliberand umerii. Daca o strang deasupra soldului, ia din greutatea purtata de umeri, dar nu pot respira. De cea de la piept nici prin vis nu mi-a trecut sa o inchid vreodata...
La urcus, un rucsac mai lung e mai bun...datorita gravitatiei se lasa pe spate si nu trage de umeri. Nu s-ar putea lasa daca am centura lombara inchisa.
Fiecare cum ii convine...si nu vad de ce sa le inchid numai pt ca ele sunt la rucsac. Eu as pune vreo 10 centuri si catarame la un rucsac, sa vad cate inchide lumea.

Marți, 30 iunie 2009 - 17:03

alexus
alexus
Busola

Pentru cei care nu sunt multumiti de pozitionarea rucsacului pe spate, exista un rucsac, cred ca de la Osprey, care atunci cand il cumperi, prin tratament termic, se "muleaza" pe spatele clientului si ramane asa permanent.
Mai feedback decat atat ...!
Doar forma rucsacului ramane permanenta. Carpati.org

Ca nemultumire, pot spune ca sacul meu de dormit este mai voluminos iar, in general, rucsacii au deschiderea compartimentului de jos mult prea mica. Am intalnit rucsaci la care acea deschidere este atat de mica, incat cred ca este doar pentru design.

Marți, 30 iunie 2009 - 16:59

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Nooo, burta trebuie sa atarne peste catarama...Carpati.org

Si mi-am adus aminte ca m-au deranjat intotdeauna rucsacurii care au pe marginile bretelelor cusuta o fasie textila. Posibil sa fie mai simplu de fabricat sau mai rezistenta aceasta solutie, insa cam simt marginile pe piele.
de genul:
http://www.okazii.ro/catalog/27272385/Rucsac-High-Sierra-Opie-albastru-super-rucsac-Nou-nout-.html#galerie
sau
http://www.hypersport.ro/modules/catalog/images//outdoor/rucsaci/RUCSAC%20TATONKA%20COPII%20%60TEENY%60%205L%20REED-LEAF.jpg Carpati.org

Marți, 30 iunie 2009 - 16:11

pufyus
pufyus

Trag eu concluziile cu centurile : rucsacul tau viitor ar face bine sa aiba centura lombara si pe piept.
Cea pe piept sa fie elastica.
Cea lombara sa aiba catarama pozitionata peste una din zonele captusite cu burete, adica sa nu stai cu catarama pe burta Carpati.org

Marți, 30 iunie 2009 - 16:01

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

http://www.voyagerultraleger.com/Documents/AjustementDuSacADos.pdf
http://www.placeaudesign.com/jeux/sacados.htm
http://www.grande-randonnee.fr/Randonnee-Atelier-RemplirEtReglerSonSacADos.html

Marți, 30 iunie 2009 - 15:59

cv
cv

Sa nu se creada ca vorbesc in necunostinta de cauza, tin sa precizez ca stiu cat de importanta este centura lombara ca de altfel si toate avantajele pe care le prezinta un spate reglabil... ce am vrut defapt sa punctez in postul anterior, cel cu prezentarea rucsacilor, este ca nici un producator de serie nu va reusi vreo data sa construiasca un rucsac pentru fiecare individ in parte.
Desii exemplul pe care urmeaza sa il dau nu e unul foarte elocvent, prima idee pe care am avut legata de acest proiect a fost ca daca putem merge la croitor sa ne facem un costum turnat pe noi, de ce nu se poate intampla acelasi lucru si in cazul unui rucsac ? Ispirandu-ma, ca sa nu spun furand, din modelele marilor producatori ( ma refer aici la tehnologia pe care ei au developat-o ) si adaptand proiectul la toate nevoile si dimensiunile mele, pot macar incerca sa vad ce va iesii. ( ca fapt divers din orice se poate invata si personal eu cred ca voi invata foarte multe ducand proiectul la bun sfarsit )

Marți, 30 iunie 2009 - 15:57

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Intr-adevar, sunt situatii in care este mai bine sa nu avem centura inchisa, pe portiuni care nu pot fi evitate.
Respirand in special diafragmal, nu prind centura deasupra soldurilor (cum e cureaua de la pantaloni) ci pe solduri, catarama ajungand in zona vezicii.

Marți, 30 iunie 2009 - 15:51

pufyus
pufyus

Daca o strangi pe cea de la brau nu poti respira cum trebuie ? Sa nu confundam cu chinga de pe piept. Aceea intr-adevar nu am folosit-o decat pe alocuri , pentru a fixa bine rucsacul , sa nu se clatine in spate. Si atunci intr-adevar sunt mici dificultati la respiratie.
PS: Rucsacul meu (probabil si altii) are chinda de pe piept elastica, se intinde cand tragi aer adanc in piept.

Marți, 30 iunie 2009 - 15:50

odin
odin
Rucsac

Exista persoane ca mine, care daca strang centura de brau nu mai pot respira. Eu o strang numai in caz de trecere de pasaj mai dificil, vara. Iarna...daca am suspiciuni de avalansa, o las deschisa obligatoriu.

Marți, 30 iunie 2009 - 15:44

r4zv4n
r4zv4n
Busola

Concluzia este deci ca centura lombara face minuni pentru umeri. Numai ca trebuie sa stii sa o folosesti Carpati.org

Marți, 30 iunie 2009 - 15:15

Afisari: 6,091

#31  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0.0570 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2026) www.carpati.org