Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Varful Gutai
Muntii Oas-Gutai
#24  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Echipament Ortik (24)

odin
odin
Rucsac

https://www.youtube.com/watch?v=MEP9NcsnQBE

Marți, 5 iulie 2016 - 21:48

zentai
zentai
Coarda

Mulțumesc,Odin!Între timp am mai gasit review-uri si pe site-uri din UK.Ma interesa daca e fezabil si pe-o ninsoare/ger,ca o folie de supraviețuire pentru doi/trei! Carpati.org.

Luni, 4 iulie 2016 - 21:47

odin
odin
Rucsac

http://www.kaki.ro/produse/adapost-de-urgenta.php?pg=1
Mesaj modificat de autor!

Luni, 4 iulie 2016 - 21:40

zentai
zentai
Coarda

Salutare!
M-ar interesa dacă între timp, acest gen de adăpost, Ortik sau Deuter Shelter II (sau similar, gen Trekmates), cel luat de Conrad, s-au ridicat la înălțimea așteptărilor și dacă merită achiziționat, evident, pentru ceea ce e făcut, adăpost de urgență!

Mulțumesc!

Luni, 4 iulie 2016 - 14:24

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Fain adapostul. E asemanator cu Storm Shelter produs de Vango, dar mai mare. Si foarte usor. Mai usor decat atat se poate, dar confectionat artizanal, caci niciun producator nu poate garanta pentru materiale textile mai subtiri si implicit mai putin rezistente. (Inca).

Pare un compromis destul de bun intre un adapost si sac de bivuac, ideal pentru iesiri de scurta durata cand se doreste doar eventuala protectie nu si confortul. (ma refer la dormit peste noapte) Ca adapost temporar mi se pare perfect pentru 2 persoane care asteapta sa treaca vijelia infulecand ceva, intr-o lumina frumos filtrata in galben din cenusiul de afara.

Cat despre utilizarea sa in loc de cort, adaugand cuiele si ancorele ajunge la greutatea celorlalte produse din categoria asta, care sunt poate mai grele datorita numarului mai mare de cuie si a suprafetei mai mari. Doua persoane nu pot dormi comod pe un singur izopren, in timp ce stau cu spatele lipit de o folie pe care se formeaza condens din plin (mai ales pe vreme umeda si rece). In plus, imposibilitatea ancorarii fetelor laterale il va face sa fluture in toate partile. (vreme rea pt mine inseamna precipitatii cu vant puternic). Stabilitatea maxima o va avea atunci cand "structura de rezistenta" este formata din corpurile umane, deci nu cand dorm si e sprijinit de bete. Pe de alta parte, folosit ca sac de bivuac fara structura are 2 dezavantaje: nu are ventilatie in dreptul capului, trebuie cautata una din aerisirile circulare, si podeaua nu are rezistenta la apa care curge pe dedesubt, deoarece inchiderea cu velcro nu este ermetica.

Pentru adeptii minimalismului din comert, cortul Vaude Refuge ofera in plus confortul, modul de ancorare ceva mai rezistent la vant si antreul bun pentru gatit la primus (ventilarea aburilor si a noxelor, domnilor), la un pret "doar" dublu si o greutate apropiata. Desi nu as recomanda-o, se poate practica si acestuia o fanta cu inchidere velcro in podea.

Off topic, sunt curios cand vor incepe sa apara prin Carpatii romanesti montaniarzi cu echipamentul realizat de ei dupa propriile necesitati, la preturi modice. Si cu bagajele ultrausoare, nu doar usoare Carpati.org

Miercuri, 26 octombrie 2011 - 11:59

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Bună seara tuturor,

legat de adăpostul de la Deuter ”Shelter 2”, pe care și l-a achiziționat conrad.

Pe piața de outoor, sunt mai multe tipuri de ”adăposturi de urgență” (a nu se confunda cu sacii de bivuac!). Unele sunt mai bune decât altele și depinde ce tip de activitate faci (alpinism, drumeție, ciclism etc).

Câteva elemente în plus ale adăpostului Tupek (Ortik), prin comparație cu Shelter 2 (Deuter) și nu numai:

1. Tupek este un adăpost/cort care se închide ermetic, în condiții de vreme rea.
Shelter 2 fie rămâne ca un cort deschis (fără ușă - ce sens are pe vreme rea?), fie se elimină bățul de trekking și se transformă într-un sac de bivuac obișnuit (cu dezavantajele clasice) ba chiar mai slab (stai cu capul în interior, dacă-l închizi? Adică expiri în interiorul lui... condens, umezeală etc?)

2. în Tupek, pe lângă dormit, poți să desfășori diferite activități, ca într-un cort.
De exemplu, poți să încălzești mâncare la primus, să-ți deschizi rucsacul, să te schimbi de hainele ude, să joci cărți cu colegul de tură etc. Toate acestea, în timp ce afară plouă.
Nimic din toate activitățile amintite mai sus, nu sunt posibile în Shelter 2, în condiții de vreme rea.

3. în Tupek, poți să intri direct cu colțarii în picioare, fără să-l distrugi.
Imposibil acest lucru în Shelter 2

4. Tupek are 630g.
Shelter 2 are 850g, cu aproape un sfert de kg mai greu.

pentru pauless

Nu ai să găsești prețuri în lei, pentru corturile Aproach 2 (Ortik), pentru că acest cort încă nu există la vânzare în România. Cel mai probabil, acest model de cort va intra pe piața românească în primăvara 2012.

Într-adevăr, corturile Aproach sunt incredibile, pentru că sunt modulare și se pot cupla în diferite configurații.

Orice informație privind produsele Ortik, se poate afla direct de la dealerul român (magazinul Rucksack) sau pe acest forum/topic, unde îți voi răspunde eu.

Marți, 25 octombrie 2011 - 20:53

rovid
rovid
Caraba

In catalogul expe.fr din 2010 din pacate nu mai este in oferta la acest moment.Costa 285 euro.

Marți, 25 octombrie 2011 - 16:34

pauless
pauless

@rovid, unde vad cortul de o persoana? Oricum, si Approach de 2 persoane arata intr-un mare fel. Dar unde vad preturi la corturi pentru Romania?
Foarte mult imi plac, din catalogul Ortik, conectoarele acelea intre corturi, tare ideea.
Si ca sa fac si eu putina reclama, mi se pare bun pretul la Asolo astia: http://magazin.rucksack.ro/product_186.html. Daca nu aveam deja bocanci ii luam.

Marți, 25 octombrie 2011 - 16:28

rovid
rovid
Caraba

Pauless,Ortik are cort(in toata regula) de 2 persoane la doar 1,5 Kg!si de 3 persoane la 1,95 kg.

Marți, 25 octombrie 2011 - 16:10

pauless
pauless

Foarte misto draciile astea de adaposturi, ambele imi plac. Shelter II parca e mai micut, poti sa-l strecori oriunde (sau e filmuletul de prezentare mai bun, nu stiu). Doar ca sunt cam scumpe. Cred ca se potrivesc cel mai bine celor care vor sa bata recorduri in turele montane, de genul Fagarasii in 24 de ore. Ei au nevoie de echipament cat mai usor. Sau celor care merg din cabana in cabana si nu vor sa-si care cortul dupa ei. Ii prinde vremea nasoala si nu mai ajung la cabana, hop la adapost. Concurentul lor principal e cortul de o persoana, care de regula depaseste cu putin 1 kg.

Marți, 25 octombrie 2011 - 15:17

conrad
conrad
(admin)

O varianta de adapost "de urgenta", o prezinta si cei de la Deuter, prin sacul de bivuac "Shelter II". Mi se pare genial, motiv pt. care mi l-am si achizitionat.
E foarte potrivit pt. turele de alpinism unde greutatea este criteriu esential si chiar si in turele de trekking, ca o alternativa la cort. Are o greutate de doar 850 de grame (cu 5 cuie incluse) si pot dormi in el 2 persoane, sau o persoana cu rucsac cu tot. Bineinteles, este un adapost de urgenta si nu ofera confortul unui cort.
Desi initial ma gandisem la sacul de bivuac Shelter I, filmuletul urmator m-a convins ca ceea ce-mi trebuie mie e, de fapt, Shelter II:

http://www.youtube.com/watch?v=P7aG_SoHMEs

Marți, 25 octombrie 2011 - 13:23

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Buna dimineata Hana,

Tupek este un adapost fara structura metalica. El se monteaza in mai multe feluri:

- direct pe cei doi oameni care intra in el (stau cu spatele/rucsacul in cele doua extremitati ale adapostului). Este o varianta de adapost pe termen scurt, in care stai un fund. In celelalte varianta, se poate dormi si in interior, intins.

- direct pe rucsaci (este mai putin inalt)

- cu ajutorul betelor de trekking telescopice (are un sistem foarte rapid de fixare pe exterior)

- prin agatarea tavanului de un copac/stanca, ceva mai inalt

In toate variantele, Tupek se ancoreaza la sol si cu ajutorul unor cuie (6buc.) si sfori (2buc.), precum un cort.

Accesul in interior se face prin doua parti:
- cand nu este inca montat (in plina furtuna), se intra rapid prin podea (care se inchide ulterior)
- cand este deja montat, se poate utiliza o usa de acces laterala

Tupek este ingust prin comparatie cu un cort normal de 2pers. (aprox. 60cm), fiind ceva mai lat decat un izopren. Doua persoane dorm/incap in interior, doar unul la picioarele celuilalt.
De altfel, pe principul fortelor opuse si functioneaza in prima varianta de montare.

Panza Tupek este o panza normala de cort (adica impermeabila).
Cele 5 guri de ventilatie se pot inchide, in caz de nevoie.

Panza care sta pe sol, este rezistenta la abraziune si la apa (5.000mm la varianta de vara), iar gaura prin care intri in interior se inchide.

O versiune mai veche a adapostului Tupek (model 2009) poate fi vazuta pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=vF9W6B-TUEA

Vezi acolo cum se monteaza si functioneaza in general, acest adapost.
Doar tine cont ca este un model mai vechi.

Ulterior, daca vrei, se pot achizitiona separat cateva bete telescopice de cort, pentru a transforma Tupek-ul intr-un mini-cort independent.

Daca stii la ce sa te astepti de la el si esti obisnuita cu un confort mai mic, atunci nu vad de ce sa nu folosesti exclusiv Tupek-ul pe post de cort de o persoana cu o singura panza.

In mod cert, de acum, daca plec singur sau cu un coechipier pe creasta Craiului sau in Fagarasi, de exemplu, am sa vin doar cu Tupek-ul la mine. Lucru valabil in oricare alt masiv, de altfel.

Marian ANGHEL
===============

Multumesc de raspuns!
Adapostul chiar mi-a starnit curiozitaeta tinand cont ca nu am mai vazut asa ceva, si m-ar fi tentat dca ar fi putut inlocui complet cortul.
Pentru diferenta de greutate as fi facut rabat la confort.
Oricum e bine de retinut pe viitor.
E complet impermeabila, nu?
Adica daca vine apa pe dedesubt nu se infiltreaza.
Salteaua gonflabila de juma de corp parca am mai vazut.

Joi, 8 septembrie 2011 - 10:08

hana
hana
Coarda

Multumesc de raspuns!
Adapostul chiar mi-a starnit curiozitaeta tinand cont ca nu am mai vazut asa ceva, si m-ar fi tentat dca ar fi putut inlocui complet cortul.
Pentru diferenta de greutate as fi facut rabat la confort.
Oricum e bine de retinut pe viitor.
E complet impermeabila, nu?
Adica daca vine apa pe dedesubt nu se infiltreaza.
Salteaua gonflabila de juma de corp parca am mai vazut.

Miercuri, 7 septembrie 2011 - 16:43

mariananghel
mariananghel..
Caraba

baumwolle,

in domeniul montan, eu am cel putin o dubla calitate: de ghid montan (deci utilizator) dar si de dealer pentru echipament montan de top (pe care-l folosesc in primul rand eu).
Asta o stiu cam toti cei care ma cunosc, direct sau indirect sau care au auzit de Rucksack.

Cand eu fac un review pe blogul personal, in ce calitate o fac? De utilizator sau de comerciant?
Eu zic ca acest lucru conteaza mai putin... ceea ce conteaza este cat de valabila este informatia citita.
Si o parere despre un echipament nu iti faci citind doar o opinie... Ci incerci sa afli cat mai multe, eventual de la persoane pe care le respecti, ai incredere si le cunosti mai bine.

Iar aici, pe acest forum, nu am facut nici un review, doar o prezentare a unor produse nou intrate pe piata romaneasca.

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:42

mariananghel
mariananghel..
Caraba

>Adapostul acela de urgenta nu poate fi folosit in loc de cort?
>Daca rezista la furtuni de ce e adapost pe termen scurt?

Salut Hana,

Tupek este considerat un adapost de urgenta, pe termen relativ scurt (o ora sau o noapte, depinde de situatie) pentru ca nu are confortul unui cort.

Tupek te izoleaza de vant/ploaie/frig, pentru ca te inchizi in interiorul lui.
Dar atat!
Nu inlocuieste cortul, in aceeasi masura in care folia de supravietuire nu inlocuieste salteaua de izopren sau sacul de dormit.

In alte tari, Tupek este extrem de folosit de cei care merg solitari sau cu bagaj minin, care nu vor sa ramana descoperiti sub cerul liber, in caz de vreme rea. Pe vreme buna, dormi si sub cerul liber.

Marele avantaj este ca la doar 600g, doua persoane au sanse mari sa supravietuiasca in furtuna, in interiorul acestui adapost. Nu mai esti legat de existenta unui refugiu sau de gasirea unui loc suficient de mare pentru a monta un cort.

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:31

baumwolle
baumwolle
(admin)

Cu asta sunt de acord cu tine, ar fi tare bine dacă ar fi mai mulți producători/distribuitori de echipament montan prezenți pe site, însă îmi susțin ideea exprimată anterior legată de semnalizarea acestor prezentări de produse - utilizatorii ar trebui să știe când citesc un review scris de o persoană de rând și când citesc o prezentare a producătorului/distribuitorului pentru a putea trage fiecare concluziile pe care le crede de cuviință.

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:25

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Salut tuturor,

pentru baumwolle:

nu este nici un deranj, dar nu mă așteptam la o astfel de întrebare (mi s-a mai pus și pe alte forumuri/topicuri).
Dar mă gândeam că am mai crescut puțin ca și comunitate montană...

Nu este nici o coincidență, ba din contra!
Tocmai pentru că știu destul de bine produsele respective pe întreaga filieră, plecând de la concept - producție - distribuție - utilizare finală, îmi permit să-mi dau cu părerea despre ele.
Nu știu câți dintre ceilalți colegi de forum au acces la acest tip de informații, despre alte echipamente de munte.

Cred că ar fi un avantaj enorm pentru acest forum montan și nu numai, dacă toți importatorii (și cei câțiva producători) români de echipament montan ar veni aici, în mijlocul utilizatorilor și ar prezenta noile colecții, dacă ar răspunde la întrebări, ar da sfaturi și ar primi critici.

Nu ești de acord cu mine?

Noi toți - eu, tu și ceilalți pasionați ai muntelui - am fi astfel, mai bine informați despre echipamentul montan, fie că este vorba de Hannah, Petzl, Millet, Mammut sau Ortik.

Am fi și noi corelați cu ceea ce se petrece pe plan internațional și astfel, în cunoștință de cauză, vom putea să ne alegem echipamentul de care avem nevoie, pentru drumeție, alpinism, schi sau mtb.

Ar fi vorba de o adevărată circulație a informației de prima mana (nu la a saptea mana, gasita cu ”search” pe internet).
Un adevărat flux informațional montan vitalizant care, din nefericire, in Romania de azi nu prea exista. Și se vede asta concret, pe munte!

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:18

baumwolle
baumwolle
(admin)

Atâta timp cât ar fi o înțelegere între proprietarii site-ului carpați.org și domnul Anghel nu mi se pare deloc o problemă, însă cred că ar fi corect pentru utilizatorii site-ului să fie precizat asta în mod public - publicitatea să fie marcată în mod corespunzător, pentru că orice comerciant își laudă marfa și un necunoscător ar putea lua drept Sf. Graal produsele dintr-o reclamă. Încă o dată, nu vorbesc de produsele Ortik, pe care nu le cunosc, nu le comentez și nu vreau să le judec doar după prezentarea celui care le comercializează.

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:14

hana
hana
Coarda

Adapostul acela de urgenta nu poate fi folosit in loc de cort?
Daca rezista la furtuni de ce e adapost pe termen scurt?

Marți, 6 septembrie 2011 - 16:04

ratza
ratza
Busola

Nu este întîmplător, iar reclama nu deranjează, mai ales că anunță un produs puțin cunoscut.

Marți, 6 septembrie 2011 - 15:55

Afisari: 4,591

#24  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0745 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org