Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Retezat
Muntii Retezat
#25  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Despre frontale (25)
 
ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
@florinbalan: "cu un minim de cunostinte de electronica si ceva indemanare, poti lua parti faine de la o lanterna, (corpul pixa de ex, sa-i schimbi ledul, circuitul, optica, bateria), dar calitatea rezultatului va fi proportionala cu talentul mestesugaresc",

Nu suntem prea departe de trecerea la faza economiei modulare, cand pentru a folosi un produs dupa preferentele noastre vom cumpara piesele (module) si nu produsul ca atare.

Legat de frontale, sunt si specialisti care vor frontala tip drona. Ar zbura pe langa tine cu farurile aprinse, iar cand obosesti poate pleca sa culeaga informatii despre traseu.

Nu bag mana in foc ca nu exista asa ceva si acum. Sunt persoane cu "talent mestesugaresc" ceva de speriat. Carpati.org


Miercuri, 3 ianuarie 2018 - 21:37

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Daca vorbim de vreme rece, acumulatorii Li-ion merg bine si la -10 grade, spre deosebire de bateriile alcaline sau de acumualtorii ni-mh care pe la 0 grade trebuie incalziti. Unele frontale chiar sunt gandite sa transfere o parte din caldura ledului acumulatorului, de obicei prin corpul de aluminiu. In momentul de fata in afara de lanternele de expeditie arctica, cu pachete mari de baterii bagate pe sub haine (motivul fiind o lanterna pentru cateva saptamani si sa nu te apuci de cautat acumulatori prin sanii), nu prea mai vad rostul cablurilor si a greutatii excesive.

Intr-adevar, cum zice Alexandru, cu un minim de cunostinte de electronica si ceva indemanare, poti lua parti faine de la o lanterna, (corpul pixa de ex, sa-i schimbi ledul, circuitul, optica, bateria), dar calitatea rezultatului va fi proportionala cu talentul mestesugaresc. Dar asta deja cred ca e pentru alt topic.


Vineri, 22 decembrie 2017 - 19:09

monycata
monycata

 
În prezent am un Petzl Actik Core de care sunt mulțumit. Are 3 trepte de putere, zic eu, satisfăcătoare. Are avantajul acumulatorului cu port USB, astfel că o pot încărca dacă e cazul de la power bank sau îi pot pune baterii. Un alt avantaj, din punctul meu de vedere, este că te atenționează când acumulatorul e aproape descărcat (are 3 niveluri), reușind totuși să păstreze un flux luminos cât de cât constant. Un boost de 3000 lumeni poate merită doar în peștereală pentru orientare sau ceva poze, în natură nu prea îi văd utilitatea. Să zicem că avantajul frontalelor cu sursă de alimentare separată este faptul că iarna acumulatorii sau bateriile sunt protejate de frig fiind sub haină, dar greutatea mare și înșiratul cablului nu știu dacă compensează.


Vineri, 22 decembrie 2017 - 08:21

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Nici n-am recomandat Pixa. Efectiv, pe interior e o bătaie de joc. Dar ca funcționalitate e aproape de ideal...

Dar recomandam, mai mult sau mai puțin voalat, modificarea sau realizarea 100% în regim artizanal.
O lanternă cu funcționalitatea dorită adusă la performanțe superioare aftermarket.


Joi, 21 decembrie 2017 - 17:38

mihaid
mihaid

 
Eu vad modelul Petzl Pixa ca pe o frontala de nisa destinata uzului industrial....hai sa zicem de la Petzl un Actik Core Hybrid insa si asa...avem variante la un raport performante / pret mai bune


Joi, 21 decembrie 2017 - 15:13

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Fiind hobby-st în zona asta, de-a lungul anilor am înțeles că luminița ideală este:
- controlată printr-un buton rotativ (comutator) lateral și nu printr-un buton cu care treci prin toate modurile de iluminare ale lanternei până ajungi la ce-ți trebuie sau s-o stingi. Similar Duo sau Pixa de la Petzl. Măcar butoane separate pentru moduri și oprit/pornit ca Primelite-urile.
- are 3-4 moduri de iluminare, primul fiind foarte redus, un minim de lumină nu mai strălucitor decât lumina oferită de ecranul unui telefon mobil mai puțin inteligent. Abia ultimul mod să fie iluminare maximă. Așa poți trece de la min la max sau la oprit dintr-o singură rotire de buton.
- Are două (maximum 3) surse de lumină. Una nefocalizată, utilizată în modul #1, 2 și una focalizată, utilizată în modurile 3-4. Cea de-a treia ar putea fi una de rezervă ce iluminează interiorul carcasei bateriilor în vederea facilitării schimbării lor pe întuneric.
- eventualele moduri de semnalizare, stroboscop, instalație de Crăciun, etc. să fie activate cu un buton separat. La fel ca un mod de iluminare maximă indiferent de poziția comutatorului, să fie activat cu un al treilea buton.
- să aibă o baterie reîncărcabila tip litiu-polimer sau ion (sau sodiu? Carpati.org)
- corpul integral sau parțial din aluminiu în vederea răcirii corespunzătoare.
- submersibilă la minimum 1m în apă. 10-50m pentru speo și scuba.

Din păcate, luminițele astea sunt pe piață cu varii lipsuri din cele menționate mai sus.
Totuși, Pixa-urile mi se par cel mai bine proiectate dar tot cu neajunsuri.

Iar cele care au tot ce trebuie și numai ce trebuie, fără fluier și briceag, încărcător pentru telefon incorporat sau bluetooth... sunt artizanale sau comerciale modificate.


Joi, 21 decembrie 2017 - 13:52

zentai
zentai
Coarda
 
@-florinbalan- nu te contrazic. Sigur te pricepi mai bine. Am zis doar că există și așa ceva pentru cine ar fi interesat. E bine să zică fiecare ce știe, ca să existe o varietate din care fiecare să aleagă ce crede el.


Miercuri, 20 decembrie 2017 - 13:10

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
@Zentai: zebralight, armytec, olight, nitecore si altii fac lanterne rezistente la apa ipx8, dar care dau si ceva lumina Carpati.org De cateva ori mai multa si mai mult timp decat Duo. Chiar si la -20 de grade. In plus au doar 100 de grame cu tot cu acumulator si poti bate cuie cu ele.

Am Petzl duo led 14 (nu belt) si mi se pare mai mult decat depasit modelul, chiar cu becul schimbat cu unul cu led. In plus, carcasa bateriilor a crapat datorita tensiunii prea mari din clapete. Cumva se mai fabrica pentru ca este lanterna standard a speologilor anilor 90.


Miercuri, 20 decembrie 2017 - 12:46

zentai
zentai
Coarda
 
Mai este Frontala Petzl DuoBelt LED 14, pentru cine este interesat de caiac și ia în calcul posibilitatea că ar putea să se răstoarne.Lumineaza la 100 metri cu becul halogen
Durata: 110 ore cu Leduri/Protectie la apa: IPX8/Intensitate: 67 lumeni in cazul ledurilor/Greutate: 550 g (cu tot cu baterii)/greutatea pe cap: 140 gr/Mod de luminare cu halogen si trei cu Leduri (maxim, optim, economic)/Posibilitate de focusare la distanta a luminii de halogen cu ajutorul butonului de ''Boost''/Bec halogen de rezerva/Rezerva de luminare cand bateriile sunt aproape epuizate/ Baterii mari care asigura o autonomie indelungata.

Din precizările producătorului: PX-8 Protectie in cazul scufundarii la adancime; Corpul de iluminat este pregatit pentru a putea fi scufundat in apa un timp indelungat in conditiile prevazute de producator. ATENTIE: In general, acest cod inseamna ca echipamentul este inchis ermetic. Totusi, in cazul unor modele, poate sa insemne ca exista posibilitatea ca apa sa patrunda in interior, insa doar intr-un mod ce nu genereaza efecte daunatoare.


Singura frontală pe care am găsit-o, la preț de amatori, la aceste caracteristici, unele importante, în ceea ce mă privește. De la acest produs de gen la următorul, deja profi, prețul e deja de elicopter!

Am adăugat doar pe motivul că poate este cineva interesat și de frontale rezistente la apă!

Toate cele bune!
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 20 decembrie 2017 - 09:43

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Petzl Pixa 3 vs. Olight H2R Nova

Chiar daca as fi miliardar nu as cumpara asa ceva. Nu stiu de ce dar am impresia ca toate ciurucurile de Occident sunt vandute in Romania. Carpati.org


Marți, 19 decembrie 2017 - 18:20

mihaid
mihaid

 
Petzl face intr-adevar lucruri de calitate insa pe partea de raport performante / pret sunt si alte variante care ies ceva mai bine.
De la Petzl m-am uitat la ceva reviewuri la Petzl actik core hybrid si de acolo am stat sa compar cu Nitecore nu30 si ma hotarasem la Nitecore insa nu a fost pe stoc la momentul respectiv asa ca am profitat de promotia de halloween de la Olight Romania si am achizitionat ceva cam overkill... Olight H2R Nova Carpati.org


Marți, 19 decembrie 2017 - 10:05

florin75
florin75

 
Recomand Petzl Pixa 3, indeplineste toate criteriile enumerate de alek.
Doua leduri, spot si proximitate, 3 moduri de iluminare, alimentare de la acumulatori care sunt plasati in acelasi corp cu ledurile, in pozitia de transport este blocata si nu se poate aprinde accidental, rezistenta la apa si la socuri mecanice.


Marți, 19 decembrie 2017 - 09:14

alek
alek

 
Salut Mihai!
D.p.d.v. al marcii eu iti recomand Petzl, am una si e de calitate, chiar daca sunt mai scumpe. Am si un Black Diamond, insa a aparut o fisura fara sa o abuzez, avantajul e ca sunt ceva mai ieftine. Ce e super fain la ea e ca are si un mode de blocare, deci nu se mai intampla sa se aprinda in rucsac si sa se termine bateriile.
D.p.d.v. al puterii, as recomanda una care sa aiba si un led de proximitate si unul spot. Cel spot consuma mult si te si incurca la treburi pe langa cort. Nu cred ca e necesar sa aiba foarte multi lumeni, 200-300 ar trebui sa fie de ajuns, altfel o sa consume prea mult. Ar fi super util sa ai acumulatori, eu am 4 schimburi mereu la mine si nu mai imi pasa cat consum.
D.p.d.v. al modelului eu zic ca e ok ceva clasic, cu o banda elastica si bateriile in fata, sub leduri. Daca are prea multe cabluri sau elastice o sa te incurce in multe situatii, de exemplu daca porti caciula sau casca de bicicleta. Iarasi, e ok ceva mai minimalist, uneori o gramada de functii te incurca.


Luni, 18 decembrie 2017 - 10:19

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Eu nu m-as grabi sa pun pe frunte o lanterna din plastic ce se lauda cu 3000lm. Nu de alta, dar poate chiar nu mint si o combustie spontana atat de aproape de creier nu e de dorit.


Duminică, 17 decembrie 2017 - 22:29

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
@mihaid

Un criteriu important pentru o frontala este portul usb pentru reincarcare.


De aici poti sa alegi frontale cu acumulatori 18650 (unul sau mai multi) sau AAA. Depinde de obiective.

Pentru ture mai scurte, mai simple o frontala tip goo.gl/ipwwch este suficienta.

Problema este sa testezi. Sa te poti baza pe ea.
In urma cu vreo doi ani am ramas noaptea pe intuneric intre Strunga Doamnei și Caltun, desi aveam o frontala sofisticata.

Pentru cei mai pretentiosi alegerea poate sa fie si asta goo.gl/JfPWeP


Duminică, 17 decembrie 2017 - 19:33

mihaid
mihaid

 
Ehm...la pretul ala nu are cum sa nu merite.
Cred ca valoreaza mai mult banda de prindere Carpati.org
In cel mai rau caz te-ai ales cu o frontala de luminat in cort la pret bun si personal ii vad o utilitate mai mare optiunii remote on decat modului de iluminare pe rosu.
Imi aduce totusi aminte de casetofoanele din piata din anii 90 cu " 500W " Carpati.org


Duminică, 17 decembrie 2017 - 18:56

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Am comandat recent o frontala cu IR Sensor: goo.gl/ipwwch . Inca este pe drum, pe vapor.

Intrebarea pe care inca mi-o pun este cat de util este IR Sensor?

Frontala are un senzor de miscare. O data activat senzorul, la o miscare cu mana in fata frontalei se aprinde "farul principal". Are cineva asa ceva?


Duminică, 17 decembrie 2017 - 17:05

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Marea diferenta dintre lanternele bune si chinezariile ieftine nu este data de led sau baterie (identice in multe cazuri) ci in special de circuit. Timpii scosi cu un circuit bun, cu pierderi minime, eventual PWM, sunt mult mai buni. In plus circuitele bune au senzori de supraincalzire, de polaritate, de scurt circuit, fac step-down la timp, fara sa-ti omoare acumulatorii. Majoritatea lanternelor ieftine primite de mine la reparat aveau circuitul ars. Pe locul doi sunt cele cu ledul ars datorita racirii proaste.

Un alt factor important este optica lanternei. Cu o optica de calitate pierderile sunt minime, de vreo 15-20% din intensitatea luminoasa. O optica ieftina (reflector, lentila, sticla de protectie) poate absobi si 50% din lumina emisa de led.

Producatorii de lanterne de calitate specifica lumina emisa de lanterna, nu de led, masurata ANSI FL-1. Deci nu cat emite ledul ci iau in considerare si pierderile datorate opticii. Se ajunge in situatia in care o lanterna ieftina care se mandreste cu 2000 de lumeni sa emita de fapt 500. Noroc ca ochiul uman nu prea observa diferenta.

Alt aspect este culoarea ledului. Ledul simplu emite lumina albastra. Pe el se aplica un strat de fosfor pentru a produce lumina alba. Cu cat stratul este mai gros cu atat lumina devine mai galbena dar se pierde din intensitatea luminoasa. Multi producatori folosesc cel mai luminos led posibil, dar care da si cea mai albastra culoare, lumina rece, lumina ce randeaza prost culorile naturale.

Cat despre numarul de lumeni, e bine de stiut ca un led care poate emite 1000 de lumeni tinut in 300 va avea o durata de viata mai mare decat unul care poate emite maxim 300 si este tinut in 250. In plus, majoritatea lanternelor genereaza numerele alea astronomice de mii de lumeni doar cateva minute, cand acumulatorul sta spre 4,2V. Disiparea caldurii este un alt aspect important. De exemplu, lanterna Olight H2R tine in 2000 de lumeni doar un minut, apoi scazand la 600lm. sursa: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?434921-Olight-H2R-review-(Headlamp
-right-angle-18650-XHP50)

Deci sa nu va asteptati ca o lanterna cu acumulatorul pe jumatete descarcat sa mai poata da lumina maxima din specificatii, sau sa mai bata la 200 de metri.


Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 09:48

macaz2006
macaz2006
Caraba
 
Pe potecuta 50 de lumeni sunt arhisuficienti.
Daca vorbim despre ture de balaureala, sau de abrupt, sau de alpinism, atunci trebuie lumina ceva mai puternica. In tot cazul, un boost de 250-300 lm e suficient. Conditii grele de orientare pe munte sunt in conditii de ceata sau de ninsoare abundenta, atunci cand oricum nu te ajuta o lumina mai puternica, busola sau GPS-ul (pentru cine e adeptul) fiind singurul sprijin.
Cred ca frontalele de 1000lm nu sunt pentru drumetii, cel putin nu in muntii nostri. Pe la noi le vad utile in actiuni de salvare. In rest, nu prea vad unde.
Eu folosesc o frontala de 130lm, care in modul boost face 250lm. Marturisesc ca nu am simtit nevoia de mai mult. In ce conditii ar trebui sa te afli ca sa ai nevoie sa vezi la o distanta de 150m? Poate cand dai un rapel in necunoscut, ca sa vezi linia de rapelare, dar nici n-as cara 100g in plus pentru un "cine stie".
Conteaza mult calitatea acumulatorilor folositi, poate chiar mai mult decat brand-ul. Un bec de 200lm, va face tot atata lumina si pe un noname si pe un BD, sau pe un Petzl si va manca fix tot atat din baterie.


Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 08:35

mihaid
mihaid

 
IMALENT HR20 ar fi inca o varianta pe acumulator 18650 insa cu optica tip focus cu distanta de iluminare impresionanta de 225m fasciculul neavand un unghi de iluminare prea larg.

https://www.gearbest.com/headlights/pp_428912.html
50 de dolari in pret intrand si acumulatorul de 2600 mAh
pacat ca intre cele 2 tipuri de optica pe 18650 (dispersie si focus) nu exista ceva pentru un compromis unghi de iluminare / distanta de iluminare


Vineri, 15 decembrie 2017 - 17:48

Afisari: 3,896


#25  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0620 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org