Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Varful Podul Calului
Muntii Buzaului
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Cort vara si vant, usor, 2 persoane (16)

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Ignora-ma cu Salewa Micra. Stiam modelul mai vechi al unui amic care avea 2 intrari, dar se pare ca modelul curent are una singura. Nu merita in cazul asta, pt ca ce ar fi meritat ar fi fost ergonomia.

Aia cu folia de supravietuire merge, dar alta metoda de a scadea temperatura din cort si a proteja supratenda de UV e s-o pui doar cand e nevoie de ea, si in rest sa stai doar cu plasa interioara pe acolo

Sâmbătă, 6 aprilie 2024 - 14:16

randunica
randunica

Din păcate, cortul cu vulpita are supratenda din nylon... L-a făcut pe comanda. Mi-a spus ca a fost cu el la mare și nu a avut probleme, dar conform testelor marilor producători, nylon este mult mai sensibil la UV decât poliesterul.
Fata de cortul de la Turbat care are supratenda din poliester, acesta cu vulpe are doua întrări și parca ma atrage mai mult, dar inca nu il exclud nici pe cel de la Turbat. Ma gandesc ca il pot înveli intr-o folie "emergency blanket" ca să mai diminueze din radiație UV, cu toate ca va urla in vant si as acoperi vulpea simpatica...
Salewa micra || este cam peste buget în momentul de fata. Dar care ar fi diferenta dintre el și cel de la Turbat borzhava 2 Alu ?

Sâmbătă, 6 aprilie 2024 - 12:07

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Dxxx, ce intelegem noi printr-un cort usor si ce intelege un incepator printr-un cort usor is 2 lucruri diferite. Din ce exemple o dat Randunica, pare sa fie ok cu 2.5 kile in spate, si denumeste un cort de 3 kg ca fiind doar 'cam' greu. Greutate pe care o scoti cu poliester 70den fara probleme.

Build-ul ala tarp ar tine la 50km/h? Daca da super, si mie mi s-ar parea cea mai faina solutie.

Randunica: duaaamne ce simpatica ii vulpea aia. Cortul are aceeasi problema ca a Quechua-ului cu betzele idioate in Y si lipsa totala de guylines, da daca stii ca nu o sa-l pui vreodata pe creste si esti ok cu faptu ca o sa se balangane ca o piftie la 50km/h, chit ca nu se darama, mi se pare destul de adecvat scopurilor tale, fiind super ventilat (pacat ca nu prea are buzunare laterale, da la 140cm 2 oameni aveti loc pe langa voi), deschis la culoare, f usor, si ieftin de probabil e de furat. Daca esti ok cu astea, intreaba-l pe vanzator modelu precis, cauta daca are supratenda din poliester sau nylon si daca e poliester ia. Duaaamne ce simpatica e vulpea aia, apropo.

Vineri, 5 aprilie 2024 - 19:59

randunica
randunica

De acesta ce părere aveți?
https://www.olx.ro/d/oferta/cort-2-3-persoane-210140110cm-stoc-limitat-IDg8uke.html

Vineri, 5 aprilie 2024 - 19:26

dxxx
dxxx
Caraba

Daca sunt poliester si au loc decent de 2 persoane... nu prea sunt usoare ca treci de la 25g/mp dyneema, la 45g/mp silnylon si ajungi pe la 100g/mp la poliester.
Poliesterul este de cateva ori mai putin rezistent ca nylonul deci daca merge silnylon de 20den atunci echivalentul ar fi cam 70den pentru poliester - astea sunt uzual considerate grosimile minime satisfacatoare.

Cum discutam de un cort ieftin (eu asa am inteles) atunci uzual este 70D poliester, cu rezistenta la radiatiile solare mai buna ca silnylonul, dar totusi rezistenta este relativa.

Ce spui cu ancorarea si inner-first este 100% corect.
Eu as supralicita si as recomanda un cort intern de plasa - fie ca este dintr-un cort inner sau cumparat ca atare - se vinde ca "plasa contra -tintarilor". Acesta ar merge montat sau agatat sub o prelata (tarp) montata separat, tipic cu doua catarge si 6 cuie. Ventilatie maxima / cost redus / greutate mica.
Prin US multi folosesc asa-ceva pe post de cort montan, ceea ce in Ro nu merge...

Ce ziceam despre cortul tip tunel este o reactie la ce s-a afirmat in mod incorect / nu ma refeream la cazul particular de pus pe plaja, unde desigur ca ai dreptate.
Insa s-a afirmat ca un cort dom rezista mai bine la vant ca unul tunel, de parca ar fi evident si general valabil - totate astea fiind gresite.

Vineri, 5 aprilie 2024 - 19:17

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Dxxx, in teorie ai dreptate cu corturile tunel vs dom pt rezistenta la vant, ce pierd tunelurile adesea prin structura mai putin solida castiga prin aerodinamicitate. Pe de alta parte cred ca problema e ca le pui in nisip, deci ancorarea o sa fie destul de dubioasa daca nu-ti bati un pic capu' (si nu ti-l bati, ca esti intr-un total dolce far niente pe malu marii), si un cort tunel o sa fie mult mai afectat de asta decat un autoportant.

Usor e cam necesar, ca-i carat in spate. De aia ar ajuta-o mult un inner first cu cat mai mult din interior de plasa. In timpul zilei scoti pur si simplu supratenda de peste el, sau n-o mai pui deloc, si nu se mai face sauna (metoda pe care am aplicat-o cu succes cu Husky-ul meu campand la campie)

Bine punctat cu silnylonu, da atat Turbat si Quechua cat si Salewa is pe poliester. Silnylonul e mai scump, oricum...

Vineri, 5 aprilie 2024 - 15:52

dxxx
dxxx
Caraba

Eu nu recomand cort mic/usor la mare... poate doar un cort auto, cu inaltime peste 2m sa asigure un pic de confort termic pe timpul zilei.
Conexat - actualmente corturile usoare sunt 100% cusute din silnylon - tesatura sensibila la UV, deci daca nu doresti sa-l starangi pe timpul luminii, in fiecare zi ... nu se va putea si usor si utilizabil in mod rational (pentru ca este cam irational sa-l folosesti de asa maniera incat sa ai panza crapata). Singura varianata ar fi Dyneema, ceva mai rezistenta UV si mai usoara - dar pentru aia trebuie buget corespunzator, de multe ori mai mare.

Nu este nici o conditionare de conformatie ca un cort tip tunel sa fie mai putin rezistent la vant decat unul tip dom (vorbesc de cel cu bete in X, nu de cele cu multiple bete tip geodezic). Pentru cine nu crede sa caute la Hilleberg sa vada filmul de testare la peste 100km/h al unui tunel.

Vineri, 5 aprilie 2024 - 14:37

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Ala de la Forclaz are o structura a betelor foarte dubioasa. Y-urile alea is puncte de vulnerabilitate, si batul de sus doar intinde panza, nu ajuta la rezistenta structurala.

Nu-i chiar compromis tot cortu daca se rupe un segment, is segmente drepte toate din cate vad (n-ai nimic curb) deci poti inlocui relativ usor. Dar mi se pare asa de flimsy structura, y-urile alea de aiurea, inexistenta unor puncte de ancorare cu cordelina care sa sparga fetzele (asa cresti rezistenta la vant, btw,spargand o fata mare in dom geodezic basically).

N-as zice nici ca Forclazu e mult mai spatios. Ambele is corturi mari, la 210+ * 130+ .

In principiu deci, n-as lua Forclazu ala. Nu-mi place deloc.

Turbatu...asta cu o singura iesire are mare potential sa fie foarte enervanta, daca amandoi utilizatorii is genul care se trezesc usor si adorm greu noaptea - ala din fundu cortului tre sa iasa peste celalalt. Plus ca te organizezi mai aiurea atunci cand tre sa treci peste careva ca sa iesi. Daca e dealbreaker au ba, depinde de echipa, eu sincer as mai pune 200 de lei si as lua un Salewa Micra care-i o bijuterie de cort, dar usor de spus, din punctul asta al vietzii...

Edit: acu am realizat ca am uitat sa pun link la salewa https://www.tradeinn.com/trekkinn/en/salewa-micra-ii-tent/1106433/p?queryID=e15c85035
9c79897905f333028958bb2
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 5 aprilie 2024 - 13:56

randunica
randunica

M-ati convins în legătură cu un cort outer-first, autoportant, pe structura Dom. Deocamdată am doua modele, cel cu adevărat Dom de la ''Turbat borzhava 2 alu (215 Ś 135 Ś 110 cm, 2,17 kg) și ''Forclaz Cort Dom Trekking MT900 2p" de la decathlon (205 Ś 230 Ś 105 cm, 1,95 kg). Structura celui de la Forclaz este ciudatica, în dublu Y, cu toate ca este mai incapator, dar am înțeles ca în cazul în care se rupe vreun segment e compromis tot cortul. Acum ma gândesc ca are dreptate Ruxandra, 50km/h de abia e vant..dar oare sa risc sa îl iau pe cel de la Forclaz având în vedere spațiul mai mare și faptul ca are 2 întrări? Voi ce ați face în locul meu ?

Vineri, 5 aprilie 2024 - 13:34

radmar
radmar
(admin)

@randunica: vezi ce s-a discutat si la https://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/recomandare_cort_usor_compact_2_per
s-4740/1/
Poate mai este ceva de actualitate.

Vineri, 5 aprilie 2024 - 12:30

dorudragan
dorudragan

fara tunel pe plaja, il indoaie vantul, am patit.o; doar dom, si musai sand pegs sau cozi de matura...
cortul sa fie dublu strat si, daca gasesti, uv protectie 50 - ajuta un pic...

daca dormi afara, nu recomand in natura - direct pe nisip, cu sau fara sac - sunt o groaza de insecte si taratoare active noaptea; daca dormi pe un sezlong de plaja, intr-o zona cu putina vegetatie - e mai ok...

Vineri, 5 aprilie 2024 - 09:10

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Daca trebuie de nou, m-as uita mai degraba la fratii ucraineni https://montrek.ro/turbat-cort-turbat-borzhava-2-alu (versiunea cu bete de aluminiu nu durawrap). Pretul nu e cu mult peste buget, e nashpa ca are o singura intrare si ca veranda e mica (desi, pt malul marii pe vreme buna, nu-i asa de problema asta cu veranda) dar in rest constructia si ventilatia sunt foarte ok. Sau, daca vrea ceva pe care sa-l foloseasca in urmatorii jde ani pt cam orice de 3 sezoane sub limita ghetarului, Salewa Micra II e 800 lei acum pe trekkinn.

Joi, 4 aprilie 2024 - 16:18

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Zentai, alea is infecte, single-wall si fac condens de nu stii ce-i cu tine. Plus ca mega incomod de carat pe rucsac, ca in nici nu poate fi vorba...

Joi, 4 aprilie 2024 - 15:47

zentai
zentai
Coarda

Cort Marmot Tungsten UL, pentru două persoane, folosit doar cu plasa, cred că se "coafează" pe vrerile tale. Doar pe varianta second-hand!
Dacă plouă, eventual, pui și cealaltă foaie, pe deasupra. Dacă vrei. Două intrări. Un kil și 340 grame... cât o stică de Borsec.
Mai mult nu mă încordez a spune! Alții știu și o să-ți zică cu mult mai bine.

Dar te-ai gândit la corturile alea ce se desfac singure? Zic, socotind pe criteriile tale, că Coleman Galiano 2 s-ar potrivi la mare. Poate. Dar e într-o singură foaie, chit că e cu multiple aerisiri, și 460 lei pe site-uri. (nu sunt fan-ul echipamentului second-hand).

Joi, 4 aprilie 2024 - 15:45

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

50km/h de abia e vant, orice cort de munte face fatza la asta fara sa clipeasca.

Cum il pui pe malul marii, cauta ceva cu interior de plasa si forma autoportanta: asa, poti sa scoti supratenda atunci cand n-ai nevoie de ea da' nici sa nu te manance tantarii. Husky Bret-ul meu face o treaba mega ok la din astea.

Sincer, la bugetul si bagajul usor dorit, eu m-as intreba serios daca chiar imi trebuie cort, mai ales daca imi asum ca pe ploaie ma cazez... mai degraba as cara un rucsac mai usor si m-as uita sa-mi gasesc culcus ferit cat de cat de vant decat sa il car doar ca sa il pun pe plaja pe temperaturi de vara.

Altfel, trimm-ul asta mi se pare frumusel https://www.olx.ro/d/oferta/cort-trimm-ultralight-IDhtRKg.html?reason=extended_search
_extended_category

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-cort-forclaz-quickhiker-ultralight-2-persoane-IDhynZ
O.html?reason=extended_search_extended_category
daca are plasa pe interior poate fi f misto.
https://www.olx.ro/d/oferta/cort-ultralight-2-persoane-quechua-IDhwxJt.html imiplace mai putin, nu inteleg prea bine structura de betze da suspectez ceva preformat (fragilitate in timp, greu de inlocuit)

Fresh&Black, Zajo Norsk is prea grele ca sa merite.

Vango in general fac treaba buna, da par cam imbacsite ambele modele pt vara la mare.

Joi, 4 aprilie 2024 - 13:07

randunica
randunica

Sal'tare! Doresc sa merg cu cortul la mare în 2 persoane. Cortul va fi carat in spate, de aceea doresc ceva destul de usor. În zona respectiva nu prea ploua (iar daca ploua, nu o sa stam in cort) , dar sunt vanturi destul de puternice la malul marii (unde va fi pus cortul), am înțeles ca pot ajunge și la 50 km/ora. M-am gândit la câteva modele:
- quickhiker ultralight 2
- trimm spark D ultralight
- forclaz mt900 dom sau tunel ? Am înțeles ca structura pe X ajuta cel mai bine la vant, dar structura Dom (Y) e mai ok la vant decat cea de tip tunel ?
- vango banshee 200
- vango soul 200 sau de ce nu 300 (ptr 69 grame în plus)
- quechua MH100 fresh & black 2p (cam greu la 3kg)
Mi-au picat ochii pe un zajo norks 3 neo, dar este al naibii de greu (3,46 kg)

As dori ceva ușor, cât mai ușor posibil, pana în 3kg. Bugetul este 400-500 lei. Menționez ca am oferit variante mult mai scumpe, dar găsite în bugetul meu la mana a doua pe olx. Dacă aveți cort de vanzare de 2 persoane, chiar și 3, în bugetul meu și caracteristicile dorite, as fi recunoscătoare sa aflu. Puteți sa îmi oferiți recomandari și mai scumpe, poate le voi găsi pe olx. Mulțumesc anticipat, cip-cirip la vreme buna!

Joi, 4 aprilie 2024 - 11:58

Afisari: 539

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0532 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org