Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Pietrele Rosii
Muntii Suhard
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Ceasuri inteligente (12)
 
robert84
robert84
Caraba
 
Vjs intri in niste chestii strict medicale care nu au legatura cu un smartwatch.

Referitor la senzorul pt puls de la un smartwach acesta reda pulsatiile de la nivelul capilarelor, acesta fiind motivul pt care nu sunt exacte; in schimb centura toracica e mult mai fidela, ea reda socul apexian( bataile inimii/ pulsul la nivelul peretelui toracic). Pt cei ce nu detin un asemenea gadget isi pot pune 2 degetele la carotida si vor afla cum o ia inima la trap.


Seara faina si drumetii fara eveniment medicale!


Joi, 30 noiembrie 2017 - 17:26

vjs
vjs

 
@diciu (nițel offtopic)

1. Ministrul tunisian al Sănătății a murit, după ce a alergat la un maraton organizat în scop caritabil
Link: http://romanialibera.ro/actualitate/international/ministrul-tunisian-al-sanatatii-a-m
urit--dupa-ce-a-alergat-la-un-maraton-organizat-in-scop-caritbil-472662?c=q2561

2. Man who died at Road2Hope Marathon was an experienced runner
Link: http://www.cbc.ca/news/canada/hamilton/news/man-who-died-at-road2hope-marathon-was-an
-experienced-runner-1.2822546

Doar câteva exemple; refuz să cred că cei mulți urcă pe munte și se uită la zona HR (asta dacă au cu ce) pentru a se menține într-un anumit tip de antrenament. Pentru unii alergăcioși da. În rest fiecare ins cu ceva minimă experiență își cam cunoaște trupul și efortul pe care-l poate susține. Repet regula respirației grele/ sacadate.

Pe munte cam după 40 ani se mai moare și de inimă mai ales la urcare. Este un caz anul acesta pe Piatra Craiului. Mai știu un caz mai vechi prin Ceahlău șamd. (OK se moare de inimă oriunde, și-n pat).

Cât despre recovery time: pe coclauri nu poate fi luat în seamă (este doar pentru alergare sau antrenament în mediu controlat, prin oraș și nici acolo dacă vrei să nu stai degeaba un număr de zile).

Pe traseu nu e practic să stai pe loc ca să te recuperezi c-așa zice graficul când de fapt tu mai ai de făcut z kilometri până la retragere; (sunt însă și momente în care este imperativ repausul pentru recuperare).


Joi, 30 noiembrie 2017 - 08:35

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Multumesc pentru punctele de vedere!

Azi spuneam ca ceasul MYRIA Casual MY9504 nu afisa harta fundal pentru ruta in Bucuresti. Situatia s-a rezolvat. Am reglat si altimetru. Mai am de vazut cum fac conectarea automata la Strava.

Un material mai larg despre functiile ceasului aici: goo.gl/QMkBPj

MYRIA are interfata si in limba română.

Eu sunt sigur ca in timp aceste ceasuri vor fi tot mai precise si la preturi rezonabile.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 21:21

diciu
diciu

 
Eu am un Suunto. Bateria ține ~15 ore.
Cu telefonul nu comunică (afișează SMS-uri pe telefon și cam atât).

Are alti-barometru (barometru clasic cu presiune corectat cu GPS).
E destul de exact - are eroare 10-20m față de informația afișată la cabane sau pe vârfuri.

Senzorul de temperatură e inutil - afișează temperatura la mână care n-are legătură nici cu temperatura de afară, nici cu temperatura corpului. La o tură de iarnă la -10 grade celsius arată 10-15 grade cu plus.

Senzorul cardiac este util dacă faci antrenamente frecvente (3-4 antrenamente pe săptămână). Sunt aplicații care-ți calculează timpul de recuperare pe baza analizei ritmului cardiac din timpul efortului. Scopul măsurării pulsului nu este să te ajute să nu mori, că nu mori alergând, ci să te ajute să-ți păstrezi antrenamentul într-o anume zonă de efort (complet aerob, parțial aerob, anaerob, etc). Din păcate zonele sunt măsurate statistic (procente din ritmul cardiac maximal) deci nu funcționează pentru toată lumea. Formule de genul 220-vârsta = ritmul cardiac maximal suferă de aceeași problemă (eu de exemplu ar trebui să am cu 10-15 ani mai puțin dacă m-aș lua după formula respectivă).

Busola am folosit-o de câteva ori în pădure când m-am rătăcit la alergat și n-aveam la mine decât ceasul. La munte n-am mers niciodată pe cap compas cu ceasul - când m-am rătăcit am folosit harta de pe telefon pentru că-i infinit mai ușor de folosit.

Oricum navigația fără exercițiu, indiferent ce scule ai la tine, e complicată.
Nu pentru că nu te ajută ceasul, ci pentru că în condiții vitrege n-ai chef sa experimentezi și pe vreme frumoasă n-ai nevoie.

Până la urmă ceasul e o jucărie.
Nu aduce nimic esențial dar dacă îți face tura mai frumoasă și-l ai deja, folosește-l.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 19:46

vjs
vjs

 
Am o șmecherie de asta mai scumpă și barometrul deocamdată nu mi-a jucat feste. Însă între al meu și al tovarășei (deși sunt același brand – Garmin) mereu sunt afișate diferențe de altitudine (al ei arată mai puțin, al meu mai mult).

Măcar aflu rapid cam cu ce viteză urc și cât mai am. Bine aflu eu mai multe, dar uzul meu principal e astă: Îmi face track-ul GPS. Iar pe urmă acasă în google earth revăd traseul. Și descopăr prostii făcute sau nu. Plus pe post de busolă (nu strică niciodată).

Nu l-aș băga la categoria smart watch (deși comunică și cu telefonul) căci e dedicat pentru „trek“.

În rest Locus Maps pe telefon, care dă și el unele gherle.

Aviz: Ecranul de la ceas este prea mic pentru a urmări o hartă pe el. Prefer / e de preferat telefonul sau GPS device-ul dedicat. (cu bateriile și autonomia e mai greu mai ales la petarde).

@ionescuadria.. daca ai la mână evolio sau myria bănuiesc că știi deja că nu-s real de munte și activitate outdoor ci mai prin oraș sau pe la țară. Samsung nici atât.

Există 2 branduri mari și late (părerea mea): Garmin și Suunto (hai și Casio). Buget cât casa poporului.

Samsungul ăla zice așa: Stand-By Up to 72 h (3G) deci îți moare în mod de activitate după maxim câteva ore. Asta ca să nu mai zic și alte chestii dulci despre el.

@adriannegoit.. lasa centura HR acasa ca dupa ce ai transpirat de cateva ori si faci rana si te scarpini o sa vrei sa te spanzuri cu ea.

Regula cu pulsu e si una de bun-simt. Respiri greu/ sacadat. Ia nene o pauza. Nu fa calcule cu ceasu la mana. Astea cu HR belt sunt mai mult de alergat pe sosea in oras si de facut diagrame (mai sunt si HR de triatlon / de apa). Caci acolo bagi o forta sau un sprint si s-ar putea sa dai in primire (mai ales vara si mai ales dupa o varsta).

Cu rucsacul in spate pe panta nu prindem noi viteze din alea. Ca am urca si cobori in 2 ore traseul.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 17:29

adriannegoita
adriannegoit..
Caraba
 
Nici să faci infarct nu-i tocmai simplu! Carpati.org


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 17:07

zentai
zentai
Coarda
 
-@adriannegoita- nu e mai simplu să faci infarct?Carpati.org

Adică tu chiar crezi că un telefon de ăsta de-ți socoate gradele și-ți măsoară plusul chiar îți ține în frâu problemele de sănătate?! Sau compensează o tură socotită aiurea din start?!...ca atunci când se anunță cod portocaliu de ger, eu mă țin bățos și bag una mică până la Vf.Omu c-o scurteică pe mine si mă bazez pe ceasul de-mi arată temperatura și când scot mâna din sân, să mă uit la ceas, se usucă și cade! Carpati.org

Intrebare patetică: cum dracu or fi urcat ăștia atâția amar de ani, fără ceas jmecher, fără GPS, cu te miri ce?!Am citit deunăzi un jurnal cu niște tipi care au urcat în Făgăraș, rețineți, vă rog, iarna, prin anii'80, cu o singură pereche de colțari, unul cu-n colțar și unul cu celălalt, făcuți pe la un strung, Dyi, cum s-ar zice și un singur piolet cu coada de lemn. Încă nu se inventase goretexul. Poate că-și doreau foarte tare, poate că iubeau aventura, poate că iubeau strașnic muntele?!

Dar fiecare face ce vrea cu banii lui.Avea dreptate mad, la câți bani am dat pe rahaturi scumpe pe care nu le folosesc și zac prin casă, ce-ar mai conta un ceas care să mă măsoare la cord și clocot?! Phaaa...am uitat. Chiar am o panaramă de asta! Are și GPS și o stație meteo! Vă las pe voi să socotiți, dacă știți un pic de fizică, cu ce măsoară un ceas de mână presiunea atmosferică și cât de fiabilă e toată chestia asta. Într-un w.e. înnorat, când eram prin Munții Bistriței, era să ajung până la 9000m. Chiar am strigat la prieteni să coboare dracu rapid de pe munte până nu ne atacă embolia pulmonară! Carpati.org


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 16:12

adriannegoita
adriannegoit..
Caraba
 
Poate fi interesant să știi pulsul și temperatura.

De exemplu, folosind formula aia simplificată care spune că pulsul maxim permis este 220-vârsta îți poți da seama cât de mult îți forțezi inima în timpul drumeției iar un grafic al temperaturii îți poate indica temperatura minimă (resimțită, preferabil) până la care propriile caracteristici adunate cu ale echipamentului îți permit să te miști prin munți fără să crăpi înghețat.

Cu lecțiile despre temperatură învățate, poți pe viitor să ieși sau să nu ieși în ture de iarnă bazându-te și pe minimele anunțate prin prognoze.

Revenind la puls, dacă smartwatch-ul ia pulsul de la încheietură, am înțeles că e mai puțin precis. Sunt de preferat device-urile care iau pulsul prin centură de piept, cu senzor plasat strategic, în apropierea inimii. Și e musai ca transmisia între centură și afișaj să fie codată.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 15:29

zentai
zentai
Coarda
 
Dacă-ți plac gatget-urile, mai degrabă îți iei un steripen. E mult mai util! Părerea mea!

Am un gps Garmin E-Trex pe care nu l-am folosit niciodată. Adevărat, îl am pe post de back-up. Dar mă descurc cu locus-map, pus pe telefonul mobil. Are o acuratețe uluitoare. Desigur, mai și "sughite", însă cu maxim 5 metri!

De ce m-ar interesa să știu pulsul și temperatura?! Da'ce măscări îmi dau prin cap...și le țin cu greu în frâu dar postările tale, coane, sunt extrem de provocatoare! Carpati.org Pentru mine!Dar să notăm că nici eu nu sunt cu o minte tocmai de călugăr!O.K.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 14:52

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
Ceasul inteligent are multe functii, in raport de preferintele fiecaruia.

goo.gl/HsEsjv pentru S3 Frontier

goo.gl/kP8Q8n pentru MYRIA Casual MY9504

"Primesti toate informatiile de care ai nevoie direct la incheietura. Senzorii incorporati iti ofera localizare GPS, monitoreaza pulsul si temperatura, afiseaza date despre altitudine sau starea vremii. In plus, aplicatia iti ofera statistici pentru cinci sporturi diferite: alergare, ciclism, catarari, alergare pe banda si cros".


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 12:35

neco
neco

 
Salut !
Am folosit/folosesc "muntii-nostri" pe smartphone. Va rog sa-mi spuneti ce informatii sau alte beneficii in plus as avea daca folosesc un astfel de ceas conectat la telefon.
Multumesc !


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 11:59

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
In 2017, una din uneltele folosite pe munte este si ceasul inteligent, singur sau conectat la telefonul inteligent.

O discutie despre acest subiect este utila. Recent am cumparat un MYRIA 9504, cunoscut in Romania si sub denumirea Evolio X - Watch Sport (practic sunt identice). Are un pret acceptabil pentru primele experiente de acest fel.

Foloseste cineva acest dispozitiv? Eu inca mai "sap", verific toate functiile. In Ploiesti aveam track-uri suprapuse pe harta orasului. In Bucuresti, am track-ul, dar a disparut harta (fundalul). Din cate am citit, ultimul soft pentru acest ceas permite conectarea cu Strava.

Alte persoane au sarit direct la Smartwatch SAMSUNG Gear S3 Frontier, considerat de o parte din utilizatori ca cel mai bun la ora actuala.

"Cu GPS-ul integrat, beneficiati de trasee de urcat pe munte optimizate, aflati distanta pana la urmatorul luminis si gasiti cele mai bune locuri din zona unde sa mancati dupa distractie. Puteti lasa telefonul acasa sau bine pus in rucsac", S3 Frontier are un pret destul de mare, chiar si in vinerea neagra.


Miercuri, 29 noiembrie 2017 - 11:34

Afisari: 2,367


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0535 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org