Cautare:
De actualitate

Calendar

Februarie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Martie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

#117  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Bocanci Raichle (117)

r4zv4n
r4zv4n
Busola

Dupa ce am auzit numai pareri bune despre Rachle, ma hotarasem sa-mi iau si eu. Acum parca nu-mi mai vine... Sa fi avut ghinionul unui defect de fabricatie? Eu zic sa te duci cu ei la Himalaya sa vada despre ce e vorba, ca n-ai nimic de pierdut. Daca faci asta, ne spui si noua ce-ai rezolvat.

Duminică, 19 iulie 2009 - 22:31

rapel
rapel

Salut.joi 9 iulie mi-am luat o pereche de raichle mt crest gtx de la himalaya,ieri am facut creasta nordica din piatra craiului(am zis sa ii probez acum cat sunt in garantie).Azi de dimineata cand m-am uitat la talpa bocancului stang am observat ca deja i se rupsese un rid iar altu era taiat.Problema e ca nu stiu daca garantia acopera chestii de astea ,sunt constient ca i-am forjat pe muchii ascutite...da chiar sa se rupa din prima tura...ce ma sfatuiti? ps:mi au cam rupt tibiile(a trebuit sa merg cu sireturile destul de largute, pt a putea merge fara sa nu ma doara)

Duminică, 19 iulie 2009 - 21:30

arcarius
arcarius

Pt. via ferrata ai nevoie de bocanci cu talpa mai rigida (te mai sprijini cu bocancul pe un colt de stanca etc), mai rezistenti la "frecusul" cu stanca.
Raichle dau si indicatia asta pt. ca sunt ei mai scrupulosi (si nu fac rau deloc).
In general bocancii din segmentul mountain/high mountain ai oricarui brand sunt buni si pt. via ferrata. Cu conditia sa nu-ti iei din cei de iarna pt. o via ferrata facuta vara.
Ideea este sa fie mai rigizi (ceea ce si sunt comparand-i cu cei din segmentul trekking).

Duminică, 19 iulie 2009 - 18:51

arcarius
arcarius

via ferrata = drum de fier.
Trasee mountaineering (nu doar trekking, de cele mai multe ori chiar deloc), in principal zone stancoase pe care exista repere ajutatoare: scari, cabluri, lanturi etc.
Un fel de alpinism pt. cei care doresc ceva protectie in plus fata de corzi, pitoane etc.
Si un articol care te va edifica.
http://en.wikipedia.org/wiki/Via_ferrata

Duminică, 19 iulie 2009 - 18:30

cico_alex
cico_alex

ce inseamna VIA FERATA? ca vad la toti de la raichle ca scrie da la altii nu vad. Am redus la 4 optiuni : raichle - eny, crest si trail(nu are varfu protejat) si scarpa - kailash. Scarpa sunt mai usori, de la piele mai putina cred(suede- dar au piele, deci nu sunt chiar foarte inferiori. aprox. 1300 si ceva de gr) iar raichle au in jur de 1600 gr, piele intregal. Acum ma gadnesc si la greutatea lor putin, desi nu stiu acu daca diferenta chiar se face simtita?
O sa aleg intre ENVY, CREST SI KAILASH

Duminică, 19 iulie 2009 - 17:43

odin
odin
Rucsac

In mod normal bocancii trebuie sa iti placa tieCarpati.org
Apoi nu trebuie sa cumperi ce zicem noi.

Duminică, 19 iulie 2009 - 16:55

cico_alex
cico_alex

@ odin; acum o sa vad, o sa sun si la himalaya sa vad ce mai au in stocuri iar daca nu am noroc solutia am zis-o, in principiu pt ca sunt din oradea si nu pot sa ajung repede in bucuresti sau brasov, etc. Am un prieten care are ceva scarpa cu cordura de vreo 2 ani si a facut, apuseni, ceahlau, rodna, a fost si in ture de iarna usoara si nu a avut probleme cu apa. Am fost impreuna pe furtuna si nu a avut probleme cu ghetele. Din parerile si sfaturile citite kailash mi se pare o alegere buna pentru ce fac momentan si voi face in viitorul apropiat, daca reusesc sa gasesc raichle atunci poate imi cumpar.

Duminică, 19 iulie 2009 - 16:52

oleg
oleg
Caraba

Foarte interesante comentariile voastre si argumentele care vin sa sustina tot ceea ce spuneti, dar cu toate aste eu am mult, mult mai mare incredere in bocancii din piele. Sigur ca toate firmele mari de specialitate folosesc tot felul de materiale. Dar nici una nu renunta la piele. Asa ca...

Duminică, 19 iulie 2009 - 16:43

odin
odin
Rucsac

Ziceam ca nu mai spun nimic in topic...
Spor la cumparaturi!
Dupa ce treci primul parau, prima mocirla...sa ne faci si noua un review...suntem curiosi daca mai esti multumit.

Duminică, 19 iulie 2009 - 16:31

cico_alex
cico_alex

va multumesc la toti pentru sfaturi, cred ca o sa-mi cumpar pana la urma SCARPA KAILASH GTX, o sa fie primul meu bocanc de munte si o sa invat din experienta pentru viitor Carpati.org

Duminică, 19 iulie 2009 - 15:53

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Vad ca tot apare pe aici ideea ca vara nu ploua. Ploua oameni buni, si poate ploua 12 zile fara pauze, sau cu pauze de dimineata. Moment in care iti doresti foare mult sa fi crezut ca pielea e mai buna si mai putin ca membrana e impermeabila.

Duminică, 19 iulie 2009 - 14:44

arcarius
arcarius

Da, daca ar fi sa-mi iau ceva 4 anotimpuri (all year around).
Dar nu este cazul, de aceea nici nu-i cumpar.

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 15:39

odin
odin
Rucsac

Vad eu ca tii mortis sa spui ca sinteticele sunt mai bune. Ti-am spus ca nu are nimeni nimic cu gusturile tale.
Numai ca un bocanc usor nu ofera stabilitate si nu tine glezna, gen acelea sintetice. Sunt bune asa, la poteca usoara, la plimbare.

Un pic mai jos, dadeai un link:
www.lasportiva.com/catalogue/catalogo.php?cat=1&cod3=336&Langua
ge=EN

Uite ce spuneai de ei: "Si daca ar fi sa aleg unul singur dintre cei expusi de mine as alege bocancul de la LaSportiva, Trango Extreme Evo L GTX/Duratherm, cu ochii inchisi."

Sunt bocanci de iarna 100%.

eu nu mai spun nimic in topicul acesta. Carpati.org

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 15:37

arcarius
arcarius

In afara de faptul ca arata tare rau nu scrie nimic negativ despre piele, ba dimpotriva; dupa cum spuneam, performante bune.
Mai jos am sa trec, pe puncte, ce cred eu (din purtarea personala, din discutii cu altii, din review-uri etc.) despre cele 2 materiale:
1 - Greutatea/unit.de supraf. - cred ca pielea este mai grea decat cordura.
2 - Impermeabilitatea - cred ca este similara.
3 - Intretinerea - cred ca pielea este mai pretentioasa la intretinere decat cordura.
4 - Pretul - cred ca pielea este mai scumpa decat cordura.
5 - Aspectul - functie de gusturi (mie imi plac la fel de mult amandoua ca aspect).
6 - Rigiditatea - cred ca pielea este mai rigida decat cordura.
7 - Temperatura - cred ca piele-VARA-se incinge mai tare decat cordura. Nu stiu f. sigur daca pielea este mai calduroasa decat cordura iarna.
8 - Aspectul estetic - cred ca in timp pielea isi pierde aspectul prin decolorare, zgariere, patare etc; cordura nu.
9 - Rezistenta in timp indelungat - majoritatea spun ca pielea rezista mai mult timp decat cordura. Este f. posibil. Nu ma pot pronunta. Poate ca un bocanc de piele o fi tinand si 20 ani iar unul de cordura nu dar pt. ca suntem oamenii zilelor noastre (modele se schimba, apar modele noi atrogatoare etc.) recunosc ca nu as purta un bocanc atat de mult timp (nici macar 10 ani); nu pt. ca nu ar mai fi bun ci pt. ca as dori altceva nou (valabil atat pt. piele cat si pt. cordura).
10 - Respirabilitate - cred ca pielea respira f. greu (spre deloc) comparativ cu cordura.
Pt. detalii www.cordura.com
Si ca nu se creada ca am ceva cu pielea, mai jos 3 link-uri cu 3 bocanci de piele care imi plac f. mult (atat de mult incat daca nu as avea deja 2 perechi, maine mi-as comanda una dintre ele).
Modelul Vasque Summit GTX:
http://www.mmsport.ro/incaltaminte-barbati-backpacking-p1.htm
modelul North Face Jannu GTX:
http://www.himalaya.ro/catalog/product_info.php?cPath=26_46&products_id=1116
si Raichle 60 degre imi plac f. tare doar ca sunt pt. iarna:
http://www.himalaya.ro/catalog/product_info.php?cPath=26_44&products_id=331
Cam astea sunt parerile mele despre cele 2 materiale.

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 15:23

odin
odin
Rucsac

Uite ce ai scris:
"Uite ce ai scris:
"Ii purta doar vara. Goretex-ul si-a facut treaba dar vaporii de transpiratie au ramas impregnati in piele si are niste pete de toata frumusetea care nu au disparut la nimic.
Arata rau tare chiar daca sunt f. buni ca si performanta.
Asa am constatat si eu acest neajuns al bocancului integral de piele folosit vara.
Materialele textile sunt oricum tratate pt. impermeabilizare, le mai poti adauga si tu un tratament (insistand la cusaturi).
In plus "respira" in timp ce pielea cea mai performanta nu reuseste acest lucru (de altfel nici nu-si propune cineva asa ceva)."

Am inteles eu gresit? Si Alexandru (yo6ial) la fel?

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 14:17

arcarius
arcarius

@odin, ca sa vezi cat de tare te inseli.
1 - Am facut armata din aia lunga, 1 an si 4 luni (pt. ca nu am reusit de prima data la facultate si nu avea cine sa-mi amane armata; pe vremurile anterioare 1990). Am purtat si celebrii bocanci negri si unii de Vanatori Munte, ambele perechi purtate si prin zapezi (si se udau rau de tot ambele modele; tin minte cum, seara ne duceam bocancii intr-o sala bine incalzita pt. ca a 2-a zi sa-i avem cat de cat uscati).
Evident ca nu poate exista comparatie intre acei bocanci (care erau doar o piele simpla, netratata cu nimic si probabil nici f. grozav prelucrata) si ceea ce exista la ora actuala in armata.
2 - Poate postezi afirmatia mea in care apare ideea ca pielea NU ESTE BUNA. Nu am facut decat sa emit o PARERE PERSONALA legata de o experienta. Am dat doar o sugestie, am sugerat o alternativa. Daca ai sa recitesti postul meu ai sa constati ca toate afirmatiile sunt la nivel de opinie si ca se poate folosi cu succes, pe timp de vara (si nu numai) si un bocanc mixt. Am facut aceasta afirmatie pt. ca "plaja" de alegere a celor care vor sa-si achizitioneze un bocanc sa nu se ingusteze "artificial".
Nici macar la ora actuala nu sunt 100% lamurit (inclin chiar sa nu cred) daca toti bocancii de piele patesc asa ceva.
3 - Pana la patania acelui amic nu aveam nici o preferinta daca bocancul de vara este doar din piele sau mixt. Am avut si am inca si piele si mixt si chiar nu pot spune ca vreuna dintre cele 2 perechi este mai grozava sau ca vreuna este mai slaba.
Purtandu-i strict VARA mi se par la fel de eficienti.
Am umblat (si nu doar 5-10 min.) iarna cu ambele perechi prin zapada (nu pe munte) care acoperea fetele bocanilor integral si nu s-au udat nici unii nici ceilalti ; de altfel, prima grija atunci cand am cumparat perechea piele+cordura a fost ca atunci cand a cazut prima zapada sanatoasa i-am luat si i-am purtat vreo 2 ore prin zapada pt. ca eram f. curios, rezultatul m-a surprins (in mod placut trebuie sa recunosc, pt. ca nu ma asteptam), nici o urma de umezeala, picior super uscat in interior - si nu este un bocanc de iarna. Deasemeni bocancii micsti am avut ocazia, absolut intamplator, sa-i "probez" prin apa multa (care depasea fata bocancului) prin care nu doar am trecut ci am si stat pret de vreo 7-10 min. ; rezultatul: nici cea mai mica umezire. Repet bocanc mixt, de 3 sezoane, Gronell, fara nici un tratament pe el.
Picior super uscat la sfarsitul zilei, bocanc super uscat in interior, nici cel mai mic miros dupa o zi intreaga de mers (si vorbesc aici de bocancul Gronell pe care cand mi l-am luat nici macar nu-l consideram vreun brand de varf, nici acum de altfel; bocanci f. buni dar cred ca usor sub Scarpa, Asolo, LaSportiva, Raichle, Vasque).
Am facut toate aceste precizari pt. ca toti sa inteleaga ca acestea reprezinta experiente personale care m-au dus spre anumite opinii.
Si o ultima precizare. Cand mi-am cumparat bocancii micsti am facut-o pt. ca intentionat am dorit sa-mi iau si un astfel de model (doar piele aveam deja) curios fiind cum se vor comporta. Rezultatul actual (dupa 4 ani) este ca sunt de multumit de ei.
Prin constructie, nu sunt un tip conservator, nici blocat in idei fixe. De asemeni nu am obiceiul sa PRESUPUN ci sa ma informez, sa constat personal, sa verific.
De altfel, a-propos de presupunere; britanicii au o vorba f. reusita fata de acest tip de judecata, vorba care mie imi place teribil:
" to assume means to put an "ass" between "u" and "me".
to assume = a presupune. Este intraductibila in RO dar sensul metaforic cu siguranta ca nu va scapa.
Si un ultim aspect. Fiecare transpiram in felul lui (inclusiv la nivelul piciorului). Cand cumparam un bocanc este bine sa nu uitam acest aspect.

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 09:40

mastroiani
mastroiani
Caraba

Da...discutia a deviat un pic.
Probeaza si cumpara ceea ce-ti vine bine si ceea ce-ti place ( @arcarius ti-a dat cateva sugestii).

Numai punandu-i la treaba vei sti ca la urmatoarea alegere sa cauti ceea ce raspunde cerintelor tale.

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 01:45

cico_alex
cico_alex

ma-ti bagat rau in ceata, prea multe posibilitati. Sa nu transpir in ei ca porcu, sa nu fie foarte grei, si mai mult pentru vara, iar in ceea ce priveste ploaia de 2 ani de cand umblu pe munte am prins doar o ploaie nasoala in vladeasa, sa reziste si la ploaie dar nu ii nevoie de rezistenta la dalea tropicale. io cred ca pentru mine s-ar potrivi ceva combinatie de piele + sintetice, tinand cont de acestea ce mi-ati recomanda intre scarpa mustang gtx, kailash gtx, si de la raichle - PRIDE, envy, crest, trail(doar acestea as putea sa le si probez)

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 01:35

odin
odin
Rucsac

Carpati.org
Nici o zi de armata nu ai facut...e sigur asta!
Aia poarta la NG bocanci cum zici...numai cateva zile....stai sa prinda musonulCarpati.org Nu ai vazut niciodata "bocanci de jungla" gauriti in fata si in spate pt scurgerea apei! Nu se poarta ciorapi!
Tu ai lansat ideea ca pielea nu e buna in comparatie cu textila. Ai dat si exemplu.
Tu preferi ceva, noi altceva. Daca ne-ar fi mai bine in textila, din aia am fi purtat.

Bocanci de jungla (cordura + cauciuc) :

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.survival.de/media/images/produkte/sonstige_stiefel/mil_12838_g.jpg&imgrefurl=http://www.survival.de/suchergebnis,q,panama%2520stiefel,suche.html&usg=__S2fW4kxKCBzN66Kt3Ea1x3g6HeY=&h=500&w=500&sz=16&hl=ro&start=63&tbnid=QcjIuclbkhbTPM:&tbnh=130&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dstiefel%2Bfuer%2Bdschungel%26ndsp%3D20%26hl%3Dro%26sa%3DN%26start%3D60

Sâmbătă, 18 iulie 2009 - 00:01

arcarius
arcarius

@odin, nu am nimic cu "lumea", am pus pur si simplu mai multe modele pt. a putea intelege f. clar care anume sunt modelele de bocanci piele+textil la care ma refeream.
Chestia cu jungla nu prea sta in picioare deoarece:
1 - vad destui tipi pe National Geographic, Discovery, Animal Planet etc. care poarta bocanci de piele si in jungla.
2 - S-or fi pricepand producatorii sa faca piele care sa nu putrezeasca
3 - Bocancii la care fac eu referire sunt tot pt. munte, cel putin asta scrie in specificatiile lor. Si ma gandsc ca nu intamplator toti producatorii au in gama lor si bocanci combinati (piele+textil). Or fi stiind ei de ce. N-or fi gresind cu totii.
In alta ordine de idei eu nu am lansat ideea ca pielea ar fi mai buna decat combinatiile sau invers.
Mi-am spus doar parerea.
@mastroiani, stima mea armatei si sanatate multa, nici eu n-as recomanda armatei sa poarte altceva tinand cont de cate chestii va pot intepa, sfasia, rupe etc. bocancii.

Vineri, 17 iulie 2009 - 23:44

Afisari: 15,903

#117  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0.0329 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2026) www.carpati.org