Cautare:
De actualitate

Calendar

Ianuarie 2026
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Februarie 2026
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

#117  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Bocanci Raichle (117)

altfell
altfell

Atunci comozi si usori sunt si astia. Din cate vad diferenta teoretica de greutate e neglijabila intre cele doua modele: La Sportiva Nepal Extreme (2250g) si Mammut Meridian GTX (2300g). Nu am la indemana sa-ti zic cat cantaresc Raichle 90degree (desi banuiesc ca sunt similari cu meridianul). Exista cam in aceeasi gama ca cei de mai sus Scarpa Mont Blanc Gtx, care sunt mai usori (1840g). Dar nu stiu cum se comporta vs celelalte 2 modele, si nici nu stiu daca ii poti gasi la noi.

Luni, 28 noiembrie 2011 - 15:19

savamihai
savamihai

multumesc. cred ca asta ar fii un motiv, greutatea lor. eu am un prieten care si-a cumparat recent o perche de la sportiva nepal extrem. sunt foarte usori si comozi

Sâmbătă, 26 noiembrie 2011 - 00:16

altfell
altfell

Eu am, dar nu-i folosesc la adevarata lor valoare ca au un defect din fabrica care nu le permite montarea de coltari automati (de-asta i-am si luat la reducere). Coltarii clasici se prind foarte ok, nu mi-au sarit niciodata. Confort, caldura, impermeabilitate (inclusiv in zapada uda) foarte bune. N-am avut probleme de frig sau umezeala cu ei. Usor de facut trepte. Sunt foarte grei si de-asta nu i-am luat decat atunci cand tura se desfasoara aproape in totalitate pe zapada/gheata. In rest am vazut pareri f bune pe forum:

http://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/mammut_raichle_pret-2391-full/
http://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/bocanci_tehnici_vs_plastici-2347-full/
http://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/bocanci_de_iarna_raichle_90_degree_gtx-988-full/
http://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/bocanci_de_iarna-923-full/
http://www.carpati.org/forum/echipament_montan-4/ghete_de_iarna_sau_plastici-1269-full/

Da-i un ctrl+f "90 d" pe fiecare pagina sa vezi comentariile legate de ei.
Ce mai stiu ca intr-o perioada se vindeau in draci pe bursa. Nu am intrebat pe niciunul de ce. Posibil sa-i fi luat pt ture mai usoare si sa-si fi dat seama ca sunt prea grei. Presupun...

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 19:02

savamihai
savamihai

Are cineva modelul Raichle 90 DGRE GTX EXPE? Sunt ok?

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 15:09

jadeasp
jadeasp

Multumesc pentru clarificare, Florin. Eu am mai cautat ghete BIT dar nu am gasit, si daca e asa cum zici tu, probabil oricum n-ar mai fi fost facute din piele "bio".

Marți, 24 august 2010 - 14:41

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Acum vreo 66 de ani romanii intorceau armele si "castigau razboiul", incaltati fiind cu ce dadea domnul. In proportie de 80% bocanci din piele box si 0% nubuk (restul fiind carton, carpe, sau alte simulacre de materiale infasurate pe laba piciorului).

Pielea nubuk (adica piele normala dar nelacuita, ceruita sau altfel tratata ca sa arate ca pielea clasica, jupuita de pe vitei inconstienti), este mai rezistenta la fata decat pielea intoarsa deoarece spre exterior are stratul pe care-l foloseste chiar si animalul de la care provine, animal care nu ar putea supravietui cu pielea intoarsa Carpati.org

Pielea nubuk are in plus in afara de rezistenta si un oarecare grad de respirabilitate, mai mare comparand cu pielea lucioasa, (box, suedeza (a nu se confunda cu suede), ruseasca, sau cum ii mai zic producatorii, in functie de modul de tabacire si tratare). Fiind in acelasi timp si mai permeabila la apa lichida, deci mai neimpermeabila.

Este posibil ca dilema ta in ceea ce priveste diferenta dintre bocancii romanesti BIT si cei "de firma" sa nu aiba legatura decat cu istoria economiei mondiale:

Acum 10 ani nu prea se folosea in Romania pielea "metraj". Pe care o folosesc acum toti producatorii de incaltaminte ca sa scoata papucii la preturi rezonabile, bocanci de munte de 100 Eu, de ex.
Pielea metraj este piele "naturala", creata in felul urmator: se ia pielea, chiar daca provine de la animale nesimtite care au avut diverse boli/paraziti de/pe piele, se toaca marunt si se lamineaza maglavaisul rezultat amestecat cu diversi adezivi, intr-o fasie continua de material, de latime si grosime constante, ideale pentru a croi incaltari.
In final vei avea papuci din piele naturala, dar nu ca de la mama ei de vaca sau porc, ci din piele semisintetica, ce contine SI fibra naturala. Garantia oferita de producator de obicei este intre 2 si 3 ani. (Nu-i vina lor ca tu nu ai 5 perechi de ghete, fiecare pt o anumita indeletnicire, si ca ii strici inainte de a se termina perioada de garantie)

Eu nu am fost un infocat admirator al ghetelor BIT, deoarece am suferit mult din cauza lor in momentele in care datorita lor ma bucuram ca stiu sa improvizez. Talpi rupte, piele rupta, lipituri dezlipite, multe perechi pana la primii VM care cred ca erau mai batrani decat mine. (Daca BIT ma va certa, scuza mea este ca si Clujana facea BIT, cel putin pe facturile primite)

Stiind cat de frumos migreaza industria europeana spre Orient (a se citi China), raman prea putine firme europene care fac bocanci din piele naturala (si nu metraj) de calitate. Indiferent de garantie (6 ani pt talpa vibram, 9 pt pielea superioara, 5 pt captuseala din piele, Meindl Superperfekt, cu sireturi si branturi gratis oricand vrei, reparatii gratuite, 1200 lei, copiii tai ii vor purta daca vor dori) sau 12 luni vanzatorul din Romania pt aceeasi pereche, sa nu se astepte nimeni ca pt sume sub 150 de euro va lua ceva sa tina mai mult decat e de bun simt, adica 1-2 ani pana apar crapaturi in zonele "frecate".

Din pacate, nici pretul nu garanteaza calitatea. De exemplu, TNF mutandu-si in China productia, au clienti fideli nemultumiti cu ghete rupte in prima tura, cu toate ca acelasi model i-a tinut 10 ani pana sa inceapa sa crape talpa intermediara. (eu fac parte din acei nemultumiti)

Probabil nu calitatea pielii a castigat razboaie, dar bunicul povestea cum abia asteptau sa crape cate un neamts ca sa-i joace cizmele la barbut, caci aveau de "aparat patria" in transee.

Marți, 24 august 2010 - 04:18

jadeasp
jadeasp

Am niste bocanci Raichle Mt. Trail GTX, de la Himalaya. Ii am de 2 ani, timp in care i-am purtat cam jumatate din timp, iarna prin oras, si cam 10-15 zile/an la munte. I-am spalat cu apa si cu peria si i-am dat cu Nikwax regulat.

Acum am vazut ca a inceput sa crape pielea (Nubuck) pe langa imbinarea cu talpa si acolo unde se flexeaza bocancul.

Pot face ceva ca sa le mai prelungesc viata? Ar fi trebuit sa fac ceva in plus?

Mi se pare cam putin 2 ani sa tina. Bocancii mei precedenti au fost BIT/Bontimes, facuti in Timisoara, din piele neteda, si m-au tinut 11 ani, din care in majoritatea au fost singura mea incaltaminte pe timp de iarna si la munte. Plus ca nu m-am udat niciodata, pe cand la astia din Nubuk, cand se ia stratul de DWR ma cam ud.

Marți, 24 august 2010 - 01:53

andrei79
andrei79

E mare lucru sa stii sa-ti legi sireturile in ziua de azi Carpati.org Interesante tehnici dar mai greu cu tradusul. Am uitat sa specific pentru cei interesati ca REI Spirit III GTX adica acestia: http://www.himalaya.ro/catalog/product_info.php?cPath=26_46&products_id=1108 nu sunt tot una cu Mt. Trail XT GTX adica acestia: http://www.mammut.ch/en/productDetail/302002400_v_7036_8/Mt.+Trail+XT+GTX+Men.html. Bocancii REI Spirit care i-am luat erau defapt un Mt. Crest GTX din piele box si cu alt brant ( nu Ortholite ) si sunt produsi de Raichle pentru firma REI. Poza de pe www.himalaya.ro nu mai este de actualitate ( reprezinta vechiul model de bocanc REI Spirit). Daca puneam mana pe Mt. Trail XT GTX nu cred ca ii mai dadeam.

Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 21:45

midan
midan
Rucsac

http://www.outdoor-magazin.com/service/tipps-on-tour/tourentipps/schuhe-binden-die-tricks-der-profis.283147.3.htm

pentru tradus, poti sa incerci:
http://translate.google.ro ( varianta cu romana e haioasa )
http://babelfish.yahoo.com

Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 13:17

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Andrei, vezi ca modul cum legi sireturile (pt fiecare gaica in parte) influenteaza modul cum porti gheata. De ex, aia "inutila" pe care multi o evita ca nu are sens, adica exact aia care-ti tine calcaiul lipit de bocanc, e gaica care face diferenta intre un deget gros infipt in magazin si dej'te belite la vale. conteaza chiar si cum invarti siretul pe gaica si cate noduri faci la fiecare intersectie. Carpati.org

Iar rigiditatea talpii nu are legatura cu bataturile ci cu ce vrei sa faci cu acea gheata. Nu exista bocancul perfect pentru toate.

Ce-i trist in dulcea patrie e faptul ca stim doar de marimi de lungimi de talpa si ignoram complet faptul ca fiecare picior e altfel. Stiu barbati cu laba piciorului mai "fina" care se simt mult mai bine in ghete de "lady". (rost de glume telemarcice Carpati.org )

Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 05:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Aha, pentru ca puneai la îndoiala logica mea Carpati.org

Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 01:39

andrei79
andrei79

Pana la urma am fost azi la himalaya si i-am schimbat cu niste Mt. Trail nr. 43 cu care ma inteleg mult mai bine la mers. Interesant este ca si la aceasta pereche (desi e decat nr. 43) imi incape degetul aratator la calcai. Cred ca si la o pereche de pantofi stramta pot sa-mi bag un deget in spatele calcaiului. Ideea e ca nu ma mai deranjeaza la mers fiind mai mulati pe picior, mai putin rigizi si mai usori decat Spirit III. Parca au forma mai bine conceputa sustinand glezna in laterale mai bine si avand decupatura din spate mai adanca pentru a nu deranja atunci cand cobori.
Mihai foarte interesanta si logica teoria cu stransul sireturilor la bocanci in functie de urcus / coboras. Eu am incercat pana acum sa-mi strang sireturile in asa fel incat sa ma simt bine indiferent de urcare - coborare. Totusi teoria nu prea functioneaza atunci cand cand zonele de deal si vale alterneaza des pe distante scurte. Dar pentru o coborare lunga se merita sa faci ceva reglaje la sireturi.

Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 01:27

florinbalan
florinbalan
Rucsac

"un deget între calcâi si gheata este "unitatea" de masura corecta."
Deget mare, mic sau mijlociu? De-al meu sau de-al vanzatorului? Poate de la piciorul celalalt? Sau e vorba de sistemul digital? Carpati.org

Vineri, 11 septembrie 2009 - 19:07

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Despre marime : un deget între calcâi si gheata este "unitatea" de masura corecta. Piciorul se umfla la efort si "creste" cu circa 6mm în lungime. Ceva asemanator pentru volum si largime, dar nu în aceleasi proportii.

Despre sireturi : la urcus se strânge mai mult în fata pentru a se lasa calcîul liber. Invers la coborâre pentru a evita ca degetele sa vina sa "bata" în vârf.

Despre rigiditatea talpii : la o marime de circa 43, talpa este ceva mai rigida decât la un 36 de fetita. Cu timpul se va ramoli (talpa, nu fetita).

Dar toate astea sunt pareri exprimate din spatele monitorului. Piciorul tau hotaraste.
Carpati.org

Vineri, 11 septembrie 2009 - 18:59

andrei79
andrei79

Mi s-a parut foarte potrivita recomandarea ta asa ca mi-am cumparat ieri din Himalaya Rei Spirit III GTX. Mai aveau o singura pereche nr. 43,5 si am luat-o desi eu port 42-43. In general la munte am probleme la coborat in sensul ca la fiecare pas ma lovesc cu degetele picioarelor in varful incaltarilor si ma doare tare. In aceasta pereche nu pot sa ating cu degetele piciorului varful bocancului. Degetul aratator al mainii imi incape la calcai si ma gandesc sa nu fie prea largi. Din punct de vedere al constructiei mi se par foarte solizi. Din punt de vedere al confortului nu le dau o nota foarte buna. Au o talpa foarte rigida (aceeasi talpa ca si Mt. Trail si Mt. Crest) care nu se indoaie in momentul flexarii piciorului. Din acest motiv cand fac un pas laba piciorului mi se flexeaza dar talpa bocancului ramane teapana si calcaiul mi se ridica in bocanc. Fiecare pas imi creaza senzatia ca imi scapa din picioare desi nu imi sunt foarte mari. Daca leg siretul foarte strans la caramb nu mai mi se ridica calcaiul si dispare senzatia de scapat din picior dar apare o durere la oasele gambei datorita stransorii puternice. Acum sunt in dubii si nu stiu ce sa fac: sa ii schimb cu alt model sau sa sper ca pana la urma se vor mai inmuia si ma voi acomoda cu ei.

Vineri, 11 septembrie 2009 - 18:47

midan
midan
Rucsac

se mai gaseau prin magazine, acum nu stiu daca mai au
http://www.mammut.ch/en/productDetail/302002400_v_7036_65/Mt.+Trail+XT+GTX+Men.html

Cred ca la Himalaya se vand ca REI Spirit ( http://www.himalaya.ro/catalog/product_info.php?cPath=26_46&products_id=1108 )

Mai sunt si alte variante, depinde si de cati bani ai la dispozitie ...

Miercuri, 9 septembrie 2009 - 01:29

andrei79
andrei79

In primul rand va salut pe toti deoarece sunt la prima postare pe acest forum. In legatura cu bocancii Raichle sunt posesor de SIERRA GTX si pot sa spun ca dupa fiecare ploaie mai zdravana se fac fleasca. Am incercat si cu solutie de impermeabilizare pe baza de spray pentru piele nubuck de la Nikiwax fara nici o ameliorare. Am citit tot topicul acesta si am ajuns la concluzia ca-mi trebuie un bocanc de piele, fara textil si cu cat mai putine cusaturi. Deasemenea am inteles ca pielea normala este mai rezistenta la apa decat cea nubuk sau suede. In plus si ceara pentru piele normala (cea la cutie) este mai buna hidrizolatoare decat cea pentru piele nubuk (sub forma de spray). In concluzie doresc sa-mi recomandati un model de bocanc 3-4 sezoane din piele normala ce se gaseste la noi deoarece nu vreau sa cumpar fara sa probez. Precizez ca vor fi folositi predominant pentru hiking si doar ocazional pentru backpacking. Va multumesc!

Miercuri, 9 septembrie 2009 - 01:15

florinbalan
florinbalan
Rucsac

De obicei aceste informatii sunt puse la dispozitia clientului de catre producator. De exemplu: http://www.mammut.ch/en/footwear_care.html

Joi, 6 august 2009 - 19:44

cico_alex
cico_alex

Am ales Raichle MT Crest GTX, si sunt foarte multumit de ei. Saptamana viitoare o sa merg in padis si as vrea sa stiu ce solutii trebuie sa folosesc pentru intretinerea si curatarea lor.

Joi, 6 august 2009 - 19:41

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Degetul de la picior sau de la mana?

Vineri, 31 iulie 2009 - 14:00

Afisari: 15,846

#117  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0.0508 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2026) www.carpati.org