Si eu inainte eram sceptic in a da bocancii nubuk cu ceara, stiind ca o sa devina neted si imi parea rau dupa bocancii noi sa "ii distrug" cu ceara...
Insa deja de vre-o 3 ani, la recomandarea lui @yo6ial, i-am incercat. Si de atunci n-am mai renuntat la ceara (Meindl SportWax). Si ii dau dupa fiecare 4-5 ture, fie de vara, fie de iarna. Merita maxim. Nu imi vinea sa cred ca am trecut cu bocancii prin râu si cand am iesit, a fugit apa jos de pe bocanci ca de pe penele unei rațe. Iar iarna niciodata nu m-am udat, oricat sa stau in zapada, chiar si flească.
Chiar urmeaza, cand prind putin timp liber, sa ung noii mei bocanci Lowa Mountain Expert.
Nu știu dacă o sa folosesc foarte bine cuvintele, nici sa nu te superi, nici sa poluez topicul. Totuși vorbești cu un tip care a avut o singura pereche de bocanci toată viața lui (ma refer la cei de iarnă).
Cred că, per ansamblu, producerea unor lucruri care sa țină puțin este o poluare și o irosire a resurselor, și ale mele și ale producătorului, chit cel din urmă iese în câștig.
Văd că acum producătorii precizează ca produsul este sustenabil și provine din reciclare.
Dacă teza ta ar fi validă, bocancii mei ar fi trebuit sa se obosească de când hăul.
Nici cealaltă teză nu are aderenta la sufletul meu.
Produce acum Mammut niște chestii la care nici nu visam acum 10 ani. OK, nu te mai poți apropia fără sacrificii financiare serioase dar lucrurile sunt de o calitate de SF.
Cine produce mult și ieftin sigur face rabat la calitate.
De asta și există o diferență de preț.
Pe mine nu ma apasă neapărat eticheta. Dacă o pereche de bocanci de 300 de lei ar ține cât una de 1500 lei ar trebui sa fiu nebun s-o iau pe acela din urmă doar că scrie pe ei un nume. Dar problema este ca nu ține. Și mie îmi place să merg pe munte și lipsa de timp pentru un ritm mai intens o compensez cu echipament de calitate.
Se știe că am rămas blocat undeva la cinci mii de metri, o noapte întreagă, la minus 18 grade. Ce s-ar fi ales de mine dacă nu as fi avut pe mine echipament de calitate?! OK, și dorința de a trai. Dar degeaba ai suflet dacă nu ai unelte.
Ca sa conchidem, eu nu am absolut nimic cu nimeni, deci nici cu cei care își dau bocancii cu ceară. Eu nu i-am dat. Niciodată. Dacă m-au ținut atât de mulți ani înseamnă că nu am greșit. Faptic, așa stau lucrurile.
Nici nu contrazic teza ta. Posibil sa ai dreptate. Nu am mai cumpărat o pereche de bocanci de jdemii de ani, motivat de faptul ca cei ce-i aveam nu se duse dracu!
Chestia este că abia acum am auzit ca sunt alți colegi care-si dau bocancii cu ceară. Și mi s-a părut excesiv. As zice și inutil dar fiecare eficientizează în felul lui. Sa zicem Doamne-ajută! Eu nu as avea o foarte mare încredere în niște bocanci in care producătorul însuși îmi recomandă sa-i dau cu ceară. As socoti că acest indemn se traduce că el însuși nu a făcut ceva ce trebuia în procesul de producție și atunci mă întreb cine știe ce n-a mai făcut!
Inimă bună și ture la max.
Mesaj modificat de autor!
Dar, serios vorbind depsre piele și bocanci, mai ales că anul trecut mi-am luat o pereche nouă de GriSport de care aveam numai cuvinte de laudă... a crăpat talpa la câteva luni de folosință.
Nu i-am mai dus la garanție și am prefeat să mă întrept cu privirea spre o fabrică din nordul apropiat și, pe moment, mi-e bine și cald și uscat la țurloaie.
Pielea de pe ei n-avea cum să pățească nimic și membrana încă n-aș fi avut timp s-o tocesc, pe interior.
Am tocit destule căptușeli de gore și simpa.
An de an, calitatea produselor de orice fel scade. Durata lor de viață se diminuează. Orice. Telefon, laptop, ștramp.
Toate se uzează și se tocesc mai repede, toate cer a fi înlocuite mai des. Și nici prețurile lor nu sunt în scădere nici resursele planetei ăsteia nu sunt în creștere.
Aspectul exterior și performanțele pe termen scurt? Nimic de comentat, par să fie pe trend crescător. Dar sunt proiectate să se strice. Și există un echilibru la care producătorii încearcă să ajungă. Să nu trăiască prea mult produsul dar nici să nu se inunde magazinele de returnpri în garanție.
În paralel cu discuția asta, port una la fel pe subiecte diferite dar cu numotor comun: economia de piață.
Am să continui să susțin utilizarea cât mai îndelungată a oricărui produs sau resursă penru a reduce risipa și poluarea.
Coane Alex posibil să ai dreptate. Briciul lui Occam ma îndeamnă la parcimonie. Dar sa știi ca n-o sa rămână așa între noi!
Mai ales ca zici de-o butelcuță. Cândva poate o să mă invrednicesc sa gust din zeama de pruna cu care te lauzi c-o ai!
Dar ca să știi. Acum câțiva ani am cumpărat o pereche de bocanci, tot de la Boreal și par și ăștia veșnici. Te anunț peste 10 ani!
Și sa știi, nu se fălesc decât cei care nu s-au întâlnit cu dracu în viața lor. Pentru că altfel ar ști că nu suntem decât foarte trecători pe acest pământ.Si nu trebuie sa pierdem vremea cu nimicuri. Pe lume este foarte mult frumos și n-o sa putem cuprinde totul niciodată. Dar măcar câte ceva...merită. Dacă avem acest dar se cheamă ca am fost foarte norocoși în viață!
Coane Gabriel... ai zis-o chiar tu. Acu 26 de ani pielea era tăbăcită (încă) altfel. Am și eu bocanci militari în perfectă stare, fabricați în 78. N-au mai văzut cremă și perie de două decenii. Doar că mă rod de numa că-s cu un număr mai mic... Îi aveam în picioare acum, altfel.
- Lucrurile nu se fac durabile într-o economie de piață.
- Apa curată, cu care speli, place și mucegaiului și bacteriilor.
- Legislația actuală interzice unele soluții de tăbăcire și conservare a pielii pentru că pielea aia nu mai e comestibilă nici bacteriilor marțiene și rămâne nealterată în gropile de gunoi. În plus se scurg din resturile alea chestii care îmbălsămează de viu.
Ceara și uleiurile nu lasă loc apei, imperios necesară vieții mono și multicelulare menținănd flexibiliatea pielii.
Și nu impactează respirabilitatea.
Aia-i tot.
Dacă bocancul de munte e obiect de fală, e una. Nu se umblă prin nori cu ei.
Dacă e mijloc de protecție a părților moi, și ființa umană are toate părțile moi, atunci buna lor funcționare și durabilitatea lor primează.
No, și dacă ne-am înțeles cu rachia, merg să mai aduc o butelcă.
Pana nu demult spuneam exact ca Gabi(zentai), dar curiozitatea și o recomandare de la producător (Hanwag) m-a împins să fac ceea ce la momentul respectiv părea o prostie. Mai precis m-am aventurat în a da cu ceară (Meindl wax) o pereche de Hanwag Yukon, varianta clasica de bocanc cu piele la interior și nubuck la exterior. Rezultatul pentru mine este peste așteptări...purtați doar de doua ori în configurația asta, cu ceară, s-au comportat exemplar in ceea ce privește impermeabilizarea, iar respirabilitatea e mult peste tot ce am purtat cu GoreTex.... Și nici nu arată chiar așa rău după ce i-am ceruit, înainte chiar păreau ca au câteva pete care nu o sa mai iasă...
În schimb, Garmont Pinnacle sunt confecționați din piele Suede pe care nu as da cu ceară niciodată....
https://postimg.cc/gallery/5FGM6N8
Mesaj modificat de autor!
@- Alex - zic și eu pe șleau, chit că pun mâna-n foc că Ruxandra este o curajoasă - cei care vreți ca bocancii să pară din piele nubuk, ei fiind din piele lucioasă, dați-i cu șmirghel!
Zic că spălarea lor după fiecare tură este suficient să țină pielea la cote de hidratare rezonabile. Eventual, o dare cu spray-uri de impermeabilizare, este de dichis. Doar pentru că se curăță mai ușor. Pentru oricine vrea, trimit poze pe whatsup la cum arată o pereche de bocanci care nu au fost dați cu ceară, vreodată. Îi am de 26 de ani. Toate turele de iarnă, de la vorbele despre mine și altele pe care nu le-am mai scris sau nu le mai țin minte, sunt făcute cu acești bocanci. Dacă le găsiți cel mai mic defect, vi-i fac cadou!
Treaba cu whisky era o metaforă! Și eu mă încred mai mult în țuica noastră de prună! Mesaj modificat de autor!
Îți zic eu, pe șleau, dacă Ruxandra n-are curaj - dați-vă bocancii cu ceară dacă vreți viață lungă de la ei și picioare uscate.
Recomand mai mult Meindl Sport wax decât Nikwax. Asta din experiență proprie de purtător de bocanci 4 sezoane, ~16ore/zi.
Și da, whiskey-ul e o rachie mai scumpă și mai proastă și dă dureri de cap.
@-Ruxandra - ca între noi, moldovenii...Poate că am mai pierdut din șirul discuțiilor dar nu vorbeam despre ceară? Adică exclusiv! Io m-am indignat preț de-o anatema! Tu ai zis că merge și-așea! OK. Toți vrem să ne salvăm bocancii de la decreptitudine și facem niște chestii printre care și dat cu ceară. Dar link-urile propuse de tine trimit spre spray-uri de impermeabilizare exclusiv. Acuma să nu zici că și whisky-ulk e tot un rachiu și el, că mor, soro!
Le iau direct pe ale tale LaSpo recomanda Nikwax in https://lasportiva.com/media/docs/LIBRETTO_GARANZIA_GENERALE_2020.pdf , si aia fac mixuri 2-n-1 waterproofing/conditionare. Boreal recomanda utilizarea agentului lor de waterproofing la fiecare utilizare http://www.borealoutdoor.com/help/cleaning-and-sizing - nu stiu daca si asta e waterproof/conditioner mix, dar posibil. De curiozitate m-am uitat si pe Lowa si recomanda si ei la fel https://www.lowa.co.uk/lovelowa/23-boot-camp . Hai sa zicem ca parerile sunt impartite destul de inegal
Dar, inca o data, de acord cu tine ca Garmontii de la care a pornit tarasenia au defect din fabrica
Mesaj modificat de autor!
@-Ruxandra- ai găsit! Bravo ție! Am intrat și eu pe două site-uri (Boreal și LaSportiva) și n-am găsit recomandări de genu'! Zic că la paritate, ar trebui să mai găsești o firmă producătoare care să recomande numărul de grație cu ceara și atunci am putea spune că părerile sunt împărțite!
Eu cred, nu sunt sigur, că bocancii din discuție au un defect de fabricație.
Adevărat, mai dau și eu bocancii cu spray de impermeabilizare. Doar pentru că am descoperit, întâmplător, că mizeria nu se așează pe ei așa de enervant.
O singură dată m-am udat la picioare în bocanci. Veneam de pe Ceahlău pe la Neagra și lăsasem mașina hăt departe, aproape la ieșirea din sat. La dus ningea de se punea strat văzând cu ochii, la întors era fleoșcăraia de pe lume.
Nu m-am supărat pe bocanci, socotind că e dreptul lor să mai dea și chix. Erau în dotare de vreo 15 ani (Boreal Bulnes)! Alții și-au schimbat așa - zișii bocanci de vreo cinci ori în 15 ani. Mare lucru să te țină trei ani un bocanc, în zilele noastre. Cred că este vina cumpărătorului: una că se plictisește ușor de-un lucru și a doua că se aruncă la cumpărare la tot felul de ciudățenii cu jdemii de cusături și petice. Și marketingul nu iartă!
Pielea tăbăcită rămâne în continuare un material de origine biologică, compus din colagen denaturat, hidrofil, susceptibil hidrolizării și degradării microbiologice. De asemenea, complet uscată este casantă.
Mai pe românește, dacă este udată, se înmoaie și se umflă iar bacteriile și mucegaiurile încep să o descompună. Dacă este încălzită excesiv, se coace la fel ca șoricii în țepușă deasupra focului într-o seară de mai.*
Pentru ai păstra flexibilitatea și impermeabilitatea este impregnată cu uleiuri, grăsimi șii ceruri greu digerabile care să nu permită infiltrarea apei. Chestiune din urmă ce convine foarte la capitolul îmbrăcămine/încălțăminte.
Din fabrici pleacă gata impregnate dar uleiurile și grăsimile alea sunt pierdute în timp la expunerea în fața vitregiilor naturii.
Retratarea regulată permite prelungirea "vieții" respectivei piei.
*fun fact: deși departe de gustul șoricului afumat, pielea bocancilor poate fi gătită și consumată ca hrană și de noi. Cu foarte posibile repercusiuni de la toxinele adunate în piele din tăbăcărie și pe drumurile bătute cu respectiva încălțăminte. Nu recomand decât la vreme de foame și război.
Pai firma producatoare sugera ceruirea sau tratarea lor cu conditioner cam o data pe luna, si da, fac bocanci de Alpi https://www.meindl.co.uk/care-and-repairs/
@ - Ruxandra - nu știu dacă ești de acord ca pielea de bocanci este prelucrată chimic, termic și mecanic și nu mai are nimic în comun cu pielea animalului decât aspectul. Pe de o parte.
Pe de altă parte, zic io, că oamenii experimentează nejustificat și că experiența personală este neconcludenta. Chiar și a mea! Dar să admitem că ar fi concludentă. Tu crezi că o firmă producătoare de bocanci care vinde produsul unor persoane care nu urca în Bucegi sau Penteleu, ci pe Eiger sau Monte Rosa sau Mont Blanc, ar lăsa aspectul cel mai important al bocancului, impermeabilitate și respirabilitatea la manopera cumpărătorului, ca adică sa-l ungă cu ceară, după fiecare tură? Dragă, am o veste bună pentru tine: de când s-a inventat protecția consumatorului, aceasta manopera a căzut în desuetitudine! Părerea mea!
Zentai, sunt de acord cu tine ca nu poti sa iei bocanci tehnici si dupa 3 ture sa se duca dracului Cum am zis mai devreme, le dai cu garantia in cap. In legatura cu ceara, aia oricum nu e de impermeabilizare (pt asta exista sprayurile) ci pentru mentenantza pielii - altfel, mai ales daca o pastrezi in mediu mega uscat, are tendinta sa inceapa sa crape dupa cativa ani. Oamenii care mi-au facut bocancii recomanda ca si aia de piele si aia de nubuk sa fie tratati cu ceara, si exista cica conditioner special de nubuk care sa-l mentina aratand ca nubuk dar n-am avut chef sa caut pt niste bocanci luati pentru ce treaba fac, nu pentru lookul de piele intoarsa
@- Ruxandra - sunt convins că sunt pe piață bocanci cu piele normală. Moment retoric: de ce aș face dintr-o pereche de bocanci cu piele nubuk să pară o pereche de bocanci cu piele normală?!
Dacă o pereche de bocanci, de munte, de iarnă, necesită tratament cu ceară pentru a-și păstra calitățile, înseamnă că ați cumpărat bocancii greșiți. Nu poate să existe așa ceva. Am bocanci de 20 de ani, în care am făcut majoritatea turelor de iarnă, până acum 5-6 ani, când am hotărât că, totuși, să port bocancii tehnici doar în ture tehnice (și nu din cumpătare, ci doar că parcă nu mai duc așa bine turele lungi în bocanci cu talpă rigidă), așa că am mai luat o pereche de bocanci, cu talpă flexibilă și colțari universali, în caz că simt nevoia...
Am mai purtat discuția asta pe forum, cândva. Adică nu poți să dai 900-1500 lei pe o pereche de bocanci și după trei ture să se ducă dracu! Nu există așa ceva!
N-am ceruit în viața mea un bocanc cu piele nubuc (întoarsă). Nici producătorul nu recomandă. N-am auzit vreodată așa ceva. Cred că ar arăta a jele.
Am întâlnit odată un domn pe munte care-și dăduse bocancii cu prenandez. Nu puteam să mă abțin să-mi iau ochii de la ei. Arătau în cel mai mizer și mai abject mod! Pe crucea mea dacă aș face așa ceva la bocancii mei. Aș prefera să mă las biciuit!
Din când în când mai dau cu spray de impermeabilizare (am avut mulți ani de la Boreal, apoi Nikwax. De când a apărut pe piață). Dar am avut bocanci pe care doar i-am spălat după ture și atât. Dacă o membrană de bocanc s-ar rupe așa de repede, de ce ar mai pune-o?! Că tot se rupe.
Dau cu ceară pe o singură pereche de bocanci pentru că așa a recomandat producătorul, venind cu tot cu cutia de ceară la cumpărarea bocancilor.
Sunt persoane care transpiră la picior. Legenda spune că membrana goretex nu are viață lungă și atunci ea devine ca o pungă de plastic, adică nu mai respiră nimic între picior și exterior, mă refer la căldura degajată. Am pățit așa cu o pereche de șosete de la Sealskinz (de ce dreacu poate cineva să producă o pereche de șosete prin care să nu treacă apa, sau mănuși, nu pot să realizez. Dar dacă îmi puneam întrebarea asta înainte de a le cumpăra aș fi fost cu mult mai deștept decât vreau să par acum, că-s pățit! )
Corect, încă nu am ceruit-o că a fost doar a doua tură prin mediu mai umed (prima dată am fost prin Parâng pe zăpadă până la glezne).
M-am gândit și la varianta transpirației dar nu cred că a fost cazul acum că era o umezeală rece ce simțeam .
Am dus bocancii la garanție, i am purtat prea puțin pt ca să fie normal să se întâmple așa ceva. De asta am mai și întrebat că nu mi s-a părut normal
Mesaj modificat de autor!
Nu observ crăpături în piele sau galoșaj dar constat că pielea nu este ceruită. După câteva ape, nu mai are nici un fel de reistență și după câteva udări-uscări, pielea devine tare și se poate crăpa dar și ne crăpată nu mai e impermeabilă.
Iar căptușeala goretex poate fi roasă și găurită la nivelul degetelor mari, imediat sub degetele mari și posibil în zona oaselor cuneiforme...
Banda de etanșare poate fi dezlipită în zona inferioară al limbii bocancului și pe acolo să se infiltreze apă spre degete...
Dar poate e doar transpirație?
Dacă nimic de mai sus nu e adevărat, poate au defect de fabricație. Ori dai cu ceară ori dai la garanție dacă se aplică.
Mesaj modificat de autor!
Insa deja de vre-o 3 ani, la recomandarea lui @yo6ial, i-am incercat. Si de atunci n-am mai renuntat la ceara (Meindl SportWax). Si ii dau dupa fiecare 4-5 ture, fie de vara, fie de iarna. Merita maxim. Nu imi vinea sa cred ca am trecut cu bocancii prin râu si cand am iesit, a fugit apa jos de pe bocanci ca de pe penele unei rațe. Iar iarna niciodata nu m-am udat, oricat sa stau in zapada, chiar si flească.
Chiar urmeaza, cand prind putin timp liber, sa ung noii mei bocanci Lowa Mountain Expert.
Marți, 21 decembrie 2021 - 10:36