Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vremea
Varful Tutuiatu
Muntii Cheile Dobrogei
#79  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Arzator clasic pe gaz sau de buzunar cu tablete solide (79)

andras
andras
Caraba

Recent am luat
https://www.nootkasport.ro/camping/arzatoare--26/arzator-360-degrees-furno-stove--145
785.htm&variant_id=36438

Decizia s-a baza pe faptul ca la ultima tura in Alpi mi-a fost imprumutat un arzator similar (versiunea cu piezo) si mi s-a parut excelent.

Vineri, 28 octombrie 2022 - 11:32

zentai
zentai
Coarda

@Zet- prietene, eu am zis, deși mi se confirmă, a nu știu câta oară, că karma este o chestie dată dracu'. Cică se mai poate îmbunăți. Și prin compasiune. Carpati.org

Deci ai două chestii în același sistem pe care tu îl ții în mână: o chestie care vrea cu disperare să iasă afară, să-i zicem gaz sub presiune, atât de presiune că e lichefiat de înghesuit ce e. Și pe partea cealaltă o chestie, să-i zicem metaforic focul care se disperă să se dea la gaz.

Când ții arzătorul după cum a fost socotit el să fie ținut, căldura degajată de arderea gazului care a dat de dracu (de foc) se urcă și se izbește în oală. Radiația calorică se transmite prin oală la ce e într-însa și toți suntem fericiți.

Când dai arzătorul cu capul în jos, radiația aia termică se transmite de la arzător care intră în flacăra focului, la gazul din interiorul buteliei (conductibilitatea termică- arzătorul fiind, în fapt, și o tijă metalică este și un bun conductor al radiației termice. Problema este că din acest moment, gazul din butelie începe să se agite, începând o mișcare browniană care are ca efect că se dilată și începe să aibă nevoie de mai mult spațiu.

Buteliile sunt proiectate să reziste la o oarecare presiune internă. Depinde de cât ți tuu arzătorul la unghi de 90-120 grade. Problema este că dilatarea care începe poate modifica niște cote ale supapei, de exemplu. Și e suficient să se dilate cât să iasă pe acoloșea câteva molecule de gaz care să ajungă în gura focului.
(Preluat din Revista "Cutezătorii", varianta pentru pantaloni scurți)

Nu știu cât respectă arzătorul cumpărat din China standardele de calitate și siguranță la aceste arzătoare. Ele nu au trecut prin verificări ale calității, la nivelul normelor UE sau US. Dar ca să-ți faci o idee, de exemplu, DIICOT a dispus arestarea conducerii de la ROMBET pentru contrafacerea unor robineți aduși din China, cu serii UE contrafăcute. Și cică din cauza acestor robineți a luat foc Rafinăria de la Petromidia, anul trecut. Adică, putem bănui, că arzătorul tău cumpărat din China, cu tot cu titanul lui, s-ar putea ca nici să nu fi auzit de aceste standarde de calitate și siguranță în exploatare.

Poate că nu e niciun bai. Dacă tu crezi că este OK, mai încearcă.

Acuma eu știu că m-am liniștit despre titlul de beneficiar pe care ți l-am propus, așa cum m-am linișitit și când taică-miu m-a convins că nu am nicio mătușă bogată prin Texas. Carpati.org
Dar la ce am zis se naște următoarea întrebare (pauză...suspans, insiprat adânc), dacă ai juca la 6 din 49 ce numere ai juca, frate?! Mulțumesc! Carpati.org

Joi, 27 octombrie 2022 - 15:55

dxxx
dxxx
Caraba

Este foarte OK, asa, constructiv.
Credeam ca te-ai suparat ca ti-am zis ca a inclina un aragaz conceput sa mearga vertical nu este normal. Sunt colegi pe aici care vad intentie rea in orice afirmatie din start si de multe ori deduc altceva decat ce s-a scris.

Este evident ca in exploatarea normala trebuie sa ai grija mare de orice echipament, tocmai pentru ca sa fie in stare buna si sa te scoata din incurcaturi, daca survin.

Marți, 25 octombrie 2022 - 14:22

zet
zet

@dxxx de acord cu ce spui, legat de exploatarea in conditii normale vs in situatii de urgenta, supravietuire sau forta majora.

Nu e vorba de tras de urechi sau de preluat recomandari fara a le filtra si nu cred ca se va pune vreodata problema asta, dar in cazul respectiv, chiar nu a existat vreo circumstanta speciala, care sa impuna luarea unei masuri de urgenta sau necesitate.

In general, consider ca am un mod eficient de a pune in balanta o situatie neprevazuta si de a lua o decizie corecta, intr-un timp cat mai scurt ... insa aici a fost doar o ambitie personala, dusa la extrem si cam atat.

Acolo era totusi un camping destul de vizitat de turisti, mai era si o masina de teren cu cort integrat, deci nu eram singuri, aveam masina langa mine pentru orice situatie neprevazuta si gasisem si un caine acolo, care a ramas de veghe peste noapte si ne putea alerta la nevoie.

Deci nu aveam niciun motiv serios sa fac focul ala si nu era nicio urgenta, oricum nu l-am folosit la nimic, dupa ce am irosit apx. 1h30-2h.

L-am facut pentru ca m-am gandit sa-i fac pe plac partenerei, pe ideea ei ca focul tine la distanta animalele salbatice, desi chiar discutasem cu un localnic, care campase si el acolo in noaptea precedenta si a zis omu sincer, ca nu a auzit de cazuri de atac sau interactiuni cu animalelor salbatice si el vine de vreo 15 ani acolo, si pentru faptul ca nu concepeam ca nu voi reusi sa-l aprind.
Deci am irosit timp si resurse inutil si am folosit arzatorul ala intr-un mod ineficient si nu in scopul pentru care a fost produs ...

De aceea, imi place sa fac mici analize, la ce spun colegii si uneori realizez ca e de luat in calcul si ideea lor.

In general reactionez bine pe situatii de urgenta, dar repet, acum chiar nu era cazul si de aceea imi mentin ideea ca "voi incerca sa folosesc echipamentul pentru scopul in care a fost proiectat si in mod corect de utilizare"

Pentru ca da, imi place al naibii de mult sa vad ca un echipament trece cu brio testul timpului si isi mentine fiabilitatea, evident folosit intr-un mod corespunzator scopului pentru care a fost produs si cu o mentenanta adecvata.

Dar ce sa-i facem, suntem oameni si uneori emotia e mai puternica decat ratiunea, asa ca e bine sa luam in calcul si alte pareri, cand situatia e putin roz, daca ele au un fundament corect si sunt argumentate corespunzator Carpati.org

Drept dovada, gluma exagerata cu periculozitatea situatiei, metionata de @zentai nici macar nu am luat-o in considerare, din motivele pe care i le-am spus si pentru ca pana acum, nici macar nu am avut curiozitatea sa cautat ceva info despre, pentru ca nu am rezonat, deloc, cu ideea respectiva.

In schimb, am luat in calcul ideea Ruxandrei, de a folosi un echipament pentru scopul in care a fost creat, intr-un mod coresounzator, pentru ca si eu sunt de acceasi idee.

Cheers!

Luni, 24 octombrie 2022 - 21:55

dxxx
dxxx
Caraba

"voi incerca sa folosesc echipamentul pentru scopul in care a fost proiectat si in mod corect de utilizare"

Stai putintel, ca nu te trageam de urechi.
Adevarat ca in mod normal / asteptat / rational folosesti un echipament cum si cat a fost el destinat sa fie folosit... insa in conditiile ca ai deja distanta semnificativa fata de civilizatie, logica devine oarecum diferita.

Adica este importanta "supravietuirea" nu exact in sensul concret... ci in ideea de a trece peste o imprejurare nedorita / neplanificata care poate degenera chiar pana la a implica supravietuirea.
In astfel de cazuri inventezi / improvizezi ... si mai ales folosesti toate resursele.
Posibil sa treci peste "modul corect de utilizare" sau chiar in mod voit sa sacrifici un echipament ca sa rezolvi problema.

Te lupti noaptea cu ursu' ... pai ce poate fi mai bun decat un aruncator de flacari: atunci intentionat inclini aragazul si te bucuri ca este cam incendiar.

Sau poate accepti ca in cortul tau de 2 persoane sa inghesuiesti 4 (deloc "normal") ... daca sunteti doua corturi si unul a fost distrus accidental probabil deja pe timpul noptii - desigur nu mai mult de o noapte si daca nu gasesti alta varianta.

Ce este esential este si sa cunosti toate capabilitatile echipamentului (chiar daca nu sunt cele "corecte") si sa judeci raportul intre beneficii si stresul cauzat echipamentului de exploatarea in afara parametrilor.

Cu aragazul nu este nici o problema daca il inclini pana "scuipa" lichid. Nu este problema cu el in sine, il pui in pozitia normala si revine la functionare normala.
Probabil ca nici problema risipei combustibil nu se pune (presupun ca actionezi bine cugetat).
Problema este ca flacara in conditii normale este destul de clar definita ca sediu si marime in timp ce in momentul injectiei de lichid de cele mai multe ori devine haotica si anormal de intensa... de unde mare pericol de incendiu.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 24 octombrie 2022 - 13:52

zet
zet

Mi-am adus aminte si de ce aveam piticu pus sa fac focul langa cort; a fost prima noapte la cort, relativ departe de civilizatie si pentru ca focul "tine departe animalele salbatice", mai ales ursu` .
Partenera mea e foarte sigura, ca ursache dainuieste prin padurile in care mergem noi, scrie si pe indicatoarele turistice Carpati.org si ca la un moment o sa ne intalnim cu el Carpati.org si ar fi bine sa ne luam si spray-ul anti-urs nu doar anti-caini.

Multumesc oricum tuturor pentru info si explicatii, voi incerca sa folosesc echipamentul pentru scopul in care a fost proiectat si in mod corect de utilizare.

Probabil cu timpul, vom stii ce si cat sa luam la noi, cum sa le organizam si nu vom mai face greseli tehnice precum si alegeri in afara regulilor de baza (biblia mersului pe munte).
Momentan suntem ca un copil mic care face primii pasi, se mai dezechilibreaza, mai cade, dar sunt convins ca vom ajunge si la nivelul in care vom merge foarte bine si in siguranta.

@everyone Ture frumoase, safe and healthy!

Duminică, 23 octombrie 2022 - 23:09

dxxx
dxxx
Caraba

PS
In afara de camera de vaporizare din arzator mai exista ceva PERFECT SIMILAR si in partea superioara a buteliei.
In mod uzual din butelie vine deja combustibil gazos pentru majoritatea aragazelor care se insurubeaza deasupra buteliei / dar uzual vine combustibil lichid la cele conectate prin furtun.

Indiferent de ce parte a robinetului este camera de vaporizare fenomenele sunt aceleasi.

Duminică, 23 octombrie 2022 - 14:21

dxxx
dxxx
Caraba

1. BRSul este un arzator foarte mic si usor... asta nu trebuie uitat.
Poate face fata in conditii de mers la munte cu toate bagajele in spate pentru 2 persoane, eventual daca meniul este gandit economic (ca energie termica necesara) sunt convins ca ar face fata si la 4 persoane - dar nu am probat.
In conditiile astea eu nu vad necesar ca sa aduci la fierbere mai mult de 500ml apa / intr-un vas corespunzator de mare, manevra care nu dureaza mai mult de 2-3 minute.

Ce spunea @midan cu 15-20 minute poate sa fie valabil pentru gatit propriu-zis sau pentru alimentatie din vremuri demult apuse ... daca dupa atat timp se deformeaza ceva la aragaz eu nu am cum sa stiu si nici nu voi experimenta vreodata.
O astfel de exploatare (15-20 minute) este pentru alte tipuri de aragaz si alte imprejurari... nu corespunde cu uzul normal al unui astfel de aragaz.

2. "Inclinat + curs de gaz"

Probabil ca trebuie explicat cum functioneaza NORMAL un aragaz de acest tip.
Nu cred ca multi au demontat vreunul, sau posibil sa o fi facut si sa nu prea fi inteles.

Gazul este impins de presiunea din butelie, trece de robinet si ajunge intr-o cavitate situata sub duza unde preia caldura si fierbe (se gazeifica).
Totul merge asa deoarece orificiul duzei este foarte mic deci evacuarea gazului se face suficient de incet incat sa fie timp pentru fierbere.
Cavitatea de sub duza va avea deci lichid in partea dinspre robinet (jos) dar deasupra va exista numai in stare gazoasa... si cum duza este sus, prin duza va iesi combustibil in stare gazoasa.

Dupa duza, combustibilul gazos se amesteca cu aer si mixtura este aprinsa la iesire facand flacara normala.

Cand apare flacara, tot ansamblul se incalzeste, deci camera de vaporizare de sub duza va primi suficienta caldura incat sa intretina continuu vaporizarea.

BUUUN

Acum, un user se hotaraste sa incline aragazul, deci duza care sta sus in camera de vaporizare va fi inclinata spre o parte, pana ajunge la ea lichid (in partea de jos a camerei este combustibilul lichid care inca nu s-a gazeificat) deci prin duza INCEPE SA IASA COMBUSTIBIL IN STARE LICHIDA.
IESE PE CALEA NORMALA, nu este vreo defectiune.

INSA jetul de lichid face:
1. fiind lichid, are densitate mult mai mare ca in starea gazoasa, deci ce iese are putere calorica raportata la debitul iesit enorm mai mare (poate sa aprinda ceva pe care flacara normala nu l-ar fi ajuns)
2. fiind lichid nu este mixat cu aerul, deci va stropi la distanta mai mare si va face flacara acolo unde ajunge sa se mixeze cu aer.

CONCLUZIE:
- nu faceti asa-ceva, este periculos si nu este modul normal de operare al aragazului.
- insa, odata ce reveniti la pozitia normala aragazul va incepe sa functioneze absolut normal, nu este defect, el nu are nici o problema - problema este la utilizator...

Consecinte:
Daca ati inteles functionarea, foarte usor se remarca faptul ca nivelul lichidului in camera de vaporizare este la un echilibru.
Daca nivelul este foarte jos va trebui sa inclinam foarte tare aragazul ca sa se produca fenomenul.
Daca este foarte sus, o mica inclinare deja il va produce.

Nivelul este cu atat mai mare cu cat:
- suntem la altitudine mai mica
- debitul (marimea flacarii) este reglat la "mai mare"
- gazul este "de vara"
- temperatura inconjuratoare si a a aragazului este mai mica
(progresiv importanta factorului este mai mare in josul listei)

Duminică, 23 octombrie 2022 - 14:08

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Ii bine sa nu le permitem piticilor proprii sa ne rigidizeze prea tare comportamentul Carpati.org Echipamentul ii echipament, nu strica sa-l folosim asa cum a fost facut sa fie folosit, daca-s lemnele atat de ude si eu nu mor totusi de frig mai bine fac mancarea direct pe arzator Carpati.org

Vineri, 21 octombrie 2022 - 18:04

zet
zet

Carpati.org eu cred ca nu ai lucrat cu arzatoare hand-made, din alea de se conecteaza la butelie de aragaz, care se utilizau pentru parlirea porcilor taiati de Craciun si la alte chestii de gen, de exemplu aprinderea carbunilor ...

Daca apleci orice arzator, e normal sa apara acel fenomen de scurgere a gazului aprins, de la arzator, nu dintre arzator si butelie, ceva gen ceara de la o lumanare, daca apleci o lumanare la 90-120 grade de exemplu, ceea ce este ok pentru cateva secunde, daca nu abuzezi de situatie.
Nu e chiar o scurgere de gaz, asa cum iti imaginezi tu, ci este o mica scurgere a gazului deja aprins, de deasupra arzatorului.

Ce-i drept ideea aia mi-a venit din exasperare, ca nu reuseam sa aprind un foc in vatra, fie el si in conditii de mega umiditate si cred ca stii cum e cand ti se pune piticu`.
Dupa aia m-am calmat, mi-am dat seama ca nici asa nu merge aprins focul si intrucat era evident ca sistemul nu este conceput sa functioneze inclinat, am inceput sa ard vreascuri pe arzator, in pozitia lui de functionare normala, la verticala, ca sa fie bine, sa nu fie rau Carpati.org

Si la o bricheta daca dai rotita aia la maxim, nu cat merge ea pe exterior, ci cu capacul dat jos, o sa vezi ca e la fel, sar stropi de gaz aprins, nu e o chestie care sa fie tare primejdioasa, ca doar gazul tot in exterior se duce.

In fine, o sa studiez putin fenomenul dpdv al fizicii si a potentialului pericol, daca tu spui ca este ceva mega bombastic, care poate duce la explozia buteliei.

Vineri, 21 octombrie 2022 - 16:52

zentai
zentai
Coarda

@Zet- deci tu spui că înclinai arzătorul, montat pe butelie, în unghi de 90 spre 120 grade și mai curgea gazul printre butelie și arzător?
Prietene, ca unul care îți sunt alături în arta pragmatică a empirismului, un sfat dezinteresat, dealtfel, este că să-ți faci o asigurare de viață generoasă și să mă treci pe mine beneficiar! Pari o poveste de succes. Carpati.org
Apropo, dacă nu-ți iese la chestia cu arzătorul, mai am io câteva idei. Mie nu mi-au ieșit dar sunt și foarte delăsător! Carpati.org

Toată povestea mă duce cu gândul la un banc... cică culmea consecvenței e aceea că un tip a divorțat și s-a căsătorit de mai multe ori dar și-a păstrat aceeași amantă! Carpati.org

Sunt sigur că știi ce faci. De aceea și facem un pic stand-up comedy. Dar totuși...Ceva, ceva este total greșit! De exemplu că și cea mai mică scurgere de gaz te poate transforma în giordanobruno, chit că acuma BC a acceptat că se învârte și, deci, ar fi moca! Carpati.org

Vineri, 21 octombrie 2022 - 15:42

zet
zet

@Zentai, sa stii ca am facut niste greseli, fortate de imprejurari si am folosit arzatorul inclinandu-l la 90-120 grade, sa aprind surecele mega umezite in vatra si mai curgea din el gazul, se mai facea flacara mare si galbena, se vedea ca nu e in regula, apoi il stabilizam iarasi la plan vertical...
Pana la urma,am vazut ca nici solutia asta nu merge si am inceput sa usuc si ard surcele pe flacara lui, dar in plan vertical normal...

Am facut prostia asta de vreo 6-7 ori, cu inclinarea arzatorului, ca mi se pusese piticu de cerectas, ca eu fac focu si pe balta, daramite langa balta...
Si nu a fost nicio problema, deci din punctul meu de vedere a trecut si testul asta ...

Acuma na, stii cum e, cand iti pleaca ingerasul, poti sa ai cel mai safe si stabil sistem cu arzator si cu tspe omologari, ca tot ti-o iei.

Vineri, 21 octombrie 2022 - 12:19

zentai
zentai
Coarda

@Zet- am luat și io, mișcat de trend-ul de pe site, acel arzător de la Pinguin (Atom Titan - 45 g) și nu m-a impresionat până la convingerea că am făcut un lucru bun, în afară de faptul că e mic și jucăuș!
Poate că vreodată la vreo tură lungă de biclă să mi-l trec în inventar.
Zic așa, ca o povestioară, care să fie acolo...Eu am văzut (de fapt, auzit) explodând un arzător care era unul serios, de firmă, la fel, și butelia era cu pretenții. Abia a avut timp cineva, cu prezență de spirit, să-l ia și să-l arunce in vale, dincolo de tabără. Dacă exploda lângă noi nu cred că ne-ar fi fost moale.
Eu zic că la aceste arzătoare mici trebuie a sta geană pe ele pe tot timpul utilizării și la cea mai mică scurgere să se facă aruncarea de care am zis. Cu cât e mai mare butelia, cu atât mai mare va fi explozia, așa că sfatul meu, de a-l pune pe o butelie mai mare pentru un plus de echilibru, te rog s-o reconsideri. Eu mă dezic! Carpati.org

Vineri, 21 octombrie 2022 - 11:57

zet
zet

Multumesc @midan.

Am testat arzatorul in productie si pot spune ca merge exemplar. Mi-a incalzit in 2-3 minute apa, nici nu am realizat cand a fiert apa asa repede...
Oala de la Dectahlon de 900 ml, are un cant si o adancitura in partea de jos, ideal pentru asezarea pe un arzator.
Nu se misca, nu aluneca, nu se balangane si nu se deformeaza nimic, pana acum.
Inainte sa pun oala pe el, a mers vreo 20 minute sa aprind la el surcele umede Carpati.org, ca deh, cand ti se pune piticu ti se pune si al meu s-a pus sa fac focul acolo, in zona aia unde totul mustea de la umezeala.

Am luat din zona, o gamela militara din aluminiu, de care sunt mega incantat Carpati.org la 25 lei, de la un fel de magazin care vine obiecte militare vechi, acolo in zona, pe care vreau sa o testez in viitor la arzator.

Pana acum setul de gatit de la decathlon e foarte bun si vad ca si arzatorul si-a facut treaba bine pana acum, chiar suprinzator la ce micut e.

Opinelul de asemenea taie ca-n branza si se strecoara si el in oala, alaturi de arzator, 2 furcu-linguri pliabile si doua boluri.

Am prins la oferta pe Nootka, butelii de 200g, daca e cineva interesat.
Butelie gaz, cu valva, Primus Summer Gas 230g - 22 lei
https://www.nootkasport.ro/camping/butelii-gaz-combustibil--109/butelie-gaz-cu-valva-
primus-summer-gas-230g--27029.htm&variant_id=6750

Am luat si de 100 din aia care merge si pe vreme rece, MSR IsoPro, pentru orice evntualitate si pentru viitoarele drumetii, mai indepartate de masina si asezari umane (dreaming at).

Marți, 18 octombrie 2022 - 15:46

midan
midan
Rucsac

Să-l stăpânești sănătos.
problema nu e cu arzatorul rece ci în momentul în care se încălzește mai tare.
pot apărea deformări ale bratelor și se răstoarnă vasul.

Puțin probabil dacă funcționează doar 15-20 de minute, dar dacă gătești pe o durata mai mare dă-i mai multă atenție.

Miercuri, 12 octombrie 2022 - 18:44

zet
zet

A venit arzatorul, e cea mai mica dar titanica chestie pe care am pus mana pana acum...

Se pare ca e ok magazinul ala care le expediaza din China, via Franta, ca nu mai platesti taxe vamale si iti vine direct acasa.

90 lei cu livrare cu tot, comandat pe 26.09 si ajuns astazi 12.10: https://www.aliexpress.com/item/1005004233531413.html?spm=a2g0o.order_detail.0.0.3ccc

f19cEQGrgo

Acum ca m-am edificat si am comparat pozele, arzatorul de la Decathlon, este acelasi, doar ca il baga sub alt brend si costa 155 lei
https://www.decathlon.ro/p/mp/mountrekk/arzator-pe-gaz-din-titan-26g/_/R-p-1a791a9b-5
677-459c-8e8a-4241a26239ab?mc=1a791a9b-5677-459c-8e8a-4241a26239ab_c3&gclid=Cj0KCQjwy
5maBhDdARIsAMxrkw1e3jmA9ex-tO8f_1QNPQMLTbEKXUi0KOUy4vNCwt0bdahS5OvCld8aAq4-EALw_wcB

La prima vedere sta bine oala pe el, ghearele alea zimtate chiar sunt facute bine, nu aluneca de pe el si e asa mic ca il scapi printre dinti Carpati.org

Deci luati cu incredere ...

O sa revin si cu detalii hands on cand il bag in productie.

Miercuri, 12 octombrie 2022 - 16:20

dxxx
dxxx
Caraba

Eu am obiectul in fapt.
Nu pune nici o problemna de securitate diferita fata de alte aragaze.
...Ce anume, butonul ala mare si rosu pe care scrie autodistruct?... Aha, daca-l apesi explodeaza!
Nu mi s-a indoit nimic.
"nu respecta un minim de calitate" - zise cineva care nu l-a folosit...

Trail weight 358g - subiectiv, pentru mine este 250g .. deci?

In conditii reale pot sa contrazic clar concluzia lor: efficiency rating al lor de 2/10 ar insemna ca eu consum 5 butelii pe cand aragazul ideal consuma una singura??? Aiurea consuma similar cu altele. In mod clar.

La "ease of use" (spre exemplu) - in mod clar eu vreau un arzator, atat, nu ma intereseaza nici un piezo inclus, apinderea nu face parte din "arzator" este ceva suplimentar pentru cine doreste/apreciaza.

Nici macar nu dau in mod clar (doar in text spun "slightly more fuel and took a bit longer") ce o fi insemnand la ei slightly /a bit - la noi se traduce cu "putintel" - oare 3%, oare 30%, oare 90%.
De ce putintel inseamna la ei 2 / 10?

Din cate vedeti in articol multe nu sunt specificate, spre exemplu numarul de masuratori pentru a determina ceva, buteliile folosite, vasul folosit - da, sigur dubitez ce spun ei.

Da, articolul imi pune semne de intrebare. Mie.
Cui ii place si il gaseste coerent si consecvent (pe articol) ... spor!

Marți, 11 octombrie 2022 - 18:21

ake
ake

@dxxx:
"Si in ce anume sa masoara randamentul respectiv - in grame?
Ce relevanta exista, in afara de o masuratoare "comparativa"."

Randamentul se calculeaza, nu se masoara. El se exprima (asta e cuvantul pe care il cautai, nu?) in procente. Cu placere!

Referitor la masuratoarea "comparativa", exact despre asta e vorba: sa se compare niste diferente la cantar. Nu are nimeni de aici nevoie sa stie energia consumata. Desi, daca insisti, pot sa iti arat si formulele de calcul pentru energia utila si respectiv consumata, pe langa formula de comparare a randamentelor (sa stii ca eu am glumit in postul precedent cu savantii de la CERN. Nu e nevoie de ei, e mai simplu)

Dar haidem mai bine sa re-vedem postul lui Ciprian, zic si eu...

Marți, 11 octombrie 2022 - 17:30

cipicernat
cipicernat
(admin)

Gasesti tabelul aici:

https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-stove/brs-3000t

si

https://www.outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-backpacking-stove?specs
=n&n=5&sort_field=#compare

Prima linie din tabel: fuel efficiency. As zice ca ar merita vazuta si linia (ascunsa initial) boiling time. Cu un timp, pe vant de circa 14:04 e "campion"

Si ca sa duc pana la capat proportiile:
Au declarat-o Best Buy pentru simplul fapt ca e ieftina.

Ah, stai. Imi pare rau. De fapt, nu e un rezultat certificat de dexx, probabil ca baietii de la OutdoorLab sunt platiti de firmele mari...

Revenind la un ton serios: Se indoaie la caldura (a se vedea linkurile precedente). E genul de chinezarie ieftina care nu respecta un minim de calitate si mai mult, pune probleme mari de securitate.

Marți, 11 octombrie 2022 - 15:52

dxxx
dxxx
Caraba

Si in ce anume sa masoara randamentul respectiv - in grame?
Ce relevanta exista, in afara de o masuratoare "comparativa". Ce grantie ai tu ca vasul folosit este la fel de "bun" ca eficienta a preluarii energiei de la arzator? Poate diametrul vasului este cel care va favoriza arzatorul care da putere mai mare - deci de unde stii ca masori eficienta arzatorului sau, mai curand cat de bine se potriveste el cu vasul folosit.
In aceasi masura este importanta si cantitatea de apa fiarta, sau temperatura mediului ambiant, sau presiunea aerului - oricare poate sa avantajeze un fierbator si sa-l defavorizeze pe celalalt.

Si cum faci cu butelia, folosesti aceeasi butelie probabil, asta scoate oarecum din ecuatie diferenta datorata combustibilului... dar numai daca este omogen. INSA cat de liniar este cantarul folosit?

La fierberea unei cantitati uzuala de apa, intr-un vas uzual eu am consum pe la 10g de gaz.
Ca sa fie relevanta masuratoarea ta sa zicem ca acceptam o eroare de 1% deci 0,1g.
Ma indoiesc ca ai cantar din clasa de precizie necesara.

Dar, chiar si asa, sa zicem ca acceptam toate problemele astea (desi denatureaza grav rezultatele) atunci arata-ne un tabel, ceva, cu rezultatele comparative sa zicem pentru 10-20 de aragaze uzuale, sa vedem unde se incadreaza BRSul.

Oricum eu voi crede rezultatele numai cand sunt prezentate datele statistice ale suitei de masuratori si avem rezultatul exprimat in Jouli / kilojouli / calorii / kilocalorii raportat la grame de combustibil standard.

Marți, 11 octombrie 2022 - 13:52

Afisari: 2,744

#79  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,9313 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org