Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2023
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Vremea
Varful Sureanu
Muntii Sureanu
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Aragaz de voiaj (12)

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Cu powerbankurile la umezeala n-am nicio greata. N-am avut pana acum probleme in toate noptile de astrofoto in care camera a rulat alimentata de un powerbank de obicei lasat in iarba si gasit in balta a doua zi.

Daca iti place, ia-o, desi tre sa observ cu un oarecare amuzament ca nu pareri obiective, fara patima si fara angajament emotional cautai tu aici Carpati.org . Eu tot la butelie raman chiar de s-o scumpi, ca pe unde am folosit-o si chiar a fost nevoie de ea nu am prea vazut vreascuri.

Joi, 6 octombrie 2022 - 11:51

zentai
zentai
Coarda

Nu este vorba de scăpat în apă. Tot echipamentul este în saci speciali, etanși și asigurați de caiac. La orice dat cu caiacul este aceeași regulă. Problema powerbank-urilor este dacă rezistă la umezeală la momentul folosirii (umezeala din aer, roua de dimineață, faptul că ești într-un mediu ud, că poți scăpa acest powerbank în caiac (mă refer pe la mal, că-n caiac nu faci manevre de-astea). Or pentru powerbank-ul acestei oale nu se pun acest gen de probleme, fiind atașat de o oală care fierbe, socotesc că toate componentele electronice au avut în vedere acest aspect.
Eu zic că o să-mi iau această oală, fie și pentru a o folosi în Deltă, chit că între timp am upgradat tot echipamentul, făcând-ul mai mic ca volum și ca greutate. Știu, mă contrazic la cea mai mare artă... Carpati.org

Dar mai e și aspectul banului privind în zare...Dacă s-a scumpit gazul la consumator nu are cum să nu se scumpească și cel stocat în butelia de voiaj. Cred că într-un an se va dubla, cel puțin. Acum să ne imaginăm că transformi 84 lei în bancnote de 1 leu (pentru impact emoțional) și le pui pe foc ca să faci un ceai...o supă...o cafe'! De fiecare dată. În timp ce eu pun vreascuri... Carpati.org La preț, acest biolite campstove este cam tot pe acolo unde ueste un arzător bun, fără să luăm în calcul pe cele de la Primus Omnifuel în sus...
Peace, and love and harmony! Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Joi, 6 octombrie 2022 - 11:07

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Vezi ca nici electronicele astuia n-or s-o duca bine scapate in apa. In Delta cred ca as prefera focul de tabara seara, mai alunga tantarii si poti face pe el si cafea, si gratar, si toate cele. Ia-l pe ala pe care deja il ai intr-o tura, daca o mai fi sezonu, si vezi cum te impaci cu el Carpati.org Daca ti se pare mega misto in afara de faptu ca cantareste o tona, ar avea sens sa-l iei pe asta in loc.

Luni, 3 octombrie 2022 - 13:23

zentai
zentai
Coarda

@-Ruxandra - ai perfectă dreptate. Doar o singură chestie mă face să stau pe "cocentrare" dacă să fie vals sau anatema, cum că ar fi bun la ture în Deltă, unde, te rog să mă crezi, lucrurile stau foarte complicat în multe privințe, printre care și orientare (gps, curent electric, consum).Powerbank-ul se poate descărca dar am ezitări pentru pot cădea în apă, căci uneori nu bag samă și mai vâjâie barca cu motor pe lângă tine, fix de după un cot de canal Tragi toată ziua de padelă și seara ai vrea o tihnă. Problema lui este că e foarte mare. Mai am un arzător pe principiul gazeificării (ce arde doar cu lemne adică, după ce am făcut eu unul, în urma unor discuții tot aici pe site, dintr-o frapieră, dar nu m-a mulțumit la greutate și dimensiuni. Însă ca eficiență este țuț. Am făcut o oală de cafea destul de repede, adică 5 minute. Mai greu e cu aprinsul focului dar nu e filosofică treaba) pe care nu l-am folosit în ture, desigur, având arzător și butelii. Însă, deja o butelie de 420g de la Primus s-a făcut 72 lei. Cât va fi la anul?!Dublu? În acest caz, merită să dai banu' sau să arunci niște vreascuri într-o astfel de găselniță?!
Pardon! Mai este și prețul! Care și el este dichisit.

În fine...
Mulțumesc pentru păreri.

Luni, 3 octombrie 2022 - 13:15

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Acum realizez, tu ziceai ca faci orice doar sa nu stai cu cortul...

In cazul asta, zau daca inteleg care-i use case-ul. O cafea langa portbagaj la iesirea din tura? Gratar pe balcon? Vad ca iti place jucaria, ia-ti-o daca te face fericita existenta ei la tine in casa, dar ar fi bine sa te gandesti si exact unde ai folosi-o

Luni, 3 octombrie 2022 - 13:11

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Eu tot nu inteleg (sarind peste chestia cu incarcat telefonul, ca am panou solar/powerbankuri pt asa ceva, si nu is sigura ca is mai putin fiabile decat termogeneratorul ala pe semiconductori) ce face chestia asta si nu face jarul de la focul de tabara. Ca nici in parc national n-as rupe crengi sa-l aprind pe asta.

Dar na, daca te face sa te simti mai in siguranta, ia-l. Din punct de vedere al inflatiei, eu cam consider ca e si mai important sa nu-mi iau chestii doar pentru ca suna bine, am luat si eu o gramada de chestii mai repede decat mi-ar fi trebuit cand a inceput circul in 2020, dar erau chestii pe care stiam sigur ca le vreau, doar ca nu le pusesem inca in buget si nu voiam sa intru in ala de investitii pentru ele. Daca vreo chestie pe care as fi dat 800 de lei ar strange praf acuma, as considera ca am dat-o in bara.

Luni, 3 octombrie 2022 - 13:03

zentai
zentai
Coarda

@-Ruxandra- cred (deocamdată. Și nu am date să cred altceva) că peste câțiva ani ne vom uita la arzătoarele noastre pe gaz, cum mă uit eu acum la petromax-ul meu (bașca două lămpi pe gaz lampant), luat de decor. Lumea se schimbă abrupt. Prețurile, la multe din cele la care nici nu ne gândeam, aproape că s-au dublat, de dinainte de pandemie la zi! Noi poate vrem să ne conservăm un mod de viață cât mai mult timp posibil!

Utilitatea lui, în caz că ar fi una, este că într-un singur obiect, ai de fapt, trei, o sobă cu gazeificare în care poți găti orice, fără să mai cari, eventual, o butelie de 250g/450g fără să fii foarte sigur când va face aceasta fâs, că poți face o cafea de calitate și că poți găti un grătar (exprimare eliptică dar înțelegi tu). Pe lângă astea, mai poți atașa o lumină de prezență sau încărca un telefon /tabletă/aparat foto, băgând în oala aceea doar câteva vreascuri, frunze și ce-o mai fi pe la îndemână. Powerbank-ul sobei se detașează, evident. Și uite cum se împarte greutatea la doi, în caz c-ar fi o facere de bine. Carpati.org

@-dxxx- nu zic că merită luat decât mai mult de cărat în mașină, rulotă sau ceva de gen. Toate se murdăresc, conașule! Scapi un pic supa ce se umflă în oală și gata, te-ai și procopsit cu un exercițiu pe bază de Ajax (acasă). Mie mi se întâmplă sigur aproape de fiecare dată. Aproape că e frustrant. Parcă mă pândește supa când nu mă uit la oală și sare din ea când întorc un pic privirea. Carpati.org

PS- eu nu zic că l-aș lua. Am un grătar de la Esbit care zace în nebăgare de seamă și se ascunde de mine pe undeva prin casă de ani buni. Ar face echipă bună cu această sobă. Eram curios cum vede un coleg acest artefact, socotind poate că părerile voastre mă vor mișca înspre o parte sau alta, ca să nu stau în îndoiala că mai târziu poate îmi va părea rău (are cel mai mic preț din Europa and the world. Pe ebay zici că vând un produs furat din 51 Area).

Băi, vă stimez! Carpati.org

Luni, 3 octombrie 2022 - 12:33

dxxx
dxxx
Caraba

Corecta chestia cu supravietuirea.

Aparate similare se foloseau inaintea electrificarii prin Siberia. Adevarat ca de obicei termogeneratorul era cuplat nu cu vreo soba ci cu lampa de gaz si evident ca era vorba de acumulatori cu acid, cateva kilograme bune numai ei. Mergea insa aparatul de radio cu lampi... si cam atat, ca lumina venea de la lampa cu gaz, iar de electrocasnice nici vorba.
Pentru eventualii "cunoscatori" este interesant ca traductorul termoelectric nu era cu semiconductor ca cele actuale dar asta ducea la fiabilitate aproape nelimitata...
Astfel de aparate au fost folosite multi ani de zile... sa zicem ca solutia a fost oarecum rafinata pe parcurs. Mi-ar place sa fac rost de vreo astfel de vechitura pentru bricolare dar nu prea cred ca sunt sanse.

Ce se poate retine din "rafinare" este ca sursa de caldura nu era combustia lemnului.
Chiar daca exista un circuit de injectare aer (sa zicem gazeificare, dar presupun ca nu este gazeificare in sensul complet) arderea va genera cenusa / gudroane / gaz evacuare particulat... deci dispozitivul va fi in permanenta murdar si va necesita munca permanenta de intretinere - PAREREA MEA: solutie nefericita, mare sanse ca un eventual cumparator sa nu-i gaseasca aplicatie viabila.

Luni, 3 octombrie 2022 - 09:55

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Zentai, cred ca tu te pregatesti mai degraba de supravietuire decat de mers pe munte Carpati.org

Daca o merita aragazul respectiv intr-un potential viitor in care gazul e atat de scump incat nu isi mai permite nici elvetianu' butelie de voiaj, dar cumva mai avem capacitatea de a calatori de placere pentru a ajunge la munte (masini electrice + centrale nucleare?) nu stiu sa-ti spun.

In conditiile curente, un prieten are ceva similar (nush daca fix modelul asta totusi) care aduna praf in dulap de ani buni. Rade si el ca il tine pt perioada postapocaliptica.

Daca nu vrei sa depinzi de butelii, te-ai gandit la un arzator multifuel gen MSR WhisperLite? Nu-ti incarca telefonul, true, si trebuie carat nu doar gasit combustibil, dar cantareste 400g nu 2200, si poate fi folosit si la peste 1800m.

Luni, 3 octombrie 2022 - 09:29

zentai
zentai
Coarda

Corect este un scor.
Pro:
1- combustibil oricând (iarna se pot rupe crengi din copac)
2- eficiența arderii - pe lângă faptul ca este o sobă cu gazeificare mai are și un ventilator, generat de însăși tehnica arzătorului
3-artefactele subsecvente fac arzatorul sa fie și simplu arzător și cafetiera și grătar
4 - are posibilitatea de a fi folosit ca power bank

Contra:
- preț
- dimensiuni
- greutate

Scorul ar fi,deci,de 4 la 3

Având în vedere că, oricum ai lua-o,prețul la gaz va crește, deci și prețul la buteliile de voiaj va crește, până la a deveni prohibitiv sau va fi atât de scump ca nu se va mai produce, aici putând interveni și puterea de legiferare a legislativului, variantele noastre de comportament eficient ar fi, ori acela de a cumpăra agresiv până la nivel de stoc, pe următorii 10 ani (estimativ) pentru a crea o plajă comodă de consum, având în vedere cs nu putem estima piața, ori căutăm soluții alternative și acest arzător poate fi o soluție, fie și doar ca sursă pentru tabăra de bază (acel acumulator intern poate fi inlocuit).

Duminică, 2 octombrie 2022 - 23:03

dxxx
dxxx
Caraba

Si care ar fi aplicatia?
Un arzator cu gaz lichefiat este mai usor, nu necesita sa gasesti vreascuri (nici timpul pierdut), poti regla puterea/flacara, nu afuma, nu genereaza miros semnificativ.
Un powerbank da energie electrica fara conditionare de incalzire / iar un panou solar este mai usor si recolteaza energie "gratuita".

Singura imprejurare in care vad utilitatea nemijlocita este daca vrei sa strabati ceva codri prin pesteri... adica sa ai destul lemn / sa nu ai soare si durata sa fie prea mare pentru ca un power-bank sa faca fata... Numai ca nu stiu eu pesteri asa lungi si mobilate cu paduri nesfarsite... poate vreun traseu prin Islanda in intervalul de noapte continua, dar pe acolo nu prea gasesti lemn.

Duminică, 2 octombrie 2022 - 21:16

zentai
zentai
Coarda

Salutare!

Am găsit aragazul de voiaj de mai jos. Știam de el de câțiva ani, când nu se găsea în România,de pe un site din Germania.
M-ar interesa păreri obiective, fără patimă, fără angajament emoțional. Nu spun că neapărat l-aș cumpăra. Cu toate angaralele cântărește la vreo 2 kile și-un sfert. Poate că, totuși, este cineva interesat.

https://8a.ro/aragaz-de-voiaj-biolite-campstove-2

Joi, 29 septembrie 2022 - 12:33

Afisari: 573

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0564 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org